Şimdi Ara

Yoklama kaçağı olan yüksek lisans yapabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.318
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben 25 yaşındayım, 2 üniversite okuyordum ikisi de Lisans.

E-devlet de düne kadar 2023 un sonunda bitecek olarak belgeye sahiptim.Açıköğretim lisans bölümü 2 sene önce bitirmistim.Örgün olan ise yeni bitti fakat birdenbire askerlikten aradılar ve asker kaçağı olduğumu tecil hakkımin bittiğini öğrendim.

Yönetmeliği okuduğumda ilk bitirdiğim Lisans bölümüne göre tecil süresi işliyormus.Ben bu dönemde yüksek lisansa başvuru yapacaktım , askerlik şubesine gittiğimde hiçbir şekilde yüksek lisansa başvuru yapıp tecil olamayacağımı öğrendim.Bunun hiçbir şekilde çaresi yok mudur?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Yoklama Kaçağı Olanlar Yüksek Lisans Yapabilir mi?

Yoklama kaçağı veya asker kaçağı olan kişilerin yüksek lisans yapıp yapamayacağı, merak edilen bir konudur. Bu yazıda, bu konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Yoklama Kaçağı Olarak Yüksek Lisans Yapma

Yoklama kaçağı olan kişiler, yüksek lisans başvurusu yapamazlar. Yüksek lisans programlarına başvurmak için askerlik durumunun "muaf" veya "tecil edilmiş" olması gerekmektedir.

Asker Kaçağı Olarak Yüksek Lisans Yapma

Asker kaçağı olan kişiler de yüksek lisans yapamazlar. Asker kaçağı durumu, hukuki sonuçları olan bir durumdur. Bu kişiler, askerlik görevlerini yerine getirmeden yüksek lisans başvurusu yapamazlar.

Yoklama Döneminde Yüksek Lisans Yapma

Yoklama döneminde olan kişiler, tecil edilmiş sayılırlar. Bu nedenle, yoklama döneminde yüksek lisans başvurusu yapabilirler. Ancak, askerlik görevlerini yerine getirmeden önce yüksek lisans eğitimlerine devam edemezler.

Tecil Bittikten Sonra Yüksek Lisans Yapma

Tecil süresi biten kişiler, askerlik görevlerini yerine getirdikten sonra yüksek lisans başvurusu yapabilirler. Bu durumda, askerlik durumlarının "muaf" olması gerekmektedir.

Sonuç

Yoklama kaçağı veya asker kaçağı olan kişiler, askerlik görevlerini yerine getirmeden yüksek lisans yapamazlar. Yüksek lisans programlarına başvurmak için askerlik durumunun "muaf" veya "tecil edilmiş" olması gerekmektedir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Biraz daha ayrıntı vererek yazarsanız durumunuzu anlayabiliriz.

İlk kaydolduğunuz Lisans bölümüne 2016'da mı kayboldunuz. Ve mezun olduğunuzda sene 2020 Haziran veya Temmuz muydu?

İkinci Lisans bölümüne ne zaman başladınız?

Eğer ilk bölüme 2016 senesi Eylül ayında kaydolduysanız 2023 31 Aralık'a kadar maksimum 4+3 yıllık erteleme veriliyor.

Mezun olduktan sonra mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıla kadar mezun ertelemesi oluyor.

Şayet mezuniyet tarihiniz 2021 yılı içindeyse, 2023 yılı içinde erteleme bitiş tarihiyle 31 Aralık arası yoklamaya tabii olarak yoklama veya mazeret bildirmeniz istenirdi.

• Araştırmatör A kullanıcısına yanıt

Örgün olana 2016, açıköğretim e 2017 de kayıt oldum 2020 ekim de açıköğretim olan bitti.Örgun olanda 2022 yazında bitti.Ben tecil için hiç basvurnadim.Edevlete her hafta bakardım hep 31.12.2023 e kadar tecilim var diye görürdüm Fakat şimdi öğrendim tecil hakkım bitmiş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi farcryy -- 5 Ocak 2023; 8:34:3 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: farcryy

Örgün olana 2016, açıköğretim e 2017 de kayıt oldum 2020 ekim de açıköğretim olan bitti.Örgun olanda 2022 yazında bitti.Ben tecil için hiç basvurnadim.Edevlete her hafta bakardım hep 31.12.2023 e kadar tecilim var diye görürdüm Fakat şimdi öğrendim tecil hakkım bitmiş.

iki eşdeğer üninin ayrı ayrı tecil hakkı olmuyor, bir tanesi baz alınıyor. maalesef kaçağa düştüyseniz kayıt yaptıramazsınız. zaten askerlik durum belgesi istenecektir.

