Şimdi Ara

0.75 enyaf kablo 3 ampere kadar olan yükü kaldırırmı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
36.839
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 0.75 enyaf kablo ile ac 220 v bağlantısı yapcam, maksimum akım 3 amper olacak. bu kablo bu yükü kaldırırmı

• quote:

Orijinalden alıntı: f1varol

yok pek uzun olamyacak 1 metreyi bulmaz bile uzunlığu. Verdiğin değere göre 0,75 kablo 7.5 amper taşıyabilir tabi normal şartlarda( uzun ve dolambaçlı olmayacak şekilde) Demi?

Alıntıları Göster
    Sorunuzla alakalı değil, 0.75 kablo diyince aklıma geldi ve yazayım istedim.

Elektronik cihazların elektrik kablosu olur bilirsiniz. (PC kablosundan bahsetmiyorum, teyplerde, traş makinalarında vs kullanılan...)

Bir ucunda 220v prize girecek fişi diğer tarafında da cihaza girecek ince dişi fişi olur ve genelde içinde 0.75 kablo bulunur. Sözkonusu hazır kablonun vidası somunu olmaz, yekpare olarak plastik enjeksiyon makinasında basılır. Kablo bozulunca kaldırılıp atılır. Rengi de genelde siyah yada gridir, kalitesiz olanlarında kablo eğilip bükülmekten dolayı ya cihaz tarafındaki ucundan yada 220 fiş tarafından içten kopar.

Neyse işte bu kabloyu üreten aklı başında bir imalatçıyla sohbet ediyordum.

Adam şöyle dedi.

Gavur yapıyor bu incecik telden 5A akıtıyor ben yapıyorum 2A de kablo ısınıyor. Sonra sonra öğrendim. Meğer adamlar içindeki bakır teli bizdeki gibi bakır telden kullanmazmış. Kullandıkları altın alaşımlı bakır telmiş ve bu nedenle kablonun fiyatı çok fazlaymış.

Ne yaptığının farkında olmak, neyi niçin yaptığını bilmek çok güzel bir şey.....
    Yapay Zekanın Yanıtı

0,75 Kablo Kaç Amper Taşır ve Nerede Kullanılır?

0,75 mm² kesitli kablolar, elektrik tesisatlarında yaygın olarak kullanılır. Bu kabloların taşıyabileceği akım miktarı, kablonun uzunluğu, ortam sıcaklığı ve yalıtım malzemesine bağlıdır.

Genel olarak, 0,75 mm² kesitli bir kablo, aşağıdaki akım yüklerini kaldırabilir:

• 3 amper (A) (70°C ortam sıcaklığında, 30 metre uzunluğa kadar)
    • 2 amper (A) (70°C ortam sıcaklığında, 50 metre uzunluğa kadar)
    • 1 amper (A) (70°C ortam sıcaklığında, 100 metre uzunluğa kadar)

Bu değerler, kablonun yalıtım malzemesinin PVC olduğu varsayılarak verilmiştir. Diğer yalıtım malzemeleri, farklı akım taşıma kapasitelerine sahip olabilir.

0,75 mm² kesitli kablolar, genellikle aydınlatma armatürleri, prizler ve küçük elektrikli cihazlar gibi düşük akım çeken cihazları bağlamak için kullanılır. Bu kablolar ayrıca elektrik panolarında ve diğer elektrik tesisatı uygulamalarında da yaygın olarak kullanılır.

Daha yüksek akım yüklerine sahip cihazlar için daha büyük kesitli kablolar kullanılmalıdır. Kablo boyutunun doğru seçilmesi, elektrik tesisatının güvenli ve verimli çalışması için çok önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • fazla uzun olacaksa ve dolamaçlı olacaksa biraz sakıncalı hem düşüm olur hem ısı ve 1mm2 lik kablolar açık havada yaklaşık 10A dir ona göre yap hesabını
  • quote:

Orijinalden alıntı: ugurmola

fazla uzun olacaksa ve dolamaçlı olacaksa biraz sakıncalı hem düşüm olur hem ısı ve 1mm2 lik kablolar açık havada yaklaşık 10A dir ona göre yap hesabını
    yok pek uzun olamyacak 1 metreyi bulmaz bile uzunlığu. Verdiğin değere göre 0,75 kablo 7.5 amper taşıyabilir tabi normal şartlarda( uzun ve dolambaçlı olmayacak şekilde) Demi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi f1varol -- 17 Ocak 2007; 13:38:05 >
  • quote:

Alıntıları Göster
    evt kardeşim aynen öyle ama tabi o değerler max dayanma değeri ve kablonun kalitesine görede bir katsayı girer işleme ama 1m 3A için iyi merak etme
  • quote:

Alıntıları Göster

Elektronik cihazların elektrik kablosu olur bilirsiniz. (PC kablosundan bahsetmiyorum, teyplerde, traş makinalarında vs kullanılan...)

