Şimdi Ara

Zeka kalıtsal mıdır? Geliştirilebilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41
Cevap
1
Favori
1.297
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar gün içerisinde bu konu hakkında çok kafa yoruyorum, çok sorguluyorum..
    Bu durum sosyal hayatıma bile olumsuz yansıyor, aptal olarak yaşadığım için hiçbir insanın beni kabul etmeyecek olması, sürekli dinleyiş modunda olup kendi zihnimden mahrum olmam, öğrendiğim bir şeyi çabuk unutmam gibi vs. aslında durumum belki psikolojik fakat her yanlış harekette bulunduğumda kendimi aptal olarak yargılama ve insanların beni böyle tanımasından korkma gibi durumlara yol açıyor. Sizce bu durumu düzeltmem için ne yapmam gerek dostlar gerçekten çok kötü günler geçiriyorum her gün neden yaşadığımı sorguluyorum gerçekten bitkin ve silik bir durumdayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spinazola -- 11 Mart 2020; 18:31:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• sinir hücrelerinin uyarılması lazım. bunun için ashabiye denen bir klinik dal var.

ashabını bozacak bir kısım haller sonucunda mevcut sinir hücrelerinin uyarılması ve olmayan sinir hücrelerinin ortaya çıkarılması gerekir.

.............................

en büyük sendrom olarak anne baba kompleksini verelim.

A ve B türleşmeye girdiğinde ve yeni doğan birey anne veya baba dediğinde anlaşılır ki A ve B esasen evelnemese de karı kocadır veya biri diğerinin evladı kızı veya oğludur vs.

bu durum apaçıktır. bunu kabul et. doğrusu bu de. gerçekten de bu ama yani diye devam et.

.........................

karşına bir hatun çıktığında hemen gevşeme ve bu kız aslında benim kızım veya annem ben türleşince bunun böyle olduğunu göreceğim de.

sakince bunu bi düşün. ancak içinden gelen duyguların bu doğruyu bastırdığını veya hiç düşünmeden kıza evet dediğin halleri kurgula.

bu durum olmayan beyin hücrelerinin uyarılması olarak anlamlıdır. insanların beynine bi çeşit lobotomi yapılmış gibidir. veya ilgili sinir hücreleri yanmıştır. sorun şu bu hücreler hiç yoksa ne anası ne kızı dersin.

harabiyete uğramış veya yanmışsa ancka doğru denen değeri düşünebilecek ve çözüm üretebilecek kapasite de ise bu sinir zaafiyeti olarak anlamlıdır.

...........................

bir çok kişide bu hücreler yok. düşünme denilen fiilin alt yapısını oluşturacak sinir-nöron uyumu diye bir hal mevcut değil. yani o bölge yok.

bazı insanlarda ise mevcut. ancak ciddi harabiyete uğramış. yani bunları uyarabilirsin.

şayet sinir-noron hücreleri tamam manada yok ise bu bölge mevcut dahi olmadığı bir düşünsel temayulun gerçekliğinde yaşayan bir beynimiz var deriz. yani bu yaşanan yer olmayan bir yerdir.

kişiye telkini yaparsın mesela kitabı ezbere okutursun ancak ne okudun dediğinde hiç bir şey söyleyemez halde olur.

bir şeyler hatırlayabiliyor yorum yapabiliyor ise harabiyetin derecesine göre sinir hücreleri yeniden oluşabilir halde olacaktır. bu açıdan zeka denen şeyi doğru tanımlarsanız özü sinir hücrelerinin harabiyeti prensibi ile alakalı olduğunu görürsünüz.

nükleer topu icat etmek zeka gösterisi değil duruma göre olmayan bir alandaki faaliyet gibidir. zeminsiz bina gibi.

kişi faraza gider dışarıdan bakınca beceriksizce yapılmış denebilecek bir kulube-barınak vs yapar. bu ise zemin varsa zekice olduğu kabul edilir.

beynin sağır bölgelerini kendin tespit edemezsin dışarıdan yardım almak durumunda kalırsın. bu açıdan farklı fikir farklı akıl vs. önem arz edebilir. aynı düşüncelere sahip insanlar veya her dediğine kafa sallayan kimselerin sinir hücrelerinin gelişimi hususunda fayda sağlamayacağını düşünmek olası.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-9F20A5F61

Bu mesaj silindi.
    Ben bunu genetik ve 5 yaşına kadar beynin, bilgileri çabuk kavramasından yana olduğunu düşünüyorum. Öğrendiğimiz, tecrübe edindiğimiz şeyler ise akıl ile ilgili zaten onun da zekâla bir ilgisi yok bence.

