Şimdi Ara

12v 4.2 A için direnç hesabı nasıl yapılır? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
0
Favori
2.024
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: ilidian

Bu aydınlatmayı fan ile beraber sorunsuz yaptım, çalıştırdım. Yanlız elimde sabit akımlı sürücü ile çalışan 35x1w (350mA) led armatür de var, onun kadar ışık vermiyor. Hatta 2/3 daha sönük bir aydınlatma diyebilirim. Bunun nedeni dirençler mi? ışımayı beğenmedim. Ne yapabilirim?

Bircok nedeni olabilir bunun,

Direncler sonucta guvenli tarafta olabilmek adina daha yuksek secilir. bu da ledin cekebilecegi max akimdan daha azi ile beslemek anlamina gelir.

Ayni ledlerden mi olusturdunuz diger arrayi ? Isinma testlerini yapip drencleri daha dusuk drencler ile degistirerek denemeler yapin. fazla isik vermesi daha cok isinmasi, haliyle omrunun de daha kisa olmasi anlamina gelecektir.
  • zengier Z kullanıcısına yanıt
    şöyle bir ayrıntı var, işe yararmı bilmiyorum. pcb de hazır kullandığım seri led grubu 6 tane. adaptör 4.2 amper. Yani her 3lü grup 700mA çekse adaptör ile denk geliyor. Bunlara birde 200mA civarı çeken fan ekli.

Dirençsiz direk bağlasam voltajda değilse de akım da bir sınırlama olmuyor mu? 4.2 amperden 200ma fan çekse 4000 mA kalır. zaten 3lü grup başına 666mA akım kalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ilidian -- 29 Nisan 2016; 15:52:07 >
  • Hmm, anladim. LED calc hesaplarken paralel olan her kola drenc atayarak yapiyor. paralel olan ledleri su sekilde dusunebilirsiniz, tekinin 2 kati akim ceken bir led gibi.

yani 1400 mA ceken 3 lu seri led gibi hesaplanicak.

Kisacasi su an kullandiginiz drencin yarisina ihtiyaciniz var oyleyse. Yapmaniz gereken elinizdeki drenclerin ikisini paralel baglayip oyle kullanmak. Boylece uygun akim vermis olursunuz ledlere.
    ben hesabı aynen sizin değiniz gibi yaptırdım. şu anda 1250ma geçtiği rivayet edilen 1.2 0hm 2w direnç bağlı. yani her 3lü seri ikili paralel için bir direnç kullandım. tamamen direnç kullanmasam akımda bir sınırlama olucak, voltaj da olmayacak. ledler zarar görür mü?

bir de 2 saattir çalıştırıyorum, fan mükemmel soğutuyor. kasası soğuk, ledlere dokuyorum fazla sıcak değil. diğer 35x1w 700ma sabit akım sürücü lü led armatür fansızdı ve bildiğin ateş gibi oluyordu.
  • Tek ledin akimi 700 mA idi degil mi . Fotodan gordugum kadari ile 1 adet 1.2 ohm drenc var orada. Sizin soylediginiz durumda ihtiyaciniz olan 0.6 ohm drenc . Bu nedenle her kola tek bir adet 1.2 Ohm drenc yerine paralel olarak 2 adet 1.2 ohm drenc baglayip boyle bir test yapin.

hic drenc baglamazsaniz zaten max akim belli oldugu icin kisa surede sorun olmayacaktir. sogutucuyu takin (fan da calissin) , drencsiz voltaj verin. adaptorun isinip isinmadigini kontrol edin.
    Size çok kritik birşey sormak istiyorum. Bu dirençler voltaj sınırlaması da yapıyor mu? yoksa sadece akım mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilidian

Size çok kritik birşey sormak istiyorum. Bu dirençler voltaj sınırlaması da yapıyor mu? yoksa sadece akım mı?

Fazla voltaj seri bagli direnc uzerine duser . 12 V a tek led baglayabilirsiniz, ancak bu sefer cok daha yuksek ohm degerinde ve fazla gucu cekebilecek bir direnc kullanmaniz gerekir.

Ornegin tek ledi 12 V luk bir kaynaga balarken, led ile bir direnci seri baglariz. Ledin uzerinde ornegin 3.7 V duser, geri kalan 8.3 V da direnc uzerine duser. ledin cektigi akima gore bu direnc yeniden hesaplanir.
  • Maalesef okuyamadık. Ama Sayın @ilidian mA volt değil. Elektronik ekipmanı güç kaynağına bağlarsınız. Bu kaynağın bir gerilim (Volt) değeri olur. Elektronik ekipman ise kendi direnç(ohm) değerine göre bir Amper çeker. Yani ayarlanabilecek tek şey güç kaynağının Volt u. Adaptör(güç kaynağında) amper (mA vb) yazma sebebi ne kadar ampere kadar çalışabilir yani değerlerini koruyabilir.

Led in bir ohm-direnç değeri vardır ve çalışma gerilimi verildiğinde bu şartlarda çektiği amper ile ne güç ürettiği ve bu ısıl gücü dışa transfer edebileceğini ifade eder. Direnç akım sınırlamaz. Akım sınırlayıcı ise akımı sürekli sınırladığından eğer uygun elektriksel özellikleri sağlıyorsa ek direnç vb gerekmez.
    Yalnız o yanan dirençte zaten 5V verilmiş?
    Başarılar...
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Vakit ayırdığınız için teşekkür ediyorum, bu sistemi yaptım, gün doğuşu ve batışını taklit ederek şıkır şıkır çalışmaktadır.
  • Rica ederiz, yeni beyin fırtınaları bekliyoruz... Sayın @ilidian
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    yapim sana da bi tane =)
  • Bi tane değil de başka bi taneleri fikirsel olarak tartışalım.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.