Bir ucunda 220v prize girecek fişi diğer tarafında da cihaza girecek ince dişi fişi olur ve genelde içinde 0.75 kablo bulunur. Sözkonusu hazır kablonun vidası somunu olmaz, yekpare olarak plastik enjeksiyon makinasında basılır. Kablo bozulunca kaldırılıp atılır. Rengi de genelde siyah yada gridir, kalitesiz olanlarında kablo eğilip bükülmekten dolayı ya cihaz tarafındaki ucundan yada 220 fiş tarafından içten kopar.

Adam şöyle dedi.

Gavur yapıyor bu incecik telden 5A akıtıyor ben yapıyorum 2A de kablo ısınıyor. Sonra sonra öğrendim. Meğer adamlar içindeki bakır teli bizdeki gibi bakır telden kullanmazmış. Kullandıkları altın alaşımlı bakır telmiş ve bu nedenle kablonun fiyatı çok fazlaymış.

Ne yaptığının farkında olmak, neyi niçin yaptığını bilmek çok güzel bir şey.....

• quote:

Orijinalden alıntı: bunalmis

Adam şöyle dedi.

Alıntıları Göster
    ugurmola, kardeş teşekkür ettim.

"Ne yaptığının farkında olmak, neyi niçin yaptığını bilmek çok güzel bir şey..... " doğru söze ne denir

• quote:

ugurmola, kardeş teşekkür ettim.

"Ne yaptığının farkında olmak, neyi niçin yaptığını bilmek çok güzel bir şey..... " doğru söze ne denir

Alıntıları Göster
    bunalmış kardeş zaten piyasada o kadar dandik şeyler türediki artık kablo üzerinde 4mm2 yazıyosa 3.5 lik çıkıyor o dediğin traş makinası kablolarıda üzerinde 0.75 yazıyor ama içindeki mazeme 0.5 bile değil evt altın bakırdan daha iyi olduğu için çapı biraz daha ufala bilir
    hatta şöyle bir sıralama var her kez biliyodur fakat bunu bazı kitaplar daha değişik alabiliyor
    en iyisinden kötüye dogru
    1 altın, 2 gümüş, 3 bakır alimyon .... gidiyor
    şöyle zeki adamın biri süper iletkeni bulsada motor trafo gibi bobin içeren makinalarda ve elektronik devrelerde verim hesabı içine iç direnç girmese hatta o zman kanak makinalarınında cep telefonu kadar olabileceğini düşünüyorum

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

bunalmış kardeş zaten piyasada o kadar dandik şeyler türediki artık kablo üzerinde 4mm2 yazıyosa 3.5 lik çıkıyor o dediğin traş makinası kablolarıda üzerinde 0.75 yazıyor ama içindeki mazeme 0.5 bile değil evt altın bakırdan daha iyi olduğu için çapı biraz daha ufala bilir
    hatta şöyle bir sıralama var her kez biliyodur fakat bunu bazı kitaplar daha değişik alabiliyor
    en iyisinden kötüye dogru
    1 altın, 2 gümüş, 3 bakır alimyon .... gidiyor
    şöyle zeki adamın biri süper iletkeni bulsada motor trafo gibi bobin içeren makinalarda ve elektronik devrelerde verim hesabı içine iç direnç girmese hatta o zman kanak makinalarınında cep telefonu kadar olabileceğini düşünüyorum

Alıntıları Göster
    bazı ne dediğini bilmez kitaplara uymayalım biz ilk sırada sırıtan altını ordan kaldıralım sıralama doğru olsun, kimseyi yanıltmayalım...

• quote:

Orijinalden alıntı: r2d2droids

bazı ne dediğini bilmez kitaplara uymayalım biz ilk sırada sırıtan altını ordan kaldıralım sıralama doğru olsun, kimseyi yanıltmayalım...

Alıntıları Göster
    En iyi iletken gerçekte nedir ?
    Bende altının iyi bir iletken olduğunu biliyordum.
    Ayrıca entegrelerin içindeki bağlantıları altın tellerle yaptıklarını duymuştum.
    Bu işin doğrusu ne acaba ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ters İntegral

Ayrıca entegrelerin içindeki bağlantıları altın tellerle yaptıklarını duymuştum.