• quote:

Orijinalden alıntı: HADO77

sinir hücrelerinin uyarılması lazım. bunun için ashabiye denen bir klinik dal var.

ashabını bozacak bir kısım haller sonucunda mevcut sinir hücrelerinin uyarılması ve olmayan sinir hücrelerinin ortaya çıkarılması gerekir.

.............................

en büyük sendrom olarak anne baba kompleksini verelim.

A ve B türleşmeye girdiğinde ve yeni doğan birey anne veya baba dediğinde anlaşılır ki A ve B esasen evelnemese de karı kocadır veya biri diğerinin evladı kızı veya oğludur vs.

bu durum apaçıktır. bunu kabul et. doğrusu bu de. gerçekten de bu ama yani diye devam et.

karşına bir hatun çıktığında hemen gevşeme ve bu kız aslında benim kızım veya annem ben türleşince bunun böyle olduğunu göreceğim de.

sakince bunu bi düşün. ancak içinden gelen duyguların bu doğruyu bastırdığını veya hiç düşünmeden kıza evet dediğin halleri kurgula.

bu durum olmayan beyin hücrelerinin uyarılması olarak anlamlıdır. insanların beynine bi çeşit lobotomi yapılmış gibidir. veya ilgili sinir hücreleri yanmıştır. sorun şu bu hücreler hiç yoksa ne anası ne kızı dersin.

harabiyete uğramış veya yanmışsa ancka doğru denen değeri düşünebilecek ve çözüm üretebilecek kapasite de ise bu sinir zaafiyeti olarak anlamlıdır.

bir çok kişide bu hücreler yok. düşünme denilen fiilin alt yapısını oluşturacak sinir-nöron uyumu diye bir hal mevcut değil. yani o bölge yok.

bazı insanlarda ise mevcut. ancak ciddi harabiyete uğramış. yani bunları uyarabilirsin.

şayet sinir-noron hücreleri tamam manada yok ise bu bölge mevcut dahi olmadığı bir düşünsel temayulun gerçekliğinde yaşayan bir beynimiz var deriz. yani bu yaşanan yer olmayan bir yerdir.

kişiye telkini yaparsın mesela kitabı ezbere okutursun ancak ne okudun dediğinde hiç bir şey söyleyemez halde olur.

bir şeyler hatırlayabiliyor yorum yapabiliyor ise harabiyetin derecesine göre sinir hücreleri yeniden oluşabilir halde olacaktır. bu açıdan zeka denen şeyi doğru tanımlarsanız özü sinir hücrelerinin harabiyeti prensibi ile alakalı olduğunu görürsünüz.

nükleer topu icat etmek zeka gösterisi değil duruma göre olmayan bir alandaki faaliyet gibidir. zeminsiz bina gibi.

kişi faraza gider dışarıdan bakınca beceriksizce yapılmış denebilecek bir kulube-barınak vs yapar. bu ise zemin varsa zekice olduğu kabul edilir.

beynin sağır bölgelerini kendin tespit edemezsin dışarıdan yardım almak durumunda kalırsın. bu açıdan farklı fikir farklı akıl vs. önem arz edebilir. aynı düşüncelere sahip insanlar veya her dediğine kafa sallayan kimselerin sinir hücrelerinin gelişimi hususunda fayda sağlamayacağını düşünmek olası.
    Nöroloji diye bir klinik duydum da, ashabiye diye bir klinik daha önce hiç duymamıştım. Hatta birisi bana sürekli bir şey öğrettiği durumda, öyle olmaz şöyle olur, şöyle yapma doğrusu bu diye söylediğinde kendimi aşağılık hissediyorum. Bu da bence aşağılık psikolojisiyle alakalı, bu da rekabet ortamı oluşmasına zemin hazırlıyor. Acayip derecede farklı bir durum, hele ki karşı cinsten bunu duymak kötü hissettiriyor. (feminist görüşünü savunmadığımdan böyle düşünüyorum)

