Şimdi Ara

2 yıldan fazla Mezuna Kalmak, Balık Metaforu ve Yeni Yıla Umutla Girmek (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
17
Favori
3.956
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
92 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Güzel yazı olmuş. Çevrenizden etkilenmemeye çalışın. Sağır kurbağa hikayesini bilenleriniz vardır. Sınav döneminde sağır kurbağa olmazsanız, çevrenizdekileri dinlerseniz bu iş yürümez. Kesinlikle basit bir sınav değil. Önünüzdeki ortalama 50-60 yılda nasıl yaşayacağınızı bu sınav belirleyecek. Sadece derse odaklanın. Çalışmadığınız her günün acısı bir sonraki yıl iki katı çalışmak zorunda olduğunuzda çıkacak. Keşke çalışsaydım diye diye bitirirsiniz kendinizi. Bir yılda bu işi bitirmeye bakın.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1995 Doğumluyum

Lise 1de kaldım
    İlk sınava girdiğimde başaramadım.
    Mezuna kaldım. İstediğim bölüm istanbul dışı geliyodu ama ekonomik sebeblerden dolayı istanbulda myo tercih ettim (marmara makine myo)
    3.34 Gano ile onur öğrencisi olarak mezun oldum.
    DGS ile şuan İTÜ Malzeme ve Metalurji Mh geçiş yaptım.

Hocamızın verdiği örneği sana da vermek isterim.

Göztepeden Kadıköye sadece 19F gitmez.
    Göztepeden kadıköye yürüyerek gidersin,taksi ile gidersin,minibüsle gidersin,19s ile gidersin, 14B ile gidersin, 2 numaraya binip üskadara gidersin ordan kadıköye geçersin.

İstedikten sonra hedefine ulaşmak için bisürü yol var. Yeter ki etrafına bakmayı bil ve çağresizliğe düşme.

Demem o ki pes etme kardeşim , mutsuzsuzluğa adım atma geleceğin için çabala ilerde pişman olmayacaksın. Benim itüye gitmem mümkün değildi ama farklı bir yoldan hedefime ulaştım.

Gerekiyosa kal

• Arkadaşlar karamsar olmayın içinizde hak ettiğinize inandığınız ne var ise hayat size onu öyle ya da böyle bir şekilde sunuyor.Sadece hak ettiğinize inandığınız ve kalpten istediğiniz ne var ise olur sıkmayın canınızı.Karamsar olmak önünüzde gitmek istediğiniz o net yolu bulanık bir hale getiriyor.

23 yaşındayım şu an iş yeni bir işe adım attım sayılır hayat maratonu yeni başlasa da kısa sürede insan çok farklı deneyimle yaşıyor kısacası sizinle paylaşabileceğim tecrübem bu yönde.
  • bana göre bu yazı bir manifesto niteliğinde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mezun olunca da bir şey değişmiyor. Cümlelerinde mezun kelimelerini , atanamayan olarak değiştir, aynı şeyle karşılaşırsın. Üstelik kpss dünyasında isen, arkadaşların evlenmeye başlamış, hafiften ayaklarının üzerinde durmaktadırlar ama sen halen elinde kpss kitapları kütüphane köşelerinde sürünür, çok bunaldığın zamanlarda iş arama sitelerinden bir kaç iş ilanına bakarsın ama başvurmadan derse devam edersin. Yaşın gelir 27ye, eve gelen misafirler, senin oğlun ne yapıyor dediklerinde veya sokakta karşılaştığın komşun, hala atanamadın mı diye sorudğunda psikoloj,k olarak sağlam değilsen, yıkılırsın.

Başarıp atandığında ise kimse sana bir şey sormaz, o laf sokanlar bu sefer seni görmezden gelir. Zira oğulları düz memur olmuşken (kesinlikle küçümsemek için demiyorum, en kötü memurluk, en iyi özelden iyidir felsefesine sahibim) sen a grubundan atanmışsındır, sıfatın vardır. Ama o gurur bile yetecektir.