Alıntıları Göster
    altın ve gümüş iyi iletkenler olmasına rağmen pahallı oldukları için yüksek kaliteli ses sistemlerinin jakları kullanılabilir oda yüzey kaplaması olarak. elektrikte en çok tercih edilen iletken bakırdır ama havai hatlarda alüminyun teller tercih edilir. şalterlerin kontaklarında yüksek dayanımları nedeniyle wolfram gibi metaller kullnılır. ısıtıcılarda ise krom-nikel karışımlı iletkenler kullanılmaktadır. buradanda anladığın gibi en iyi iletken diye bir şey yok, kullanılan yere ve özelliklere göre iletkenlerin sıralanmasında değişiklik gösterir. ama en yaygın kullanılan iletkeni sorarsan bakır derim.

evet bazı entegrelerde altın iletkenler kullnılmaktadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 17 Ocak 2007; 21:34:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Ters İntegral

Alıntıları Göster
    o listeye 2. sıradan başlayın doğrusu çıkıyor.
    entegreler hakkında bir bilgim yok fakat
    http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Microchips.jpg
    resmin ön izlemesinin altında şöyle yazıyor.
    Microchips with a transparent window showing the integrated circuit inside. Note the fine silver wires which connect the integrated circuit to the legs of the microchip packaging.
    çip üzerinden entegre pinlerine gümüş telle bağlantı yapan çip içindeki yolarıda gümüş yapar diye düşünüyorum...

• quote:

o listeye 2. sıradan başlayın doğrusu çıkıyor.
    entegreler hakkında bir bilgim yok fakat
    http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Microchips.jpg
    resmin ön izlemesinin altında şöyle yazıyor.
    Microchips with a transparent window showing the integrated circuit inside. Note the fine silver wires which connect the integrated circuit to the legs of the microchip packaging.
    çip üzerinden entegre pinlerine gümüş telle bağlantı yapan çip içindeki yolarıda gümüş yapar diye düşünüyorum...

Alıntıları Göster
    Teknolojinin ürettiği en iyi iletken malzeme,yapay elmasın bir çeşiti.C60 denilen kafes yapısı var.Vakum ortamda carbonun endüksiyon yoluyla buharlaştırılıp sonrada "süblimleştirilmesi" ile elde edilen adeta kurumun çok yüksek basınçlarda sıkıştırılması ile metalik görünümlü bir madde (element) elde edilmiş.
    Bu,bilinen en iyi iletkenden 20 kat daha iyi imiş.
    Kaynak Tübitak-Bilim ve Teknik dergisi.

1-Gümüş
    2-Bakır
    3-Altın
    4-Aluminyum

Altın,okside olmaması nedeni ile kullanılır.

Bir alaşım,alaşıma katılan elementlerden daha kötü termal ve elektrik iletkenliği özelliği taşır.
    Bu nedenle altın ve bakır alaşımı kötü bir seçim.Ya da yanlış tahlil.
    Ülkemizde bakır üretimi denetim altında değil,hele tüketiciyi koruma hiç önemli değil.
    Elektrolizde (saflaştırma için) gereken yapılmayınca,herhangi bir ölçü aletine gerek kalmadan rengine-sertliğine bakarak bile iletkenliğini mukayese edebileceğiniz bakır kablolar üretilmekte.

Bu tip merak ettiğiniz konularda periodik tablolar işe yarar.Linkte küçük ama yararlı olacağını düşündüğüm bir tanesi var.

http://www.4shared.com/file/9048201/fac71023/Periodik.html

Aşağıdaki satırlar Bilim ve Teknik'den.

"En iyi iletken gümüştür. Uygulanan elektrik alanının (E) birimi başına oluşan hacimsel akım yoğunluğu (J) olarak tanımlanan özdirencinin, yani ρ=E/J’nin ölçüm değeri, ‘mikro ohm santimetre’ birimi cinsinden 1.6 μΩcm’dir. İletkenlik sıralamasında; gümüşten sonra bakır, sonra altın gelir. Bakır ve altının özdirençleri ise, sırasıyla; 1.7 ve 2.2 μΩcm’dir."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musallim -- 18 Ocak 2007; 3:37:29 >

• quote:

Orijinalden alıntı: musallim

Teknolojinin ürettiği en iyi iletken malzeme,yapay elmasın bir çeşiti.C60 denilen kafes yapısı var.Vakum ortamda carbonun endüksiyon yoluyla buharlaştırılıp sonrada "süblimleştirilmesi" ile elde edilen adeta kurumun çok yüksek basınçlarda sıkıştırılması ile metalik görünümlü bir madde (element) elde edilmiş.
    Bu,bilinen en iyi iletkenden 20 kat daha iyi imiş.
    Kaynak Tübitak-Bilim ve Teknik dergisi.

