Şimdi Ara

Zor bir dağıtım?? :)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.101
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar ben şuan için ne acemi ne de profesyonel en basit tabirle orta seviye Linux kullanıcısıyım. Çoğu sorunumu kendim halledebiliyorum, halledemediklerimi de hemen araştırma moduna girip veya sorup hallediyorum. (Fark ettim de, Linux kullanıcıları tecrübelendikçe daha da araştırmacı oluyor). Şimdi ise daha da öğrenmek istiyorum. Bunun için kullanıcı dostu olmayan, konsolla içli dışlı (gerçi konsol Linux'un en büyük nimetlerinden biri, Mint'te bile çoğu işimi konsoldan yapıyorum), kullanımı zor ya da en basit tabirle acemiler için kanser edici bir dağıtım kullanmak istiyorum. Amacım söylediğim gibi Linux'da daha da tecrübelenmek.

Bunun için ne önerirsiniz? Debian hariç :) Aklımdan Arch ve Slackware geçiyor, tabi düşünceleriniz önemli.

• Gentoo olabilir.
  • Tavsiyem Slackware olacaktir. Ancak o da kesmezse LFS'yi deneyebilirsiniz. Sifirdan tum sistemi siz derleyeceksiniz.
  • Valla hocam linux'a ilk geçişte sen yardımcı olmuştun bana. Senin öenrilerin dışına çıktım zamanla ve şuan arch'tayım.Zor bir dağıtım arıyorsan bence arch'ı sil kafandan Benim gibi bir acemi arch'ı sorunsuz zorluk çekmeden kullanıyorsa sen düşün artık.
  • FreeBSD
  • quote:

Orijinalden alıntı: luciferi

FreeBSD

FreeBSD bir Linux dagitimi degildir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Challenger

Tavsiyem Slackware olacaktir. Ancak o da kesmezse LFS'yi deneyebilirsiniz. Sifirdan tum sistemi siz derleyeceksiniz.

Valla iyi dediniz ama direkt LFS yemez :) Slackware ile biraz cebelleşeyim ondan sonra belki LFS :) Eğer istediğime kavuşursam bloglarla tecrübelerimi paylaşacağım :) Yalnız, söylemek istediğim birşey daha var. Bunu deneyeceğim bilgisayarda internet bağlantısı yok. Slackware'in DVD'sini indirsem içerisinde gerekli herşey olur mu? İnternet bağlantısı mutlaka gerekir mi?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Slax kullan, hem 200 MB'tır, hem de Slackware tabanlıdır. "Tabanlı" dediysem, neredeyse "Slackware'in herhangi bir makinede kurulmadan çalışabilir hali" gibi bir şey... Kemoterapiye bire bir... :P
  • slackware dvd'si ile internet bağlantısına ihtiyaç duymadan herşeyi kurabilirsiniz. setup işlemlerini hallettikten sonra full kurulumu seçerseniz ek herhangi bir soru sormadan yüzlerce programın kurulumunu tamamlayacaktır. 13.0 sürümü ile 64bit versiyonuda resmi olarak çıktı.

açıkçası zor olduğunu düşünmüyorum ama okul gibidir. linuxu öğrenmek zorunda kalacağınız bir sistemdir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tumra

Slax kullan, hem 200 MB'tır, hem de Slackware tabanlıdır. "Tabanlı" dediysem, neredeyse "Slackware'in herhangi bir makinede kurulmadan çalışabilir hali" gibi bir şey... Kemoterapiye bire bir... :P

Hocam emin olun en çok kullandığım ve en sevdiğim dağıtımlardan biridir Slax ama en son ekran kartımı değiştirdiğimden beridir donanımsal sorunlar yaşıyorum Slax'da. İlginç olan da sadece Slax'da olması.

Şimdilik Slackware'i kurdum. Gayet güzel bence. Tıkandığım yerleri hemen araştırıyorum :)
  • Gentoo veya Arch iyidir. Uzun zamandır Arch kullanıyorum ve memnunum. Avatarımdaki resimde Arch linux'un amblemidir
  • crux
  • Bahsettiğin gibi orta seviyede sistemi yönetebildiğini düşünüyorsan nix işletim sistemlerinde kendini daha geliştirmek istiyorsun bunun yolu zor bir dağıtımdan geçmez. Diğer bir değişle zor bir dağıtımın sana çok ekstra bir katkısı olmaz.
  • @Hoobastank

