Şimdi Ara

Zamanda Geriye-İleriye Yolculuk Mümkün mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  •  Zamanda Geriye-İleriye Yolculuk Mümkün mü?

(Back to the Future 2 den alıntıdır.)

Einstein a göre mümkünmüş. "Bir cisim hızlandıkça, zamanı genişler zaman genişlemesi, cisim için zamanın daha yavaş akmasıdır. Cisim hızlandıkça zamanda ileri gitmektedir."Back to the future filmini de bilirsiniz orda da yolculuk için hız önemli etmendir. Ama çoğu düşüncelerde zamanda ileriye yolculuk mümkün gibi gözüksede geriye yolculuk pek mümkün gibi gözükmüyor. Tabi klasik bugün oluşan bir şeyin geçmişi değiştirebileceğini Ayrıca zamanda geriye doğru yapılacak bir yolculuk zaman paradoksları oluşturabilir diye korkular var. O yüzden tehlikeli ve riskli bir yolculuk gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RedBearded -- 20 Mayıs 2014; 0:20:39 >

• Zamanda hızlanarak geri gitmek mümkün değil. Başka şekilde gerçekleştirilebilir mi bilmiyorum ancak ciddi paradokslar oluşturduğu kesin.

Özel rölativiteye göre bir cisim ışık hızına yaklaştıkça, cisim için uzay-zaman genişler, dolayısıyla zaman yavaşlar. Ancak diğer cisimler için zamanın hızı değişmeyeceğinden, diğer cisimler hızlı cisme göre zamanda daha hızlı gider. Yani hızlandıkça geleceğe daha hızlı gitmiş oluyoruz. Teoriye göre cisim ışık hızında giderse zaman onun için durmuş olur. Örneğin fotonlar için zaman akmaz.

Işık hızı kozmolojik hız limitidir. Nasıl planck süresinden daha kısa bir süre olamıyorsa, ışık hızından daha hızlı bir şey de olamaz. Artı kütleli hiçbir cisim ışık hızına ulaşamaz.

Hawkinge göre solucan delikleri geçmişe götürebilir. Zira solucan delikleri uzay-zamanda farklı bir mekan ve zamanı birleştiriyor. Ancak içinden geçilemeyecek kadar küçükler.

• teorilere gore gidilebilir.gidilebilir ancak gecmiste olaylara etki edilebilir mi bilinmez.gecmisi gormek teoride kolay. uzayda 20 isik yili uzaklikta bir yere kamera koyarsak isik 20 yil sonra oraya ulasacagindan oradaki goruntuleri alabiliriz.tabiki yine teoride,onumuzde uzun zaman var bizden 3-4 nesil sonra bakarsin bu mesajimi gorur vay be derler..
  • Işık hızını geçersen geçmişi göreceğin kesin. Düşünün ışığınız arkadan gelir yani siz geçmişi görürsünüz. Senden geçmiş olan şeyler. Ancak ışık hıznda gidersek madde enerjiye dönüşür diye bir kuramda var. Hawkink ışımına göre kara deliklerin kenarındaki ışıklar yansıyor ve biz onu birkaç tane görüyoruz. Başka bir değişle uzayda herşey yansır. Yani biz kendimizin yansımasını görürüz. Bu yansıma bizim eski halimizdir. Biz geçmişe gitmesekte geçmişi görebiliriz. Ayrıca evren sandığımızdan çok daha küçük olabilir. Yeni ortaya atılan evrenin oluşumu kuramlarında da var. Ama bize okullarda şu an ki kuram(bing bang) dışında öğretilmiyor. Ancak araştırma ruhlu olanlar bunları araştırıyor. İşte o kişiler Türkiye'nin önemli bilim adamları olacak kişiler. Okulda nasıl bu kadar bilgisizler diye düşünüyorum.
  • Işık hızı geçilebilseydi bile zaman sadece ışık hızını geçen kişi için geriye akar. Diğer herkes zamanda ileriye gitmeye devam eder. Yani ışık hızını geçersek zamanda geriye gitmiş olmayız. Gençleşmiş oluruz ancak diğer herkes yaşlanmış olur.

