İlk 1k yapan 100 kişinin IQ ortalaması 90-100k arası yapan 100 kişinin IQ ortalamasından en az 7-8 puan yüksek değilse boğaz köprüsünden atlarım. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Zamanında yks çalışmadığım için pişmanım (2. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
quote:
Orijinalden alıntı: Panzer1437
İlk 50binden sonrası gerçekten şans istek sınav anı karmaşık değişiyor ya. Yks sıralamaları spektrum gibi. İlk 1k ile 50k aynıdır demiyorum ama öyle aman aman zeka farkı olduğunu düşünmüyorum. Yks o kadar çok şeyi ölçmüyor bence. En azından yks sıralaması ile zekayı doğru oranda tutamam çünkü zeka sadece akademik olarak alınmamalımental ve doğru çalışmak en önemlisi herkes bi şekilde çalışıyo sonuçta
-
Aga garanti aynı çıkan da olur valla. 100kdakinin ne kadar çalıştığına bağlı.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam bence tamamen zekadan bağımsız değil ha ilk bine giren herkes çok zeki ya da kötü siralama yapan herkes gerizekalı demiyorum ama her çalışan da ilk bin yapamaz
Mustafa özcan diye yks 1. si var internetten araştır
Olur zaten o yüzden 100 kişi dedim. Ama daha zeki olmaz 50k desek o da olabilirdi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Zeka olarak cok fark yoktur tamam da o calisma disiplini zaten 1k yapan tayfayi 50k yapan tayfadan ileri tasiyacak. İq olarak fark pek yoktur.
Bence, %30 zeka %70 çalışma disiplini. Zekanın da en fark yaratacağı alan Tyt dir büyük ihtimal. Ayt de 21 hariç olimpiyat sorusu seviyesinde sorular sorulmuyor. Yani zeka seviyesi ortalamadan yüksek olan kişinin fark yaratacağı sorular nadir oluyor. Soruların %98 i adam akıllı çalışan bir kişinin yapabileceği seviyede.
benim sorunum kabul etmek istemesem de tembel olmam. kuzenimle komşuydum ben mezun senemde dershaneden akşam gelip nette takılıp uyuklarken aynı saatlerde okul+ dershane yapan kuzenim gece 12ye 1'e kadar daha sadece yemek molası vererek çalışırdı. sonuç ben mezunda 70k o ilk senesinde 8k yaptı.
benim annem babam sağlık memuruydu nöbetleri olurdu ödev yap diyen olmazdı ben de yapmazdım. onun babası düz memur annesi ev hanımıydı her akşam başında oturup ders çalıştırdılar, okuma yazma öğrendiğinden beri hep çok sıkıştırdılar ilkokuldan itibaren hızlı okuma matematik kurslarına gitti. 8-9 yaşında bize kalmaya geldiğinde annesi sabah arayıp çözmesi gereken sayfa aralıklarını söyler okuduğu kitaptan ne anladığını falan sorardı.. hiçbir zaman başını kaşıyacak vakti olmadı çok da sosyal değildi.
özetle zekayı mekayı bilmiyorum da bazı insanlar başarıya hayatlarına veriyorlar oturur çalışırımdan fazlası.
-
Şahsen 50 k yada daha iyi bir derece yapsam tıpa gitmem
Ozinin derslerine çalışmayı unutma
-
quote:
Orijinalden alıntı: Guest-911FCB90D
Bu mesaj silindi.arkadaşımın arkadaşı vardı son 3 ayayt* matematik ve geometride birer tane soru bankası çözmek dışında diğer derslerde sadece meb kitabı okuyup say 5k yaptı. adamın bir şeyi anlayıp kafada oturtması için bir kez okuması yetiyordu. 20-30 tane alakasız kelime sayıyordun sana aynı sırada geri sayıyordu vs. bunun gibilerin yanına 5 yıl çalışsan yine yetişemezsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi beşgünkalaintegral -- 18 Eylül 2024; 21:59:14 > -
Aynı kişi az çalışınca 1 milyon yapıyor ertesi sene çalışarak ilk 20k'ya giriyor. Bunu zekası yükseldi olarak mı yorumluyorsunuz?
Ben mesela derece öğrencisi kadar çalışıp da 70k falan olan kimseyi tanımadım, çoğu kişi çalışmadığı, önemsemediği veya doğru çalışmadığı için sınavda kötü sonuçlar alıyor.
Sınavın öğrencilerin zihinsel kapasitelerini kıyaslamada kullanılabilmesi için en azından bu öğrencilerin benzer veya aynı miktarlarda ve benzer şekillerde sınava hazırlanması gerekirdi.
