Konuyu ev aletlerine mi açayım buraya mı açayım yoksa başka bir yere mi açayım bilemedim. Buradan başlayayım madem
1000w'lık bir cihaz almayı düşünüyorum. Normalde 600w işimi görüyor ama uygun fiyatlı 1000w olanını buldum. Şimdi soru şu; ben bu cihazı günde 12 saat çalıştırırsam ay sonunda ne kadar faturayla karşılaşırım ? 17 saat kullanırsam ne kadar faturayla karşılaşırım ? veya bu için matematiğini anlayacağım dilde (matematikle aram çok iyi değildir) bana anlatabilecek olan varsa o da olur. Evde akıllı saat yok.
Kendimce yaptığım hesaba göre; 1000w = 1kwh ediyor. 1 kwh elektrik şuanda (akıllı saat değil normal tam zamanlı mesken fiyatı) 0,54 kuruş desek. 12 saat x 12 kwh x 0,54 x 30 gün = 194,4 TL yapıyor. Bu hesap doğru mu ? Çünkü bir yerde okuduğuma göre bir cihazın 1000w olması saatte 1 kwh çekeceği anlamına gelmiyormuş. O yüzden kafam çok karıştı. Sanırım siz derdimi anladınız
Şimdiden teşekkürler.
Yaptığınız hesap aşağı yukarı doğru.
Cihazların tüketeceği güç iç yapılarına göre değişiklik gösterir. Örneğin 500w bir rezistans ilk çalıştığı anda daha fazla elektrik tüketir, verimli çalışma sıcaklığına ulaşınca tüketim nominal değere düşer. Fırın, klima, buzdolabı, ütü, akkor lamba vs. böyledir. Kısacası cihazların iç dirençlerinden ötürü kalkış akımları bir miktar fazla olur. Şimdi kullanacağınız cihaz bu tipte ise ve gün içinde çok sayıda dur kalk yapacaksa tüketimde artışa doğru bir dalgalanma olması kaçınılmaz olacaktır. Fakat sabit iç dirence sahip veya kesintisiz çalışan cihazlarda bu durum söz konusu olmayabilir.