Ancak yine de ışık hızını geçmek bir hayal. Işık hızı kozmolojik sabittir. Evrensel çekim sabiti gibi... Herhangi bir parçacığın sahip olabileceği en yüksek hız. Işık hızını geçmek demek, duran bir cismi daha da yavaşlatmak gibi bir şeye denk geliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: akcaliberg

Işık hızı geçilebilseydi bile zaman sadece ışık hızını geçen kişi için geriye akar. Diğer herkes zamanda ileriye gitmeye devam eder. Yani ışık hızını geçersek zamanda geriye gitmiş olmayız. Gençleşmiş oluruz ancak diğer herkes yaşlanmış olur.

Ancak yine de ışık hızını geçmek bir hayal. Işık hızı kozmolojik sabittir. Evrensel çekim sabiti gibi... Herhangi bir parçacığın sahip olabileceği en yüksek hız. Işık hızını geçmek demek, duran bir cismi daha da yavaşlatmak gibi bir şeye denk geliyor.

Herkes yaşlanmış olur ama biz ışık hızından hızlı gidersek onların genç halini görürüz. Çünkü onların yeni halindeki ışık bize geç ulaşır. Biz ışıktan hızlıyız çünkü. Ayrıca ışık hızından daha hızlı bir hız vardır. Atom altı parçacık hızı ışıktan hızlı. Işıktan hızlı madde olduğu için çoğu teori çöpe gitti. CERN de kanıtlandı bu bilgi. Biz de geçmişi görmek için ışık hızını geçmek yeterli olmayabilir. Biz tamamen kendi bilgilerimizden konuşuyoruz Einstein teorileri en önemli teorilerden görelilik kuramının neredeyse çoğu çöpe gitti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Don_Kisot -- 20 Mayıs 2014; 16:39:48 >

• Öyle bir parçacık bulunduğu iddiasının temeli yok. Çoktan yanlış olduğu doğrulandı. Ölçümlerde yanlışlık yapılmış. Işık hızı hala geçilemez limittir.

Işık hızından hızlı gidersen görebileceğin bir şey olmaz. Işıktan hızlı gittiğin için gözüne foton ulaşamaz. Bırakın ışık hızını, ışık hızına belli bir seviye yaklaştığınızda bile doppler etkisi sebebiyle gözünüze gelen hiçbir fotonu göremezsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akcaliberg -- 20 Mayıs 2014; 21:48:15 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Zaman yolculuğu bu gün olmasa, yarın birgün mutlaka gerçeklecek. Kuranda da örneği var zaten, (Neml-39,40)
  • quote:

Öyle bir parçacık bulunduğu iddiasının temeli yok. Çoktan yanlış olduğu doğrulandı. Ölçümlerde yanlışlık yapılmış. Işık hızı hala geçilemez limittir.

Işık hızından hızlı gidersen görebileceğin bir şey olmaz. Işıktan hızlı gittiğin için gözüne foton ulaşamaz. Bırakın ışık hızını, ışık hızına belli bir seviye yaklaştığınızda bile doppler etkisi sebebiyle gözünüze gelen hiçbir fotonu göremezsiniz.

Tamamen varsayımsal konuştuğun çok açık çünkü bunlar teoriyi geçemez. Ben CERN de yapılan şeyi söyledim. Ayrıca bana kaynak söylersen sevinirim çünkü internette öyle bir bilgiye rastlamadım. Eğer hata yapıldığını düşünsek bile ışık hızı geçilebilir. Işık hızı bir değer olarak düşünülemez. İlk olarak hangi ışık hızından bahsediyoruz ona bakalım boşluktaki hata yapılmışsa geçilemez ama önüne cam vs. gibi ışığı kıran veya yavaşlatan cisim koyarsak ışığı geçeriz. Eğer çok hızlı gidiyorken yanımıza cam vs. ile kaplayıp gidersek ışık bize gelmeden onu geçmiş oluruz. Ayrıca şuanda söylediğimiz herşey varsayımsaldır ve teoriyi geçemez. Sen Genel görelilik kuramı ile aynı düşünüyorsun ama bir gün onların değişmeyeceğini nereden bilebiliz. Bunlar denenmedikçe tam olarak bilinmez. Bu nedenle kesin konuşmamanı öneririm. Şu anda kimin doğru veya yanlış söylediğini bilemeyiz. Belki ikimiz de yanlış söylüyoruz.

