Şimdi Ara

10dk da bir dc motoru çevirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.309
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

elektronikte çok yeniyim mekanik ve yazılım ileri seviye fakat elektroniğede girmem gerekti o yüzden bir başlangıç yaptım.

bir motoru 10dk da bir döndürmem gerekiyor aşağıdaki gibi bir devre oluşturdum fakat tecrübem az olduğu için bu devre ile ilgili yapmam gereken değişiklikler varsa yönlendirebilirmisiniz.

birde pic 5v röleyi tetikleyebilirmi araya transistör koymak şartmı

teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 7 Ekim 2013; 12:33:48 >

• Pic ile role direk surmen sıkıntı. Araya bir tr koy basit bir sey
    Bu arada rb2 ye neden direnc ve led bagladin. Bunun bir ise yarayacagini sanmiyorum.

Bunun disinda pice program yazip yukleyebilirsin calismasini gormek icin. Isis picleri calistirabiliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: M@rKSm@N

Pic ile role direk surmen sıkıntı. Araya bir tr koy basit bir sey
    Bu arada rb2 ye neden direnc ve led bagladin. Bunun bir ise yarayacagini sanmiyorum.

Bunun disinda pice program yazip yukleyebilirsin calismasini gormek icin. Isis picleri calistirabiliyor.

peki transistörü böylemi bağlamalıyım

beyz picten gelen + voltaja
    bir bacağı + ya
    diğeride röleye

şu şekilde çalışıyor devre, pratiktede böylemi bağlanır

teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 7 Ekim 2013; 15:15:23 >

• evet bir de beyz den önce bir direnç koyulur pratikte. 1k-10k arası bir direnç koyabilirsin transistörü korumak için. transitor olarak ta standart tipler yeterli olur bc537 vs.
  • quote:

evet bir de beyz den önce bir direnç koyulur pratikte. 1k-10k arası bir direnç koyabilirsin transistörü korumak için. transitor olarak ta standart tipler yeterli olur bc537 vs.

TRISB=%00000000 
    i var word
    ROLEAC:
    for i = 1 to 20
    HIGH PORTB.0
    HIGH PORTB.2
    PAUSE 1000
    low PORTB.0
    low PORTB.2
    PAUSE 2000
    next i
    HIGH PORTB.1
    PAUSE 3000
    LOW PORTB.1
    PAUSE 3000
    GOTO ROLEAC

kodlarım bu isis te pic çalışıyor gözüküyor.
    sadece picin bacaklarına +5 v gnd veriyorum

rb0da sinyal olması lazım fakat tüm bacakları ölçtüğümde tepki göremiyorum nerede hatam var.

Voltmetrenin bi ucunu gnd ye topraga diger ucunu RB ÇIKIŞ portlarina degdiriyorum bir tepki görmem gerek diye düşünüyorum yoksa yanlış bir beklenti içerisindemiyim :)

• saçma gelebilir ama pic 'e parmağımı yaklaştırınca pic sinyal gönderiyor uzaklaştırınca çalışmıyor

biyeri eksik yapıyorumda anlamadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 7 Ekim 2013; 23:16:30 >
  • yok yok saçma gelmez biz de yaşadık aynı şeyleri. aslında süper bir fonksiyon istesek yapamayız =) vicuttaki statik elektriği uzaktan algılıyor....

mclr ucunu bir dirençle +5v a bağlaman gerekiyor pic'in stabil çalışması için.
    bu arada icprog mu kullanıyorsun bilmiyorum ama ordaki tik'leri doğru seçmen lazım. clock olarak intrc seç.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • MCLR pinini 10K direnç ile artı hatta çektiniz mi?
  • 10k dirençle + kutpa bağladım yine aynı.

kodum bu.

picbasic pro

hex atarkende pickit2 kullanıyorum

TRISB=%00000000 
    i var word
    ROLEAC:
    for i = 1 to 20
    HIGH PORTB.0
    HIGH PORTB.2
    PAUSE 1000
    low PORTB.0
    low PORTB.2
    PAUSE 2000
    next i
    HIGH PORTB.1
    PAUSE 3000
    LOW PORTB.1
    PAUSE 3000
    GOTO ROLEAC

