Şimdi Ara

Ziraat Mühendisliği [sorularım]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
1
Favori
27.389
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ben ünversite sınavlarına gireceğim de bu sene ziraat mühendisliği tercih etmeyi düşünüyorum Akdeniz üniversitesi hedefim şu anlık Ben bitkilerle uğraşmayı seviyorum. Biyolojide sevdiğim 2 konudan bir tanesidir bitkiler Benim size birkaç sorum olacak beni aydınlatırsanız çok sevinirim
    Tarla bitkileri bölümünü mü tercih etmeliyim yoksa bahçe bitkilerini mi ? Nedeniyle birlikte yazar mısınız?
    İş bulma imkanımız nedir? Nerelerde çalışabiliriz?
    Maaş konusuna biraz değinebilir misiniz ? Ne kadar alabilirler nerede ne olarak çalışınca ne kadar maaş alabilirler?
    Ziraat fakültesinde hangi bölümü seçmem daha iyi olur ? maaş ve iş bulma konusunda
    Hangi üniversiteler ilk tercihlerim olsun ? İlk 5 üniversiteyi sıralayabilir misiniz?
    Üniversitelerin eğitim düzeyleri arasında pek farklılık oluyor mu bir bilginiz varsa söyler misiniz?
    Şu anda aklımda olan soru işaretleri bunlar cevabınız için şimdiden teşekkürler :)

• Yapay Zekanın Yanıtı

Ziraat Mühendisliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ziraat mühendisliği, bitkilerin yetiştirilmesi, korunması ve kullanımı ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Tarım ve gıda sektörünün gelişimi için hayati bir rol oynayan geniş bir alandır.

Ziraat Mühendisliği Dalları

Ziraat mühendisliği, çok sayıda uzmanlık alanına bölünmüştür, bunlardan bazıları şunlardır:

• Bitki Koruma: Bitki hastalıklarını, zararlılarını ve yabani otları kontrol etmekle ilgilenir.
    • Tarla Bitkileri: Buğday, mısır ve pamuk gibi tarla bitkilerinin yetiştirilmesi ve yönetimiyle ilgilenir.
    • Bahçe Bitkileri: Meyve, sebze ve süs bitkilerinin yetiştirilmesi ve yönetimiyle ilgilenir.
    • Zootekni: Hayvan yetiştiriciliği ve beslenmesiyle ilgilenir.

Ziraat Mühendisliği Dersleri

Ziraat mühendisliği programları, matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilim derslerini içerir. Ayrıca, aşağıdakiler gibi alana özgü dersler de alırsınız:

• Toprak Bilimi
    • Bitki Fizyolojisi
    • Bitki Hastalıkları
    • Zararlı Yönetimi
    • Gübreleme

Ziraat Mühendisliği Okunur Mu?

Ziraat mühendisliği, zorlu ancak ödüllendirici bir alandır. Programlar genellikle dört yıl sürer ve güçlü bir bilimsel temele ve pratik deneyime dayalıdır. Ziraat mühendisleri, tarım ve gıda sektöründe yüksek talep görmektedir.

Bitki Koruma Mı Tarla Bitkiler Mi?

Bitki koruma ve tarla bitkileri, ziraat mühendisliğinin iki uzmanlık alanıdır. Bitki koruma, bitkileri hastalıklardan, zararlılardan ve yabani otlardan korumanın yollarına odaklanırken, tarla bitkileri, tarla bitkilerinin yetiştirilmesi ve yönetimiyle ilgilenir. İki alan da tarım sektörü için hayati önem taşır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Selam, bir Ziraat Mühendisi olarak bilgi verebilirim. :)

* Öncelikle "mühendislik" olarak ele alırsak, MÜHENDİS unvanını en çok hak eden iki bölüm vardır Ziraat Fakültesinde ; Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği ile Tarımsal Yapılar ve Sulama bölümü. Makine bölümü, "makine mühendisliği" derslerini alır. Dersleri sayısal ve mühendislik dersleri ağırlıklıdır, özellikle ikinci ve üçüncü sınıfta bu derslerin yoğunluğu artar. Tarımsal Yapılar bölümü için de Ziraat fakültesinin "inşaat mühendisliği" demek yanlış olmaz. Tarımsal yapılar ve sulama yapılarının inşaatı, projesi vs bu bölüm mezunlarının alanıdır. Makine ve Yapılar bölümleri nerdeyse bütün mühendislik derslerini alırlar. Yani; Statik, Zemin Mekaniği, Malzeme bilgisi, Akışkanlar Mekaniği, Mukavemet, Termodinamik, Isı İletimi ve Kütle Transferi, Motorlar ve Makine Elemanları vb mühendislik derslerini görürler ve bu dersler gerçekten zordur. Hatta bazı üniversitelerde çift anadal imkanı vardır. Yani Tarım makinaları okurken fark derslerini vererek Makine Mühendisi de olabilirsiniz.

