Şirketimize Adobe Creative 4 Design Standard paketini satın almak istiyoruz. Yurt içi kısa bir araştırma yaptık ve fiyatların 3.000 ile 3.500 TL arasında değişken olduğunu gördük. Bunun üzerine Adobe'nin Amerika merkezli internet sitesindeki fiyata baktık ve 2.100 TL'ye mal olacağını hesapladık.
Adobe Türkiye'ye email attık ve Adobe'nin sitesinden alacağımız lisansın Türkiye'de geçerli olup olmayacağını teyit etmelerini istedik, aldığımız cevap yasal olmayacağı yöndeydi. Tabi ki bu bana çok saçma geldi, programı üreten şirketin merkezi Amerika'da, direkt program üreticisinden almamızın neresi yasal değil? Herhangi bir kaçak kullanımda bize dava açması gereken yer zaten Adobe'nin merkez bürosu, nasıl olur da programı Türkiye'den almak zorundayız? Bu konuda gerçekten ciddi olarak bilgisi olan var mıdır acaba? Yurt dışından aldığımız lisanslar ülkemizde geçerli olur mu, olmaz mı?
Teşekkürler.
Az önce Adobe'nin internet sitesindeki Canlı Sohbet ile yardım almadan bir operatör ile konuştum ve durumu izah ettim. Amerika'dan bile alsam ürünün yasal olacağını beyan etti, ancak aktivasyon sırasında hata alabileceğimizi çünkü Amerika'dan alınan ürünün seri numarasının Amerika'daki IP adreslerine göre ayarlandığını söyledi. Ben de ürünü oradan alıp bilgisayarımızı Amerika'ya götürüp aktivasyonu yapıp tekrar geri getirirsek ne olacağını sordum, o zaman gönül rahatlığı ile kullanabileceğimizi söyledi. Aktivasyon işini Amerika'ya ait bir proxy IP adresi kullanarak rahatlıkla yapabileceğimizi düşünüyorum.
Sonuç olarak; Adobe Türkiye bize yanlış bilgi verdi, bizi kandırdı. Sırf ürünü %50 pahalı bir şekilde kendi bayilerinden alalım diye. Ayıp...
Bana hiç mantıklı gelmedi, adobe'den alınca 2.100 tl, tr'den alınca 3,500 tl, bende olsam adobe'den alırım, niye 1,000 - 1,500 lira fazla ödeme yapayım ki,
Aslında fiyatların dünyanın her yerinde aynı olması lazım,
Adobe'den alınca vergiler Amerika'daki vergi oranlarına göre kesiliyor, Türkiyeden alınca fatura Türkiye'de kesiliyor. Belki vergilerden dolayı değişiklik vardır.