Arkadaşlar soru şöyle; sıcaklığı 20 derece olan bir odada, birkap içerisine bir miktar zeytinyağı konuluyor.Kap, alttan ısı kaynağı ile ısıtılıyor.Zeytinyağının sıcaklığı 45 dereceye ulaştığında, sıcaklığın sabit kaldığı gözlemleniyor.Sıcaklığın sabit kalmasının sebebi nedir?(zeytinyağının kaynama sıcaklığı 298 derecedir.)
bu soruyu bir yerden hatırlıyorum sanki? zeka küpünün denemelerinden mi?
donmuş bir zeytinyağıdır o.Isıtmaya başlayınca erime ısısına gelmiştir.Hal değişimi yaparken sabit kalmıştır. Çok geç yazdım ama neyse.
XsI
kullanıcısına yanıt
google aramadan denk geldi, yazmadan geçemedim; bu cevaba göre zeytinyağının 45 derecede donması da gerekir ama normalde oda sıcaklığında sıvıdır.... sorunun cevabı; basınç etkisiyle kaynama olabilir.