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 8 Ekim 2013; 0:26:14 >

• halen aynı farklı forumlardan araştırıp birşeyler uyguladım pic i yeniledim yine aynı :) ne yapmam lazım bağlantılarımda mı bir yanlışlık var
  • Sadece pic değilde tüm breadboard ın daha net fotoğrafını atabilir misiniz ?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • bence konfigurasyon bitlerini yanlış yapıyor olabilirsin, onlara dikkat et
  • -Pic in besleme uçlarının en yakın yerine 100Nf koyun.
    -Mcrl pinin e 2K2 ile artıya çekin.
    -İşlemci ile bir role sürecekseniz mutlaka transistör ile sürmeniz gerekir ve transistörün base ile işlemcinin çıkış portu arasına direnç koymanız gereklidir.
    -Bir işlemcinin farkı algılamasını sağlamaktır. Tuş un 1 olduğunu algılayabilmesi için tuşun low konumunda (pull-down) beklemesi gerekir. Veya tersini yapacaksınız. Aksi halde buton pini float denilen konumda bir high bir low arasında kendi kendine gezinir durur.

ege
  • yönlendirmeniz için teşekkürler

4mhz kristal bağladım mcrl ucunuda +5e çektim bir adette kondansatör bağladım şu an net bir şekilde sinyal alabiliyorum.

ilerleyen dönemlerde takildigim bi yer olursa tekrar size başvuracağım
  • quote:

yok yok saçma gelmez biz de yaşadık aynı şeyleri. aslında süper bir fonksiyon istesek yapamayız =) vicuttaki statik elektriği uzaktan algılıyor....

bu arada icprog mu kullanıyorsun bilmiyorum ama ordaki tik'leri doğru seçmen lazım. clock olarak intrc seç.

dahili osilatör configurasyonu için intrc seç demiştim bak
  • quote:

quote:

yok yok saçma gelmez biz de yaşadık aynı şeyleri. aslında süper bir fonksiyon istesek yapamayız =) vicuttaki statik elektriği uzaktan algılıyor....

dahili osilatör configurasyonu için intrc seç demiştim bak

bu ayarıda yapamadımki picbasic proda bu ayarları nasıl tanimliyoruz

internette @ device felan vermişler

uyguladım kabul etmiyor picbasic

MPLAb da _config diye yazıyorduk picbasicte program en üstüne yazıyorum illegal character uyarısı veriyo onları silip derliyorum mecbur harici crstal kullandım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 9 Ekim 2013; 11:03:01 >

• @ __config _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF & _LVP_OFF & _CP_ON

ege
  • quote:

Orijinalden alıntı: egealtay

@ __config _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF & _LVP_OFF & _CP_ON

ege

kabul etmedi yine.

asm
    MCLRE_OFF
    endasm

şu şekil yazdığımda kabul etti ama deneme şansım yok henüz.

doğrumudur
    ASM ENDASM içerisine başına alt tire koymadan WDT_OFF gibi komutlar yazdığımızda çalışırmı

Ayrıca kullanacağımız transistörü niye yüksek akımlı seçmiyoruz mesela neden TIP3055 5amperlik bir transistör takmıyorum

yüksek güç harcar diyemi

motorum 12v 5amper civarında olacak yük gelince
    hangi transistörü kullanmak lazım pic ile röle arasında

teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WebFaresi -- 9 Ekim 2013; 13:06:35 >
  • @ __config _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF & _LVP_OFF & _CP_ON

@ arasına 2 defa boşluk bırakıp sonra __config _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF & _LVP_OFF & _CP_ON

yazarsan olacaktır.

Genelde motorları sürmek için IRF kullanılır transistör ile sürmeye kalkarsan çok büyük soğutucu ile desteklemen gerekir ,
    Role ile çalıştırırsan Finder çift kontak 8A role ile direk çalıştırabilirsin,

ege
  • quote:

Orijinalden alıntı: egealtay

@ __config _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF & _LVP_OFF & _CP_ON

@ arasına 2 defa boşluk bırakıp sonra __config _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF & _LVP_OFF & _CP_ON

yazarsan olacaktır.

Genelde motorları sürmek için IRF kullanılır transistör ile sürmeye kalkarsan çok büyük soğutucu ile desteklemen gerekir ,
    Role ile çalıştırırsan Finder çift kontak 8A role ile direk çalıştırabilirsin,

ege

; D:\DERLEME\UNTITLED.PBP  	00001	@  __CONFIG _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF & _LVP_OFF & _CP_ON  

ASM?
    __CONFIG _INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _MCLRE_OFF & _LVP_OFF & _CP_ON

ENDASM?

şurada
    "overwriting previous address contents"

şöyle bir hata vermeye başladı.

2 boşluklu yazıyorum. başka biryeridemi güncellemem gerek acaba

tşk

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.