Şimdi Ara

1 fan çıkışına 2 fan bağlama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
5.759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar ana kartım da bir tane fan (3 pin )bağlantı noktası var ben buraya 2 fanı paralel bağlasam ana karta zarar verirmiyim . . Bunu yapmak isteme sebebim ise fan devir ayarı yapmaya olanak verdiği içindir . . Direk çevirici ile bağla diyenler olacaktır onun için simdi den yazayım fan hızı kontrolü yapamadığım ve için bu sistemi kullanmak istemiyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 29tr -- 16 Mart 2012; 22:20:22 >

• çekilen güç açısından sıkıntı olmaz. sonuçta 12v'luk 12x12 kare fan 0.12A çekiyor bu da 1.44 watt eder. Tek sorun algılanan sinyalde sapıtma olabilir.
    Yani anakart yanlış devir okuyabilir ve saçma fan hızları alabilirsin. bir dene derim.
  • fanların ikisi de aynı marka model olsa da saçma fan hızları okur mu denge yi sağlayacam diye kafayı yemesin anakart
  • Ben denemiştim ama olmadı iki fanda farklıydı power tuşuna bastığımda fanlar 1 salise döndü sonra durdu. Anlam veremedim kaldırmadı diye düşündüm.
  • kasa fanını mı bağlayacaktın... ısındıkça devir artar diye

iyi fikir gibi aslında
  • bnde denedim olmuyo bu anakart üreticileri babadan ogula nesil bunlar yaw 3 4 tane koy sana girişden ölcek sanki para veriyoruz 1 tane 3 pinli giriş koymuş piyasadada yok 3 4 tane olan anakart olsa alcam :D
  • aslında bir tanesinin devir bilgilerini falan aldıgı kablo baglanmazsa çalışma ihtimali yüksek ama çıkış yana diye ben baglamadım bir tane fan kontrol alıp kullanmak en iyisi gibi
  • Asus anakartlarda en az 4 fan girişi var, hatta üst modellerde 6 tane. En az ikisi de pwm modda.
    Bahsettiğiniz olay ise hem güç açısından zararlı olabilir, hem de devir değeri göremezsiniz.
  • molex/3 pin çeviriciler var 3 -5 tl ye tavsiye ederim...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ramazandeveli

molex/3 pin çeviriciler var 3 -5 tl ye tavsiye ederim...

molex çevirici ile fan devir ayarını nasıl yapacam
  • arkadaşlar düşündüğüm olayı yaptım ve olumlu sonuç aldım fanları birbirine paralel bağlayarak 2 fanı tek çıkışa bağladım ve iki fanında devir sayıları eşit biostan ayar yaptıgımda iki beraber yükseliyor beraber düşüyor ama ince bir ayrıntı var ... öncelikle benim fanlarım birebir aynı marka model birinci fanımı normal olarak çıkışa balıyorum 3 pin diğer fanımın anakarta devir bilgilerini gönderen kabloyu baglamadan paralel baglıyorum anakar 1 fan varmış gibi algılıyor ama 2 fanımda gayet güzel bir şekilde çalışıyor 3 gündür sıkıntısız kullanıyorum
  • normalde her fan slotu belli bir yuku kaldıracak şekilde tasarlanmışdır benım bildiğim tam güçde tek fan olacak şekilde sistem soğukken ve fanlar normal devirde çalışırken o fan slotu belki 3 fanı bile çalıştırabilir ama sen full ayar crysisi 1 saat boyunca oynamak istesen fanlar yuksek devirde daha çok güç çekeceğinden anakartını riske atmış olursun yani o fan slotunun 2 fanı tam güçde besleyememe ihtimali var ben şahsen boyle bişey yapmazdım , eğer yaparsamda o slota bağlı fan yuksek devirde çalışmaya başladığında yaptığım işi bırakırdım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Asusmania

normalde her fan slotu belli bir yuku kaldıracak şekilde tasarlanmışdır benım bildiğim tam güçde tek fan olacak şekilde sistem soğukken ve fanlar normal devirde çalışırken o fan slotu belki 3 fanı bile çalıştırabilir ama sen full ayar crysisi 1 saat boyunca oynamak istesen fanlar yuksek devirde daha çok güç çekeceğinden anakartını riske atmış olursun yani o fan slotunun 2 fanı tam güçde besleyememe ihtimali var ben şahsen boyle bişey yapmazdım , eğer yaparsamda o slota bağlı fan yuksek devirde çalışmaya başladığında yaptığım işi bırakırdım

söylediğin çok dogru bende onu düşündüm zaten bu sebeple biostan fan devir hızını yüzde 75 olarak sabitledim. eskiden tek fanlı olan kasam şimdi 2 fanlı 1 içeri bir dışarı olacak şekilde tek fanlı iken herşeyi yapmıştım şimdi de sorun çıkmaz heralde sıcaklık bakımından

