Ben yurtdışında yaşıyorum iphone alacağım. Arada türkiye’ye de geliyorum. Ama telefonu şuan kaydettirme durumum yok. Durumum olunca kaydettirmek istiyorum. Ben şimdi alsam türkiyeye geldiğim zaman kayıt yapmazsam150 gün içinde telefon kapanıyormuş. Telefon kapanmaktan kasıt sim kart aramaya mı kapanıyor sadece? Yurtdışı hattımı kullanabilirmiyim? Yani wifeden internete bağlanmam, telefonu kullanmam mümkün? Birde örneğin 1 sene sonra kayıt yaptırmak istersem sen bu telefonu alalı 1 sene olmuş deyip kayıt yapmayabilirler mi? < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ravrav -- 8 Ocak 2021; 0:59:7 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Yurtdışından Alınan Telefonların Kayıt Edilmemesi Sonuçları
Yurtdışından alınan telefonların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI kaydının yaptırılması gerekmektedir. Bu kayıt, yurtdışı telefon kayıt süresi olan 120 gün içerisinde yapılmalıdır. Aksi takdirde, IMEI kayıtsız telefon kullanımı yasalara aykırı hale gelir ve çeşitli yaptırımlara neden olabilir.
IMEI Kaydı Yapılmazsa Ne Olur?
- Telefonunuz Kapanır: 120 günlük kayıt süresinin geçmesinden sonra, yurtdışı telefonunuz yılbaşında açılmadı ise artık kullanılamaz hale gelir ve kapanır.
- İdari Para Cezası: Kayıt yaptırılmayan telefonlar için, yurt dışı telefon kapanınca ne olur sorusunun cevabı idari para cezası ödemektir.
- Telefonunuz Hırsızlık Olarak İhbar Edilebilir: Kayıtsız telefonlar, hırsızlık şüphesiyle yetkililer tarafından el konabilir ve soruşturma başlatılabilir.
Yurt Dışı Telefon Kapanırsa Ne Yapmalı?
Eğer yurtdışından aldığınız telefonunuz yurt dışı telefon kapanırsa ne olur diye düşünüyorsanız, yapmanız gerekenler şunlardır:
- En kısa sürede IMEI kaydı yaptırın.
- Kayıt için gerekli belgelerle birlikte bağlı olduğunuz GSM operatörünün bayisine başvurun.
- Kayıt ücreti ve gerekirse ek ücretler ödenerek IMEI kaydı tamamlanır.
Yurtdışından alınan telefonlarınızı yasalara uygun şekilde kullanmak için IMEI kayıtsız telefon kullanımı yapmaktan kaçının. Kayıt süresini takip edin ve herhangi bir sorun yaşamamak için gerekli işlemleri zamanında tamamlayın.