Şimdi Ara

Zor bir dağıtım?? :) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.101
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Denemeden yaşamadan elbette olmuyor ama ihtiyaç ve bilgi olmadan hiç olmuyor. İş dünyasında çalışmıyorsan durup dururken ne LVM ile uğraşırsın ne de dur bir Postfix kurayım dersin. Yapar misin ya da en azından dener misin? Dersin belki ama tam olarak kavrayamadığın bir sürü terimle ve konfigürasyon dosyasıyla sonuçta tam olarak ne elde edeceğini bilmediğin birşeyle uğraşırsın. O sebeple bilgisayar/bilişim dunyasına bir yerden girmek lazım. Linux'ta konfigürasyon yaparken herşeyden az çok bilmek gerekiyor, hw, yazılım, networking, vs.vs.

Arkadaşımıza isterse LVM ya da RAID hakkında internette güzel dokumanlar bulup göndereyip ama okuduğunda anlayacağından şüpheliyim. Kardeşimi küçümsemek için söylemiyorum bunları. Onun önce belli bir disiplinden geçmesi gerekiyor. Matematik bilmeden üstüne mühendislik kurmaya benzer bu iş. O yüzden hem onun yaşına hem de zevkine hitap edeceğini düşündüğüm için ilk yazılımdan başlamasını tavsiye ettim. İlerleyen yıllarda bilgisayarı, networking vs daha iyi tanıdığında herşey daha iyi yerine oturacaktır.

Ha olay bir dağıtımın ekran kartını otomatik tanımasıysa ya da ayarları Drakconf ile yapmaksa sis perdesini kaldıralım. Bunların hepsi son kullanıcıya kolaylık olsun diye yapılmış arkada herhangi bir dizinde duran conf dosyasını değiştiren arayüzlerden başka birşey değildir. GUI'den yapacağın ayarları ilgili confu bularak da yapabilirsin. Bunları en kullanıcı dostu olan dağıtımlardan Mandriva ya da Ubuntu'da da yapabilirsin.

Bu tartışma uzar gider. Kendisi nasıl isterse öyle yapsın artık uzatmayalım.

• @Hoobastank

Konunun böyle uzadıkça uzaması kötü oldu.

Benim şuanki amacım tamamen Linux'un alt yapısını, en çok kullanılan araçlarını öğrenmekten ibaret. Zor bir dağıtım seçiyorum ki her problemimde sorunun kaynağını öğreneyim, sistemin nasıl çalıştığını anlayayım. Ki 2-3 haftadır kullandığım Slackware gerçekten bu konuda yardımcı oldu. Kurduğum ilk günden beridir sistemin işleyişi hakkında yeni yeni şeyler öğreniyorum.

Kendimi geliştirmek? Ama nerde geliştirmek sorusunu sormuyoruz. Zaten şuanda C++, PHP ve Python'da çalışıyorum. Benim isteğim/hayalim ileride iyi bir programcı olabilmek. Bunun için çalışıyorum ve zaten hobim olduğu için hiç sıkılmıyorum. Ama kullandığı işletim sistemini iyi bilmeyen bir programcı var mıdır diye sormak lazım. Bu yüzden ikisi için de uğraşıyorum.

Şimdiye kadar kullandığım dağıtımlar (özellikle Debian ve Slackware) gerçekten birşeyler öğrenmemi sağladı. Bu konuda iyi gittiğimi düşünüyorum. İnternetten indirdiğim dökümanlar da gayet güzel iş görüyor (özellikle Slackbook). Hatta bi 10 gün içinde LFS'ye geçebilirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi marvinous -- 30 Ocak 2010; 18:54:19 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Hoobastank

quote:

