Herkese merhaba... Video kamera almayı düşünüyorum..Araştırmalarım sonucunda panasonic HDC - SD1 ile Canon hg100 arasında kalmıştım. benim için bu iki kamera arsındaki en temel fark birinin 1440 x 1080 diğerinin ise 1920 x 1080 video kaydı yapmasıydı.. Ekşi sözlükte birisi Canon için şöyle yazmış ve bu kafamı çok karıştırdı;
"hd kamera olduğunu idda eden diğer muadilleri gibi bu da maksimum yazma hızı 15 mbps olduğu için çektiği 1920x1080 görüntüyü önce 1440x1080'e indirgeyip çeşitli interpolasyonlarla kaydediyor sanırım. biraz kandırmaca olsa da görüntü kalitesini çok etkilediğini sanmıyorum bu işlemlerin."
böyle birşey var mı gerçekten? Varsa görüntü kalitesi açısından sizin görüşünüz nedir?
şimdiden teşekkürler...
Ortada kandırmaca falan yok! Pixel Aspect Ratio denen bişi var. Kenarların birbirine oranı. Mesela DivX'in pixel'leri kare şeklinde dolayısıyla oran da "1". Bazı pixeller ise dikdörtgen. Mesela HDV'lerde 1.3333. Yani uzun kenar kısa kenardan 1.3333 daha uzun. 1440 x 1.333 deyince zaten 1920 ulaşılıyor.
aldatmaca şöyle aslında, 1920x1080 15Mpbs olduğu için çözünürlük düşmüyor. Ancak video kaydında çözünürlüğün kayıda etkisi sanıldığı gibi değil. Önemli olan o pixellerden aldığı datayı nasıl bir teknikle sıkıştırdığıdır. 1920x1080 göz doldurma amaçlı öne sürülen bir özellik. Ama gel gör ki bazı HD kameralar bu çözünürlüğün bir kısmını daha işlemeden atarlar. bir kısmı da dönüştürme aşamasında atar ve sıkıştırılan videoyu minimum hata ile kayıt etmeye çalışır.
O zaman, iyi anlamış mıyım diye soruyorum: Makinenin iyisi: -15Mbps değil de 25Mbps, 50, 100Mbps olacak? -Sampling format 4:2:0 ya da 4:1:1 değil de 4:2:2 ya da 4:3:3 falan olacak??
Daha başka? Hangi özelliklerine bakmak lazım???
Daha da somut olmak adına şunu sorayım mesela: Vegas'ta, render et dediğim zaman, advanced video kısmında şu çıkıyor : DC coefficient : 9 Bit Burada bahsettiği ne? Bunun 8 bit'i var, 10 bit'i var... seçenek olarak... Bu video kameradan kaynaklanan, video kameranın marifeti olan bir şey mi yoksa artık top Vegas'ta mı?
O zaman ben burdan şöyle bir sonuç çıkarıyorum, şimdilik makul fiyat seviyesindeki bütün HD kameralarda aynı durum söz konusu demek ki... Öyleyse tercihimi 1.350 YTL 12 taksit olan Canon HF100 olarak yapıyorum ben... Hem Canon yüksek kalite Full HD seçeneğinde 17 Mbps kayıt yapabiliyormuş... sizce doğru tercih mi acaba? Teşekkürler...
Olabilir! Benim anlayışıma göre, ne kadar çok manuel ayarlara izin veriyorsa o kadar iyi makine! Manuel ayarları daha gelişkin daha başka marka/model yoksa...
Bende yakın zaman önce HF100 aldim, Vatan bilgisayardan cihaz+canta+8gb sandisk(class6) kart ile 5 taksit world e ozel 1500 ytl ye geldi.
Cihaz 1920*1080 cozunurlukta kayit yapiyor ben hic ayar yapmadan 1440*1080 cekim yapmisim sonra 1920*1080 de kayit yaptim acikcasi iki video arasındaki farki bilgisyarda izlerken göremedim. Ama 42'' TV de belli oluyordu. Her iki kayit arasinda fark oluyor.
Ama gercekten 1920*1080 cozunurlukmu oluyor onu bilmiyorum. Fotograf cekiminde mesala Sony SR11-12 modellerinde 10mp de resim cekme ozelligi var ama cihazin CMOS sensorune bakildigi zaman sensor 5.1mp eeee nasil oluyorda 5.1 mp sensor 10mp de resim ceker derseniz bunu interpolarize ederek yapiyorlar. Video cekimin de de boyle bir olay vardir.
Selamlar, az önce Canon'un sitesinde HF100 için şu paragrafı okudum ama açıkçası tam anlayamadım..
The Canon VIXIA HF100 not only captures images in Full HD, but records and outputs at 1920 x 1080* as well, so you get Full HD from lens to screen. Your memories are preserved in stunning clarity, and ready for playback on your HDTV.
Bu konunun en başında yazdığım şeyden mi ahsediyor acaba? Yani 1920 = gerçekten 1920 mi :) ben öyle anladım..
görüşmek üzere..
Dogrud anlamissiniz '' not only captures images in Full HD'' vurgusu ise resim cekme ile ilgili. Resim cekme 3.2 Mp cozunurlukte dir.
quote:
Orjinalden alıntı: photographia
Selamlar, az önce Canon'un sitesinde HF100 için şu paragrafı okudum ama açıkçası tam anlayamadım..
The Canon VIXIA HF100 not only captures images in Full HD, but records and outputs at 1920 x 1080* as well, so you get Full HD from lens to screen. Your memories are preserved in stunning clarity, and ready for playback on your HDTV.
Bu konunun en başında yazdığım şeyden mi ahsediyor acaba? Yani 1920 = gerçekten 1920 mi :) ben öyle anladım..
görüşmek üzere..
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme