< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berke_17. -- 17 Temmuz 2017; 16:36:18 > |
2. El İşlemci Testi: Emin Adımlar
İkinci el bir işlemci satın almak, bütçe dostu bir seçenek olabilir, ancak işlerliğinden emin olmak çok önemlidir. Bir işlemcinin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için kapsamlı bir test sürecinden geçmesi gerekir. İşte adım adım bir işlemci testi kılavuzu:
Donanım Hazırlığı:
- İşlemciyi uygun bir anakart ve RAM'e tak.
- İşletim sistemini yükle ve gerekli sürücüleri güncelle.
Temel İşlevsellik Testi:
- Bilgisayarı başlat ve BIOS'a gir. İşlemcinin doğru şekilde tanınıp tanınmadığını kontrol et.
- İşletim sistemi düzgün bir şekilde yüklenmeli ve çalışmalıdır.
Stres Testi:
- Prime95 veya OCCT gibi bir stres test yazılımı kullanarak işlemciyi sınırlarına kadar zorla.
- Sıcaklıkları, kullanım oranlarını ve olası hataları izleyerek işlemcinin kararlılığını değerlendir.
Bellek Testi:
- MemTest86 veya Windows Bellek Tanılama Aracı gibi bir bellek test yazılımıyla bellek modüllerini kontrol et.
- Bellek hataları işlemci sorunlarının bir göstergesi olabilir.
Geekbench ve Cinebench Testleri:
- Geekbench ve Cinebench gibi kıyaslama yazılımları, işlemcinin performansını ölçer.
- Sonuçları benzer modellerle karşılaştır ve performansın beklentileri karşılayıp karşılamadığını belirle.
İpuçları:
- İşlemciyi satın almadan önce satıcıdan bir stres test sonucu iste.
- İşlemciyi çok farklı ortamlarda test et. Örneğin, oyun oynadığın veya video düzenlediğin durumları simüle et.
- Herhangi bir sorunla karşılaşırsan, üreticinin destek ekibine başvur.
Kapsamlı bir işlemci testi, ikinci el bir işlemci satın alırken bilinçli bir karar vermene yardımcı olur. Bu adımları takip ederek işlerliğinden emin olabilirsin ve gelecekteki sorunları önleyebilirsin.