Merhaba, yaklaşık 1 aydır, video montaj öğrenmeye ve YouTube'da içerik üretmeye başladım, fakat bir konuda yardımınıza ihtiyacım var, bana bir izleyici gözüyle, kanalda ki videoları iyileştirmem adına öneride bulunabilir misiniz? Yani şu an bir sorun var mı, iyi mi gidiyorum kötü mü bilmiyorum ama, izleyici sayısı az olduğu için bir geri dönüşte alamıyorum haliyle. O sebepten bunu manuel yapıp sizden kısa ve "üsluplu" bir geri dönüş almak istiyorum mümkünse. Şimdiden teşekkürler! Böyle bir konu açmak yasak mı bilmiyorum, umarım değildir. Kanal Linki: Ben Bentropi. Bu kadarım. Buralar değerlenir, vaziyet alın. Kanalın asıl teması Genel Kültür Videoları. Fakat genel kültür özelinde, aşağıda bahsettiğim konuları, basit bilim videoları, hikeyeleştirilmiş tarih videoları, şeklinde hazırlamak istiyorum.
"Bilim videoları, Sanat videoları, Tarih videoları, Teknoloji ile alakalı videolar ve İlginç Olaylar" gibi konular altında, beraber merak edip, beraber öğrenmeyi amaçladığım bu kanal, takdir gördüğü sürece içerik üretmeye devam edecek. https://www.youtube.com/channel/UCKG3sWc3L13LvgKpJz1IvuQ |
YouTube Kanalımı Eleştiri Misiniz?
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Öncelikle videoları tam anlamıyla izlemedim ancak prodüksiyon kalitesi türkçe bu tarz içerikler için gayet iyi duruyo. Bu bir hobi olucaksa ve bir iş olarak görmüyorsan videoların montajında çok bir şey değiştirmene gerek yok. Ama izlenme için yapıyorsan durum biraz daha farklı. Açıkcası bu tarz ciddi videolarda ve daha olgun bi kitleye hitap eden videolarda, abone olup like atarsınız demektense direk konuya giriş yapabilirsin, yabancı kanallara bakıcak olursanda durum genellikle aynı olur, yapma demiyorum ama zorlama durmasın içerikten alakasız olmasın. İntro vb yapmaktansa son videondaki gibi direk konuya giriş yapman çok daha iyi olur. Özellikle videonun başında "şuraya atlayabilirsiniz" tarzı şeyler demekten kaçın çünkü sen izleyicilerin tüm videoyu izlemesini istiyosun. eğer bu tarz bir şey demek istiyosan "atlayabilirsiniz" yerine "videonun ilerleyen bölümlerinde ... nasıl olduğunu öğreneceğiz" vb tarzı cümleler kurulabilir. Kanalın prodüksiyon kalitesi kanalın ile alakalı en iyi şey açıkcası.
Şimdi geldik negatiflere. Bu diyeceklerimi seni gömüyormuş gibi algılama, açık ve dürüst konuşacağım inanıp dinlemek sana kalmış, kendi kanallarım toplam 500 bin aboneye yakın ve danışmanlık yaptığım bir kanalda daha dün 700bin abone oldu ve hepsi İngilizce uzun form içerik.
İsmin hoş ve akılda kalıcı olsada, brandingin çok iyi değil, (logo, banner, videoların stili)
Öncelikle montajın zaten çok iyi her videoya belirli bir tarza evirsen çok daha iyi olur, İnsanlar senin videon olduğunu bilmeden bile tıklayınca senin videon olduğunu anlayabilcek bir konuma getirmen lazım. Şu an videolarının stilleri aşırı karışık durumda. Karışık demişken videolarının konularıda aynı şekilde, birbirlerinde çok uzak konulara el atıyosun. Yeni bi kanala başlarken her zaman önce istediğin kitleye karar ver ve o kitle ne izliyo ona bak. Şu an birden fazla kitleye aynı anda seslenmeye çalışıyosun ve kanal daha yeniyken ve video başlıkların, küçük resimlerin iyi değilken bunu başarmak çok zor. İlk videon araba hırsızlığı ile alakalıyken sonraki videon bir yangınla alakalıyken en son videon 2 tane katil hakkında. Arabalar üzerinden gidiceksen araba severlerin başka neler izleyeceğini düşün. İnsanların mutasyonları hakkında gidiceksen onu düşün. Barış Özcan gibi her konuda video yapabilmek istiyo olabilirsin ancak o noktaya daha çok var. Barış özcanın kitlesi barış özcan ne yüklese kaliteli ve öğrenmek isteyecekleri bir şey olucağını biliyor ancak kimse seni şu an tanımıyor. Yarın gibip mutasyonlu insanlar hakkında bir video daha yapsan muhtemelen yine iyi izlenir çünkü kitlenin büyük bi kesimi o videodan geldi. Bu demek değilki mutasyonlu insanlar hakkında bir video yapman lazım. Bunu izleyen kişi başka ne izler gibi düşünmen lazım ve diğer kanalları araştırman lazım. Türkçe içerik çekmen bu konuda işini kolaylaştırıyo çünkü yabancıların çoktan ele aldığı ama türklerin ele almadığı tonlarca konu var.