• quote:

Orijinalden alıntı: 29tr

quote:

normalde her fan slotu belli bir yuku kaldıracak şekilde tasarlanmışdır benım bildiğim tam güçde tek fan olacak şekilde sistem soğukken ve fanlar normal devirde çalışırken o fan slotu belki 3 fanı bile çalıştırabilir ama sen full ayar crysisi 1 saat boyunca oynamak istesen fanlar yuksek devirde daha çok güç çekeceğinden anakartını riske atmış olursun yani o fan slotunun 2 fanı tam güçde besleyememe ihtimali var ben şahsen boyle bişey yapmazdım , eğer yaparsamda o slota bağlı fan yuksek devirde çalışmaya başladığında yaptığım işi bırakırdım

söylediğin çok dogru bende onu düşündüm zaten bu sebeple biostan fan devir hızını yüzde 75 olarak sabitledim. eskiden tek fanlı olan kasam şimdi 2 fanlı 1 içeri bir dışarı olacak şekilde tek fanlı iken herşeyi yapmıştım şimdi de sorun çıkmaz heralde sıcaklık bakımından

bence sen normal her fan slotuna 1 tane fan olacak sekilde tekrar ayarla derim örneğin sen biosdan ayarladın %75 olarak fan hızını buda tek fanla atıyorum 2,5w a denk geliyor ama sende 2 fan bağlı oldugu için kafadan 5w güç çekeceksin o slottan , bence %50 yaparsan ancak kurtarır gibime geliyor oda sana performans sağlarmı bilmiyorum anakartın sınırlarına yaklaşmamak lazım malum yazda geliyo devamlı yuksek devirde çalışacak fanların

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: 29tr

quote:

bence sen normal her fan slotuna 1 tane fan olacak sekilde tekrar ayarla derim örneğin sen biosdan ayarladın %75 olarak fan hızını buda tek fanla atıyorum 2,5w a denk geliyor ama sende 2 fan bağlı oldugu için kafadan 5w güç çekeceksin o slottan , bence %50 yaparsan ancak kurtarır gibime geliyor oda sana performans sağlarmı bilmiyorum anakartın sınırlarına yaklaşmamak lazım malum yazda geliyo devamlı yuksek devirde çalışacak fanların

anakartımda 1 tane fan çıkışı var çok olsa bu işe hiç kalkışmazdım zaten

• Buraya en son nisanda yazılmış ama bende araştırmalar sonucu böyle birşey yaptım, işlemcime 2 fan bağladım şöyleki, fanların birinin üzerindeki sarı kabloyu komple kesiyorsunuz eğer mavi veya yeşil kablo varsa onuda kesiyorsunuz, sonra iki fanın siyah ve mavi kablolarını birleştirip lehimliyorsunuz ve tekrar uçları takıyorsunuz. Alın size güzel 2 fan hemide hiç devir ayarı için anahtar takmanıza gerek yok kendi yapıyor sonuçta.

Kablolarla ilgili, sarı kablo fanın dönüş hızını rapor eden kablo bundan 2 tane olursa bir işe yaramaz hatta ortaya garip bişey çıkabilir denemedim bilmiyorum :D. Mavi veya yeşil olan kabloysa siyah ve kırmızı kablo üzerinden geçecek voltajı ayarlıyor (rpm azaltmak gerektiğinde veya arttırmak gerektiğinde voltajı ayarlıyor) bundanda 2 tane olursa problem yaratabilir.

Buyrun ihtiyacı olan gelip baktımı işine yarasın

edit1: bu arada söylemeyi unuttum ama birbirlerine denk fanlar olması lazım yinede problem olaiblir bilemiyorum denemeyin bence, aynı fanlar olursa hiçbir problem çıkarmaz kesinlikle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aemrod -- 10 Aralık 2012; 14:23:16 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.