Orijinalden alıntı: Challenger
    Arkadas progralamadan cok isletim sistemini derinlemesine ogrenmek istiyor. O yuzden PHP gibi bir seyle ugrasmasi konuyla ilgisiz bir oneri. Mesele program derlemek de degil. Sistemin yapisini ogrenmenin iki yolu var:
    1- Kitap/belge okuyup sistemde yerlerine bakmak, deneme yapmak. Ancak bu yolla okunan seylerin unutulmasi ihtimali daha da artiyor.
    2- Slackware gibi otomatik konfigurasyon yapmayan bir dagitimi gundelik hayatta kullanmaya calismak. Ilk kurulum anindan itibaren hicbir sey otomatik yapilmayacagi icin, ihtiyac duyulan her sey icin sistemin orasini burasini eselemek ve belge/kitap okumak zorunda kalacaksiniz. 1. yoldan farki ise bir ata sozunda gizli: Bir musibet, bin nasihattan iyidir. Yani sorun ciktikca, ugrasmak zorunda kaldikca hersey daha cok akilda kalici oluyor.

Ufak tefek cikan problemlerle ilgilenmek elbette bir seyler ogretecektir ama, sistemin hicbir konfigurasyonu yapmamis olusu, daha fazla ogrenmeye zorlayacaktir.
    O zaman mesele belgelerden okuyup okuyup ne yaptığını tam bilmeden ezbere papağan gibi sistem kurmak da değil. İlla itiraz edeceksin değil mi? Eğer bir kişi ortalama olarak GNU/Linux'u tanımışsa hangi dağıtım olursa olsun yine ortalama olarak sistem üzerinde istediği gibi at koşturuyorsa sıfırdan yeni bir dağıtım kurmak bir insana çok fazla birşey kazandırmaz. Hardware, networking, protokol, programlama bilmiyorsan sağdaki soldaki belgeleri okuyup okuyup anlamadığın ama sonunda çalıştırmayı başardığın ve 3 ay GNU/Linux kullanmasan unutacağın bir sürü konfigürasyon yaparsın o kadar. Onun yaşında ben olsam oturur ders çalışırım. Kazanacağı daha bir üniversite sınavı var. Ha illa böyle antik kuntik işlerle uğraşmak isterse meraki varsa o zaman stage 1 'den alıp Gentoo kursun bir haftada rahatlar.

Ben dersime de çalışıyorum ama bunlara çok merakim var diyorsa o zaman bakış açısını değiştirmesi gerekiyor. Temel seviye bir programlama öğrenirse, algoritmaları kavrarsa sadece GNU/Linux'u değil karşısına çıkan problemleri çözme yeteneği ve genel anlamda bilgisayar / bilişim dünyasını yakından uzaktan ilgilendiren birçok alanı daha iyi idrak edebilme vizyonu kazanır.

Bu sebeple kendisine PHP önerdim. PHP bir script dili yeri geldiğinde Bash gibi de kullanabilir yer geldiğinde dinamik websayfası hazırlamak icin de. Aynı zamanda yazım kuralı bakımındna C'yen benzer ki ileride C'ye alışması kolaylaşır.

Yapmak istediği şeyler adım adım burada çok güzel yazılmış. Okusun illa meraklıysa yapar.
    http://www.gentoo.org/doc/tr/handbook/handbook-x86.xml?part=1

Linux'u sadece merak edene Mandriva, Ubuntu öneririm ama hayatında hiç nix os kullanmamış olsa bile ben Linux'u öğrenmek istiyorum derse rahatlıkla Gentoo öneririm. Öğrenmek isteyen zaten azimli ve meraklıdır, amaç illa da başarıyla deli bir Gentoo kurmak değildir. Bir bozar, iki bozar, üç eblek eblek cli ekrana bakar ama sonunda başarırsa birçok şeyi öğrenmiş olur ama zaten ortalama Linux'u bilen, Slackware dağıtımını kullanan insana zul olur. Meraklıysa o belgeyi okur bilmediği merak ettiklerini kendi sisteminde dener. Bence bu kafidir.
    bos yapan adama en guzel ornek

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.