1-Gümüş
    2-Bakır
    3-Altın
    4-Aluminyum

Altın,okside olmaması nedeni ile kullanılır.

Bir alaşım,alaşıma katılan elementlerden daha kötü termal ve elektrik iletkenliği özelliği taşır.
    Bu nedenle altın ve bakır alaşımı kötü bir seçim.Ya da yanlış tahlil.
    Ülkemizde bakır üretimi denetim altında değil,hele tüketiciyi koruma hiç önemli değil.
    Elektrolizde (saflaştırma için) gereken yapılmayınca,herhangi bir ölçü aletine gerek kalmadan rengine-sertliğine bakarak bile iletkenliğini mukayese edebileceğiniz bakır kablolar üretilmekte.

Bu tip merak ettiğiniz konularda periodik tablolar işe yarar.Linkte küçük ama yararlı olacağını düşündüğüm bir tanesi var.

http://www.4shared.com/file/9048201/fac71023/Periodik.html

Aşağıdaki satırlar Bilim ve Teknik'den.

"En iyi iletken gümüştür. Uygulanan elektrik alanının (E) birimi başına oluşan hacimsel akım yoğunluğu (J) olarak tanımlanan özdirencinin, yani ρ=E/J’nin ölçüm değeri, ‘mikro ohm santimetre’ birimi cinsinden 1.6 μΩcm’dir. İletkenlik sıralamasında; gümüşten sonra bakır, sonra altın gelir. Bakır ve altının özdirençleri ise, sırasıyla; 1.7 ve 2.2 μΩcm’dir."

Alıntıları Göster
    aşağıdaki satırlar yine bilim teknikten
    En iyi iletken metaller, sırasıyla gümüş, bakır ve alüminyum. ilk ikisi pahalı, alüminyum kullandığımızı düşünelim... diye devam ediyor. periodik tablo ise bilim teknikten daha fazla kafa karıştıracaktır. tablo üzerinde bir çok istisna mevcut...

• quote:

aşağıdaki satırlar yine bilim teknikten
    En iyi iletken metaller, sırasıyla gümüş, bakır ve alüminyum. ilk ikisi pahalı, alüminyum kullandığımızı düşünelim... diye devam ediyor. periodik tablo ise bilim teknikten daha fazla kafa karıştıracaktır. tablo üzerinde bir çok istisna mevcut...

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids ... tablo üzerinde bir çok istisna mevcut...

"Bir çok" istisnayı merak ettim,hangileri acep ?

Pahalılık için gümüşe sözüm yok.Bakır ve alüminyum kabloların ,iletkenliği ve birim akım değeri için gereken kesitleri göz önüne alınıp yapılan ağırlık-birim ağırlık fiatları analizleri ,önemli fark arzetmez.

Kullanım kolaylıklarına göre tercih sebepleri var.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: r2d2droids ... tablo üzerinde bir çok istisna mevcut...

"Bir çok" istisnayı merak ettim,hangileri acep ?

Pahalılık için gümüşe sözüm yok.Bakır ve alüminyum kabloların ,iletkenliği ve birim akım değeri için gereken kesitleri göz önüne alınıp yapılan ağırlık-birim ağırlık fiatları analizleri ,önemli fark arzetmez.

Kullanım kolaylıklarına göre tercih sebepleri var.

Alıntıları Göster
    Kitaplardaki iyi iletkenlik sıralamasında Altın ve Gümüşün yerini bir türlü anlayamıyorum.

Kimisi altını öne oturtur kimisi gümüşü.

Kontakların, entegre devre yollarının altın kaplandığını düşünürsek en iyi iletkenin altın olması lazım. Gümüş oksitlenir altın oksitlenmez, belki de gerçekten gümüş altından daha iyi iletkendir de oksitlenmesi nedeniyle kullanılmıyordur.

• quote:

Kitaplardaki iyi iletkenlik sıralamasında Altın ve Gümüşün yerini bir türlü anlayamıyorum.

Kimisi altını öne oturtur kimisi gümüşü.

Kontakların, entegre devre yollarının altın kaplandığını düşünürsek en iyi iletkenin altın olması lazım. Gümüş oksitlenir altın oksitlenmez, belki de gerçekten gümüş altından daha iyi iletkendir de oksitlenmesi nedeniyle kullanılmıyordur.

