Şimdi Ara

12v 4.2 A için direnç hesabı nasıl yapılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
0
Favori
2.024
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Burdaki şemayı kaldırdım, mecburiyetten ihityaçlarım değişti. şimdi 11v 700ma dan fazla akım geçirmeyen direnç arıyorum. nasıl hesaplanacağını bilmiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilidian -- 7 Nisan 2016; 15:34:00 >

• Volt değeri tuttuktan sonra herhangi bir direnç bağlamana gerek yok. Cihaz ihtiyacı olan kadar amperi kendi çeker. İstersen 5milyon amper verebilen adaptörün olsun sistemin 1 amper çekiyorsa 1 den fazlasını çekmez.

Edit: Bilgi hatası.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CarnageTR -- 31 Mart 2016; 14:04:19 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • CarnageTR C kullanıcısına yanıt
    Bu dediğiniz ledler için geçerli değil sanırım. Ledler en fazla 700mA ile çalışabiliyor ve kendi içlerinde bu tip bir regülatör yok. Bunu bilgisayar fanı için mi söylüyorsunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilidian

Bu dediğiniz ledler için geçerli değil sanırım. Ledler en fazla 700mA ile çalışabiliyor ve kendi içlerinde bu tip bir regülatör yok. Bunu bilgisayar fanı için mi söylüyorsunuz?

Tüm bileşenler için geçerli bir durumdur. 700mA diye verilen değer, 3V gerilim altında maksimum 700mA çekebilir demektir. Eğer hatta daha yüksek akım varsa örneğin 1A çeken bir fan ile SERİ bağlıysa LED yanar.

Konuyu daha iyi anlamak için OHM kanununu, seri ve paralel devre temellerini araştırmanız iyi olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: CarnageTR

quote:

Tüm bileşenler için geçerli bir durumdur. 700mA diye verilen değer, 3V gerilim altında maksimum 700mA çekebilir demektir. Eğer hatta daha yüksek akım varsa örneğin 1A çeken bir fan ile SERİ bağlıysa LED yanar.

Konuyu daha iyi anlamak için OHM kanununu, seri ve paralel devre temellerini araştırmanız iyi olur.

Cevap icin tesekkur ederim ama bu dediginiz bildigim herseyi yikti. Diyelimki ortada fan filan yok. 4lu seri baglanmis sonra bu seri gruplar paralellenmis ledler var. 12v 5a sürücüde baglansa yinede 700mA mi cekicek ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: CarnageTR

quote:

Cevap icin tesekkur ederim ama bu dediginiz bildigim herseyi yikti. Diyelimki ortada fan filan yok. 4lu seri baglanmis sonra bu seri gruplar paralellenmis ledler var. 12v 5a sürücüde baglansa yinede 700mA mi cekicek ?

Ledler seri bağlandığında sadece gerilim artar akım sabit kalır.

mesela 1 adet led'de 20mah çeker seri bağlı 10 adet led'de 20mah ceker ama 10 tane ledi 30 voltla beslemeniz gerekir .

ledler paralel bağlanırsa akım artar gerilim sabit kalır.

1 adet led'de 3 voltla caslisir,100 adet paralel bagli led'de 3 voltla calisir .
    ama 1 led 20 mah cekerken paralel bagli 100 led 2 amper ceker.

• 1 led 3 volt. 4 volt seri 12 volt vapar. Fan da 12 volt. Yani direnç bağlamanıza gerek. Direnç bağlarsanız gerilim düşümü olur. Buna bağlı olarak fanın hızı ve ve ledlerin ışık şiddeti azalır.
    Şöyle birşey söylenir; 'ledler çalıştıkça ısınır, ısındıkça daha fazla akım çekmeye başlar ve bozulur' (test etmedim).
    Bu yüzden fanı direkt adaptöre bağlayın. Ledlerin ana koluna 0,22 ohm 5 watt direnç bağlayabilirsiniz. Ama yaklaşık 1 volt düşüş olur. Yani ledler 11 voltta çalışır. Yada 0,22 ohm'dan biraz daha düşük olabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ledler tabi ki istisnai duruma tabidir, doğru biliyorsunuz. Normalde bir cihaz güç kaynağından ihtiyacı olan kadar akım çeker, fazlası onu etkilemez ama ledler ısındıkça iç direnci düşer ve daha çok akım çeker ve sonunda çalışma sıcaklığının üzerine çıkarak bozulur. O yüzden ledler ya akım sınırlı özel sürücü devrelerle kullanılır ya da seri dirençle akım sınırlandırılır.
  • Bu arada ledlerin ana koluna değil de her bir gruba seri ayrı ayrı direnç bağlayın. Hesabı yapabilmek için ledin özelliğini belirtin direnç değerini birlikte bulalım ama size bir hatırlatma, genelde 12v için 4 değil 3 led seri bağlanır. Çünkü 4 led bağlarsanız en ufak bir düşüşte led başına düşen voltaj 3v un altına iner o zaman ledler sönükleşir. Power ledler genelde 3,5v civarı verimli çalışırlar... Bunu bilmek için ledin besleme voltaj ve akım değerlerini bilmek gerekir.
  • Gunaydin, cevaplar için tesekkur ediyorum. Ledleri 4'erli seri gruplar halinde baglayacagim, ledler ; 700ma power led dir. Alindigi internet sitesinde 3.5v oldugu yazmaktadir. Her 4lu grubun onune 650ma civari akim sinirlamasi için hangi direnci almam gerekir, bunu bulmaya çalisiyorum.

• Birde burda sizin soylediklerinizden anladigima gore bir adaptorun paraleline pc fani baglanabilir ve ledler ile hiç bir alakasi yoktur. Dogru mu ? Ben de zaten ledler ile seri baglayalim dememistim.

