Şimdi Ara

5 volt kac metre gider kablo ile

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.360
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • selam arkadaşlar bildiğimiz logic kapıların cıkışları kac metrelik kabloda sorunsuz iletilir. Mikroişlemciden yollanan parallel bilgiler örneğin 50 metre ilerdeki bir kapıya gidebilirmi. Aradaki kablo nasıl olmalı özel bir ismi varmı saygılar.

• İletim mesafesi etkileyen unsurlar ortam gürültüsü ve iletişim hızıdır. 50m için interface devreleri yapman gerekir.
  • hattı iyi akım basan buffer'lar ile kontrol etmen lazım (line drivers).Bence 50m'de sorun olmaz.Differential kullan,daha saglıklı olur !
    Kolay gelsin
  • Hatta iyi akım basan bufferler ne demek !!! hiç böyle bir uygulama gördün veya YAPTINMI....

5 volt üzerine çok gürültü biner. 50 metre için 12 voltu çok çok kailiteli bir kablo olsa dahi sağlıklı bir şekilde iletemezsin..
    Arkadaşlar 12 voltu kullanan RS232 sistemiydi bu sistem fabrika ortamında üzerine çok gürültü bindiğinden 24 volt ile veri aktarımı sağlayan RS485 sistemi getirilmiştir.RS 485 yani 24 Volt Nakil edileceği yere geldikten sonra tekrar 12 volt!a çevrilir.

Bunun faydası 24 volt üzerine binen parazit 12 volt'a düştüğünde 24/12 oranında azalır ve bu 12 volt tekrar filitre edilerek temizlenir ..
    Amacınızı çok daha net yazarsanız o amaca yönelik daha uygun olabilecek kararlar albiliriz..

quote:

Orjinalden alıntı: minicikdev

hattı iyi akım basan buffer'lar ile kontrol etmen lazım (line drivers).Bence 50m'de sorun olmaz.Differential kullan,daha saglıklı olur !
    Kolay gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melih.yanardağlar -- 25 Ekim 2005, 22:19:04 >

• kabloya bağlı 500 metrede gidebilir.ama 50 metrede fark etmez
  • alfa147 bana Mikroişlemciden çıkan dataları nasıl 50 metre yollayacaksın açıklarmısın..
    İspatlarsan daha çok seviniriz bende böylece bilmediğim bir şeyi öğrenmiş olurum !!!!
    Bizi cevabından mahrum etme...
  • evet arkadaşlar 35 metreden sonra sorunlar başlar eğer kablo kalitesizse eğer daha da düşer arkadaşıma katılıyorum....
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Tüm cevap verecek arkadaşlar LÜTFEN soruyu DİKKATLİ okuyun "Logic kapıların cıkışları kac metrelik kabloda sorunsuz iletilir.".

Arkadaşlar LÜTFEN kimse bu sorunun cevabına çok iyi bir kablo kulanılırsa 500 Metre gider diye bir cevap yazmasın.
    Niyetlenenler olursa bunu İspatlamasını Rica edeceğim.
  • 0laya sadece 5 volt bilgi iletimi olarak bakmayın.teorik bilgi ile pratik bilgi arasında elektronik sistemlerde çok yanılmalar olur.

kullanılan devrenin özelliği malzemelerin iç karakteristigi çalışma hızları v.b önemli faktörler göz önüne alınmalı. Data (bilgi) sıfır oldugu zaman senin 50 metre sonraki bilgin ne durumda olur bilemem.

5 volt data bilgileri iletimde hiç sorun yaratmasaydı, fiber optik sistemlere gerek kalmazdı.
  • bir 75176 differential transceiver çipini transmitter olarak konfigüre edip ttl girişine, 5V sinyalini girersen, differential A-B uçlarından twisted pair bir kablo ile ekranlama bile yapmadan 1-1.5 KM'e çıkabilirsin, bu tamamen senin line driver'inin çıkış akımına, kablonun empedansına ve gönderdiğin verinin hızına bağlı. bu kadar uzun bir kablonun kapasitesi slew rate'in düşürecektir. sadece aç/kapa sinyali vereceksen, line driver ile kablonun empedansı (100 ve 120 ohm en cok kullanilan empedanslar) uygunsa 2km'nin uzerine cikabilirsin.

ama logic bir çipten cikan sadece GND ve 5V genlikteki hattan olusan baglanti, 50 metreden sonra bile, birak alici tarafta algilanmayi, ciktigi kaynagi bile cokertebilir zira standart mcu'lar veya logic ic'ler 20-25mA surebiliyor genelde...
  • ben de ortalığı biraz karıştırayım...
    Şayet kullanılan paralel datanın clock frekansı 0.1 Hz gibi aşırı yavaş olursa , 5 Km bile gider. herbir datanın uzunluğu 10 saniye gibi bir süre olacağından , 5 saniye kadar LINE hattında aynı data varsa , bilgi budur şeklinde bir kontrol yeterli olacaktır. Çünkü hiçbir parazit 5 saniye süremez...
    Data iletişim hızı yani datanın clock u verilmediği için , ben de bu ütopik örneği verdim. biraz abartılı tabii ki ama amacım ; sorunun , soruluşunda gizli olan eksik bilgiyi vurgulamaktı...
    Saygılar.
  • 5 volt ne kadar gider başka soru? göndereceğin datanın cinsini söylersen onun gideceği metre başka soru.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alfa147 -- 26 Ekim 2005, 23:26:12 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.