Şimdi Ara

10W Güneş Paneli ile 12V Akü Şarjı konusunda yardım (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
3
Favori
9.038
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • konuyu hortlatıyorum, lakim bugun hediye bi 18v 10w panel geldi elime cıplak..yarın kablo vs lehimleyeceğim.Regülatör yok.fakat elimde önceden yaptığım lm371 le pot ayarlı voltaj regülatörü var. akü şarj için ara sıra laptop adaptörüyle kullanıyorum acil durumlarda..

şimdi benim anladığım verim çok düşecek ve 300mah anca elde ederim 14.4v doğrumu... aslında bana 9 saatte 2700mah çıkartsa yeter... fakat bununda altında kalırsa cidden saçma olur.

Konuyu açalı 6 yıl olmuş, en verimli ve ucuz çözümü çoktan bulmuşssunuzdur :) söylendiği gibi basit bir dc-dc buck converter bu işi çözecekmidir? yoksa lm371 vs türevi bu işi verimli hale getiren varmı? yada farklı önerisi olan? yada iyi sonuç aldığınız bir devre şeması?

amaç: kampta motosikletimin aküye bağlamak, günde 1 kez cep tel şarj etmek(3800mah)...arada ses bombası ve led ampüllerde şark edilecek... tabiki motor hergün 20km kullanılır kısmen akü şarj olur. lakin saatte 300mah dan daha verimli sonuç alabilirsem buna bel bağlamam...

teşekkürler.

• mefairo M kullanıcısına yanıt
    Panelin üzerinde 18v yazsada, panel güneşe göre 18-22v arası verir, üzerindeki etiketi paylaşırsanız daha kesin yanıt verebiliriz.
    Sizin istediğiniz , 18v panelden akü şarjı için 14v almak ve bu 14v üzerinden 5v USB çıkışı alıp, USB aygıtlarınızi şarj etmek,,

Size tavsiyem 7815 entegresi ve çıkışına 1 adet seri diyot ,7815 entegresi max 1A verir, panelden gelen 15v üzeri voltajları 15v a sabitler, çıkış verir. 7815 in çıkışına baglafigimiz 1 adet 1n4001 veya 4007 diyotu, 0.7v düşüş sağlar, buda akü şarj için 14v u bize verir.
    Diğer USB aygıtları için 12v 5v USB Çakmaklık şarjı uygundur, bunu aküye bağlayınız, paneldeki 0.7A yetmez USB şarj için aküden gereken ortalama 1 A yı, Çakmaklık şarj cihazı rahatlıkla verecektir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Emin-Firtina

Panelin üzerinde 18v yazsada, panel güneşe göre 18-22v arası verir, üzerindeki etiketi paylaşırsanız daha kesin yanıt verebiliriz.
    Sizin istediğiniz , 18v panelden akü şarjı için 14v almak ve bu 14v üzerinden 5v USB çıkışı alıp, USB aygıtlarınızi şarj etmek,,

Size tavsiyem 7815 entegresi ve çıkışına 1 adet seri diyot ,7815 entegresi max 1A verir, panelden gelen 15v üzeri voltajları 15v a sabitler, çıkış verir. 7815 in çıkışına baglafigimiz 1 adet 1n4001 veya 4007 diyotu, 0.7v düşüş sağlar, buda akü şarj için 14v u bize verir.
    Diğer USB aygıtları için 12v 5v USB Çakmaklık şarjı uygundur, bunu aküye bağlayınız, paneldeki 0.7A yetmez USB şarj için aküden gereken ortalama 1 A yı, Çakmaklık şarj cihazı rahatlıkla verecektir.
    cevap için teşekkürler.

10w 18v bozuk geldi, iade yapıp 20w 18v aldım bugün geldi. 21.6v güneşte verdi. amper kısmını yaktım maalesef ölçemiyorum lakin elimde bi 12v usb çakmaklık(12-24v a kadar uygun) vardı bağladım...telefon 700mah yavaş şarja başladı. maalesef bugün izmirde hava kapalıydı buna rağmen iyi sonuç oldu.

aslında net öğrenmeye çalıştığım 7815 yada lm371 entegrelerinin kaç amper kaybettirdiği, voltajı ayarlayabiliyorum, lm371 e pod ayarlı devre yapıp kullanıyorum...15v a getirebiliyorum, lakin benim aldığım panel yorumlara baktığımda 1.12amper ölçenler olmuş..1amper ortalama diyelim...lm371 veya 7815 ler 300-400 mah kayıp veriyor dersek doğrumudur? yani ortalama 700mah alabileceğim gibi düşünmem gerekir değilmi?

Buck converterlar nekadar kayıpla çalışıyor? 100mah max kayıpla çalışıyorsa ondan alıp kullanacağım çünkü amacım günde en az 3500-4000 mah şarj alabilmek :) 6 saat güneş görsek 700 mah dan 3800mah yeterli bi rakamdır benim için.

lm371 podlu devremde diyod yoktu iyi oldu hatırlattığınız.

Tekrardan teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mefairo -- 13 Haziran 2020; 21:27:23 >

• mefairo M kullanıcısına yanıt
    Kayıp konusunda fikrim yok, DC DC lerin daha iyi olduğu söyleniyor, akü+ ile DC DC arasına diyot koyunuz.
    Bende DC DC ile denedim, DC çıkışı akü ile zıt gelip kısa devre ye düşüyor. Diyot denersem aküyü görmeyecek , ama DC den aküye voltaj gidecek diyot içinden.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.