• Don_Kisot kullanıcısına yanıt
    http://www.nature.com/news/neutrinos-not-faster-than-light-1.10249

Ölçümlerde hata yapılmıştı bahsettiğin deneyde. Hatta deneyi yürüten adamlardan biri olan Antonio Ereditato istifa etti bunun üzerine.

Rölativitede bahsedilen ışık hızı sabittir. Işığın sudaki hızı veya başka bir ortamdaki hızıyla bir alakası yok. Kozmolojik hız limiti ışığın boşluktaki hızıdır. Işığın bu limitte seyahat edebilmesinin sebebi de higgs alanıyla etkileşime geçmemesidir.

Rölativite sadece kuramsal değil aynı zamanda deneyseldir. Rölativistik hesaplamalar olmaksızın GPS sistemleri işe yaramaz. Bugün gps uydularının yerini tam olarak tespit edebiliyor olmasının sebebi Einstein'ın özel görelilik kuramıdır. Ayrıca atom saatleriyle yapılan deneylerde zamanın hıza ve kütleçekimine bağlı olduğu kanıtlanmıştır. Hareket halindeki saat, her zaman durgun saatten geri kalır. Veya bir apartmanın 2.katındaki saat, 1. katındaki saatten ileridir.

Işık hızına yaklaşıldıkça doppler etkisi sebebiyle gözümüze gelen ışığın dalga boyu görünür bölgenin dışına çıkar. Doppler etkisi %100 pratiktir. Gezegenlerdeki kızıla kayma oranıyla yani dalga boyundaki değişim ile gezegenin bize olan uzaklığı hesaplanabilir.

Işık hızı; planck sabiti ya da evrensel kütleçekim sabiti gibi sabit bir sayıdır. Tüm referans sistemlerinde sabittir. Elinde tuttuğun lazerden çıkan fotonların hızı ile, hareketli bir arabada tuttuğun lazerden çıkan fotonların hızı aynıdır. Çünkü C değeri bir fotonun hızının alabileceği son limit değerdir.

Göreliliğin de kanunları vardır. Görelilik teorisi bu kanunları açıklar.

Teoriyi geçemez derken neyi kastediyorsunuz ? Teoriden sonra varılan bir nokta daha mı var ?

Işık hızının geçilebilir olduğunu neye dayanarak söylüyorsunuz ?

• quote:

Rölativitede bahsedilen ışık hızı sabittir. Işığın sudaki hızı veya başka bir ortamdaki hızıyla bir alakası yok. Kozmolojik hız limiti ışığın boşluktaki hızıdır. Işığın bu limitte seyahat edebilmesinin sebebi de higgs alanıyla etkileşime geçmemesidir.

Rölativite sadece kuramsal değil aynı zamanda deneyseldir. Rölativistik hesaplamalar olmaksızın GPS sistemleri işe yaramaz. Bugün gps uydularının yerini tam olarak tespit edebiliyor olmasının sebebi Einstein'ın özel görelilik kuramıdır. Ayrıca atom saatleriyle yapılan deneylerde zamanın hıza ve kütleçekimine bağlı olduğu kanıtlanmıştır. Hareket halindeki saat, her zaman durgun saatten geri kalır. Veya bir apartmanın 2.katındaki saat, 1. katındaki saatten ileridir.

Işık hızına yaklaşıldıkça doppler etkisi sebebiyle gözümüze gelen ışığın dalga boyu görünür bölgenin dışına çıkar. Doppler etkisi %100 pratiktir. Gezegenlerdeki kızıla kayma oranıyla yani dalga boyundaki değişim ile gezegenin bize olan uzaklığı hesaplanabilir.

Işık hızı; planck sabiti ya da evrensel kütleçekim sabiti gibi sabit bir sayıdır. Tüm referans sistemlerinde sabittir. Elinde tuttuğun lazerden çıkan fotonların hızı ile, hareketli bir arabada tuttuğun lazerden çıkan fotonların hızı aynıdır. Çünkü C değeri bir fotonun hızının alabileceği son limit değerdir.

Teoriyi geçemez derken neyi kastediyorsunuz ? Teoriden sonra varılan bir nokta daha mı var ?

