Şimdi Ara

12v 4.2 A için direnç hesabı nasıl yapılır? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
52
Cevap
0
Favori
2.077
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Benim yazdiklarimi okudunuz mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ahmet/elektro A kullanıcısına yanıt
    Tabiki, hepsini okudum. Yanlış yazdığım birşey var ise anlamadığımdandır.
    Ben amatörüm, elimde yada çevremde bulabileceğim bir amper metre malesef yok.
    Aldığım ledlerin internet sitesine baktım, 700ma altında 3.5-3.7v çalışır yazıyor.

Sizin söylemek istediğinizi anladım, 4 tane bağlarsan 3v a düşer, bu düşü problem değil. Ben tabela yada benzeri bir aydınlatma yapmıyorum, akvaryum aydınlatması yapacağım. Eğer 3v 600/650mA ile oluyor ise benim işimi fazlasıyla görür. Ama 200mA ya nasıl düşeceğini anlamadım. Şu anda akvaryumun üzerinde 350ma sabit voltaj ile led yanıyor, onlar bile fena değil. Ama 200ma yansın istemem mesela, bu kısmı biraz daha açıklarsanız bende olanaklar dahilinde çözüm ararım.

Piyasada her volt ve amperde adaptör bulunamıyor. 12v 4a bir yerde bulabildim. onu alırsam işimi görür sanırım, çünkü 4 tane 6lı grup yaparsam 6x700mA =420o ma lazım. 4000mA adaptör alıp led gruplarını 666mA dede çalıştırsam sorun değil, en azından dimmer problemsiz çalışır. Burdan 200mA da fana gider zaten, 650 mA civarı gayet ideal benim için.

Benim anlamadığım konu ve başka bir yerde okuduğum "ohm kanununa göre nasıl ve hangi amperde olursa olsun bu fan bu ledlerle bağlanmaz" fikri biraz kafamı karıştırmıştı. Hala tam çözdüğüme inanmıyorum zaten. Çünkü tek ortak bir fikir yok, 2 karşıt fikir var. Ben de amatör kullanıcıyım, ne kadar yapabilirsem şansımı bir deneyeceğim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilidian -- 1 Nisan 2016; 18:41:07 >

• Siz 4 erli gruplar halinde bağlamakta kesin kararlıysanız dediğim gibi ışık şiddetini deneyin yeterli görürseniz hiç çekinmeden istediğiniz düzeneği kurun fanı da bu şekilde bağlayabilirsiniz hiçbir sıkıntı olmaz merak etmeyin.

Sürekli miliamper hesabı yaparak kafanızı karıştırmaya hiç gerek yok. 12volta 4lü bağladığınızda tabi ki çektiği akım hızla düşecek, dediğiniz gibi elinizde bir ampermetre olsa keşke bunu deneyip görür ve ikna olurdunuz. Ben kısa yoldan size 12v 3 amper bir adaptörün yeteceğine garanti veririm. (4 lü seri için diyorum.) Bu şekilde ısınma sorunu olmayacağından direnç de gereksiz olur.

Hesaplamaları artık bir tarafa bırakın. Yapın ve kullanın
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum. En son şuna karar verdim, 7 sira 4lü grup yapıyorum. 7x700mA = 4900mA
    adaptörü 5 amper alıcam, 100mA de fan için. Fan 200ma da olsa, 4lü gruplar 700mA nın altında da çekse sorun yok.

Zaten bunları 5 kanal ditijal dimmer ayalayacak. Dimmerde her kanal için akım gücü yüzde üzerinden seçiliyor.. %90 ın üzerine çıkmayı düşünmüyorum. Tam 700mA da çalışmalarına gerek yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilidian -- 2 Nisan 2016; 13:04:24 >
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Selam,
    şimdi bu dijital dimmer elime geçti.... elimde boşta 3.7v 350 ma adaptör vardı. Denemek için 1 tane power led ile dimmeri bağladım. Dimmeri ayarladım, dimini ön izleme yaptım. ledi zaman ayarladığım gibi ince ince dimledi, dimleme bittikten sonra led bi daha çalışmadı. Bozuldu. Ledi dimmerden söktüm, adaptöre taktım, çalışmadı. Aynı power ledden başka vardı elimde, adaptöre taktım; çalıştı.