* Gelelim -bence- mühendis unvanını en az hak eden bölüm Tarım Ekonomisi bölümü. Tarımsal işletmecilik, Tarımsal iktisat ağırlıklı bir bölümdür ve temel mühendislik derslerini bile vermeyen üniversiteler var.

* Ziraat mühendisliğinin en gözde bölümü "Bitki Koruma" bölümüdür. Bazı üniversitelerde "bitki hekimliği" olarak anılır. Çiftçinin gözünde de hastalıklardan anlayan mühendis, mühendistir. Fitopatoloji, Entomoloji gibi latince ağırlıklı dersler vardır. İlaç bilgisi, farmakoloji yanında mühendislik gerektiren tarımsal mekanizasyon, ilaçlama makineleri ile ilgili dersleri de vardır.

* Zootekni bölümünü de ziraatin en zor bölümlerinden birisidir. Hayvancılıkta mekanizasyon (hayvancılıkta makine kullanımı) ile temel makine mühendisliği dersleri alırlar. Genetik mühendisliği alanına giren Hayvan Islahı dersi tamamen matematikten ibarettir. Yine hayvan besleme ile ilgili Besleme biyokimyası ve metabolizma dersi de oldukça ağırdır, kimya ağırlıklıdır. Yine bolca hesap makinesi gerektiren, genelde "Rasyon" olarak anılan bir ders vardır ki, tek bir soru için 2 saat süre verilir, çünkü dengeli beslenme için uygun yemleri, hayvanın anatomik, fizyolojik özelliklerini dikkate alarak hazırlamanız gerekmektedir. Zootekni bölümü veteriner hekimliğine yakın bir bölümdür. Hayvan barınakları inşası için de, Malzeme Bilgisi, Isı yalıtımı, nem ve hava hesaplarını bilmeniz gerekir (inşaat mühendisliği) Yani zootekni zor bir bölümdür.

* Tarla ve Bahçe Bitkileri bölümleri temel ziraat mühendisliği dersleri, bitkilerin besin ihtiyaçları, yetiştiricilik, hastalıkları vb konuları işlenir. Botanik ağırlıklı bir bölümdür.

* Toprak Bilimi bölümüne ziraatin "maden ve jeoloji mühendisliği" dersek yanlış olmaz. Hatta biz toprak dersi alırken bazen derslere maden mühendisi gelirdi. Temel mühendislik derslerinin yanı sıra, jeoloji mühendisliği derslerini içeren dersleri de alırlar.

* Tarımsal Biyoteknoloji bölümü, ziraatin Genetik Mühendisliği bölümüdür. Yeni bir bölüm sayılır ve dersleri mikrobiyoloji, dna, biyoteknoloji, genetik ve gen mühendisliği alanlarındadır. Oldukça zor bölümlerden biridir. Laboratuar ağırlıklı bir bölümdür.

* Bazı üniversitelerde yeni açılan "Biyosistem Mühendisliği" yeni bir daldır. Avrupa ve Amerika'da Ziraat ve Biyosistem Mühendisliği olarak geçer bölüm. Kabaca Tarım Makinaları ve Tarımsal Yapılar bölümünün birleştirilmiş hali diyebiliriz. Yani mühendislik ağırlıklı bölümdür.

Yukarda yazdıklarımdan da anlaşılacağı üzere Ziraat Mühendisliği mesleği "interdisipliner" bir mühendislik dalıdır. Yani mühendislik disiplinleri arası bir mühendisliktir. Ne yazık ki gelişmiş ülkelerde çok saygı gören bir meslekken, ülkemizde çok fazla fakulte olması nedeniyle hakettiği değeri görmüyor. Ama diğer mühendislik mesleklerinde olduğu gibi, kendini geliştiren, mesleğinde araştırmacı olan bir ziraat mühendisi her yerde iş bulur ve oldukça iyi ücretler alabilir.

Hepinize sevgi ve selamlar :)

• Jamiryov kullanıcısına yanıt
    Jamiryov bey '' Yani Tarım makinaları okurken fark derslerini vererek Makine Mühendisi de olabilirsiniz. '' demişsiniz de bu bilginin doğruluğu nedi çünkü benim bu sene sıralamam mühendisliklere tutmuyor 8 bin ile kaçırıyorum da tarım makine okuyup geçerim demiştim bugün tarım makine okuyan birine hayır geçemezssin dedi ama siz de geçebilrsiniz diyorsunuz kafam karıştı (sayısal da 300 bin müh. sınırı var ben 308 yaptım yine de tarım makine okuyup makine mühendisliğine geçebilirmiyim.)
  • Maaş 1500tl ye de iş bulamayan mühendis var 5000 tl alan arkadaşlarda var, özel sektörde.

