Şimdi Ara

12volt aku elektiriğini nasıl 4.5volta düşürülür

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
10.872
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arabamda diskman dinlemek istiyorum ototeyp'e line in ile bağladım ama diskmanin pili birden bitiyor 4.5 voltla çalışıyor arabada12 voltvar nasıl düşürürüz

• Birinci devrenin çıkışı eğer 7805 kullanırsan sana sabit 5 volt verir.Eğer discman'da adaptör girişi varsa oradan besleyabilirsin.5 volt olması zarar vermez.Ama sen yinede çıkışına seri bir-iki diyot bağlarsan daha iyi olur.
    Adaptör girişine uygun bir jak al ve mutlaka jakın kutuplarına dikkat et.Ayrıca 7805'i bir soğutucuya bağla.Elektriği çakmaktan alabilirsin.Bunun için çakmak fişi kullan ve devrenin girişine sigorta koy.

Eğer bana mutlaka 4,5 volt lazım dersen ikinci devreyi kullan.O devre de çıkış 1,2 ile 12 arasında istediğin değerde ayarlayabilirsin.LM 317'yi de soğutucuya bağlamalısın.

Birinci devre daha kolaydır fakat ikinci kullanırsan tam 4,5 alırsın.

Bir sorun olursa sorabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 15 Şubat 2006 2:00:30 >

• LM7805 le yapabilirsin soğutucuya bağlayarak
  • peki bunların her ikisindede beyaz led sürebilirmiyiz aküye bağlayıp? Ledleri sadece dirençlere bağlasak yine aynısını elde edemezmiyiz? bu devrelere neden gerek olduğunu açıklarsanız sevinirim.. Teşekkürler.
  • ledlerin sanırım son teknoloji yüksek ışık weren 4.5 volt 1 watt çeken ledler. Sadece direnç kullanırsan dirençler çok ısınır.lm 317 uygun onu kullan 7805 çok ısınır iyi bir soğutucu kullanman gerek.Birde 1 diot üzerinden 0.7 volt geçmez yani 5 volta bi diot koysan 5.7 yada 4.3 e düşer.

lm317 yle voltajı ölçü aletinle ayarla sonra sabitle onu ve öyle kullan ledleri biliyosun tam voltajında maksimum yanar azaltırsın azalır çoğaltırsın gene azalır yada bozulur.
  • lm317 kullandıgım zaman diyotlara ihtiyaç duymayacağım değil mi? hem 317 dirençlerden daha verimli çalışır sanırım..
  • evet zenerlere ihtiyaç kalmayacaktır. Ancak 4.5VDC de 1W olan bir ledin 0.22A çektiğini de hesaba katmak gerek. Bu hesaba göre 4 adet ledi ancak bağlarsınız bir adet 317 ye ama bu hesapta bir yanlışlık olması gerek sanırım. çünkü ledler 15-20mA DC de kararlı çalışır. Ancak switching/anahtarlamalı , PWM tarzı devrelerde çok kısa süreli olarak amperler uygulanabilmekte. 220mA ve DC de çekebilen bir led olduğuna rastlamadım. Gerçi yanılıyor da olabilirim. Geliştirilmiş de olabilir.
    Bu değerlerin olduğunu varsayarsak , 4 led 0.88A ya da farzedelim ki 0.9 A çekecektir. Bunun manası ise 12-4.5=7.5VDC 317 nin üzerinde kalacaktır. Bu ise 0.9x7.5=6.75W lık bir gücün , LM317T nin üzerinde harcanması ve dolayısı ile bu entegrenin iyi ısınacağından büyükçe bir soğutucuya bağlanması gerektiği sonucunu doğuracaktır.
    Saygılar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • arkadaş sağol discman in besle işini halledtim ama bu seferde discman in motor sesi cıkıyor pille çalışırken yapmıyordu ototeyibin bağlantısında filitre olduğu halde parazit yopıyor discman'i line in bağlıydı sonra gitdim araç kiti aldım hani kaset şeklinde ama bu seferde line bağlantısı kalitesinde ses çıkmadı ses donuk çıkıyor benim teyibin line bağlantısı aslında opsiyonel yani fiş yeri yok ama ben teyibin içinden bağlayacak yer bulmuştum orasında parça yerleri boştu ama pille çalışırken mükkemel ötesi ses cıkıyordu şimdi araç kitiyle aynı kasetçalar kalitesinde ses veriyor yani hasta eti beni uydurma işi keşke bir otocd çalar alsaydım discmanı 54ytl ye almıştım uzaktan kumandasıda var üstelik istediğim zaman evde vcd de seyrediyordum
  • selamlar.
    http://www.national.com/an/AN/AN-777.pdf
    http://www.edn.com/archives/1996/041196/graphs/08di3fg1.htm
    http://www.edn.com/articles/pdfs/EDN/20000330/07di25021.pdf
    http://www.linear.com/pc/downloadDocument.do?navId=H0,C1,C1003,C1042,C1031,C1115,P16618,D11837
    .........
    linklerdki türden izoleli bir beleme devresi gerek size. Ya da 12VDC ile pillerinizi şarj edebilen bir devre yaparak , şarjlı piller kullanmalısınız. Cihazınız ile oto teybiniz arasında şase uyumsuzluğu mevcut gördüğüm kadar ile.
    Saygılar.