Profesör Dr. Erich Übelacker'e göre günün birinde teknolojik ilerleme ile ışık hızında haraket edebilir. Bu konuda kesin konuşmamalıyız işte teoriden kastım da bu. Şu anki yorumlarımız teorik olarak açıklanabilir. Deney yapılmadıkça daha ileriye gitmez. Işık hızı hızını ışığın hızı olarak söylemek istedim yoksa ışık hızı bilim sözlüğünde elektromanyetik dalgalarını da içine alan boşluktaki ışığın hızıdır. Işığın hızı c den küçük olabilir. Burada bir yanlış anlama var onu düzeltmek istedim. Biz ışığın hızını geçebiliriz bu durumda. Yani ışığı arkamıza alabiliriz. Eistain'ın özel görelilik kuramı ile konuşmuyorduk sen aniden konuyu o tarafa çevirdin. Işık hızını geçmemek demen sanırım şu şekilde bağlayacaktın. Eistein çok önemli bir şey buldu aslında en önemlisi diyebilirim onun kuramındaki. Eğer ışık hızına yakın gidersek ışığı yavaş görmeliyiz ama öyle olmaz çünkü bizden aynı hızla uzaklaşıyor bu birtek şeyşe mümkün olabilir zamanın yavaş ilerlemesiyle. Böylece ışık her zaman hızlı gider. Bu nedenle ışık hızı geçilmez. İşte bu şekilde kanıtlanmıştır. Ancak ışığı bir şekilde hapsedersek veya hızını aşırı derecede düşürürsek ve bunu bir şekilde yansıtırsak hem ışığın hızını geçebiliriz hem de geçmişi görmüş oluruz. Burada yine dikkat et ışık hızı kullandım birde ışığın hızı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Don_Kisot

quote:

Profesör Dr. Erich Übelacker'e göre günün birinde teknolojik ilerleme ile ışık hızında haraket edebilir. Bu konuda kesin konuşmamalıyız işte teoriden kastım da bu. Şu anki yorumlarımız teorik olarak açıklanabilir. Deney yapılmadıkça daha ileriye gitmez. Işık hızı hızını ışığın hızı olarak söylemek istedim yoksa ışık hızı bilim sözlüğünde elektromanyetik dalgalarını da içine alan boşluktaki ışığın hızıdır. Işığın hızı c den küçük olabilir. Burada bir yanlış anlama var onu düzeltmek istedim. Biz ışığın hızını geçebiliriz bu durumda. Yani ışığı arkamıza alabiliriz. Eistain'ın özel görelilik kuramı ile konuşmuyorduk sen aniden konuyu o tarafa çevirdin. Işık hızını geçmemek demen sanırım şu şekilde bağlayacaktın. Eistein çok önemli bir şey buldu aslında en önemlisi diyebilirim onun kuramındaki. Eğer ışık hızına yakın gidersek ışığı yavaş görmeliyiz ama öyle olmaz çünkü bizden aynı hızla uzaklaşıyor bu birtek şeyşe mümkün olabilir zamanın yavaş ilerlemesiyle. Böylece ışık her zaman hızlı gider. Bu nedenle ışık hızı geçilmez. İşte bu şekilde kanıtlanmıştır. Ancak ışığı bir şekilde hapsedersek veya hızını aşırı derecede düşürürsek ve bunu bir şekilde yansıtırsak hem ışığın hızını geçebiliriz hem de geçmişi görmüş oluruz. Burada yine dikkat et ışık hızı kullandım birde ışığın hızı.

Elbette ışığı farklı yöntemlerle yavaşlatarak önüne geçebilirsin. Ancak bu sefer de ışık arkanda kaldığı için gelen ışığı göremeyeceksin. Ben de bunu söyledim en başta :)

Diyelim ki A kaynağından gelen fotonlardan daha hızlı bir şekilde kaynaktan t anında uzaklaşmaya başladın. Belli bir noktada durdun ve gelen fotonları inceledin. Göreceğin şey A kaynağının t anından önceki görüntüleri olmayacak. Göreceğin şey sen kaynaktan uzaklaşırken geçen süredeki A kaynağının görüntüsü olacak. Ve bundan sonra göreceklerinde A kaynağının gecikmeli görüntüleri olacak. Asla t anından öncesini göremezsin ışık hızıyla oynayarak.

Geçmişi görmek için ışığı arkada bırakmak akıllıca bir yöntem değil. Gelecekte belki geçmişe gidilebilse veya bir şekilde görülebilse bile bunun ışık hızıyla alakalı olacağını sanmıyorum.