Dimmerde alt sınır 5v yazıyordu, şimdi bu dimmer adaptörü zorlayıp yüksek volt çekebilir mi? alt sınırı 5v olduğu için adaptöre peak mi yaptırdı? böyle bişi var mı?

not; bu deneme sırasında dimmerin power girişinden 12v ile besledim, dimmer kendi enerjisini burdan aldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilidian -- 6 Nisan 2016; 14:29:59 >
  • Dimmer devresine ne kadar güvenilir bilemem dediginiz gibi kendi besleme geriliminden çıkışa kaçak yapmış olabilir. Keşke basit de olsa bir multimetre edinseydiniz en azindan bu tip durumlarda elemanların doğru çalışıp çalışmadığını hemen tesbit ederdiniz.

Dimmer devresinde kaçak olup olmadığını oyuncak motoru veya akkor lamba gibi basit bir eleman bağlayıp gözlemleyin, motor devrinde ani bir fırlama veya lambada ani bir parlama olursa ortaya çıkar.

• Naptiniz ya, elektronik cihazlar icin ihtiyaci olan akimi ceker kismi dogru olabilir, cunki cihazin icindeki devre icinde gerekli akim sinirlayici bilesenler mevcuttur. ancak yalin led icin bu dogru degildir. Tek basina bir led (serit ledlerden bahsetmiyorum, onlara gelecegim) eger drenc baglamadan dogrudan voltaj kaynagina baglanir ise cok yusek miktarda akim cekmeye calisip kisa surede (saniyeler icinde) yanacaktir. Serit ledler icin durum farklidir, seridin uzerini incelerseniz ufak siyah smd drencler goreceksiniz, bu drencler akim sinirlama isini yaparlar ve serit led icin tek yapilmasi gereken + - uclarina uygun voltajin (genelde 12 volt) verilmesi olacaktir. Siz power ledleri seri bagladiginiza gore bu durum sisin icin gecerli degil ve uygun akim icin uygun guc degerinde drenci baglamak zorundasiniz, yoksa ilk calistirmada ledlerinize veda edersiniz. Direnc hesaplamak icin oncelikle ledlerin voltaj dusumlerini bilmek gerekir. Bu degeri ledlerinizin teknik ozellik dokumanlarindan ogrenebilirsiniz (bunu Vo ile ifade edelim) . Besleme voltaji : Vb(esleme) , Gerekli akim I , direnc degeri de R olsun. Bu durumda :

R = ( Vb - ( Vo x ledsayisi )) / I ile hesaplanir . Orneklemek gerekir ise ; ledin voltaj dusumu 0.7 V olsun , besleme voltaji 12 V ve akim da sizin tek grup icin ihtiyaciniz olan 650 mA olsun .

R = ( 12 - (0.7 x 4)) / 0.65
    R = ( 12 - 2.8 ) / 0.65
    R = 9.2 / 0.65
    R = 14.15 Ohm olarak hesaplanir. Tabiiki tam deger bulunamadigi icin piyasadaki en yakin ust direnc secilmelidir. Hesaplama burada bitmedi : istedigimiz drencin en yakini piyasada 15 Ohm olarak bulunuyor. simdi gercekte cekecegimiz akimi hesaplamamaiz gerekiyor. Bu degere Ig(ercek) dersek.

Ig = ( Vb - ( Vo x ledsayisi )) / R ile hesaplayacagiz. orneginizdeki voltaj ve varsaydigimiz led voltaj dusumleri ve 15 Ohm icin:

Ig = ( 12 - ( 0.7 x 4 )) / 15
    Ig = ( 12 - 2.8 ) / 15
    Ig = 9.2 / 15
    Ig = 613 mA

olarak bulunur.

daha bitmedi, drencin bir de watt degerinin bulunmasi gerek, bunu da Wr ile ifade edersek;

Wr = ( Vb - (Vo x ledsayisi)) x Ig ile bulunur. ustteki ornek icin ;

Wr = ( 12 - (0,7 x 4 )) x 0.613
    Wr = ( 12 - 2.8 ) x 0.613
    Wr = 9.2 x 0.613
    Wr = 5.64 Watt cikar. Burada da en yakin ust deger istenmesi gerekir.

Yani elektronikciye gidip ; abi bana 15 Ohm , 6 Watt drenc ver demeniz gerekir.

Buradaki hesaplamalar bir led grubu icindir. Onerim her led grubu icin ayri direnc kullanmaniz olacaktir, zira toplami icin bir direnc kullanirsaniz hem direnc degeri dusecek, hem de direncin guc degeri yukselecektir. bu da parcayi bulmayi zorlastirir, ve bulunca da devasa bir direnc ile karsilasabilirsiniz.

