Şimdi Ara

16:9 varken niye 16:10 formatı ??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
4.640
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaslar 16:9 formatı butun ortamlarda widescreen yani genişekran formatı olarak kabul görmüşken film ve oyunlarda doğal çözünürlüğü varken, çok fazla desteklenmeyen bi cozunurluk olan 16:10 formatının lcd ekranlarda niçin kullanıldığı veya ileride 16:9 geniş ekran lcd kullanılıp kullanılmayacağı hakkında bir bilgisi olan varmı?

biraz ilginç bi soru ama bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa öğrenmiş oluruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtatic -- 16 Ağustos 2007; 11:28:13 >

• Benim tahminim şu yönde. LCD ekranlar üretilirken çok büyük parçalarda üretilip sonra bunları şu an kullandığımız boyutlarda keserek üretiyorlar. Adamların hesaplamalarına göre büyük bir parçadan hiç ziyan etmeden ne kadar fazla ekran çıkarabilirse onun için o kadar karlı oluyor. Bu hesaplamalardan 16:9 a en yakın 16:10 en verimli en karlı büyüklük çıktıysa onla devam etmişlerdir. Burada panel üreticilerinin büyük ağırlığı var kardeş ben onu üretmiyorum çok pahalı oluyor bunu üretecem dedim mi monitör ve TV üreten markalar rekabet için düşük fiyatlı olanı paşa paşa kabul ediyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: MelihTR

Benim tahminim şu yönde. LCD ekranlar üretilirken çok büyük parçalarda üretilip sonra bunları şu an kullandığımız boyutlarda keserek üretiyorlar. Adamların hesaplamalarına göre büyük bir parçadan hiç ziyan etmeden ne kadar fazla ekran çıkarabilirse onun için o kadar karlı oluyor. Bu hesaplamalardan 16:9 a en yakın 16:10 en verimli en karlı büyüklük çıktıysa onla devam etmişlerdir. Burada panel üreticilerinin büyük ağırlığı var kardeş ben onu üretmiyorum çok pahalı oluyor bunu üretecem dedim mi monitör ve TV üreten markalar rekabet için düşük fiyatlı olanı paşa paşa kabul ediyor

Bu tahminin çok doğru.

• walla doğru olabilir ama bu kadar materyalist bi sebep aklıma pek gelmemişti... başka fikri olan yok heralde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtatic -- 17 Ağustos 2007; 20:04:29 >
  • Bu piyasa ne yazık ki böyle acımasız. Panel üreticilerinin artık ben o boyutta o paneli üretmeyeceğim demesiyle TV üreticilerinin çuvallarla para dökerek ArGe de oluşturdukları bazı projelerinin çöpe gittiği oluyor
  • wikipedia'dan:

quote:

1.6:1 — Computer display widescreen (8:5, commonly referred to as 16:10). Used in WSXGAPlus, WUXGA and other display resolutions. This aspect ratio has been chosen for many modern widescreen computer displays because of its ability to display two full pages of text side by side.

yani yan yana 2 tane tam sayfa metni gösterebiliyor diye tercih ediliyormuş.
  • A4 ölçüsü baz alınıyor.Yani yan,yana 2 adet A4 gibi düşünün.
  • hmm ok

artık oyunlarda tam desteklerse bu cozunurlukleri sorun yok ilerisi için...
  • Bence Wikipedia da bahsedilen açıklama niye 16:9 değil de 16:10 un cevabı değil. Geniş ekranların bir avantajı olan yanyana 2 sayfa açabilme özelliğinden bahsedilmiş. 16:9 geniş ekranda da isterseniz yanyana 2 sayfa rahat görüntülenebilir. Matematiksel olarak bakalım:

A4 boyutu (210x297mm) yanyana 2 tane koyarsak (420x297) olur. Oranlarsak 1,41 gibi sayı çıkıyor bu da 14:10 ekrana karşılık gelir.
  • O zaman sana güzel bir soru ?

Bunca yıldır hepimiz sinema salonlarına gitmişizdir biliriz ?

Sinema perdesinin oranı neden 16:9 oranına sahip de 4:3 oranına sahip değil. Bu güne kadar bu soru niçin sorulmadı?

Cevabı basit aslında; insan gözü için en ideal olanı 16:9 dur bilim böyle diyor. Kafamızdaki gözler yanyana değilde üst üste dizilmiş olsaydı işler değişirdi o zaman tabi.........

Sinema film şeridinde bir sıkıntı, bir sorun yoktu bu güne kadar.

Fakat katot ışınlı tüpün taranmasında bir takım sorunlar yaşandı. Eğer crt tüp ne kadar yana doğru geniş olursa arkaya doğru tv'lerin daha büyük olması problemi ile karşılaşyordu. O yüzden tv'ler için en ideal olanı 4:3 seçildi.

Fakat lcd ekranların üretilmesinde oran konusunda bir sıkıntı yaşanmadı.