Ben daha çok Linux konusunda bilmediğim birşey kalmamasını istiyorum. Çünkü gerçekten sardım bu işlere. İleride (şuanda lisedeyim) bilgisayar mühendisliğini hedefliyorum, hatta asıl isteğim/hayalim bir özgür yazılım projesinde çalışmak. Bu yüzden özgür yazılımlara meraklıyım, nasıl çalıştığını, nasıl işlediğini öğrenmek istiyorum.
  • Zor GNU/Linux diye birşey yok. Linux, Linux'tur. Paket derlemeye ihtiyac duyuyorsan bir kaç programı paket yönetim sistemiyle değil kaynak kodundan derleyerek kur, adımlarını gör. Örneğin bir Gentoo'nun kurulum adımları mutlaka insanlara birşeyler öğretecektir ancak bir kaç dağıtım kurup kaldırmış ortalama olarak sistemi çözmüş birisi için Gentoo kurulumu bir müddet sonra zul olacaktır. Zaten bir yerinde ufak tefek de olsa sorun çıkarmayan dağıtım yok. Problem ciktıkca onlarla uğraşmak ve çözmek zaten birşeyleri sana kazandıracaktır. Gerçek anlamda birşeyler öğrenmek istiyorsan kendini programlamada geliştirmen lazım. Bash öğrenebilirsin, belki script dili olan PHP'den başlayabilirsin. Hem basit dinamik websayfaları yaparsın hem de programlama öğrenirsin. Tüm bunlar için de bir temelinin olması gerekiyor. Temelin yoksa kursa gidebilirsin.

Yine de cok merakliysan Gentoo'nun kurulumunu anlatan belgeleri oku. Örneğin ağ yapılandırılmasının anlatıldığı bölümdeki komutları kendi dağıtımında dene. Eğer bugüne kadar ağ ayarlarını gui'den yapmışsan konsoldan yapmak hem hoşuna gidecektir hem de birşeyler öğrenirsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hoobastank

Zor GNU/Linux diye birşey yok. Linux, Linux'tur. Paket derlemeye ihtiyac duyuyorsan bir kaç programı paket yönetim sistemiyle değil kaynak kodundan derleyerek kur, adımlarını gör. Örneğin bir Gentoo'nun kurulum adımları mutlaka insanlara birşeyler öğretecektir ancak bir kaç dağıtım kurup kaldırmış ortalama olarak sistemi çözmüş birisi için Gentoo kurulumu bir müddet sonra zul olacaktır. Zaten bir yerinde ufak tefek de olsa sorun çıkarmayan dağıtım yok. Problem ciktıkca onlarla uğraşmak ve çözmek zaten birşeyleri sana kazandıracaktır. Gerçek anlamda birşeyler öğrenmek istiyorsan kendini programlamada geliştirmen lazım. Bash öğrenebilirsin, belki script dili olan PHP'den başlayabilirsin. Hem basit dinamik websayfaları yaparsın hem de programlama öğrenirsin. Tüm bunlar için de bir temelinin olması gerekiyor. Temelin yoksa kursa gidebilirsin.

Yine de cok merakliysan Gentoo'nun kurulumunu anlatan belgeleri oku. Örneğin ağ yapılandırılmasının anlatıldığı bölümdeki komutları kendi dağıtımında dene. Eğer bugüne kadar ağ ayarlarını gui'den yapmışsan konsoldan yapmak hem hoşuna gidecektir hem de birşeyler öğrenirsin.

Arkadas progralamadan cok isletim sistemini derinlemesine ogrenmek istiyor. O yuzden PHP gibi bir seyle ugrasmasi konuyla ilgisiz bir oneri. Mesele program derlemek de degil. Sistemin yapisini ogrenmenin iki yolu var:
    1- Kitap/belge okuyup sistemde yerlerine bakmak, deneme yapmak. Ancak bu yolla okunan seylerin unutulmasi ihtimali daha da artiyor.
    2- Slackware gibi otomatik konfigurasyon yapmayan bir dagitimi gundelik hayatta kullanmaya calismak. Ilk kurulum anindan itibaren hicbir sey otomatik yapilmayacagi icin, ihtiyac duyulan her sey icin sistemin orasini burasini eselemek ve belge/kitap okumak zorunda kalacaksiniz. 1. yoldan farki ise bir ata sozunda gizli: Bir musibet, bin nasihattan iyidir. Yani sorun ciktikca, ugrasmak zorunda kaldikca hersey daha cok akilda kalici oluyor.

Ufak tefek cikan problemlerle ilgilenmek elbette bir seyler ogretecektir ama, sistemin hicbir konfigurasyonu yapmamis olusu, daha fazla ogrenmeye zorlayacaktir.