Fan icin durum daha farkli, fani kendi haline birakabilirsiniz. Fanin uzerinde motorun ic direnci yazacaktir . bu direnci kullanarak cekeceki max akimi zaten hesaplayabilirsiniz, adaptorunuz ledlerle birlikte bunu saglasin yeterli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zengier -- 7 Nisan 2016; 12:41:46 >

• kullandiginiz voltaj ( 3.7 V) ve max akim (350 ma) ledinizin teknik olarak sinirlari icerisinde , dimmer devresi sorunlu olup ledi bozmus olabilir veya led kalitesiz olup ilk calistirmada mefta olmus olabilir.
  • zengier Z kullanıcısına yanıt
    şimdi yine 2 ayrı görüş ortaya çıkmış oldu ama ben kendimi sağlama almak için 3lü seri halde bağlayıp her seriye 700ma verecek güç kaynağı seçeceğim.

bana 3lü seri bağlantı ve 700ma için direnç hesaplayabilirmisiniz? ucuz şeyler zaten. hepsi için alıp bir lehim de ona atarım, maksat sorun çıkmasın.

sistemi 12v 4.2 amper (buldum) ile besleyeceğim. kullanacağım seri adedi 6 dır ve tam 4200 ma yapıyor. yinede 3 kuruş verip direnç lehimlerim. nasıl bir direnç almalıyım?

Abi en kısa özetle 11v 700ma direnç kullanıcam. 11v olursa daha iyi olur çünkü 3 ledin toplamı aslında 11v yapıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilidian -- 7 Nisan 2016; 15:32:58 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilidian

şimdi yine 2 ayrı görüş ortaya çıkmış oldu ama ben kendimi sağlama almak için 3lü seri halde bağlayıp her seriye 700ma verecek güç kaynağı seçeceğim.

bana 3lü seri bağlantı ve 700ma için direnç hesaplayabilirmisiniz? ucuz şeyler zaten. hepsi için alıp bir lehim de ona atarım, maksat sorun çıkmasın.

sistemi 12v 4.2 amper (buldum) ile besleyeceğim. kullanacağım seri adedi 6 dır ve tam 4200 ma yapıyor. yinede 3 kuruş verip direnç lehimlerim. nasıl bir direnç almalıyım?

Abi en kısa özetle 11v 700ma direnç kullanıcam. 11v olursa daha iyi olur çünkü 3 ledin toplamı aslında 11v yapıyor.

Mesajlarima ulasamiyorum, hata aliroyurum. eger LED ler 3.7 V luk ise 12 V ile 3 seri calistirirsiniz, 4. yu baglayinca parlaklik duser sadece . zaten ledlerin calisma araliklari olacak . hesaba gore :

R = (12 - (3.7 * 3)) / 0.650
    R = 0.9 / 0.650
    R = 1.38 Ohm cikar . buna en yakin deger 1.5 Ohm olur ve 1 watt lik bir drenc yeterli olur.

internette ustteki formulu kullanan led hesaplayici da var , hatta sema , renk kodlari vs hazirliyor .

http://ledcalc.com/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zengier -- 7 Nisan 2016; 16:01:18 >

teşekkür ediyorum, ama size mesaj atarken burda yaptığım bir yanlışlığı düzeltmek istemiştim.

ledler 3 seri,2 paralel,3 kanal hazır pcb ye takılacak. Yani her bir kanaldan sanırım 1400 mA geçmesi lazım, öyle değil mi? çünkü hazır pcb devrede her bir 3lü seri (700ma) ikişer ikişer paralellenmiş durumda. Sizden ricam bu yeni bilgilerle tekrar alacağım direnci hesaplarmısınız?

birşey daha var, size zahmet. 24v adaptör ile 6 lı seri de yapabilirim, 24v 6lı seri pcb kullanırsam her pcb de nasıl bir direnç olması lazım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilidian -- 7 Nisan 2016; 18:06:19 >
  • quote:

teşekkür ediyorum, ama size mesaj atarken burda yaptığım bir yanlışlığı düzeltmek istemiştim.

ledler 3 seri,2 paralel,3 kanal hazır pcb ye takılacak. Yani her bir kanaldan sanırım 1400 mA geçmesi lazım, öyle değil mi? çünkü hazır pcb devrede her bir 3lü seri (700ma) ikişer ikişer paralellenmiş durumda. Sizden ricam bu yeni bilgilerle tekrar alacağım direnci hesaplarmısınız?

birşey daha var, size zahmet. 24v adaptör ile 6 lı seri de yapabilirim, 24v 6lı seri pcb kullanırsam her pcb de nasıl bir direnç olması lazım?

ustteki hesaplama 3 seri icin gecerli, bu nedenle her bir paralel kol icin bir adet 1.5 Ohm drenc kullanilabilir veya iki adet 1.5 Ohm direnc paralel baglanip ana girise de baglanabilir. toplam cekilen akim 1300 ma (650 ma ise) olacak sekilde hesaplanir yani. verdigim linkte led sayisini 6 , led voltaj dusumunu 3.7 , giris voltajini 12, led akimini 650 ma larak girer isen her seyi hesaplayip gorsel olarak veriyor.

