|
Bildirim
|
Bilgisayardaki her şey 1 ve 0'dır ancak bütün 1-0'lar aynı değildir.
Şöyle bir soru soralım örnek olarak. 0110 0001 bu binary(ikili) sayı nedir, bize ne anlatıyor ne ifade ediyor. İlk olarak bunun onluk bir sayının binary ifade edilmesi olduğunu düşünebiliriz, o zaman bu bize 97 olduğunu anlatır. İkinci olarak bunun ascii tablosundaki bir değere işaret ettiğini düşünebiliriz, o zaman bu aslında a harfidir. Belki de ben bir arkadaşımla özel binary sistem geliştirmişimdir, bu aslında patates getir bile olabilir. Burada anlatmak istediğim nokta o 1-0'ların hangi şekilde okunması gerektiği de en az 1-0'lar kadar önemlidir. Birisi size 1001110 ne demek dediğinde ilk soracağınız şey hangi kodlama sistemiyle kodlanmış olduğudur. Sorunuzda grafikleri sormuşsunuz, grafikler pixellerden oluşuyor, pixeller ise renkle dolduğunda bir anlam ifade ediyor. Grafik oluşturmada iki problem var hangi pixel ve hangi renk? Elimizde 8 tane pixel ve 3 farklı renk olsun. Pixelleri 8 bitle ifade edelim 0000 0001 bu 1.pixel olsun 1000 0000 bu da sonuncu olsun mesela. Renkler de 3 bitle ifade edilsin, 001 kırmızı, 010 yeşil, 100 da mavi olsun. Dikkat edin böyle bir kodlama sistemi yok bunu biz oluşturuyoruz. Ayrıca ilk 3 bit renk, sonraki 8 bit ise hangi pixel olduğunu ifade edecek şekilde 11 bitlik bir kodlama yapalım. Şimdi ben buna uygun bir makine ve ekran tasarladım. Makineye 100 0100 0000 (yani 10001000000) gönderdim, sonuç ne olur. Makineye oluşturduğum sisteme uygun bir kod çözücü koyarım ve makine aslında benim 7.pixelin rengini mavi yapmak istediğimi anlar. Gerçekte olan şey de pek farklı değil, rgb(red, green, blue) kodlama sistemi geliştirilmiş. Her renk 8 bitle ifade ediliyor, ama bu 8 bit bizim yaptığımız gibi sadece 1 bitin dolu olduğu değil 1101 0011 gibi birden fazla bitin dolu olabildiği bir 8 bit sistemi. Bu yüzden 8 bitle 256 farklı değer elde edebiliyoruz bunlar red, green ve bluenun tonları. 256*256*256=16,777,216 olmak üzere 16 milyondan fazla rengi tarif edebiliyoruz. Ekrandaki pixeller de benzer bir haritalama sistemiyle kontrol ediliyor. Olay bundan ibaret. Buradan çıkarılacak en önemli sonuç 1 ve 0'larla her şey ifade edilebilir, sadece görüntüler değil sesler, sıcaklıklar, nem oranı vsvs. Sadece istediğiniz şekilde kodlama yapıp buna uygun olarak da o kodları çözen bir makineniz olacak. |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-D639AD061 -- 2 Mart 2017; 19:36:48 > |
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mephalay -- 3 Mart 2017; 2:25:19 > < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BF8E9B238 -- 3 Mart 2017; 10:32:39 > |
|
|
|
|
|
|
Hocam siz de bildiklerinizi anlatın. Sizden istifade edelim müsade ederseniz. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Görüntü yada herhangi bir işlemi donanım oluşturur. Gerisi aç kapa işlemlerinden ibaret. Adı 1 ve 0 olur, i/o olur, Henzel ve Gretel olur, işlem açmak yada kapatmaktan ibaret. |
ulan işsizler kaç senelik konuyu hortlatmışınız |
Başlangıçta her şey toz ve gaz bulutuydu. |