Bende bu sinir sistemi durumu sanki harabiyete uğramış gibi küçükken öğretmenin soru sorup, her cevaplamayışımda kafama yumruğuyla sert bir darbe vurması, katı ağır bir cismin kafama düşmesi gibi. Sanki bu durumlar olduğundan kendim böyle düşüncelere hakimim. Bunlar olmasa sağlıklı ve akıllı bir birey olacağımı düşünüyorum bu da ayrı bir psikoloji tabi.

Ama iki grubuda şöyle ele alayım diyeyim zeka-psikoloji.
    Mesela karşımıza bir problem çıktığında o an kötü, yapamayacağımızı hissediyorsak veya aklımızdan o problemi çözmek değil de istemsiz başka şeyler geçiyorsa çözebileceğimiz olan problemi de çözemeyecek hale geliyoruz. Bu durum o an oraya odaklanmaya veya yeni fikir üretmeye de engel oluyor.
    Ve karşımıza çıkan bu problemi başkası çözdüğü zaman ondan yardım almadan da sakin kalıp kendi fikirlerimizi oluşturabiliyoruz. Bende bu durum çok başgösteriyor.

Mesela dışarıda bir insanla konuştuğum zaman onunla ilgilendiğimde birbirimize fikir alışverişinde bulunduğumuz için çoğu dediğini onaylama ihtiyacı hissediyorum. Fakat bildiğim şeyleri de, yanlış olsa dahi vurguluyorum.

Eve gelince keşke şöyle deseydim de şöyle yapsaydım dediğim çok oluyor. Belki de o an sakin kalamadığımdan ya da fazla kafa yorduğumdandır bu durum bilmiyorum nedense her dakika sorguluyorum.

Bu sinir-nöron ilişkisini uyarabilmemiz için ne yapmamız gerek yani temiz bir zeka, mantıklı düşünebilmemiz için nasıl hareket etmemiz lazım?
    Mesela bir şeylere kafası basmayan cahil adam fakirliğe mahkum diyebilir miyiz.
    Ya da benim zaten kafa çalışmıyor o yüzden uğraşmadım saldım gitti diyen çok örnek var Türkiye'de. Sırf kafasının çalışmadığını söylediği için okulla ilişiğini kesmiş. E bu adam isteseydi bu psikolojiden çıkıp sınırları aşamaz mıydı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spinazola -- 11 Mart 2020; 18:30:7 >

• Yaklaşımını anladım. Madem donanımhaberdeyiz, zekayı ram gibi düşünüyorsun diyelim, aklı da hafıza gibi. Ama tam öyle değil. Mesela bazı cep telefonlarında hafıza kartı girişi vardır 512GB veya 1TB'a kadar yükseltilebilir.

Zekayı da, ram slotu gibi düşünebilirsin: Bazı bilgisayarların başlangıç ram'leri 8gb'lıktır. Ama sen o ram'i 32gb'a kadar yükseltebilirsin mesela. Bazı insanlarsa 1gb'lık ram'le başlar ve onu 4'e kadar yükseltir. Kimileri de tıpkı senin gibi 8gb'la başlamasına rağmen 32 değil 64gb'a kadar yükseltir. Bazı insanlarınsa ram'leri düşer... Mühim olan anakart. Ram desteğini anakart belirler. Anakart ise zeka değil, zeka plastisitesidir.
  • Yani potansiyel yapıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-9F20A5F61

Yaklaşımını anladım. Madem donanımhaberdeyiz, zekayı ram gibi düşünüyorsun diyelim, aklı da hafıza gibi. Ama tam öyle değil. Mesela bazı cep telefonlarında hafıza kartı girişi vardır 512GB veya 1TB'a kadar yükseltilebilir.