Teşekkür ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilidian -- 8 Nisan 2016; 10:16:04 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zengier

Selam,
    bütün malzemeyi satın aldım. Önce bilgi vereyim;
    power ledler için internet sitesinde 3.5-3.7v aralığında, 350-700mA ile çalışıyor yazıyor.

Aldıklarıma gelince;
    3lü seri, 2li paralel 18 li hazır pcb ve 12v 4.2a adaptör aldım;

12v 4.2 A için direnç hesabı nasıl yapılır?

Önerdiğiz direnç hesaplama sitesine bu bilgileri yazınca almam gereken direnç 1.2ohm 2w çıkıyordu (böylece her 2li grup için 1250mA akım geçiriyor) bu dirençlerden de birkaç tane aldım.

Direnci lehimlemeyi bir türlü beceremedim. Dirençsiz 18 tane power led'e 12v 4.2 amper sürücüyü bağlasam problem olur mu? gerilimde fazlası var ama akım da denk. Buna rahmen fazla gerilim çekip bozulur mu? şimdiden teşekkürler.

• quote:

quote:

Selam,
    bütün malzemeyi satın aldım. Önce bilgi vereyim;
    power ledler için internet sitesinde 3.5-3.7v aralığında, 350-700mA ile çalışıyor yazıyor.

Aldıklarıma gelince;
    3lü seri, 2li paralel 18 li hazır pcb ve 12v 4.2a adaptör aldım;

Önerdiğiz direnç hesaplama sitesine bu bilgileri yazınca almam gereken direnç 1.2ohm 2w çıkıyordu (böylece her 2li grup için 1250mA akım geçiriyor) bu dirençlerden de birkaç tane aldım.

Direnci lehimlemeyi bir türlü beceremedim. Dirençsiz 18 tane power led'e 12v 4.2 amper sürücüyü bağlasam problem olur mu? gerilimde fazlası var ama akım da denk. Buna rahmen fazla gerilim çekip bozulur mu? şimdiden teşekkürler.

Adaptor 4.2 A olsa bile kisa sureler icin daha fazla akim verebilir (daha dogrusu vermeye calisir) . Bu da hem ledlerin , hem adaptorun bozulmasina neden olabilir. sadece cok kisa sureler icin (birkac saniye) ve mumkunse sogutucular ile deneme amacli guc vermenizi oneririm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zengier -- 22 Nisan 2016; 17:43:51 >

• quote:

.

Elimi yaktım ama 1.2 0hm 2 w dirençleri lehimlemeyi başardım. Yarın tüm ledleri lehimleyip çalıştıracağım.
    Deneme amaçlı dediğiniz tek başına adaptörü mü fişe takayım? adaptöre soğutucu mu bağlayayım? yoksa sistemdeki fanı mı kastettiniz?
  • sogutucular ledde olsun, gerci birkac saniye calismayla dusuk ihtimal birsey olmasi . 10W lik power ledi dogrudan 12V 2 A adaptore baglamistim, 10 saniye kadar . led el yakacak kadar isindi tabiiki. Ayrica direnc ile calistirsaniz bile sogutucu blok olmali ledlerde. normal calisma akimlarinda dahi isinir bu cihazlar ve ortaya cikan isiyi dagitmak gerekir.

drencleri lehimlediyseniz zaten ilk calistirmada yapmaniz gereken ledleri izlemek olmali, ne kadar isiniyorlar.
  • Eklemeyi unutmusum, bunlarin altinda bir sogutucu aluminyum blok ustunde de fan var, resim cekip buraya koyacagim.

•  12v 4.2 A için direnç hesabı nasıl yapılır?

Bu aydınlatmayı fan ile beraber sorunsuz yaptım, çalıştırdım. Yanlız elimde sabit akımlı sürücü ile çalışan 35x1w (350mA) led armatür de var, onun kadar ışık vermiyor. Hatta 2/3 daha sönük bir aydınlatma diyebilirim. Bunun nedeni dirençler mi? ışımayı beğenmedim. Ne yapabilirim?
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.