Sabredin ve hedeflerinizden vazgeçmeyin. Vazgeçmeyin ki bugün laf sokan insanlara gereken cevabı veresiniz.

• terane94 T kullanıcısına yanıt
    önyargının dibine vurmussunuz. tanımadığınız bir insan hakkında bu düşüncelerde olmaniz da sizin adınıza uzulmeme neden oldu açıkçası.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-D650631E4 -- 31 Aralık 2017; 0:16:20 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benzer yollardan bizler de geçtik tek tavsiyem var kardeşim mücadeleyi bırakma mutlaka bir yerde kısmetin vardır.
  • kendini gormek uzmustur, bir daha okursun yazdiklarimi. Hadi kolay gelsin
  • Canlar mezuna kalın ama abartmayın. Bazı arkadaşlar 2 kere üst üste 120k yapıp tıp okucam ben diyor bu olmaz işte. Ama mesela mimarlık istiyosunuz 5-10k fark ile tutmuyor o zaman mezuna kalın ve sıkıca çalışın Üniden mezun olduktan sonra ben ne oldum la şimdi neden bu oldum ki okuduk da ne oldu demeyin
  • Değerli arkadaşlar, yanlış anlamayında üniversitelere niye bu kadar bel bağlıyorsunuz anlayamıyorum.

Hayır ben üniversite dışında kendi başına bir şeyler becerebilipte ego ile klasik sistem şöyle böyle moduna girmeyeceğim şuanda da. Siz neyi seviyorsunuz? Bakın bende bunu bilmiyorum. Bir ara bilgisayarı seviyordum okuluna gittim bilgisayardan tiksindim. Siz neyi seviyorsunuz? Ne istiyorsunuz?

3-4 yıldır üniversite kazanmayıp , boş boş ders çalışmadan işsiz işsiz evde oturan biri olarak söylemeliyim ki ( bakın o kadar niteliksiz ve niceliksizim anadolu teknik lisesinde okudum 4 yıl son sene diplomayı açıktan aldım bir tane bilgisayar mağazası iş için kabul etmiyor şaka gibi ne için 1 kişilik iş ilanına 100 kişi başvuruyorda ondan )

Türkiye'de güvenli, düzenli bir hayatta vasıfsız bir şekilde , diplomasız hayatta kalabilmek apayrı bir boyut bu bir gerçek . Fakat burada şu kadar soru çözdüm bu kadar soru çözmeliyim şeklinde kendini disiplinleştirmiş arkadaşlar bu sorunun nedeni biziz üniversiteleri kurtuluş yolu olarak gören biz veya girişimcilik ile zengin oldum çok başarılı oldum düşüncesindeki biz ve Abd toplumu benzer toplumlarda sorun biz aynıyız toplum. Bu üniversite kazanma sorunu dünya çapında bu şekilde sorundur büyük ihtimal. Abd'de de böyledir büyük ihtimal Ab'de de böyledir, Çin'de de. Bu akademik dersleri bu kadar bir yere giderken ki bakiye,para gibi kullanacağınıza gerçekten bir tanesi sevip birini hobi olarak üzerine düşseniz merak etmeyin hayatınızı o üzerine düştüğünüz şeyden kazanırsınız zaten.

Yapmak istediğiniz şeyi tahmin ediyorum, hatta sizin gibi üniversite kazanmak için belirli disiplini oturtmuş her gün dakika dakika plan uygulayan iradeli insanlara ve güzel güzel bölümler kazanmış insanlara imreniyorum. Fakat bakın nasıl bir hata yaptım şuanda. Güzel güzel bölümler,üniversiteler kazanmış insanlarada imreniyorum dedim. Hatta sizin kendinize zarar verme biçiminize de doğru bir şeymiş gibi imrendim.

