Merhaba hocam işin uzmanı olarak sizden fikir almak ve soru sormak istiyorum. Hocam 2 ayrı internet almak istiyor galiba daha iyi bir internet sunabilmek için alt kata ve üst kata birbirinden bağımsız mesh sistemi kurulsa daha mantıklı olmaz mı ? Ayrıca önerdiğiniz sistem çok pahalı daha profesyonel yerler için duruyor. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
100 + kişinin bağlanacağı Antenli WiFi sistemi önerisi (2. sayfa)
-
-
Yukarıdaki arkadaş gibi Aruba der ve susarim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam bu ürün 128 kişiye kadar kapasitesi var.
İss'lerin verdiği kötü modem/routerlar 5-10 kullanıcıdan sonra çöküyor ama bunun gibi kaliteli yüksek kapasiteli cihazlarla bir sistem kurulursa sorun olmaz.
10 adet farklı internet olması Telekom'u zengin etmekten başka birşey olmaz.
Her kullanıcı interneti sonuna kadar sömürecek diye birşey yok kaliteli routerlar internet dağıtımını çok güzel yapıyor bir kişi bütün interneti sonuna kadar kullanamıyor kullanıcılar arasında paylaştırıyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam ihtiyacın olan şey 3-5 tane sağlam tavan tipi access point alıp bunları tavana monte etmek. Burda yazılanları okudum da güldüm açıkçası. Modem öneren olmuş. Modem dış hatta bağlanmak içindir. Tek bir modem yeterli olacaktır öteki cihazlar access point olmalı. Ayrıca bu 50 apart tek katta mı bulunuyor yoksa birden fazla mı kat var?
Hocam öncelikle şunu söylemem gerekir sadece 2.4 Ghz olan bir cihaz almanız yayın kalitesi açısından mantıklı değil 2.4 Ghz ve 5 Ghz birlikte çalışan bir cihaz almanız mantıklı olandır. İkincisi ISS'den birden fazla hat almak yerine tek hat alıp bant genişliğini yüksek tutmak maliyet anlamında daha iyi olacaktır. Aruba'ya alternatif ürün Ubiquiti markasının Unify marka AP'leri mevcut. Onlar sizin için belki daha uygun olabilir ama burada önemli olan husus bu kadar kullanıcıyı aynı nokta üzerinden internete çıkarmak istiyorsanız bütçeyi bir şekilde arttırmanız gerekir.Arka arkaya modem bağlayıp oradan bir SSID'den IP aldırmanız hiç sağlıklı olmaz tecrübeyle sabittir ve önemlisi kullanıcılar roaming (atlama) yapamaz yapıda problem yaşarsınız.
-
quote:
Orijinalden alıntı: iCrushHocam bu ürün 128 kişiye kadar kapasitesi var.
İss'lerin verdiği kötü modem/routerlar 5-10 kullanıcıdan sonra çöküyor ama bunun gibi kaliteli yüksek kapasiteli cihazlarla bir sistem kurulursa sorun olmaz.
Her kullanıcı interneti sonuna kadar sömürecek diye birşey yok kaliteli routerlar internet dağıtımını çok güzel yapıyor bir kişi bütün interneti sonuna kadar kullanamıyor kullanıcılar arasında paylaştırıyor.
Marka model pek gözükmüyor acaba nedir bu cihaz.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Guest-B780E0A07
Hocam ihtiyacın olan şey 3-5 tane sağlam tavan tipi access point alıp bunları tavana monte etmek. Burda yazılanları okudum da güldüm açıkçası. Modem öneren olmuş. Modem dış hatta bağlanmak içindir. Tek bir modem yeterli olacaktır öteki cihazlar access point olmalı. Ayrıca bu 50 apart tek katta mı bulunuyor yoksa birden fazla mı kat var?Teşekkür ederim. Ben de kaliteli bir modem alıp tavan tipi access point almak daha mantıklı geldi.
quote:
Orijinalden alıntı: iCrushHocam bu ürün 128 kişiye kadar kapasitesi var.
Aiot galiba. Bunu modem olarak kullanıp accesslerle köprü yapmak mantıklı mı acaba
-
Hocam tek internet hattı almak daha uygun olur ama Türkiye'de en iyi yerde 100 mbps alınıyor ki bu hız biraz zor açıkçası 75 mbps diyelim iyi bir ihtimal 200 kişiye bu hız toplu kullanımda çok kötü olabilir.
Benim dediğim sistem 2 tane modem ve bu modemlere kablo ile bağlı 3-4'er tane router yani bir kata 4 tane router 1 modem toplam 8 router 2 modem olacak bu şekilde daha rahat bir kullanım olur ayrıca modem her router'i bir cihaz olarak görür bu şekilde (routerlerin kendi ip bloğu olacak şekilde)
Bu sistemle hem uygun hemde 100 kişinin bir cihaza abacağı bir sistem olmaz diye düşünüyorum.
