Arkadaşlar 100 veya 200 adet led i aynı anda yakmak için az yer kaplayan(kibrit kutusunun yarısı kadar ) basit bir devre arıyorum yardımcı olursanız sevınırım.
Kenan hocam öncelikle cevabınız için tşk ederim,fakat ben yazımı hatalı yazmışım özür,ben sadece bu kadar küçük bir alana sığacak bir besleme devresi yapmak istiyorum.
işte o minnacık olan besleme devresi lazım bana:) varmı basit bir besleme şeması şeması hocam? 200 v tan o kadar ledi besleyecek şekilde yani..saygılar
@freedom33, ne yaparsan yap ama şebeke gerilimiyle doğrudan uğraşma. DC-DC çeviricilerle yapmanı tavsiye ederim. Tavsiyemi dinlemeyeceksen bile yukardaki devreyle gereksiz riske girip uğraşma çünkü çalışmaz. 3,5 volt bir beyaz ledin yaklaşık gerilim düşümüdür. 220Vac'nin maksimum gerilimi 310 volttur. 100 tane ledin eşik gerilimini geçmeyeceği açıktır. Geçmesi hali ise meselenin asıl vahim olduğu durum, sınırlandırma empedansına sahip değil ve büyük tehlikeler yaratabilir. Ledleri küçümsemeyin, patladığı zaman parçalar şarapnel gibi saplanabilir de. Kendi çok ucuz atlattığım kazadan biliyorum. @mertdo2, anladın değil mi? Özellikle şebeke gerilimi söz konusuysa öyle ben yaptım oldu devreleri icat etmeyin.
@Liu Kang bende biliyorum vardiğim devrenin çok tehlikeli olduğunu. Önlemler alındıkdıktan sonra insan neden durduk yere çarpılsınki. İsterseniz acemilere kötü örnek olmamak için mesajlarımı sılebilirim. Bu arada ledlerin patlamasıyla ucuz kazalar atlattım demişsiniz, ledi patlatmayı nasıl becerdiniz. ben beyaz led e yanlışlıkla 40V verdim aşırı bir ışık çıktı ve kokmaya başladı, altından siyah zift gibi birşey çıktı ama parçalanmadı...
Ben isteyeceğimden değil o devreyi zaten silmelisiniz. Biliyorsunuz yazılanlara hiç bakmadan aradığını bulduğunu sananlar çok. (mesela şu meşhur ödev konusu)
Bir de, sizi temin ederim led patlar, hem de nasıl patlar. Kaza değildi gerçi kazanın tanımı farklıdır. Küçük kardeşimle eğleniyorduk, 12 volt adaptörle ledleri yakıyorduk güzel ışık oyunları oluyordu. Aynı dediğiniz gibi zannediyorduk yanacak fıslayacak tıslayacak o kadar. "Sonuncusunda" öyle olmadı. Aynı havalı tüfek mermisi gibi suratımızı sıyırdı geçti. Belki üretim cinsi farkediyor, belki bazı çok özel şartlar öyle denk geliyor, ama oluyor işte.
mesajları sildim. ledler ile verdiğin hikaye beni etkiledi, bende ledlerle oynamayı çok seviyordum onlara 5V verince çıkan o ses haşuma gidiyordu . ama artık yapamıyacam yemiyo çünkü . Bikede ben 10V 4700uF kondansatöre meraktan 25V verdim, Allah tan kondansatör yere doğru bakıyormuş. Kondansatör patladı feci şekilde duman çıktı dışındaki metal halıdan sekti duvara çarptı ve gözden kayboldu. Resmen gözümün önünde kısa menzilli füze atışı yapıldı . Acemi olan kişilerin bu maceralara hiç girmesinle bence .
Madem laf açıldı... Ben diyorum ki elektrikle uğraşan herkesin gözlük takarak uğraşması gerekir. Plastikten ya da kırılmaz camdan (var mı gözlük için?). İyi olur demiyorum, mutlaka şart. Ne olacağı hiç belli olmuyor. Sırf şu başlıkta bahsedilen kazalara yaralanmalara baksanıza. Benim de @kenakord08 gibi yüzümde yaralar var. Bir keresinde komşu bir fön makinası getirmişti. Problem neydi hatırlamıyorum uzun zaman geçti. Arka koruyucu kapağı açıp çalıştırmam gerekmişti. Pervane çalıştırdığım gibi suratıma kapaklandı. Yanağımı ve gözüme çok yakın burnumun üstünü jilet gibi biçti, üstüm başım hep kan oldu felaketti. Kaç defa lehim yaparken yine beklenmedik durumlar sonucu gözlerim tehlike atlattı. Gözlük şart.
artık çok geç.. mertdo2 nin dediği devreyi yaptım ve ledlerin hepsi buyuk bır gürültüyle patladı:) Neyse şaka bi yana arkadaşlar,ben bu devreyi trafosuz minik bir switch mode adaptör şeklinde nasıl yaparım,örnek şema aradım ama bulamadım bu kadar küçük.
yazıyı ilk okuduğumda kalbime inyordu .Sen ledleri güvenli şekilde beslemek için ya trafo kullanmak gerekir ya da smps güç kaynağı. Onların boyutlarıda kibrit kutusunun en az 7 katıdır .
ama mertdo birisi yapmış :(fakat ben devreyi göremiyorum vermiyor:( 100 tane led var direk 220 ye baglıyor calısıyor,ve kıbrıt kutusunun yarısı kadr bır elektronık devre.
yüksek gerilime seri bağlayınca çalışır. Dikkat ettiyseniz mesajımda "güvenli şekilde beslemek için" demiştim. Siz bukadar ledileri nerede kullanacaksınız?
kendı reklam tabelama baglıcam ,birde reklamcı bır arkadasım var onada yapıcaz aynı sıstemden ,kocaman besleme kullanmayayım eger mumkunse dedı.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme