Yurt dışında prusa i3 mk2 almak istiyorum, kendisi kit halde (toplamaya hazır) geliyor, değeri 610 euro. Bunun vergisi ne olur? Vergisini öderken direk buradaki bir PTT ye gidip ödüyor muyum yoksa herhangi bir zorluğu var mı? Internette iyice araştırdım ama adam akıllı bir cevap bulamadım. Bir sitede belli katagoriye girmiyorsa vergisi yok diyordu ama bunda var mı onuda bilemedim.
Yasaklı ürün değilse, %20 vergi ile alırsınız. Önce kapıya bir bildirim getirir postacı, (ürün gümrükte beklerken) ürünün vergiye tabii olduğuna dair. Kimilik fotokopisi ve ürüne ait faturayı isterler. Her ikisini de email ile yollayabilirsiniz. Email yollayacağınız adresi ürünün takip nosu ile kargo takip bölümünün son aşamasında görebilirsiniz. Kapıda vergiyi ödeyip teslim alırsınız. PTT ye gitmenize gerek yok.
postaneye göre değişiyor sanırım uygulama. arayıp postaneye çağırmışlardı beni, bulunduğum şehirde tabi, istanbuldaki gümrüğe mi gideceğiz diye soranlar oluyor da öyle bişey olmuyor genelde. maille faturayı isteme olayı da bana denk gelmedi.
birinde de kendim gittim postaneye, teslimat gününü beklememek için, bir kağıt imzaladım teslim aldığıma dair, 100 lira vergi belirlemişler kafadan, onu ödedim teslim aldım çıktım.
aldığım ürünler yasak olmayan ama vergi sınırını geçen ürünlerdi.