Mesh sisteminde belki dediğiniz gibi durumlar olabilir bu işin uzmanı ben değilim sizsiniz :) sizlerin sayesinde birşeyler öğreniyoruz burada :) -
Hocam modem dediğiniz cihaz bir bakıma router'dır,lokal ip'leri reel ip'ye çevirerek kullanıcıları internete yönlendirir.Burada routerdan kastınız nedir onu anlayamadım access point mi? Buradaki modem olayı sakatlık çıkarabiliyor daha önce dediğim gibi bu tarz durumlarla karşılaştık, yapı modemlerle sağlıklı olmaz bilginiz olsun,kullanıcılar ip alır bir şekilde internete çıkar ama roaming olmadığı takdirde çok kullanışsız olur bilginiz olsun.
-
quote:
Orijinalden alıntı: praxAiot galiba. Bunu modem olarak kullanıp accesslerle köprü yapmak mantıklı mı acaba
Alıntıları GösterHiç mantıklı değil. Sadece gigabit portları olan sıradan bi modem alsanız yeterli olur. Bunu zaten wifi için kullanmayacaksınız. Access pointler taşıyacak kablosuz yükünü. Modemin de gigabit portları access pointlerin yükünü taşıyacak. Benim önerim 5 tane 300 liralık 2.4ghz access point alıp tavana kablo kanalları çekerek ethernet ile modeme bağlamak. Total maliyet öngörüm 2 bin her şey dahil. Ayrıca internet de 100 mbps download, 8 mbps upload olacak şekilde olabilirse iyi olur. Millenicom ile 120 lira civarına denk geliyor.
-
Bu şekilde ezbere sadece bir wifi cihazı üzerinden yada sistemi tek mesh altyapısı üzerine kurmak verimli olmayacağı gibi sorunlara da sebep olabilir.Bir firewall kurulmalı kullanıcılara kullanıcı başı hız sınırı atanması ayrıca yasa gereği tüm internetin uygun şekilde loglanması da gereklidir. 2.4 ghz de çok fazla sinyal kirliliği olduğundan kullanılacak frekanslar doğru seçilmeli. Tek internet hatı yetersiz kalacaktır. Birden fazla hat load balancer yardımı ile birleştirilerek kullanılmalı. Ayrıca ağa yetkisiz erişimleri öncelemek adına kullanıcıların cihazlarına sertifika yüklenmeli kullanıcılar hem sertifika hem de kullanıcı adı ve şifre yardımı ile internete çıkış yapabilmeli.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hipnoa -- 24 Ocak 2021; 9:22:14 > -
Cihazlardan önce altyapı lazım metro ethernet bu iş için pahalı.100Mbit vdsl hatlar ile minimum 3 adet alınarak kullanıcıların istedikleri hızları not alınmalı.Bu bağlamda hat kapasitesini artırılır veya düşürebilir. En önemlisi log kayıtları kimse hatları üzerine almak istemez bu yüzden log önemli. Kablolama modem ve AP lar ikinci plan. Zor bir iş fakat imkansız değil. Kolay gelsin
Selamlar @prag
Ap ve modemden önce Hotspot ve loglamayı nasıl yapacağınızı düşünmelisiniz. 100+ kişinin bağlanacağı internet bağlantısı için modem kullanamazsınız öncelikle kesinlikle Firewall kullanmalısınız Firewall tarafını 2 ethernetli bir pc ye pfsense ile çözersiniz sorun değil ancak kuracağınız wireless sistemine bağlanacak olan kişiler hotspot sisteminden geçmeli tc kimlik veya sms ile gsm numarası ile kayıt olmalı ve sonrasında da herkesin internet erişimlerini 5651 kanun kapsamında loglamalısınız ki o 100+ kişiden herhangi birisi siber suç veya kanun dışı bir eylem yaptığında ceremesini siz çekmeyesiniz. Galiba Kütahya'da yaşıyorsunuz profesyonel bir firmadan destek alın hotspot ve loglama kısmı çok önemli başınız yanar
-
Paranızın çöpe gitmesini istemiyorsanız güzel bir kablolama yapıp, kabloları bir kabinde toplayıp, Unifi Ap Pro veya Aruba tarzı bir ürün kullanmanız gerekiyor.
Bu ürünler hem kullanıcı sayısı olarak haliyle karşılar hem de uzun ömürlü olurlar. Siz kalkıp tp-link gibi piyasa malı ürünler kullanırsanız eğer muhtemelen sürekli şikayet alırsınız. Tabi bu tarz bir yerde yani çok kullanıcılı bir yerde hizmet vermek istiyorsanız öncelikle güvenlik duvarı kurup, insanlara kullanıcı adı şifre veya tc gibi bir sistem sunmanız gerekiyor. Ayrıca bunu yaparken her bağlanan kişinin internete koşma limitini de ayarlamalısınız. Bir kimse kalkıp 1 gb dosyayı upload ederken, aldığınız upload hızının tamamını sömürmeye kalkarsa o işin içinden çıkamazsınız.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X