Şimdi Ara

1.5 mm2 lik kablo 12 V(DC)ta maksimum kaç ampere dayanır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
23.804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Elimde 2x1.5 TTR (Çok kılcallı) kablo var. Kablo uzunluğu 110 metre. Ben bu kabloyu 12-18 VDC için kullansam bağlayacağım cihazların çekeceği akım kaç amperi geçmemeli?

• şöyle bir hesap yapsak 1.5 mm2 lik NYA kablo 220V AC de 15 ampere kadar taşıyabiliyor. 220x15=3300 Watt . 3300Watt/12V= 275A AC için :P . Hadi DC olduğu için %60 az taşısa desek yaklaşık 100 A çıkıyor. Yaptığım hesap bana çok mantıksız geldi
  • 1.5 lik kablodan 100 amper geçirirseniz kısa süreliğine ampul veya elektrik sobası elde etmiş olursunuz. Kablonun akım taşıma kapasitesinde watt önemli değildir (yüksek voltajlara çıkılmadıysa) dolayısıyla amper önemlidir. 15 amperi kaldırır 1.5 (1 volt olsa da 1000 volt olsa da )

Edit: 110 metreymiş kilometrede yaklaşık 12ohm direnç gösterir 1.5 kablolar. hesaplamaya çalışayım dedim ama alkollüyüm şu an

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kardelen G. -- 29 Mayıs 2011; 18:32:01 >

• 110 metre kablonun 2,66 ohm direnci var. kablonun bir ucundan 12 volt verip ,diğer tarafı kısa devre yapsan bile zaten 4,5 amper anca çeker. yani bu kablodan 4,5 amperden fazla akım geçmez bu koşullarda.
    ayrıca kablonun diğer ucunda 12 volt gerilim, çekilen akıma bağlı olarak düşer. 2 amper akım çekilse örneğin ,gerilim 6 volta düşer.
  • @nowanda tam olarak açıklamış. max 4.5 amperide verdiğiniz voltaja göre açıklamış aman diyim 220 verip kısadevre ettirmeyin nasolsa 4.5 amper diye :)
  • Bende bunu hesaplayan bir program var gecicek voltaj ve akımı yazıyorsunuz kesit öneriyor ya da kesit voltaj akım yaziyrsunuz kayiplarinizi soyluyor bir ara upload yapicam Link atarim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atakan123123 -- 29 Mayıs 2011; 19:14:41 >
  • Gerilim düşümü ne kadar olacak?Önemli olan bu.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    5 volt kac metre gider kablo ile
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tahminimce 150-200mv kadar amper arttıkça volt kaybida artıyor yerinde olsam 6mm2 den ince kullanmazdim Yada Ac volt olarak taşıyıp dc ye cevirirdim son asamada
  • yanıtlar için çok teşekkürler.

zaten yaptığım hesaplama banada çok mantıksız gelmişti
  • @Amor
    Yaptığınız hesap da şöyle bir hata varmış gibi geliyor: Siz kablonun üzerinde harcanan gücü sanki bütün 220V kablo üzerinde düşüyormuş gibi buluyorsunuz. Bir de güç faktörünü 1 aldığınız zaman kablo yüksek gücü üzerinde harcayabiliyormuş gibi geliyor. Yanılıyorsam düzeltin lütfen.
  • Kabloda kulanılan bakır malzemeye göre direnci değişir. En kötü durumda direnci 1,65 ohm. Bir ucundan 4,5 A çekersen gerilim düşümü 14,85 V olur. Yani 12V luk başlangıç gerilimin hat sonunda 0 V olur. Hat başında 26,85V besleme sağlaman gerekir ki cihazının önünde 12V gerilim olsun.
  • http://www.solar-wind.co.uk/cable-sizing-DC-cables.html
    burada kablo kesit hesabı ile ilgili pratik bir hesap var
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.