İki gün oturup en azından vakit harcadığım, emeğime saygı göster. "Watt" biriminin ne olduğunu bilmeden konusuyorsun sonra altta kalmamak için beni aşşağılıyorsun, hiç sana yakışmıyor. Overclock yapmak, sen kabul etmeyeceksin biliyorum ama aslında bilimsel bir çalışmadır. Bana verdiğin ilk cevapla 3208 postuna yazık ediyorsun...
Arkadaşlar,
amacım bu mesajı atarken kendimi yüceltmek, değil. Aklınızda bir fikir oluşturturmak istedim. Cpu 'ların calışma voltajları örnek; 1700+ XP (~%1,50-~%1,65) veya 2500+ Barton (~%1,65). Cpu 'ların hangi cekirdek hızında kac Volt enerji cekecekleri önceden hesaplanır. Buna göre 'de o cpu 'nun ergime noktası yani yanma derecesi hesaplanır. Sanırım basit bir örnek verecek olursak,
Voltaj * Cekirdek hızı * Overload / Zaman = Sıcaklık gibi hesaplanıyor.
Benim konum ile bağlamak istediğim noktada zaten burada başlıyor.
Umarım kafanızda bir fikir canlandırabilmişimdir.
Dediğim gibi eğer isteyen olursa save ettiğim dosyayı dileyen arkadaşa gönderebilirim, e-mail vermeniz yeterli. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Bilmiyorsun bu işleri, bırak. Neyin ne olduğunu "ben" gayet iyi biliyorum, sen bana bu konuda pratikte de, bilimsellikte de birşey öğretebilecek biri değilsin. Overclock bilim işiymiş, pöh, sen kimsin?
- 2133 MHz bir 2600+ 37.6 A typical, 41.4 A maximum akım çeker, 1.65Vx41.4A=68.3Watt max ısı üretir (işlemcilerde ısı üretir=harcar). 60 Watt üzeri ısı üreten, 2 Volt altı bir materyal için, 0.62 Amper gibi komik ötesi bir rakam yazıp "elekrikten anlayan arkadaşlara" dem vurman bir enteresan.
- 1.5-2.0 V civarında çalışan bir "cisme" 0.62 A gibi bir akımla sen 50 Watt üzeri ısı ürettir, patentini senden ilk ben alıcam sivri akıllı arkadaşım. Kalem pille soba üreteceğim, senin gibi zihni sinirlere ihtiyacım var.
- İşlemcinin hangi volt değeri ve toplam saat hızında ne kadar ısı yayacağı hesaplanabilir, ancak hangi volt değeri ve ve toplam saat hızında stabil çalışabileceği hesaplanamaz.
- Ergime noktasının (ergime?, işlemci faz değiştiriyor? muah?) konumuzla hiçbir alakası yok. (max die temp, onun da konumuzla bir alakası yok)
Daha önce de yazdığım gibi; önce öğrenin, sonra konuşalım. Yoksa senin gibi, bakın-ben-integral-aldım adamları ile çok uğraştım ben, hiiç sıkılmam. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Sen cevabını aldın, daha fazla kabalaşma.
Sağlıcakla...
Bir cevap aldığımı görmedim. Aslında bu topicde senin yanlış zihniyetle ortaya atılmış, yanlış hesap sonuçlarından başka bir postunu görmedim.
Önce öğren, sonra tartışırız Sentinel denilen arkadaşım. "Yanlış yapmışım" diyerek bir değerin olabilir, "sen cevabını aldın" diyerek kenara geçilmez.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by PoL--E</i> <br />Bir cevap aldığımı görmedim. Aslında bu topicde senin yanlış zihniyetle ortaya atılmış, yanlış hesap sonuçlarından başka bir postunu görmedim.
Önce öğren, sonra tartışırız Sentinel denilen arkadaşım. "Yanlış yapmışım" diyerek bir değerin olabilir, "sen cevabını aldın" diyerek kenara geçilmez. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Benim yanlış matematik hesabı yapmam (ondalık haneden) senin kabalaşmanı gerektirmiyor. Amaç bu ortamda birbirimizi yıpratmak değil, fikirlerimizi tartışmak.