Üniversiteleri hayatınızın merkezine koyduğunuz sürece, üniversiteler kutsallaşacak,metalaşacak ve böyle girilmesi zor herkesin rahat bir şekilde iyi gelir elde edebilmem için iyi bir bölüm ve üniversite kazanmalıyım algısı ile bu kısır döngü devam edecek.

Güzel, iyi maaş kazanan bir doktor olmak istiyorsanız tıp kazanmak zorundasınız ama şeker hastalığına tek işlemde kalıcı çözüm üretmeniz için doktor olmanıza gerek yok. Hatta teorik olarak kendi kendinize kendi özel labınızı yapıp kendiniz özel olarak biyolojik bir canlı sentezleyebilirseniz onun üzerinde ameliyat yapmak içinde tıp kazanmanıza gerek yok. Fantastik düşünceler, fikirler biliyorum fakat burada dikkat etmeniz gereken konu mutlak sonuca ulaşmak değil. Bu sonucu hedeflerken yarı yolda elde edinen deneyimlerin sağlayacağı bilgi,tecrübe ve bunların gündelik hayatta işe yarar şeylere dönüşmesi ve gelir getirmesi. Fakat bunun en başta para için değil hobi olarak yapılması gerekiyor.

Sevdiğiniz,keyif aldığınız şeyi bulun ve ona zaman ayırın. Farklı bir şey daha bulun onada zaman ayırın, farklı bir şey daha bulun. Gelirinizin bir kısmını hobinizden, bir kısmını sevmediğiniz alandan,sıradan bir işten zoraki olarak kazanın.

Diploma , ehliyet gibidir. Günümüz dünyasında çok şey sağlar hatta ciddi bir gereksinimdir, fakat her şey değildir hedef noktası olarak yapmak faydadan çok zarar sağlar. Bunu ne için söylüyorum hayatta her neyi elimize alıp yüceltsek hem ona hem kendimize zarar veriyoruz. Türkiye'de eşya olarak ev ve arabalar herkesin hayali. O yüzden ulaşması zor, ulaşılsa bile masrafı çok olan insanı bezdiren şeyler ev ve arabalar. Başka neye imreniyoruz,yüceltiyoruz rahat,konforlu,güvenli,refah (alım gücü yüksek ) yaşama değil mi? Bu şekilde giderse Türkiye'de de Abd'deki gibi master yapmak temel gereksinim olacak ( hatta belki olmuştur bile )

En iyi, en sağlıklı vücuda şöyle kaslı olmalıyım, böyle çevik olmalıyım diyen insanlar sahip olmaz. ( İlla dönemlik yazın sahil için olması gerekmiyor ) En sağlıklı insan doğasına en ideal güçlü/çevik vücudu olabildiğince farklı spor dalını en çok seven insan sahip olur. Profesyonel olarak o mesleği yapanda en sağlıklı vücuda sahip olmaz. Belirli gereklilikleri olur maddi ve manevi hedefler için kendisini sürekli ayarlar,gazlar veya limitler. Vücudu artık kendisine ait olmaz. Biyolojik olarak belki dünyanın en hızlısı,güçlüsü olur ama istemiyorum, şuan bunu istiyorum çok nadir diyebilir. Ayrıyetten vücudunu yatırım aracı haline getirir ve bu belli bir gereksiz sorumluluk yükler. Aynı zamanda kazanılan milyon dolarlarda mesleğe karşı bakış açısını değiştirir.

Hayatınızı kısıtlamayın.

Benimde Ab'ye gitsem, Abd'ye gitsem, Japonya'ya gitsem çok mutlu olacağım düşüncesi yanlış bir şekilde aklımda oturmuş durumda. Bu şartlanmışlık yanlış anlamayın benim ki veya sizin ki fark etmez. Yalnız kalmayı sevmiyorum , yalnız kalmak istemiyorum yaşım geldi veya geçiyor evlenmeliyim bilmem xsdk benimle evlenir misin düşüncesi gibi bir şey. Evlenmek için evlenilmez. Ruh ikizini bulursun evlenirsin.