• quote:

Elbette ışığı farklı yöntemlerle yavaşlatarak önüne geçebilirsin. Ancak bu sefer de ışık arkanda kaldığı için gelen ışığı göremeyeceksin. Ben de bunu söyledim en başta :)

Diyelim ki A kaynağından gelen fotonlardan daha hızlı bir şekilde kaynaktan t anında uzaklaşmaya başladın. Belli bir noktada durdun ve gelen fotonları inceledin. Göreceğin şey A kaynağının t anından önceki görüntüleri olmayacak. Göreceğin şey sen kaynaktan uzaklaşırken geçen süredeki A kaynağının görüntüsü olacak. Ve bundan sonra göreceklerinde A kaynağının gecikmeli görüntüleri olacak. Asla t anından öncesini göremezsin ışık hızıyla oynayarak.

Geçmişi görmek için ışığı arkada bırakmak akıllıca bir yöntem değil. Gelecekte belki geçmişe gidilebilse veya bir şekilde görülebilse bile bunun ışık hızıyla alakalı olacağını sanmıyorum.

Ben zaten senin dediğin gibi düşünüyordum. Ben geçmişe gideriz dememiştim zaten geçmişi görürüz dedim. Hatta ilk yorumumda da bunu söylemiştim " Biz geçmişe gitmesekte geçmişi görebiliriz." Bizim bulunduğumuz andan eskideki şeyleri 3d olarak görmüş oluruz.

• Peki arkadaşlar Solucan deliği ve Olay Ufku bunların zaman yolculuğu ile ilgisi nedir?
  • Işık hızına erişilirse yolculuk yapılabilir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Geçmişe gidilebileceğini sanmıyorum ama yaptığımız herşey uzayda iz bırakıyor bence.Frekanslar , ses dalgaları vb. bunları bulup 3. kişi olarak bakabilirsiniz bana göre.
    Zaten geçmişe müdahale ederseniz bir paradoks oluşur
  • Işık hızından hızlı gitmek teorik olarak mümkündür ancak bunların herhangi bir parçacığın hız limitiyle alakası yok. CERN'de yapılan ATLAS ,CMS , LHCb ve ALICE de yapılan eş zamanlı deneyler sonucu nötrinoların (kütlesiz olarak bilinen bir parçacık türü) ışıktan hızlı olarak ölçüldüğü doğru ancak bu deney her ne kadar tekrarlansa da aynı hatayı veriyor diye düşünülüyor.( Şu anda Sigma 5 kesinliğinde).
    Işıktan hızlı gitmenin yolu bazılarınızın da değindiği gibi solucan delikleri. Mantık çok basit. Bir A4 kağıdı düşünün. Bunun üzerinde iki nokta belirleyin. Bu iki nokta arasında belli bir mesafe var ki bir karında için oldukça uzun. Şimdi kağıdı bu iki nokta üst üste gelecek şekilde katlarsak bir solucan deliği yaratmış oluyoruz. Bunu uzay-zaman dokusuna uyarladığımızda bir karadelik ve onun tam tersi işlev yapan beyazdeliğin birleşmesiyle oluşan solucan delikleri evrende iki nokta arasındaki mesafeyi kısaltarak ışıktan daha önce belli bir yere varmamızı sağlayabilirler. Ancak yer değiştirme de değişitiğinden yine de ışıkta hızlı gidilmiş olunmuyor.
    Ayrıca solucan delikleri her ne kadar uzay yolculuğunun gelecekteki temelini oluşturacak gibi görünse de bir solucan deliği yaratma k oldukça zor. Uzay zaman dokusunu yırtmanız gerekiyor ki bu karadeliklerin bile kendi başlarına yapamadıkları bir şey. Her şeye rağmen bir solucan deliği oluşturmayı başarsak bile boyutu çok küçük olur ve uzun süre açık tutamayız. O kadar küçük ki ancak fotonlar geçebilir. Diyelimki bir foton gönderdik ve uzay zamanın diğer bir noktasından başaryla dışarı çıktı.
    O zaman daha da büyük bir soru geliyor. Işık kendi hızını aştığına göre ışığın hızı da kendine göre izafi mi?

• Zamanda ileri geri gitmek icin isik hizina ihtiyac vardir ama bu hiza ulasmak imkansizdir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İleri gitmek mümkün ama geriye gitmek bence imkansız
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.