Aynı kişilerin farklı çalışmalarla çok farklı sonuçları aldığına defalarca şahit oldum. Bu kişilerin her sene zekalarının değiştiğini de düşünmüyorum.
Zaten sonuçlara ve sınava bu kadar takılan genelde fakir kesim oluyor. Parası olan gidip, Türkiye sınırları dışı da dahil en iyi okullarda okurken veya yabancılar böyle saçma sınavlarla uğraşmazken kimse bu insanların zekasını sorgulamıyor.
Ayrıca üniversite, gözlemlediğim kadarıyla, üniversite sınavından bile daha az zeka gerektiren bir ortam. Uydurma sayılar ve korelasyonları; eminim şöyledir, böyledir gibi uydurma kaynaklarla sunup da dikkate alınmasını mı bekliyorsunuz? Ben mesela iddia ediyorum, zeka yükseldikçe bir noktadan sonra sınav başarısına negatif etki ediyordur. 160 IQ adamı alıp bütün gün deneme çözdüremezsin. Yine bu sadece bir iddia, diğer söylediğim çoğu şey ise gözlem ve deneyimlerime dayanıyor. Bu arada yks ve IQ konulu bir çalışmaya ulaşamadım, siz bu tür bir kaynak bulduysanız lütfen paylaşın, biz de inceleyelim.
Burada ilk 1k yapan arkadaşlar birkaç sene sonra hiç çalışmadan sınava girsinler. Sonuç ne olacak sizce? Zekayla ortada ölçülmemiş olan korelasyona takılmışsınız ama çalışmayla çok yüksek çıkan korelasyonu görmezden geliyorsunuz. Kişide zeka geriliği, down sendromu falan olmadığı sürece çalışmanın etkisi o kadar büyük ki sınavda zekanın etkisini silip süpürüyor. Din sorusunu zekanızla mı çözüyorsunuz? 1dk'de çözdüğünüz sorularda zekanızı mı çalıştırıyorsunuz?
Daha önce aynı tip soruyu gördüyseniz o soruyu çözmedeki hızınız ve doğruluk oranınız o kadar yükseliyor ki bunu ilk defa, kısıtlı sürede, zekasıyla çözmeye çalışan biri yanınıza bile yaklaşamıyor.
-
🥲
Dün biraz düşünmüştüm bu konuda, özellikle şu fiziksel aktiviteler bile zekayla ilgili dediğiniz kısımla ilgili ve katılıyorum mutlaka bir bağlantısı vardır, fakat bu bağlantı çok kuvvetli olmayabilir. Daha baskın niteliklerle kıyaslandığında zekanın etkisi çok az olacağı için dikkate almaya çok da gerek olmayabilir. Mesela özellikle dövüş sporlarında farklı ağırlık sınıflarının etkisi çok büyüktür, bu nedenle diğer niteliklere bakmaksızın sporcular ağırlıklarına göre ayrılırlar.
Şu şekilde örnek verirsek daha kolay anlaşılacağını düşünüyorum: 60 kg ama 150 IQ bir boksörün, 110 kg ve 100 IQ bir boksöre karşı hiç şansı yoktur. Burada +50 IQ aradaki 50 kg farkı kapatabilecek bir pozitif etki yapmaz.
Hatta şöyle bir bilgiyi de paylaşayım; zamanının en büyük boksörü olan Muhammed Ali'nin ölçülen zekası 85 miş. Herhalde birçok sporda IQ'nun belirleyici faktör olmadığını kabul etmek için daha fazla argümana ihtiyacımız yoktur.
Benzer şekilde YKS sonucunda mutlaka zekanın bir etkisi olacaktır, fakat bu etki çalışma ile kıyaslandığında çok küçük kalır. İki öğrenci de tamamen eşit olsalar zekası yüksek olan daha iyi sonuç alabilir, ama gerçek hayatta böyle bir eşitlik söz konusu değildir ve zekası düşük olan biraz olsun daha fazla çalışmaya başlayınca artık sonuç bu kadar kesin olmayacaktır. Kısaca, bana göre yks'nin ağırlık sınıflarını belirleyen zeka değil çalışmadır.
Bu arada, bahsi geçen 1 milyondan 20k'ya yükselen kişi hayal ürünü değil. Bekir Avşar videolarına yıllar önce çıkmış bir öğrenci, sıralamasını 1.2 milyondan 20k'ya çekmişti. Bu da kaynak link:
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X