Bu theread 'ı kişisel çekişmeye dönüştürmek anlamsız o yuzden bu topic benim için sona erdi.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>..Cpu 'ların hangi cekirdek hızında kac Volt enerji cekecekleri önceden hesaplanır..<hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Volt enerji birimi değildir desem, yine de oynar mısın benimle?
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by §entinel®</i> <br /><blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by PoL--E</i> <br />Bir cevap aldığımı görmedim. Aslında bu topicde senin yanlış zihniyetle ortaya atılmış, yanlış hesap sonuçlarından başka bir postunu görmedim.
Önce öğren, sonra tartışırız Sentinel denilen arkadaşım. "Yanlış yapmışım" diyerek bir değerin olabilir, "sen cevabını aldın" diyerek kenara geçilmez. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Benim yanlış matematik hesabı yapmam (ondalık haneden) senin kabalaşmanı gerektirmiyor. Amaç bu ortamda birbirimizi yıpratmak değil, fikirlerimizi tartışmak.
Bu theread 'ı kişisel çekişmeye dönüştürmek anlamsız o yuzden bu topic benim için sona erdi.
Sanırım yukarı çıkıp kimin ne şekilde hangi sıra ile post attığını iyice bir okuman gerek.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>..Düşünerek yazarsan sanırım topic 'e zararın dokunmayacaktır. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'> Yanlış mantığına ve hesabına rağmen bunu yazan birine karşı kayıtsız kalmam.
Volt enerji birimi değildir desem, yine de oynar mısın benimle?
Yarildim zuahzauhzauzhauzhazahz Abi bence biruileri sussa iyi olcak dedikelrinizden peki bisi anlamadim fakat police(bu arada ismini pol--emi yaptin oyle gozukuyorda..)baya onde gibi gozukuyor..[evlol][evlol][evlol]
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by PoL--E</i> <br /><blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>..Cpu 'ların hangi cekirdek hızında kac Volt enerji cekecekleri önceden hesaplanır..<hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Volt enerji birimi değildir desem, yine de oynar mısın benimle? <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Potansiyeldir, gerilim birimidir cesitleri (dc-ac) vardır.
Anlaşılan sen biraz önceki mesajımdan anafikri cıkaramamıssın. Tatmin istiyorsan ayna karşısına lutfen.
Cevreden arastırıp beni küçük düşürmek icin taksit taksit buraya yazma. Eğer bu konuda gerçekten iddalıysan musayit oldugun bir zaman da mecidiyekoy 'e gelirsin konuğum olursun (e-mail 'im assağıda), voltaj nedir watt v.b. bu konuları karsılıklı sohbet ederek tartısırız.
Hosçakal.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by PoL--E</i> <br />"Edited by - gurollorug on 37/13/2007 41:66:93 "
:P <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>tarih biraz uzak kaçmış dimi... :-)
Sentinel sansini daha zorlama istersen , zira yazdiklarini bende okudum , bilmem nerden edindin bu fikirlerini ama gunumuz islemcilerinde pek bir gercekligi yok , ozellikle bi iki noktaya bende takildim ,
<u>Biri soyle:</u> "Eklemek isteğim bir konu daha var, "Watt" birimini bizim meselemizde kullanamassın. Elektrik 'ten anlayan arkadaşlar varsa aramızda burada ne demek istediğimi zaten anlayacaktır"
Elektrikten anlayan arkadaslar bu konularda pek konusamazlar (konusmamalilar da zaten) zira elektrik ile elektronik farli seylerdir. Ayrica Watt bizim meselemiz degil tum islemcilerin meselesidir , ve amper , volt , isi degeri vs vs gibi seylerden konusurken "watt" tan bahsetmeyelim konumuzla ilgili degil demek , "aslinda ben isi biraz ogrendim ama watt'in olayini tam cozemedim ondan hic girmeyelim oralara" demek anlamina gelir benim gozumde.
<u>Bir digeri ise soyle:</u> "..Cpu 'ların hangi cekirdek hızında kac Volt enerji cekecekleri önceden hesaplanır.."
Buna yorumda bulunmuyorum , sanirim gayet acik ve net zaten.