Ben tekrar ziraat mühendisliği yazacak olsam şu şekilde sıralama yapardım
    1. çukurova üniversitesi
    2. akdeniz üniversitesi
    3. eğe üniversitesi
    4. konya selçuk

Ziraatin hangi bölümünden mezun olursan ol iş bulma garantisi veya maaş yüksekliği tamamen senin kalifiye bir mühendis olmanda biter. Tarım ekonomisi bölümü hariç bu bölüme gitme.

Bahçe bitkileri veya tarla bitkileri tamamen tercih meselesi tohum üreticeksen tarla bitkileri. Yeni cins ceviz üzüm elma armut üreticeksen çok çalışacaksan bahçe bitkileri.

üniversitelerin eğitim düzeyleri arasında farklılık vardır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi latif.07 -- 17 Temmuz 2019; 19:12:45 >
  • Çukurova Üniversitesini gerek çevredeki iş imkanları gerek eğitimi açısından listenin başına koyarım. Burada Bitki Koruma bölümü okuyorum ve bölümümüzden çok şükür memnunum.

Başka okullardan yatay, dikey geçiş vs. gelen arkadaşlar var. Bunların bir kısmı "Bizim üniversitede derslere hep asistan giriyor." vs. gibi söylemlerde bulundu. Ama bizim üniversitede ve bölümde derslerin tamamına tecrübeli Profesörler giriyor.
  • rukA_m kullanıcısına yanıt
    Sizce matematiği pek iyi olmayan birisi bitki koruma bölümünü seçmeli mi seçerse de iş hayatında zorlanır mı

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Treze17

Sizce matematiği pek iyi olmayan birisi bitki koruma bölümünü seçmeli mi seçerse de iş hayatında zorlanır mı
    Biraz gülerek cevap veriyorum, yanlış anlama :D

Bizim bölümle Matematik'in alakası neredeyse sıfır. Sadece ilk sene genel matematik dersi görüyorsun. Bu gördüğün ise lisede gördüğün dersten öte bir şey değil. Ve de bölümle pek alakası olmadığı için hocalar da pek zorlamıyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Bu bölüm mühendislik olarak geçmiyor mu? O yüzden matematik baya önemli sanıyordum. Yani mezun olduğumuz da ziraat mühendisı olunca matematik pek işimize yaramayacak anladığım kadarıyla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Treze17 -- 30 Ağustos 2019; 11:29:18 >
  • quote:

Bu bölüm mühendislik olarak geçmiyor mu? O yüzden matematik baya önemli sanıyordum. Yani mezun olduğumuz da ziraat mühendisı olunca matematik pek işimize yaramayacak anladığım kadarıyla
    Evet, okurken de mezunken de dört işlemden fazlası pek işinize yaramayacak.
    Peki son soru olarak bu bölümü okuyanlar muhendislik mi okumuş oluyor yoksa normal fakülte mi

• quote:

Peki son soru olarak bu bölümü okuyanlar muhendislik mi okumuş oluyor yoksa normal fakülte mi
    Ziraat Mühendisliği, Mühendislik-Mimarlık fakültesinde yer almayıp kendi bölümlerini barındıran Ziraat Fakültesi çatısında bulunmaktadır. Ancak bu bölümlerden hangisinden mezun olursanız olun Ziraat Mühendisi unvanını alırsınız ve devlet bünyesinde diğer mühendis ve mimarlar ile aynı maaşı alırsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rukA_m -- 30 Ağustos 2019; 17:57:42 >
  • Jamiryov kullanıcısına yanıt
    hocam merhabalar , bir konuyu araştırıyorum ancak sonuca ulaşamadım. Top soil denen bitkisel toprağın madencilik faaliyetleri adına çıkarıldıktan sonra o canlı ve humuslu toprağın saklanma koşullarını bir araştırmaya bağlamak suretiyle öğrenmek istiyorum. Bu koşullardan kasıt ise ; Toprak kaç metre yükseklik hacminde saklanmalı ki hava almaya devam edip mikroskobik canlı faaliyetlerini sürüdürebilsin?

teşekkür ederim.
  • Bu sene toprak bilimi ve bitki besleme bölümünü kazandım.
    1) Sayısalı olmayan bir öğrenci bölümü bitirebilir mi?
    2) Bölüm zor mu?
    3) İki bölüm birden mi okucayacağım yoksa toprak bilimi veya bitki besleme bölümlerinden birini mi seçeceğim?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.