Sırf iyi bir gelecek umudu ile üniversite yazmayın. Üniversiteler ne iyi bir gelecek vaad etme kurumudur ne iyi bir gelir kurumudur, ne de vasıf kurumudur. Vasıf sadece üniversiteler elde edilebilir veya edilemez diyemeyiz. Fakat üniversiteler vasıflı olmanın temel şartıdır da diyemeyiz.

Şuan nasıl dünyada kolay yoldan kısa vadede para kazanmak isteyen insanlar bitcoin gibi pratikte hiç kimseye hiçbir somut fayda sağlamayan bir ürünün değerini 15-20 bin dolar seviyelerinde tutuyorlarsa ne yazık ki bizde üniversiteleri aynı kötü işlevsizlikte ve amaçsızlıkta olmasalarda gereğinden fazla yükseltiyoruz. Yanlış anlamayın kendime ve irademe hakim olabilsem , psikolojimi belirli kalıplarda sıkıştırıp ders çalışma konusunda kendimi şartlayabilsem bende sizin gibi yapacağım.

Eğitim kurumları çok ciddi zaman tasarrufu sağlıyorlar. Profesyonel yaşama giden yolda ciddi zaman tasarruf sağlıyor gibi gözüküyorlar. Fakat 4-5 yıl boyunca hızlı hızlı dolu bilgi almak için 4 yılda lisede hatta 1 yılda ortaokulda anlamsız bir duruma giriyorsun.

1 Ekmek yiyip, içtiğin çaya attığın 1 kaşık şekeri atmayıp iyi kendimi şekere karşı korudum demek gibi bir şey bu. Ortaokuldan itibaren iyi bir lise kazanmalısın, oradan da iyi bir üniversite kazanmalısın, iyi bir işe girmelisin, iyi bir gelir elde etmelisin, iyi bir ev almalısın.

Verimsizliklerle dolu bir sirkülasyonda ana verimsiziği çözmeden istediğimiz kadar çevresel faktörler değiştirmeye çalışalım sorunu çözemeyiz. Yapmanız gereken , iyi bir gelir kazanabilmek için mutlak olarak yapmanız gereken şey iyi bir üniversite kazanmak değil. ( Yinede çalışın kazanın tabi o ayrı )

Yapmanız gereken tek şey 7-8 milyar insanın yaşadığı dünyada iş yapmak. Bir şeyler gerçekleştirmek. Somut veya soyut olarak bir şeyler yapmak,dönüştürmek,üretmek,verimlilik sağlamak. Ve bunu ticari kaygıyla beklentiyle yapmayın. İşiniz üzerinize titrenen bebeğiniz, veya sırılsıklam aşık olduğunuz eşiniz gibi olmalı.

İşte yapmanız,çalışmanız alanda böyledir. O kadar sevmelisin ki hırslanmadan, sinirlenmeden bebeğini veya kedini,köpeğini sever gibi uğraşmalısın.

İyi bir otomobile sahip olmak isteyen insan iyi bir otomobile sahip olamaz, iyi bir bilgisayarı olmasını isteyen insan iyi bir bilgisayar sahip olamaz. Otomobili seven iyi bir otomobile sahip olur.

Buradaki iyi kavramı nedir. Hakkını vermek ve sahip olunan şeyi kullanma amacı.

Üniversiteleri, fakülteleri, refah yaşamı sevmeyin. O ders adı altında öğrenilen bilim dallarını - tecrübe anılarını öğrenmeyi-uygulamayı-denemeyi sevin. İnsanlara yardımcı olmayı, insanlara ve diğer canlılara yardım etmeyi sevin. Bugün fen liselerinde, Galatasaray, Odtü, Boğaziçi, İtü gibi üniversitelerde gerçekten küçüklükten beridir okuldaki 2 boyuttaki akademik bilgileri,dersleri seven öğrenciler olduğunu düşünüyorum. Öbür türlü bir şekilde sihirli değnek ile kazansan bile bitirirken sorun yaşayacaksın.