<b>Sonuc:</b> Sentinel bi takim duyumlar almis , birazda teorik bilgisi var gibi gozukuyor , ancak bilgileri tam yerli yerine oturmadigi icin bir takim hatalar yapiyor. En buyuk hatasi da dogruyu gosterenlerle atismak oluyor bu forumda. Guzel bi soz vardir , bilmemek degil ogrenmemek ayip diye.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'>Cevreden arastırıp beni küçük düşürmek icin taksit taksit buraya yazma.<hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Seni küçük düşürmek için herhangi bir araştırma yapmama gerek olduğunu sanmıyorum, aslında seni küçük düşürmek için bana bile gerek yok; kendi kendine gayet yeterlisin.
"Watt nedir" şeklinde bir tartışmayı sanırım felsefi boyutta yapacağız.
Bu arada yukarıda eklemek istediğin ancak ekleyemediğin, ".."Watt" birimini bizim meselemizde kullanamassın." yargısını açarsan tüm forum ahalisine ışık tutacaksın kanaatindeyim.
Watt biriminin Elektrik yada Elektronik de kullanılmadığı bir yer biliyormusunuz?????
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by PoL--E</i> Bu arada yukarıda eklemek istediğin ancak ekleyemediğin, ".."Watt" birimini bizim meselemizde kullanamassın." yargısını açarsan tüm forum ahalisine ışık tutacaksın kanaatindeyim. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>Evet, ben de yukarda mesajımda sormuştum, nedense atlanmış. Gerçi mesajım tümden atlanmış, oysa mesajımın doğruluk yanı olduğunu düşünüyorum.
Diğer sorum da:"neden birimi voltaj olan sayıların önüne % koyuyorsun?" idi. Sentinel cevaplarsan sevinirim.
§entinel® dostum elektrik bilgin olabilir ama karıştırıyorsun birazcık.
Bütün elektronik devrelerde watt,volt,amper hepsi bir birimdir. Alternatif akım la bilgisayarın hiçbir alakasaı yok.
İşlemci akım çeker watt harcar. Bu harcanan watt nekadar fazla ise çalışan alet okadar güçlüdür demektir. Bu olay işlemcide daha fazla hesap yapabilme gücü sağlar.[clvr]
En basitiyle Ampul leri göz önüne alırsak 100 watt lık bir ampul 40 watt lık bir ampulden daha fazla ışık verir.Yani çok daha fazla güç harcar ve yapacağı işi çok daha iyi yapar .Tabi ısı olarak bize geri dönen bu enerji dönüşümü Watt la doğru orantılı olarak artar.Ne kadar Watt o kadar ısı ve o kadar iş gücü..
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by TheLawMan</i> <br />Sentinel sansini daha zorlama istersen , zira yazdiklarini bende okudum , bilmem nerden edindin bu fikirlerini ama gunumuz islemcilerinde pek bir gercekligi yok , ozellikle bi iki noktaya bende takildim ,
<u>Biri soyle:</u> "Eklemek isteğim bir konu daha var, "Watt" birimini bizim meselemizde kullanamassın. Elektrik 'ten anlayan arkadaşlar varsa aramızda burada ne demek istediğimi zaten anlayacaktır"
Elektrikten anlayan arkadaslar bu konularda pek konusamazlar (konusmamalilar da zaten) zira elektrik ile elektronik farli seylerdir. Ayrica Watt bizim meselemiz degil tum islemcilerin meselesidir , ve amper , volt , isi degeri vs vs gibi seylerden konusurken "watt" tan bahsetmeyelim konumuzla ilgili degil demek , "aslinda ben isi biraz ogrendim ama watt'in olayini tam cozemedim ondan hic girmeyelim oralara" demek anlamina gelir benim gozumde.
<u>Bir digeri ise soyle:</u> "..Cpu 'ların hangi cekirdek hızında kac Volt enerji cekecekleri önceden hesaplanır.."
Buna yorumda bulunmuyorum , sanirim gayet acik ve net zaten.