Zekayı da, ram slotu gibi düşünebilirsin: Bazı bilgisayarların başlangıç ram'leri 8gb'lıktır. Ama sen o ram'i 32gb'a kadar yükseltebilirsin mesela. Bazı insanlarsa 1gb'lık ram'le başlar ve onu 4'e kadar yükseltir. Kimileri de tıpkı senin gibi 8gb'la başlamasına rağmen 32 değil 64gb'a kadar yükseltir. Bazı insanlarınsa ram'leri düşer... Mühim olan anakart. Ram desteğini anakart belirler. Anakart ise zeka değil, zeka plastisitesidir.
    Bilgisayarlar hakkında ağzı olan konuşuyor.
    Hafıza adı üzerinde hafıza zeka ile ilgisi ne

Anakart ise CPU, Çipset,Ram,SSD veya HDD vede İşletim ile birlikte Zekayı oluşturur.

Zeka geliştirilebilir veya körelebilir.
    Anne karnından itibaren aldığımız besin,Eğitim,Çevre faktörleri (arkadaşlıklar dahil), yaşlılık saymadığım bir çok etken zekamızı etkiler. Nokta.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Potansiyel yapıysa kader mahkumuyuz diyebilir miyiz

• Einstein'ın şöyle bir sözü var.
    Dehanın 10’da 1’i yetenek 10’da 9’u da çalışmaktır.

Bu söze katılmakla beraber ekleme yapmak istiyorum
    Zeki ve zeki olmayan başarı elde etmiş insanların ortak iki özelliği; 1. azim, 2. şans.

Çevrenizde illaki görmüşsünüzdür kapasitesi düşük başarılı insanlar.

Edit: şans diye bir şey yok tabiki bu sözcüğü kullanmamın sebebi bütün faktörleri hesaplayacak zekaya sahip değiliz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4D62BFE91 -- 12 Mart 2020; 1:0:11 >
  • Anlatttiginiz konuya katiliyorum ama benzetmeniz hatali.
    Konu sahibininde kqbul ettigini ama ikna edilmeye ihtiyaci olduhunu dssunuyorum.
    Yine kalitsal tum hastwliklari feno ve genotipi kabul eden cokca sayida bilim insaninda konu zekaya gelince humanistvari inkara kalkistiklarini gormek mumkun.
    Sizin ornege donecek olurswk
    Zekanin niceligini degil nuiteligini yukseltebilirsiniz.

• Tesaduf...

• Öyle de denebilir.
  • Zeka kalıtsal ama geliştirilebilirdir nörolojik altyapı ve özelliklerin limitleri dahilinde.

• Anne baba tabiki çok önemli bir ölçüt. Hatta anne babanın sonradan çalışarak kazandığı yetenekler bile DNAsına işleniyor. Bundan dolayı genelde ikinci çocuklar daha donanımlı olur çünkü anne babanın yaş seviyesi ve hayat tecrübesi ilerlemiştir.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Zeka bence kısmen kalıtsal kısmen de geliştirilebilir bir şey.
  • quote:

Orijinalden alıntı: AKHENATON93

Anne baba tabiki çok önemli bir ölçüt. Hatta anne babanın sonradan çalışarak kazandığı yetenekler bile DNAsına işleniyor. Bundan dolayı genelde ikinci çocuklar daha donanımlı olur çünkü anne babanın yaş seviyesi ve hayat tecrübesi ilerlemiştir.
    bahsettiğin şeyin tamamına kültür diyoruz.

kalıtsallık özelliği öyle kolayca kazanılmıyor.

dna işlemesi mutasyon virüs ve ile mümkün olur.
  • Bir iki nesil boyunca belki kültür diyebilirsiniz ama asırlar sonra artık o kalıtsal hale gelmiş olur. O bireyden çıkan bireylere o özellik eklenmiş halde geliştirilmiş versiyon olarak yaşama başlayacaktır. Gelişim sürekli ileriye doğru, babanız dedenizden daha donanımlı olmalı, siz de babanızdan

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: AKHENATON93

Bir iki nesil boyunca belki kültür diyebilirsiniz ama asırlar sonra artık o kalıtsal hale gelmiş olur. O bireyden çıkan bireylere o özellik eklenmiş halde geliştirilmiş versiyon olarak yaşama başlayacaktır. Gelişim sürekli ileriye doğru, babanız dedenizden daha donanımlı olmalı, siz de babanızdan
    haklısın.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.