Şimdi gelelim 2. negatife
Başlıkların ve küçük resimlerin iyi değil. Youtubeda bir video için en önemli istatistik ne dersen bu CTR olur. Küçük resimlerinin tıklanma oranı şu anda izlenme ortalamandan çok daha önemli. Neden? Çünkü izleyici tıklamassa videoyu izleyemez ve youtube bu içeriği önermez. Son 2 ayda 3 yeni kanal açtım ve 3üde 1 ay içinde 1 milyon izlenmeyi geçti, neden çünkü aynı içeriği yapan insanlardan daha iyi başlıklar ve küçük resimler kullandım. 2 tane aynı videoyu alıp yüklersen birine iyi bir küçük resim birine kötü bir tane koyarsan iyi olan en az 10 kat daha fazla izlenir. Aynı şey başlıklar içinde geçerli.
Örnekler:
Araba hırsızlığı videosunun başlığı "320.000.000$'lık Araba Soygunu" "320 Milyon Dolarlık Araba Soygunu" olabilirdi. Ve küçük resim 100000000 kat daha iyi yapılabilirdi. İzlemedim ama kendine videolarını paylaşmadan önce bir sor. Ana sayfamda bu küçük resmi görsem ben tıklarmıydım. Bu başlığı görsem ben tıklarmıydım. Clickbait başlığı ve içeriği doğru sergilediğin sürece yanlış ve kötü bir şey değil. Bu videonun küçük resmine 1 araba yerine para yığınının üstünde duran bir araba ve bir hırsız görünümlü birini arabayı çalarken koyabilirdin. Bu tarz ekstrem photoshop yapmayı bilmiyorsan öğrenebilir veya daha basit sadece spor araba yada tarihi eski antika bir araba çalan birinin olduğu bir şey koyabilirdin. Tabi bunlar 10 saniyede aklıma gelen fikirler ve dahada geliştirilebilirler ama böyle bir şey yapsan video 600 yerine çok daha fazla izlenirdi.
Diğer videolar içinde geçerli. En ama en büyük hatan küçük resimlerde yazıları kullanışın. Son videonda sacco ve vanzetti diye 2 kişiyi anlatmışsın ve açıkcası ben bu kişilerin kim olduğunu bilmiyorum bilmekde zorunda değilim. Başlık bu sebepten dolayı çok kötü olmuş sadece bu 2 insanı bilen kişilere hitap ediyo. Evet 2 anarşist yazmışsın başlığa ancak bu yeterince ilgi çekici değil ve küçük resimde 50 yıl sonra ortaya çıktı yazıyor. Bu adamlar umrumda değilki 50 yıl sonra çıkan şeyin ne olduğunu merak ediyim. Başlıkta ilgi çekici bir detay olsaydı ve ozaman görseydim acaba 50 yıl sonra cinayetleri mi ortaya çıktı diye daha iyi olabilirdi. Bunun yanında bize bu 2 insanı anlatmana rağmen küçük resimdeki en küçük 2 obje bu 2 insan. Videonun anlatmak istediği şeyi resimde videodan alakasızlaştırmışsın ve senin gibi bir kanal kırmızı ok kullanmamalı. Kırmızı ok fiyaskosu daha çok küçük izleyiciler ve aşırı clickbait kanallar içindi. Kullanmanın güzel olucağı yerler var mı evet. Uçağa zoomlaman güzel olmuş ama o zoomda kaliteli durmuyo kare kesmek yerine yuvarlak kesile ve ekranın ortasına daha yakın olsa çok daha iyi olurmuş. Kırmızı ok kullanmaktansa kırmızı oku kullanmadan gözleri nasıl oraya çekiceğini düşünmen lazım. Bu şekilde 21 çocuk yaptıların küçük resmi iyi olmasada yazı ilgi çekiyo ve yazıları en iyi kullandığın küçük resim o ve uçak videosu diğer 3 başlıkta zaten bana merak ettirmesi gereken şeyleri küçük resimde vermeye çalışıyor gibi. O video muhtemelen bu küçük resimle 90 bin izlendiyse 1milyon çok rahat izlenebilirdi şimdiye.
Umarım bunlar seni üzmez, bende ilk başladığımda kötü yorumlar çok mentalimi bozuyordu ancak kötü yorumlarla kendimi düzelte düzelte geliştim. Ne yazık ki kendin öğrenme yolu çok daha uzun.
Bunun yanında açıkcası Youtube u öğrenmek ve devam etmek istiyosan instagramla ve tiktokla boşuna uğraşma şu an. Tüm vaktini youtubea ayır, insanların dediği gibi şansla felan alakası yok %100 bilgi ve bu işteki yeteneğine bağlı. Bir süredir yardım etmek isteyeceğim iyi içerik yapan bir türk arıyodum açıkcası, tam zamanlı yardım edicek vaktim olmasada özelden yazarsan discordumu veririm ve iletişime geçebiliriz, potansiyelin yüksek.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X