<b>Sonuc:</b> Sentinel bi takim duyumlar almis , birazda teorik bilgisi var gibi gozukuyor , ancak bilgileri tam yerli yerine oturmadigi icin bir takim hatalar yapiyor. En buyuk hatasi da dogruyu gosterenlerle atismak oluyor bu forumda. Guzel bi soz vardir , bilmemek degil ogrenmemek ayip diye. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Lawman,
Takıldığın noktalara açıklık getirmek isterim.
1) Watt birimini su anda kullanamayızdan kastım, benim hesaplarımda boyle bir bilgiye ihtiyacım olmayısı. Yani örnek vermek gerilirse benim cpu 'um saatte 100 watt harcıyorsa bunu wattsaniyeye (/3600) bölüp o andaki harcadığı guc 'e ihtiyacım yok. Bana lazım olan sadece gerilim miktarı.
2) Elektrik ile Elktronik 'in birbiriyle yakın olmadıgından bahsetmişsin. Bu bolumden veya her iki bolum 'de (Elektrik-Elektronik bolumu) mezun olan arkadaşlar hatırlayacaktır. İkinci sınıfta butun dersleri ortaktır. Aralarındaki fark 3 sınıftan sonra ortaya cıkar. Elektrik muh. olan arkadaş KW (kilowatt) ile uğraşmaya başlarken Elektronikçi arkadaş MW 'lar (miliwatt) ile uğraşır. Yani aslında bu dediğiniz doğru bir yaklaşım değil sanırım.
Teori bilgisi kısmına yorum yapmıyorum. [bwlng]
Elbetteki bilmemek değil öğrenmemek ayıptır. [frndsp]
Üzgünüm ama yanlış Bocekzzz.
İşlemci yapısı işlemcinin çalışma voltaj ve akımını yani, "Watt değerini" etkiler. Bknz. P4 vs AXP
0.13 ve 0.18 mikron transistörlü işlemcileri karşılaştırın. 0.13'ler daha az ısı üretir (daha az power).
Yani "Ne kadar Watt o kadar ısı ve o kadar iş gücü" sadece 1e1 aynı yapıdaki işlemcilerde geçerli bir yargı.
Edit: İşlemci için yazdım, ancak ampuller için de geçerli. Bknz: Xenon farlar, bknz armut ampul vs florasanlar.. Edit2: Aslında verdiğim örnekler %100 yerine oturmuyor ancak neyse işte..
Polemik yapma amacinda degilim , elektrik okumus adam elektronik hakkinda konusamaz diyorum hala da derim , derslerimiz de gayet farklilik gosterir , elektrik-elektronik muhendisi adam duz elekronik muhendisi kadar detay bilgiye sahip degildir , bunu da hatirlatirim.
Ha bu arada siz ne okumustunuz?
P.S watt konusundaki aciklamaniz gayet yetersiz geldi zira Pol olayi aciklamis , ayrica "..Cpu 'ların hangi cekirdek hızında kac Volt enerji cekecekleri önceden hesaplanır.." konsunda hala bir aciklama goremiyoruz.
Vay sentinel 3600'e böldüğüne göre joule falan da biliyor galiba :) Vay beea.
Sırf balonsun, sırf balonnn. Ha 1 saat, ha 1 sn ne farkedecek ki.. "Overclockta 1 saatteki ortalama stabiliteye saniyelerin etkisi hebele hobala" konusu tartışılmıyor; "ben biliyorum" havasını başka şekillerde yaratalım. Lütfen olmuyor, olmuyorrr..
Edit: Bu arada örneğin 100 Watt nedir arkadaşlar? Cahil kalmayalım. 100 Watt, 100 Watt'ır, 1 saniyede de 100 Watt'tır, 1 saatte de 100 Watt'tır. Saniyede harcanan güç 100 Watt ise, saatte harcanan güç de 100 Watt'tır. Joule zamanda değişiklik gösterir. Güç ise saniyede harcanan enerji miktarıdır. 1 Watt= 1 Joule / 1 sn'dir. İşkembeden öğrenmeyelim değil mi? Sıkmayalım..
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by PoL--E</i> <br />Üzgünüm ama yanlış Bocekzzz.
İşlemci yapısı işlemcinin çalışma voltaj ve akımını yani, "Watt değerini" etkiler. Bknz. P4 vs AXP