• Gentoo öneririm.. Stage 2 olması da akıl sağlığınız bakımından iyi olacaktır.. Ama ben ermişim, uğraşırım, vaktim ve sabrım çok dersen stage1 de iyi gidebilir, içindeki mazoşist duyguları bir nebze tatmin edebilir ;)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Challenger
    Arkadas progralamadan cok isletim sistemini derinlemesine ogrenmek istiyor. O yuzden PHP gibi bir seyle ugrasmasi konuyla ilgisiz bir oneri. Mesele program derlemek de degil. Sistemin yapisini ogrenmenin iki yolu var:
    1- Kitap/belge okuyup sistemde yerlerine bakmak, deneme yapmak. Ancak bu yolla okunan seylerin unutulmasi ihtimali daha da artiyor.
    2- Slackware gibi otomatik konfigurasyon yapmayan bir dagitimi gundelik hayatta kullanmaya calismak. Ilk kurulum anindan itibaren hicbir sey otomatik yapilmayacagi icin, ihtiyac duyulan her sey icin sistemin orasini burasini eselemek ve belge/kitap okumak zorunda kalacaksiniz. 1. yoldan farki ise bir ata sozunda gizli: Bir musibet, bin nasihattan iyidir. Yani sorun ciktikca, ugrasmak zorunda kaldikca hersey daha cok akilda kalici oluyor.

Ufak tefek cikan problemlerle ilgilenmek elbette bir seyler ogretecektir ama, sistemin hicbir konfigurasyonu yapmamis olusu, daha fazla ogrenmeye zorlayacaktir.
    O zaman mesele belgelerden okuyup okuyup ne yaptığını tam bilmeden ezbere papağan gibi sistem kurmak da değil. İlla itiraz edeceksin değil mi? Eğer bir kişi ortalama olarak GNU/Linux'u tanımışsa hangi dağıtım olursa olsun yine ortalama olarak sistem üzerinde istediği gibi at koşturuyorsa sıfırdan yeni bir dağıtım kurmak bir insana çok fazla birşey kazandırmaz. Hardware, networking, protokol, programlama bilmiyorsan sağdaki soldaki belgeleri okuyup okuyup anlamadığın ama sonunda çalıştırmayı başardığın ve 3 ay GNU/Linux kullanmasan unutacağın bir sürü konfigürasyon yaparsın o kadar. Onun yaşında ben olsam oturur ders çalışırım. Kazanacağı daha bir üniversite sınavı var. Ha illa böyle antik kuntik işlerle uğraşmak isterse meraki varsa o zaman stage 1 'den alıp Gentoo kursun bir haftada rahatlar.

Ben dersime de çalışıyorum ama bunlara çok merakim var diyorsa o zaman bakış açısını değiştirmesi gerekiyor. Temel seviye bir programlama öğrenirse, algoritmaları kavrarsa sadece GNU/Linux'u değil karşısına çıkan problemleri çözme yeteneği ve genel anlamda bilgisayar / bilişim dünyasını yakından uzaktan ilgilendiren birçok alanı daha iyi idrak edebilme vizyonu kazanır.

Bu sebeple kendisine PHP önerdim. PHP bir script dili yeri geldiğinde Bash gibi de kullanabilir yer geldiğinde dinamik websayfası hazırlamak icin de. Aynı zamanda yazım kuralı bakımındna C'yen benzer ki ileride C'ye alışması kolaylaşır.

Yapmak istediği şeyler adım adım burada çok güzel yazılmış. Okusun illa meraklıysa yapar.
    http://www.gentoo.org/doc/tr/handbook/handbook-x86.xml?part=1

Linux'u sadece merak edene Mandriva, Ubuntu öneririm ama hayatında hiç nix os kullanmamış olsa bile ben Linux'u öğrenmek istiyorum derse rahatlıkla Gentoo öneririm. Öğrenmek isteyen zaten azimli ve meraklıdır, amaç illa da başarıyla deli bir Gentoo kurmak değildir. Bir bozar, iki bozar, üç eblek eblek cli ekrana bakar ama sonunda başarırsa birçok şeyi öğrenmiş olur ama zaten ortalama Linux'u bilen, Slackware dağıtımını kullanan insana zul olur. Meraklıysa o belgeyi okur bilmediği merak ettiklerini kendi sisteminde dener. Bence bu kafidir.

• Hoobastank'a sonuna kadar katılıyorum dediklerinde çok haklı farklı linux dağıtımları kullanmak hiç birşey ifade etmiyor. Önemli olan sistem üzerinde neyin nerde olduğunu bilmek linuxla okadar uğraşıcağına php,mysql,mail server kurulumu nebilim bi delphi falan öğren çok çok daha işine yarar. linux sadece bir işletim sistemi bukadar abartmamak lazım. Öte yandan herhangi bi yazılım dili bilmeden zaten var olan config dosyalarını editlemekten başka ne yapabilirki kullanıcı ?
  • quote:

O zaman mesele belgelerden okuyup okuyup ne yaptığını tam bilmeden ezbere papağan gibi sistem kurmak da değil. İlla itiraz edeceksin değil mi?

