Arkadaşlar ben 25 yaşındayım, 2 üniversite okuyordum ikisi de Lisans. E-devlet de düne kadar 2023 un sonunda bitecek olarak belgeye sahiptim.Açıköğretim lisans bölümü 2 sene önce bitirmistim.Örgün olan ise yeni bitti fakat birdenbire askerlikten aradılar ve asker kaçağı olduğumu tecil hakkımin bittiğini öğrendim. Yönetmeliği okuduğumda ilk bitirdiğim Lisans bölümüne göre tecil süresi işliyormus.Ben bu dönemde yüksek lisansa başvuru yapacaktım , askerlik şubesine gittiğimde hiçbir şekilde yüksek lisansa başvuru yapıp tecil olamayacağımı öğrendim.Bunun hiçbir şekilde çaresi yok mudur? |
Yoklama Kaçağı Olanlar Yüksek Lisans Yapabilir mi?
Yoklama kaçağı veya asker kaçağı olan kişilerin yüksek lisans yapıp yapamayacağı, merak edilen bir konudur. Bu yazıda, bu konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Yoklama Kaçağı Olarak Yüksek Lisans Yapma
Yoklama kaçağı olan kişiler, yüksek lisans başvurusu yapamazlar. Yüksek lisans programlarına başvurmak için askerlik durumunun "muaf" veya "tecil edilmiş" olması gerekmektedir.
Asker Kaçağı Olarak Yüksek Lisans Yapma
Asker kaçağı olan kişiler de yüksek lisans yapamazlar. Asker kaçağı durumu, hukuki sonuçları olan bir durumdur. Bu kişiler, askerlik görevlerini yerine getirmeden yüksek lisans başvurusu yapamazlar.
Yoklama Döneminde Yüksek Lisans Yapma
Yoklama döneminde olan kişiler, tecil edilmiş sayılırlar. Bu nedenle, yoklama döneminde yüksek lisans başvurusu yapabilirler. Ancak, askerlik görevlerini yerine getirmeden önce yüksek lisans eğitimlerine devam edemezler.
Tecil Bittikten Sonra Yüksek Lisans Yapma
Tecil süresi biten kişiler, askerlik görevlerini yerine getirdikten sonra yüksek lisans başvurusu yapabilirler. Bu durumda, askerlik durumlarının "muaf" olması gerekmektedir.
Sonuç
Yoklama kaçağı veya asker kaçağı olan kişiler, askerlik görevlerini yerine getirmeden yüksek lisans yapamazlar. Yüksek lisans programlarına başvurmak için askerlik durumunun "muaf" veya "tecil edilmiş" olması gerekmektedir.