Alıntıları Göster
    cep tlf. dijital fot mak. bellek kartı gibi hassas cihazların batarya pinleri ve şu bellek kartlarının pinleri altın sarısı renkte oluyor. belki de altın kaplama. eğer altın kaplama ise niçin altın kaplama sizce?

bence daha iyi iletkenlik yapacağından değil de kararlı bir metal olup korozyona meydan vermemesinden dolayı. gümüşün zamanla karardığını bilirsiniz. belki de bu yüzden altın öncelikli tutuluyo olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: mbbilici

cep tlf. dijital fot mak. bellek kartı gibi hassas cihazların batarya pinleri ve şu bellek kartlarının pinleri altın sarısı renkte oluyor. belki de altın kaplama. eğer altın kaplama ise niçin altın kaplama sizce?

bence daha iyi iletkenlik yapacağından değil de kararlı bir metal olup korozyona meydan vermemesinden dolayı. gümüşün zamanla karardığını bilirsiniz. belki de bu yüzden altın öncelikli tutuluyo olabilir.

Alıntıları Göster
    @bunalmis üstadım,cımbızlamış gibi olacak özür dilerim.
    Kontaklar gümüş ve azıcık platin (erime ısısını yükseltmek için) karışımı olur (iyisi).

Ülkemizdeki fizik kitapları ve öğretmenlerinin hali içler acısı.

Entegrelerde bazı yerlerde bazıları tarafından altın kullanılması hakkında bir makale vardı,bulduğum zaman ekleyeceğim.

Vücut atıklarının 2 yolu var biri bizi ilgilendirmiyor diğeri ter.Ter ve özellikle el-parmak atıkları her şeyi içerir.
    Pcb ile uğraşırken pırıl pırıl görünümlü bakıra kısa sürede ne yaptığını hatırlayın.
    Birde hanımların ve bazı beylerin altını (ki saf olmadığı halde) sürekli taşıdığını...

• quote:

@bunalmis üstadım,cımbızlamış gibi olacak özür dilerim.
    Kontaklar gümüş ve azıcık platin (erime ısısını yükseltmek için) karışımı olur (iyisi).

Ülkemizdeki fizik kitapları ve öğretmenlerinin hali içler acısı.

Entegrelerde bazı yerlerde bazıları tarafından altın kullanılması hakkında bir makale vardı,bulduğum zaman ekleyeceğim.

Vücut atıklarının 2 yolu var biri bizi ilgilendirmiyor diğeri ter.Ter ve özellikle el-parmak atıkları her şeyi içerir.
    Pcb ile uğraşırken pırıl pırıl görünümlü bakıra kısa sürede ne yaptığını hatırlayın.
    Birde hanımların ve bazı beylerin altını (ki saf olmadığı halde) sürekli taşıdığını...

Alıntıları Göster
    Bahsettiğim kontaklar elektronik kartlarda özellikle PC kartlarında (ISA-PCI) kontaklarıydı. Haklısın role ve kontaktör kontakları gümüş içeriyor.

Fakat gümüş okside olan bir metal. Ark oluşma durumu olan kontaklarda altın kaplama hiç görmedim.

• quote:

Bahsettiğim kontaklar elektronik kartlarda özellikle PC kartlarında (ISA-PCI) kontaklarıydı. Haklısın role ve kontaktör kontakları gümüş içeriyor.

Fakat gümüş okside olan bir metal. Ark oluşma durumu olan kontaklarda altın kaplama hiç görmedim.

Alıntıları Göster
    bence buradan bir kahraman çıksın eline aynı kalıplarda altın ve gümüş tel alsın ve bundan aynı anda ve aynı miktarda akım geçirsin ilk hangisi ısınmaya başlarsa onun direnci daha yüksek demektir denemek gerek yoksa bu muhabbet uzayıp gider ve bir sonuca varamayız

• quote:

bence buradan bir kahraman çıksın eline aynı kalıplarda altın ve gümüş tel alsın ve bundan aynı anda ve aynı miktarda akım geçirsin ilk hangisi ısınmaya başlarsa onun direnci daha yüksek demektir denemek gerek yoksa bu muhabbet uzayıp gider ve bir sonuca varamayız

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: ugurmola
    ..ve bir sonuca varamayız

Sonuca varıp varamadığımız sonucu etkilemez,bizi umursadığını hiç görmedim.

Hem senin bahsettiğin yöntem çok teknik bir yol nerdeee ...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.