• anakata kullanıcısına yanıt

Peki yoklama yaptırdıktan sonra celp tarihine kadar tecil belgesi veriliyor mu?Bu sırada da yüksek lisansa başvuru yaptirirsam tekrar uzamaz mı?

• farcryy F kullanıcısına yanıt

Sanırım yapamazsınız hocam.

"(6) Okula kayıt tarihi yoklama kaçağı veya bakaya kaldıkları tarihten sonra olanların askerlikleri ertelenmez.

(7) 27 nci maddenin ikinci fıkrasının (b) bendi gereğince yoklama kaçağı olarak muayenesi yapılarak sınıflandırma kaynağına alınacaklardan; sevke tabi tutulacakları tarihe kadar okula kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez. "

• Yüksek lisans'a kayıt olurken senden askerlik belgesi istiyorlar diye biliyorum.O yüzden seni kabul etmezler.Kaldı ki etseler bile askerliğini tekrar tecil edemezsin.2 taraflı da olumsuz bir durum.Ama emin değilim.

Sizin durumunuz 5. madde kapsamına giriyor sanırım. Zira aynı anda aynı seviyedeki yükseköğretim kurumunun herhangi birinden mezun olduktan sonra; diğeri için öğrencilik nedenli erteleme alamıyorsunuz. Dolayısıyla 2022 Ekimde mezun nedenli ertelemeniz sona ermiş ve 2022 31 Aralık'a kadar yoklama yaptırmak veya daha üst öğrenim yani yüksek lisansa kayıt nedeniyle olan bir mazeret bildirmeniz gerekiyordu. Şayet iki lisanstan da mezun olmasaydınız; lehinize olan yani daha geç tarihte kayıt yapılan bölüm nedeniyle ertelemeniz devam ederdi. Ama aynı dereceli yani dört yıllık öğrenim görüp, herhangi birinden mezun olanlar, daha yüksek bir öğretim kurumuna başvurmadıysa; öğrencilik nedenli ertelenmiyor diye bu sayfada bilgi verilmiş. Yüksek Lisans'a kayıt için geçen yıl güz dönemi kayıtlarında işlem yapmanız gerekiyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Araştırmatör -- 6 Ocak 2023; 1:4:1 >

• Araştırmatör A kullanıcısına yanıt

Peki yoklama yapmanın aciliyeti var mı bedelli için para bulmak biraz zaman alacak da ,mart ayında yoklama yaptırabilir miyim mesela?

Hocam kaçaksınız, bedelli başvurusunda bulunamazsınız.

edit: sanırım başvurabilirsiniz. müsait olduğumda resmi gazeteden kanunu inceleyeceğim ama msb şöyle demiş:

"Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar (bu tarih dâhil) herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar ödeme yaptığı tarihte geçerli olan Kanun’un 9’uncu maddesinin birinci fıkrasında belirlenen bedel tutarı ile Kanun’un 9’uncu maddesinin yedinci fıkrasına göre belirlenen ek bedel tutarını, müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde peşin ödeyenler bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi anakata -- 8 Ocak 2023; 19:54:33 >
  • Yaptırabilirsiniz. Ama beklediğiniz her ay bedelli ücretine ek olarak fark ücreti çıkıyor. Geçen yıl, yoklama kaçağı olarak geçirilen her bir ay için 1167 TL civarı bir ek ücret alınıyordu. Yeni yıl zamları ile bu artmıştır. Hesaplaması, 3500 ek gösterge (x) memur maaş katsayısı (x) yoklama kaçağı olarak geçirilen ay sayısı

Parayı toparlarken bunu da hesaba katınız.

Ekleme:

[mention]anakata[/mention]

https://www.msb.gov.tr/Askeralma/icerik/bedelli-askerlik-islemleri

13 temmuz 2022deki düzenleme geçici değil kalıcıydı.

Alıntı

metni:
    b. Askerlik çağına girdiği tarihten bedelli askerliğe müracaat tarihine kadar, bu tarih dâhil, herhangi bir dönemde yoklama kaçağı, saklı veya bakaya kalanlar için ödeme yaptığı tarihte geçerli olan Kanun’un 9’uncu maddesinin birinci fıkrasında belirlenen bedel tutarı ile Kanun’un 9’uncu maddesinin yedinci fıkrasına göre belirlenen ek bedel tutarını, müracaat tarihinden itibaren iki ay içinde peşin ödemek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi a-f-h -- 8 Ocak 2023; 20:0:21 >

• a-f-h A kullanıcısına yanıt

Teşekkkür hocam, bildiğim iyi oldu, ben sadece 2022 diye düşünmüştüm.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.