Merhabalar. 12volt adreslenebilir RGB ledleri 5v adreslenebilir led kontrolcüsüyle birlikte nasıl kullanabilirim? Asus anakart kullanıyorum ve anakart sadece 5v luk ledleri destekliyor. Elimde de sadece 12v luk ledler mevcut. Aklıma beslemeyi dışardan yapmak geldi ama GND leri çakışırsa anakart yanabilir. Yardımcı olabilecek birisi varsa sevinirim. Saygılar |
12v Adreslenebilir ledleri 5v kontrolcüde kullanma
-
-
Gnd çakışırsa anakart neden yansın ? -
Transistör veya optokuplor ile sorunsuz kullanabilirsin. -
12V'u psudan alabilirsin.
5V-12V dönüşümü için uln2003 kullanabilirsin. Çıkış başına 500mA akım verebilir. Çıkışları ikişer ikişer paralel bağlayarak akımı artırabilirsin.
Entegre olarak da satılır, Hazır modül olarak da satılır. Modül olanı alırsan montajı daha kolay olacaktır.
https://www.google.com/search?q=uln2003%20modül -
Birisine danıştığımda böyle bir cevap vermişti, ona istinaden yazdım. Elektronik hakkında fazla bir bilgi sahibi değilim
-
Peki tavsiye edebileceğiniz bir model var mı acaba?
Teşekkürler, sağolun :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tass_co -- 10 Eylül 2023; 23:19:28 > -
Sizin de dediğiniz gibi PSU dan beslerim demiştim ama beni D pini korkuttu.
Max. 2 metre led kullanırım. Yaklaşık 40watt ledler çekecektir. Saçma bir soru olabilir ama önerdiğiniz model yetersiz kalır mı?. Besleme PSU dan olacak fakat D ucundan veri aktarabilmesi için 500mA motor modülü yeterli olabilecek mi?
Teşekkürler, sağolun :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tass_co -- 10 Eylül 2023; 23:18:13 > -
Şerit ledin bir metresinde kaç led var? Gerekirse iki tane UL2003 alınır çıkışarı 3'erli paralel bağlanıp kullanılır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 11 Eylül 2023; 10:37:32 > -
Metrede 60 led var. WS2811 modeli metrede 18 watt çektiği yazıyordu. Sanırım eşik değerini 40-45 watt almamız gerekiyor.
Ama paralel bağlantı yapamayız çünkü 3 ayrı parça led gibi davranır
-
Bu ledler I2C benzeri bir protokolle haberleşiyor. Anakarta sadece data ve GND bağlantısını yapmak yeterli. Ledlerin açılıp kapanmasını ledlerin içindeki çip sağlıyor. Şerit 12V olsa da ledler direkt 12V ile beslenmez. Direnç ile voltaj düşürülerek lede girer. Ledin voltajı 5V'tan aşağı ise sorun olmaz. Yine de işi garantiye almak için araya Buffer gate entegresi koyulabilir. PC tarafı ile LED tarafını izole eder. -
Peki şimdi ledleri kullanabilmem için neler gerekli?
Ek olarak aklıma birşey geldi, onu da sorayım. Ledler yaklaşık 12v/0.5A çekecek ama D ucunda o kadar akım çekeceğini düşünmüyorum. Yanlış mıyım?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tass_co -- 12 Eylül 2023; 14:18:29 > -
Data ucundan akım çekmez. 12v şeridin komple besleme gerilimidir. Serit üzerindeki ledler 3 4V civarı bir gerilim ile çalışır. Şerit üzerindeki dirençler vasıtasıyla gerilim düşürülür. Data uçlarında ledin üzerine düşün 3 4V civarı bir gerilim olur. Anakarttaki 5V kontrolcü bunları sürebilir. -
O zaman, Data ucunun GND ile bir alakası yoksa direk anakarta bağlanabilir. Yanlış mıyım?
-
Besleme PSU'dan yapılacaksa GND olmadan da çalışır. Harici bir kaynaktan besleme yapacaksan anakart ile LED arasına GND bağlantısı yapman gerekir. -
Aynı PSU dan besleyecektim zaten.
Deneyip sonucu buraya yazarım
Herşey için teşekkür ederim
-
12v beslemeyi fan pininden aldım. Bu şekilde led direk yanıyor, buraya kadar normal bi durum. Fakat Data ucundan veri gelmiyor. GND den dolayı olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca belki voltajı kontrol edemediğimizden beyaz ışığın altında kalıyordur diye düşünüp fan kontrol uygulamasıyla ile gelen voltajı azaltım ama sonuç aynı.
Açıkcası fan beslemesindeki GND ile Led beslemesinin GND sini birleştirmeye cesaretim yetmedi...
-
Şerit üzerindeki Data in noktasına bağlantı yapıyorsun değil mi? Anakartın DO çıkışı LED üzerindeki DI noktasına bağlanacak. LED'deki DO noktasına bağlarsan çalışmaz.
GND'leri birleştirmenizin zararı olmaz. LED GND'sini 12V aldığınız noktanın GND'sinden alın. RGB noktasından da lede bir GND bağlantısı yapın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 14 Eylül 2023; 11:31:40 > -
Data in den giriş yapıyorum.
Dediğiniz gibi bir de PSU 12v GND ile anakart Led GND birleştirip tekrar deneyeceğim.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X