Pardon ama, konuyu niye kisisellestirdiginizi ogrenebilir miyim? Sistem ogrenmeye calisan birisine web gelistirmeyi ogrenmeyi tavsiye etmeye karsi cikmak niye "illa itiraz etmek" olarak nitelendiriliyor?

quote:

Eğer bir kişi ortalama olarak GNU/Linux'u tanımışsa hangi dağıtım olursa olsun yine ortalama olarak sistem üzerinde istediği gibi at koşturuyorsa sıfırdan yeni bir dağıtım kurmak bir insana çok fazla birşey kazandırmaz. Hardware, networking, protokol, programlama bilmiyorsan sağdaki soldaki belgeleri okuyup okuyup anlamadığın ama sonunda çalıştırmayı başardığın ve 3 ay GNU/Linux kullanmasan unutacağın bir sürü konfigürasyon yaparsın o kadar. Onun yaşında ben olsam oturur ders çalışırım. Kazanacağı daha bir üniversite sınavı var. Ha illa böyle antik kuntik işlerle uğraşmak isterse meraki varsa o zaman stage 1 'den alıp Gentoo kursun bir haftada rahatlar.

Bakin, mesele sistem kurmak degil. Sistemin isleyisini ogrenmek. Bunu okuyup deneyerek, gorerek ogrenebilirsiniz.

quote:

Ben dersime de çalışıyorum ama bunlara çok merakim var diyorsa o zaman bakış açısını değiştirmesi gerekiyor. Temel seviye bir programlama öğrenirse, algoritmaları kavrarsa sadece GNU/Linux'u değil karşısına çıkan problemleri çözme yeteneği ve genel anlamda bilgisayar / bilişim dünyasını yakından uzaktan ilgilendiren birçok alanı daha iyi idrak edebilme vizyonu kazanır.

Bu sebeple kendisine PHP önerdim. PHP bir script dili yeri geldiğinde Bash gibi de kullanabilir yer geldiğinde dinamik websayfası hazırlamak icin de. Aynı zamanda yazım kuralı bakımındna C'yen benzer ki ileride C'ye alışması kolaylaşır.

Ben programlama ogrenmeye karsi degilim ki. Sadece iki konunun birbiriyle ilgisi olmadigini soyluyorum. Betik dili ogrenmis olmanin LVM'in veya sysctl'in nasil calistigini anlamakta bir faydasi yok.

quote:

Linux'u sadece merak edene Mandriva, Ubuntu öneririm ama hayatında hiç nix os kullanmamış olsa bile ben Linux'u öğrenmek istiyorum derse rahatlıkla Gentoo öneririm. Öğrenmek isteyen zaten azimli ve meraklıdır, amaç illa da başarıyla deli bir Gentoo kurmak değildir. Bir bozar, iki bozar, üç eblek eblek cli ekrana bakar ama sonunda başarırsa birçok şeyi öğrenmiş olur ama zaten ortalama Linux'u bilen, Slackware dağıtımını kullanan insana zul olur. Meraklıysa o belgeyi okur bilmediği merak ettiklerini kendi sisteminde dener. Bence bu kafidir.

Mesele sadece isletim sistemini kurup isletmek degil, kurarken ogrenmek, ayarlarini yaparken neyin nasil calistigini anlayabilmek. Ornegin ben yillar oncesinde uzun sure Mandrake, Red Hat ve SuSE kullanmisken, ilk defa Slackware denedigimde XFree86'nin nasil ayarlandigini, ses kartimi taniyacak kudzu veya drakconf gibi araclar olmadigi icin modul yuklemem gerektigini, modullerin cekirdek icin suruculer oldugunu ve nereye yazinca yuklendigini, moduller icin verilen alias tanimlarinin ne oldugunu anlamaya baslamistim. Ondan once ne de olsa otomatik taniyordu ve ben daha once okumus olsam da kisa surede unutmustum. Ancak 9 yil once yasadigim o Slackware deneyimi sayesinde edindigim bilgi, tum Linux dagitimlarinda isime yaradi.

Eger kisi sistem yoneticisi olmak istiyorsa, sistemin nasil calistigini ogrenmek istiyorsa, ayar dosyalarinin nerede oldugunu, cekirdek modulunun ne oldugunu, log olgusunu anlayabilmesi icin bunlari bir sekilde kullanmasi, kullanmak zorunda olmasi gerekiyor. Isterseniz LPI kitaplarini okuyun, isterseniz RHCE, denemeden olmuyor, gormeden, sorun yasamadan olmuyor.

Ha bir yandan programcilik ogrenir. Ama programcilik ogrenmesi sistem yoneticiliginde ona cok buyuk fayda saglamayacaktir.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.