Şimdi Ara

2 Tane Led Projesi İçin Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.204
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar aracımın plaka aydınlatmasına led koymak istiyorum. 5 volt ile çalışan superflux led aldım. plaka aydınlatması iki kutudan oluşuyor. 1 kutuya 1 led diğer kutuya da 1 led koymak istiyorum. ama led'i 4 voltta çalıştırdım çok güzel yanıyordu stabil olması için de 4 voltta çalıştırmak istiyorum. 7808 koyarak gelen 12 voltu bu şekilde sabitlemek istedim ama olmadı. Sizlerden isteğim bunu nasıl yapabileceğimin devre şemasını çizmeniz (ricadır). bu 1. projem idi 2. projem ise 7 tane normal mavi yanan (3v led) ile lamba yapmak istiyorum. 7 tane led koymayı planlıyorum. Fakat 12 volt'u 20 volta stabil olarak nasıl çıkaracağım? Şimdiden çok teşekkürler.

• 1. sorunun cevabı

2. sorunun cevabı ise

7 yerine 8 tane led kullanırsan 4 tane 2 seri yapıp bunları paralel bağlarsan 12voltu direk kullanabilirsin.
    Gerilimi 20 volta yükseltmene gerek kalmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lakiska -- 12 Ekim 2008; 11:36:16 >
  • Çok teşekkür ederim. 1. sorumun cevabı tamam. Ben kondansatör yerine orda direnç kullanmıştım :) 1. sorum tamam da 2. sorumda aklıma takılan bişey var. Voltaj biraz sabit değil. Yani paralel bağlayabilirim 8 tane led'i fakat araç çalıştığında 12 volt oluyor 16 volt? o zaman led'lere bi zararı olmaz mı? veya ona da ufak bi koruyucu bişey yapsam?
  • 7810 koyup her led e 390 ohm koyabilirsin
  • Bugün 390 ohm dirençlerimi aldım söylediğiniz gibi bağlayacağım. Fakat elektronikçi 7810 bulunmadığını 7809 yada 7812 bulunduğunu söyledi senin devre içinde 7812 olur dedi. 7810 üretilmiyormuş?? doğru mudur. En azından burda yok 7812 koysam olur mu?
  • O satıcı 7810 u bilmiyorsa kepenkleri kapatıp gitsin daha iyi (ss koyabilirim) Regülatörün düzgün çalışması için giriş voltajının bir miktar yüksek olması ve uygulanan voltajın, çıkış voltajının iki katını aşmaması gerekiyor bu yüzden 7810 demiştim ama 7812 takarsanız dirençleri 680 ohm yapınız sevgiler.
  • 2. devremi bugün bitirmiş bulunuyorum fakat led'ler çok sönük yanıyor :( arabaya koyacağım bu lambayı normal volt 12 fakat araba çalışınca 14 v oluyor. Ama nafile çok sönük yanıyorlar ne yapabilirim?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2-3 Sistem hakkında bilgi lazım
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Led den lede çok fark var. Ledin birine 3v pil bağladığında nasıl ışık veriyor
  • Led'e 3 volt verdiğimde harika yanıyor. Tam ayarında yani parlak. Zaten alırken 3 volt ile çalıştıracaksın demişti. 8 tane led koydum seri bağladım her birinin ayağında 680 ohm direnç var devrenin girişinde ise 7812 bulunmakta. 12 volt geliyor normal akım arabayı çalıştırınca 14 volt oluyor. Ama sönük yanıyor. Bu arada lakiska arkadaşım bu devre programını indirdim ben seninki gibi çizmek istiyorum ama ne 7805 entegreler var ne led'ler ne kondansatörler var. Daha doğrusu varda mesela 1000 uf veya 470 uf kond. yok nerelerden ekliyoruz programa bu elemanları.
  • quote:

Orjinalden alıntı: selcukan43

Bu arada lakiska arkadaşım bu devre programını indirdim ben seninki gibi çizmek istiyorum ama ne 7805 entegreler var ne led'ler ne kondansatörler var. Daha doğrusu varda mesela 1000 uf veya 470 uf kond. yok nerelerden ekliyoruz programa bu elemanları.

Hocam o çizim Eagle programına ait.
    Benim sana tavsiyem Proteus programı olacaktır. Proteus programı çok daha kapsamlıdır.
  • LED'leri ve dirençleri nasıl bağladınız? Normalde bir direnç ve bir LED'i seri bağlayıp bu ikilileri de 12V'a paralel bağlamanız gerekir.
  • lakiska arkadaşım ben de şu an proteus yüklü fakat elemanlar yok. Bir sürü eleman var ama karışık entegreler falan var aradım taradım ne led bulabildim ne kondansatör(kapasitör) ne de bi 7805 bulabildim.

Led'lerin hepsini dirençlerle birlikte seri bağladım. Sonradan 4'erli 2 grup yaparak paralelledim fakat dirençi bağlayınca çok sönük yanıyor. Direnci çıkarınca normal yanıyor yalnız bu 12 volt. Arabada voltaj çalışınca olacak 14.4 volt. Gerçi 7812 var sabitliyor da herhangi bir sorundan dolayı (voltaj yükselme vs.) led'ler patlamaz dimi? Bu arada dirençler yüksek mi geliyor acaba dirençleri bağlayınca çok sönük kalıyolar.
  • Arkadaşım araçtan 12 v yi al . 7808 e ver. Her led e ayrı ayrı 390 ohm koy. Resimdeki 2 li o kafanı karıştırmasın. tekmiş gibi farzet.

ayrıca..
    http://forum.donanimhaber.com/m_26521841/mpage_1/key_//tm.htm#26576573 alttaki spot hariç alayı ledli.
  • Self control dediğini anlamadım ama şu şekilde yaptım. Led'in 4 ünü 7812 ile girerek araya bi kondansatör koydum ve bütün ledlerin başına sadece 1 tane 120 ohm'luk direnç koydum harika yanıyorlar. Yalnız ben şu çizim programlarına fena merak saldım. Ares Professional full yüklü şu anda ama aradığım hiçbişeyi bulamıyorum. TR full kullanma kılavuzu varmıdır acaba.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.