• çok teşekkür ederim :)
  • kardeş ısınmasın dersen 1 tane bd243 al bir tanede 4v civarı zener al 1 tanede 1k direnç al direnç ile zeneri seri bagla 12 volta paralel bağla +12 den gelen ucu bd243 ün kollektörüne gir zenerle direncin arasındanda beyse gel ve emiter ile akünün (-) uçlarında ortalama 4,6 volt civarı bir deger olur
    soğutucu ya gerek yok bd 243 75watt gücünde zaten
  • Bu fikrinize katılamayacağım. Çünkü BD243 de LM317T de aynı kılıfa sahip. Çekilecek akım ve çıkış voltajı aynı olduğundan , aktif malzeme olan entegre veya transistör farketmeksizin aynı voltaj TO220 kılıf üzerinde harcanmak durumunda. Yani anlayacağınız her 2 eleman da aynı miktarda gücü üzerinde harcayacağından yaklaşık aynı miktar ısınacaktır.
    Saygılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: guveny

LM7805 le yapabilirsin soğutucuya bağlayarak

araç aküsünde 7805 kullanacaksan akımın fazla olması nedeniyle aşırı ısınma yapacaktır.Soğutucu iş görmeyebilir.Daha sağlıklı olsu dersen 7805'in GND (orta ayağına) 470R direnc tak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byati81 -- 28 Ağustos 2010; 21:28:13 >
  • Merhaba;Bu konularda bende uzun süredir transistörlerle regüle et devam et diye düşünüyordum.Ama güç kaybı önemli.BD243.de 65W,7805.de ise 30W güç kaybı oluşur.Birde regülatörlerde GND.ye direnç attığımızda voltaj sapması oluşur,ör;resimdeki gibi.
    Aslında bana göre bu işin en güzel,en garanti,en kayıpsız şekli;sarfiyata uygun bir swiç mod trafoyu 555 devresiyle sürüp netice almaktan geçer.Ör;555 ile IRF3710'u sürüp 10-12W.lık bir swiçle net sonuç.Hem ısı kaybı olmaz hemde kare dalga ayarı ile voltaj uygulama üzerinde netleştirilip sonuç alınır.
    Demekki; 3 seçenek var 1=78XX devreleri ile 2= transistörü zenerle sürüp ve 3=555'le trafo sürüp net sonuç alma.Tabi trafo sürme işlemine değmez basit mesele diye düşünülebilir.Böyle düşünülürse ısı kayıplarını göz ardı edeceksiniz demektir.Karar sizin,kolay gelsin.

• arkadaşlar merhaba.... şimdi konuyu görünce hemen yazmak istedim benimde sizlere bir sorum olacak ama benim sorum çok basit olacak şimdi ben arabanın iç kapı kollarına aydınlatma yapmak istiyorum bu ışığı almak için muhtemelen cam açma düğmelerinden elektirik alıcam şimdilik bu şekilde görünüyor. hatta cam açma düğmelerinin lambalarından bile olabilr. orayada bildiğim kadarıyla 12 volt geliyor. şimdi benim sorum şu olacak kapı kollarına takacağım sadece tek 160 dereceli mantar led olacak ve ışığının çok loş olması lazım yani ışığı çok az yanacak bunun için alacağım elektiriğin az gelmesi lazım bunun için benim anlayacağım dilden bişeyler yazarsanız çok sevinirim....
  • quote:

Orijinalden alıntı: crazy_dolphin

arkadaşlar merhaba.... şimdi konuyu görünce hemen yazmak istedim benimde sizlere bir sorum olacak ama benim sorum çok basit olacak şimdi ben arabanın iç kapı kollarına aydınlatma yapmak istiyorum bu ışığı almak için muhtemelen cam açma düğmelerinden elektirik alıcam şimdilik bu şekilde görünüyor. hatta cam açma düğmelerinin lambalarından bile olabilr. orayada bildiğim kadarıyla 12 volt geliyor. şimdi benim sorum şu olacak kapı kollarına takacağım sadece tek 160 dereceli mantar led olacak ve ışığının çok loş olması lazım yani ışığı çok az yanacak bunun için alacağım elektiriğin az gelmesi lazım bunun için benim anlayacağım dilden bişeyler yazarsanız çok sevinirim....

kardeş arabanı gördüm çok güzel maşaallah
    özelliklede jantlar çok hoşuma gitti hangi marka model olduğunu kaç inç olduğunu söylermisin lütfen
    şimdiden teşekkürler

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.