Şimdi Ara

...::: Zift (Katbek) nasıl çıkar :::... (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
41.219
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • benim araçta bugün baya zift yedi, nasıl çıkartacam bakalım
  • Selam arkadaşlar;

Geçenlerde Dazkırı tarafında kilometrelerce dökülmüş zifte maruz kaldı aracım. Yarı beline kadar zift oldu. Seyahatim sırasında temizletemediğim için yaklaşık bir hafta boyunca uzun yol yapmaya devam ettim ve zift adeta kemikleşti artık. Temizlemek için İzmir'de 30-60 tl arası fiyat verdiler. Her gören "ooooo çok kötü olmuş" diyip moralimi bozdu. "Bu çıkmaz abi " diyen bile oldu. Neyse izmirde "güvenmediğin yere bırakma" dediler bende hiçbirine güvenemedim. Habuki 30 tl fiyat veren adam " abi gazlı yıkama yapçaz 2 saate alırsın arabayı " demişti. Sonunda Ankara'ya döndüm neredeyse tüm bildiğim tanıdık tanımadık yıkamacılara ve car care yapanlara sordum. 60-300 tl arası fiyatlar aldım. Arabayı satın aldığım servis ki çok güvenirim ve tanıdıktır 150 tl dedi. Bir başka güvendiğim car care firması "Ben bu işi boya koruma olmadan yapmam. o da 150 tl olur "dedi.

Bu günlerde biraz para sıkıntımda var, çok yakmasın diye 1500 kilometre yolu neredeyse 80 le gittim geldim şimdi 150 tl vermek mi yoksa arabanın boyasını mahvetmek pahasına 60 tl ye temizletmek mi falan diye düşünürken bir benzin pompacısı "abi gaz yağıyla bu çıkar ama satan bulamazsın kolay kolay , en kolayı ben sana şurdan bir pet şişeye mazot veriyim birazda benzin karıştırıyım sen onu yıkamacıya ver çıkartsın" dedi. Aldım karışımı (sapsarı bişey) gittim güvendiğim yıkamacıma adam nuh dedi peygamber demedi. illa 60 tl ni alırım garanti de veremem falan diyince tepemin tası attı. Kendim yaparım daha iyi dedim.

Bir şekilde arabayı çizmemek için bunu püskürtmek lazım. düşün taşın, sonunda püskürtmeli olan cam-sil'in içindekini cam suyu deposuna boşaltıp doldurdum mazot benzin karışımını içine. Evin arkasındaki otoparka çektim arabayı ve komple püskürttüm. Bir tur püskürttükten sonra 15 dakika kadar bekledim ve ikinci turu attım. Sonra bir 15 dakika daha dinlendim ve 3. kez püskürttüğümde ziftin basbaya çözüldüğünü hatta bazılarının mazotun ağırlığıyla yere aktığını gördüm. Şu her yerde satılan plastik eldivenlerden almıştım, onlarıda elimi ziftten korumak için kullandım. Zift neredeyse 45 dakika da çamur kıvamına geldi. Cantlara bulaşan ve hiç çıkmayacakmış gibi duran zift eridi aktı neredeyse. Plastik eldiveninde yardımıyla korka korka kaportadaki zifti eşelememle zift çıkıverdi!

Şimdi en önemli noktaya geldik. Çözünmüş haldeki zifti arabanın üzerinden bez yardımıyla almaya kalkarsanız çok ciddi miktarda beze ihtiyacınız olacaktır. Bu noktadan sonra yapılabilecek şey arabayı basınçlı su ile yıkamak aslında. Fakat benim arka otoparkta hem basınçlı yıkama yok hemde akan zift apartmanla başımı derde sokabilirdi. Napsam napsam diye düşünürken torpidodaki 2.5 tl ye aldığım ıslak mendiller geldi aklıma. Hani şu bebek poposu silmek için kullanılanlar. Yumuşamış zifti bir tane ıslak mendil çekip hafifçe silince aracımın o bilindik güzel koyu gri rengiyle sanki hiç zift bulaşmamış gibi karşı karşıya kaldım. Bundan sonrası oldukça kolay oldu. Çek bitane, sil bir miktar zifti, simsiyah olunca at mendili gitsin. Bir müddet sonra mazotun etkisiyle eldivende çok kayganlaşinca yere attığım mendilleri elime toplayıp plastik eldivenide ters olarak çıkarıp üzerine kapatınca top halinde çöpe atılacak tertemiz bir yığın kaldı geriye.

Böyle böyle silerek yaklaşık 15 dakikada tüm arabamın ziftini temizledim. Eşim o sırada işten geldi ve arabayı görünce inanamadı. Sadece "Mahallenin girişinden mazot kokusunu duyunca işe başladığını anladım" gibi bir yorum yaptı o kadar. :)) Söylemeden geçemeyeceğim buradaki tek tehlike "araba mazotluyken vurdumduymazın biri pencereden aşağı sigarasını atarsa" tehlikesidir. Bunun için pencere altlarından uzak bir yerde yapmak lazım.

Sözün özü demem odur ki zifti çıkarmak çok kolay bir işmiş. Korkutmalara gelmeyin. Önce "İmkansız bunu çıkarmak" vs. diye ayak yapıp insanı umutsuzluğa düşürüyorlar sonra bir sürü para istiyorlar. Tüm işlem toplamda 1 saatimi aldı. 1.5 lt Mazot+benzin karışımına yaklaşık 10tl, plastik (namı değer ameliyat eldiveni) eldivenlere 100'lü paketine 10tl (ki bunlardan 10 tanesini kullandım sadece", 90 adet ıslak migros havlu kağıdına 2.5 tl ödedim.

Toplamda maliyet herşey hesaba katıldığında 20 Tl yi geçmemiştir.
    Sevgiler..

• Benzin ve Mazot la cıkar üstüpü yada kumaş parçasıyla silersin...

tecrübe ile sabit...
  • wd40 sık 5 dk bekle sonra sabunla yıka ben öyle yapıyorum...
  • quote:

Orijinalden alıntı: VoLKaN067

Gazyağı, motorin bildiğimiz mazot ve pastaylada çıkıyor. Benimde arabama zift sıçramıştı hemde ön cama kadar, bu maddeleri bizzat denedim hepside çıkardı. En rahat mazotu bulursun. 1 LT mazot al bir beze dök ovalamaya başla sonrada arbayı iki defa yıka. En fazla 2 saatte iş biter.

Hocam benim aracın da ön camına noktasal olarak zift sıçradı, gazyağı buldum, parmak ile temizleyeyim dedim ama ön camın yarısına kadar yayıldı ve buğulu, yağlı bir hal aldı. Tamamen yıkayıp eski haline döndürmem için hangi kimyasalı kullanmam lazım, deterjan, sabun? Sizce gazyağı cama zarar verir mi? Duyduğum kadarıyla tinerin yanında gazyağı en masum kimyasal...

• Gazyağı

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.