• Buyrun çorbaya;
    Sayın @CarnageTR;
    quote:

Voltaj düşüşü olursa düşüş ile orantılınolarak akım artar
    yeni mi çıktı? Birbirimizi düzeltelim. gerilim düşerse akım düşer.
    Sayın @ilidian sen adaptör gerilimini belirlersin. Sistemin de bu gerilime uygunsa sorun yok. Ama eğer adaptörün tüm cihazları çalıştıracak akımı(amper) sağlayamıyorsa o zaman gerilim düşer iş görülmez. Adaptör toplam akımı sağlamalı ama gerilimi uygun olmalı. Akım sağlanamazsa sstem çalışması bozulur ama gerilim fazla olursa sistem bozulabilir.

"""akim sinirlamasi için hangi direnci""" akım sınırlama devre ile olur direnç ile değil. Direnç yerine göre direk akımı düşürür/gerilimi böler.
    Ledler ptc olduğundan sıcaklığı artınca direnci azalır ve Sayın @mustyyyyy in dediği gibi daha çok akım çeker. Ama zaten fan olduğundan akım sınırlamaya gerek yok.

Gerilimi belirlenmiş grup ledleri kendi içlerinde seridir. Bu tip seri led grupları paralel olarak uygun gerilime bağlanır. Burada sorun yok. Fan da uygun olan gerilime direk bağlanmalı. Adaptör 12V ise led seri grpları da öyleyse hepsi birbirine fanla beraber paralel bağlanmalı. Ama yine de led gruplarına bir direnç düşünülebilir.

• Alternatif akımla ilgili bir bilgiyi ifade etmeye çalışmıştım ancak anlatım yanlış olmuş. Bilgi kirliliği olmaması açısından kaldırdım.

• Gerek yoktu Sayın @CarnageTR devam edebilirdik.
    Kirlilik sayılmaz forumdaşlarımızın mesajları. Forumda hata bile rahmettir.
  • @karafetva @mustyyyyy

çok fazla yazı okudum ve artık iyice kafam karıştı. Yapmak istediğim şeyi çok anlaşılır aşağıda çizdim, bu sistem çalışır mı? size zahmet bir bakın.

12v 4.2 A için direnç hesabı nasıl yapılır?
  • Çizdiğiniz sistem tabi ki çalışır ancak daha önceki mesajımda yazdığım gibi 4 ledin seri şekilde 12 v ile yeterli ışımada çalışıp çalışmadığını bir kontrol edin. Eğer ışıma seviyesini yeterli görürseniz çizdiğiniz sistemi kurun. O zaman direnç kullanmaya gerek kalmaz çünkü üzerine 3v düşen power led arıza yapacak kadar zaten ısınmaz...
    Fan için ise bir problem yok. Bağlantılar zaten doğru.

(yazdığım durum 4 ledin seri kullanılması halinde geçerlidir ama bu durumda ledler verimli çalışmayacaktır bunu göz ardı etmeyin. 3 lede düşürmek durumunda kalırsanız akımı sınırlamanız kesinlikle şart olur...O zaman her bir üçlü led grubuna seri olacak şekilde 1ohm/3w civarı direnç kullanmanız gerekir...)

Alığınız ledleri merak ettim bir foto veya link varsa yollarmısınız...

Kolay gelsin.
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Peki bu sekilde baglanmis ledler ile guç kaynagi arasinda bir dijital dimmer olmasi sorun yaratir mi ? Yani dimmer 5 amper gucu nasil dimlerse dimlesin bu ledler yine 700mA akim mi çeker ?

• Ledler power led ise eğer ve herbir ledin katalog değeri 3.5 volt ise
    şöyle bir test yapabilirsiniz; maksimum 5 amper ve 0 - 12 volt ayarlı güç kaynağını
    3.50 volta ayarlayıp araya da bir mili ampermetre veya ampermetre bağlayıp
    1 saat, 2 saat ve 6 saatte çektiği akım değerlerini not alın. eğer +/- %10 değişiklik
    oluşuyorsa 6 saat sonunda araya direnç bağlamanıza hiç gerek yoktur. aksine bu
    direnç üzerinde de bir voltaj okunacağından ledlerin parlaklığı düşer. biz led tabela
    işi yaparken örneğin oraya sadece 1 led bağlayacaksak yine 3 led daha seri bağlayıp
    onları tabelanın arkasına saklıyorduk. çünkü ancak o zaman, o 1 tane led de diğer
    4'lü gruptaki ledler gibi aynı parlaktıkta yanıyordu. koskocaman bir led tabelada
    o 1 led hemen sırıtıyor kendisini..
  • quote:

Peki bu sekilde baglanmis ledler ile guç kaynagi arasinda bir dijital dimmer olmasi sorun yaratir mi ? Yani dimmer 5 amper gucu nasil dimlerse dimlesin bu ledler yine 700mA akim mi çeker ?

Dimmer akım ayarı yapmak için değil mi? Voltaj dimlerse iş değişir ama akımı ayarlamak için ise o zaman düz mantık geçerli olur, dimmerle ledlerin çekeceği toplam akımın altına düşmediğiniz sürece ledler ihtiyacı olan kadarını yine çeker.

Size yeni bir hatırlatma, o ledlerin kataloğunda geçen 700ma, 3.5v ile beslendiğinde geçerlidir. 4 lü seri bağladığınızda 3 volta düşeceğinden çekebileceği akım da tahminen 200ma civarına kadar düşecektir.
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    üstad, 3.5 v da 700ma iken, 3v da 200ma çok fazla bir düşüş değil mi? yoksa klavyenin azizliğimi oldu =)
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.