Gelelim senin sorununa; Neden 16:9 değil de 16:10 kullanıyoruz. Bu durumu sadece monitör boyutuyla düşünemeyiz. Monitör üzerindeki hep bir pixel matemetiksel olarak iki sistemde işlenmektedir.
    16/9 :1,777777777777777777777778 gibi matemetiksel orantıyla ortadan kaldırılmıyacak bir sorun gibi....

16/10: 1,6 sonucu ise matematiğin gücünü kullanarak oran bazında ortadan kaldırılabilecek bir durum......

• hocam işin içine matematik falanda girdi, bu kadar karışıkmıydı yahu ben aslinda endustri olarak yaygın politika olan urun çeşittliğinden yola cıkmıştım hali hazırda 16:9 varken niye tekrar bi başka bi cozunurluk formatı ihtiyacı duyuldu diye...şunların hepsini 16:9 yapsınlar en basitinden web sayfaları da ona gore tasarlansın filmelerde oyunların cözünürlüğüde ayarlanabilir olsun mesela...

peki ileride bundan da vazgeçtik kardeşim 16:9 olcak artık lcd monitorler diyebilirlermi onu merak etmiştim bide

yakın zamanda lcd alıcamda markada veriyim benq nun şu fp 24vw miydi neydi..
  • 16:9 un matematiksel olarak küsüratlı çıkmasının paneli sürmede veya görüntü işlemede herhangi bir yükü olmuyor. Paneli süren çipler satır satır sürdüğünden böyle küsüratlı bir sonuç diye birşey sözkonusu olmuyor. LCD TV lerde deli görüntü işleme var problem olsaydı LCD TV ler 16:9 ile devam etmezdi

Açıkçası konuyu takip ediyorum, benim de aklımı kurcaladı biraz araştırdım ama ben hala panel üreticilerinin etkisinin olduğu tahminimi değiştirecek bir sonuç bulamadım
  • nelkide bir telif hakkı meselesi üretilen her 16/9 monitör için bu para verilmesig erekebilirdi 16/10 patent i belki daha ucuzdur
  • 16-9 fazla geniş millletin gözü alışamadıgı için olabilir.

quote:

O zaman sana güzel bir soru ?

Bunca yıldır hepimiz sinema salonlarına gitmişizdir biliriz ?

Sinema perdesinin oranı neden 16:9 oranına sahip de 4:3 oranına sahip değil. Bu güne kadar bu soru niçin sorulmadı?

Cevabı basit aslında; insan gözü için en ideal olanı 16:9 dur bilim böyle diyor. Kafamızdaki gözler yanyana değilde üst üste dizilmiş olsaydı işler değişirdi o zaman tabi.........

Sinema film şeridinde bir sıkıntı, bir sorun yoktu bu güne kadar.

ama şöyle bir durum var. Sinema için 4-3 cok zor olur. bir kere sinemada ekran görüntüsü dikkat ederseniz bir köşeden öteki köşeye yani salonun büyüklügünde. geniş ekran kullanarak daha geniş salonlar yapabilirsiniz. boylelikle daha az kişi filmi arkadan izlemek zorunda kalır. birde üste dogru büyüme sorunu yüzünden cok yüksek olurdu sinema salonları. 5 kat yapabilcegin betona 4 katlı bir bina falan yapabilirdin.

neyse tam anlatamadım ama sinemada film widescreenden izlenir diyim bitiriyim

• artık zaten çıkan filmler,klipler 16:9 formatında hatta yıllardır böyle ama klipler yakın zamanda 16:9 oldu...birde bu wide screenler zaten medialar için çıkmadı mı?yani hangi vidyoyu açsanız 4:3 monitörlerde alttan üstten baya bir siyah çizgi oluyo ama wide screenlerde bu çizgiler neredeyse kayboluyo veya az bişey oluyo veya hiç olmuyo olay budur işte bence
  • Tamamda şimdi sonuç nedir?:D
  • quote:

Orjinalden alıntı: sendenbenden

Tamamda şimdi sonuç nedir?:D

Monitör üreticisi bir akrabamız olmadığından herkes tahminini yazıyor. Buyur kardeş sen de katıl. Atış serbest!
  • 16:10 mu yoksa 16:9 mu geleceği daha parlak diye sorulmuş sanıyorum..

bu biraz talebede baglı son zamanlarda lcd alanlar 20" veya 22" tercih etmeye başladı ama satışlarda hala 19" un ezici bi ustunlugu oldugunu düşünüyorum.. bence şu an için 16:9 avantajlı ama 20" monitorler ileriye donuk olarak daha mantıklı bi secenek olarak duruyor.
  • Yahu benim kanımca uyum ve satış politikasıdır ...İyi atttımmı double:)
  • Daha iyi atabiliriz.
    16/10, 16/9 dan küçüktür, yani malzemeden çalıyorlar, olay bu
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.