Dersleri değil bu akademik alanları, geçmişten günümüze kalan düzenli bilgi birikimlerini öğrenmeyi ve bunları kullanmayı sevin. Emin olun bence o zaman üniversitede kazanabilirsiniz. Biraz Aamir Khaan stili oldu filmdeki kadar abartılı sistem eleştirisi yapma amacım olmasada ne istediğimizin farkına varsak iyi olur.

Başarılar, iyi çalışmalar.

Buna en iyi örnek forumdaki Metehan adlı elektrik-elektronik aşığı, lisede düz anadolu lisesinde kısıtlı imkanlarla yaptığı ürün ve çözümlerle Özyeğin Elektronik mühendisliğini kazanan kişidir. Siz bir alanı gerçekten sevin kendi kendinize hem maddi hem eğitim anlamında hem kariyer anlamında yolunuzu büyük ihtimal oluşturursunuz zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 31 Aralık 2017; 2:56:39 >

• Kolay gelsin hocam,iyi çalışmalar
  • terane94 T kullanıcısına yanıt
    bir daha okudum yazdıklarınızı ve ne yaptın be reyis o kadar uzuldum ki üzüntümden yataklara dustum. özellikle kız arkadaşımın olmaması beni derinden uzdu.

adam surada içerlenmiş, güzel de bir yazı yazıp içini dökmüş. yok asosyalsin, yok şöylesin de, yok bilmem nesin gibi ön yargı dolu seyler yazmışsınız. bilir kişi misin sen, uzman mısın sen? kimsin sen :D

diyelim ki gerçekten sizin yazdıklarınız gibi bi arkadaş kendisi. ne yapsın? aaa ben böyleyim deyip hayata mı kussun? hiçbir sey yapmayıp sadece öylece oturup beklesin mi? elbette kendini geliştirmek ve bu açıklarını kapatmak için bir seyler yapacak. herkes iyi bir hayatı hak eder. sizin mantığınıza bakarsak, derece yapıp iyi ünilere gitmiş tipsiz asosyal kişiler, kendilerini baskalarına kanıtlamak için yapmışlar bunları. hos tiple ne alakası varsa anlamadım zaten de. arkadasın hedefleri idealleri var ki o kadar sene beklemiş. kimseye de kendini kanıtlamak zorunda değil.

ben de sizin hakkınızda ön yargıda bulunayım: egoistsiniz, kibirlisiniz, başkalarını küçümseyerek kendinizi yukseltmeye çalışıyorsunuz. profilinizi incelediğim kadarıyla iyi bir unide iyi bir bölümde okuyorsunuz. belli ki siz de bu yazdıklarınız gibi biriydiniz ki iyi bir uni kazanarak başkalarına kendinizi kanıtlamaya calısmıssıniz. böyle biri değilsiniz belki de. nasılmıs tanımadığınız birinin sizin hakkınızda böyle ithamlarda bulunması?

İnsanların şevkini kırıp morallerini bozmaya hiç gerek yok bence. neyse hocam iyi günler size.

• BAŞARILI OLDUĞUNUZ ZAMAN SİZİ SEVMEYEN HERKES GEREKLİ CEVABI ALACAK. Başarı sizi sevmeyen herkesi üzer. Geçen sene mezundum bu sene ilahiyat tuttu. İnsanların gözlerindeki o bakışı o kadar iyi görüyorum ki yemin ederim müthiş bir şey. Daha önce tartıştığım akrabalarım gözlerimin içine bakıyor. Sülale içinde en düşük en fakir aile benim ailem ve bütün çevrem, bütün akrabalarım ümitsiz vaka olarak bakıyordu. İş öylesine ilerlemiştiki yazın dedemin yazlığında bir araya gelince beni davet etmeyecek kadar çirkinleştiler. Bu sene hepsinin gözünün içine baktım, yalandan övgüler, tebrikler ayyy canım hayırlı olsun ayyy çok iyi. Şimdiye kadar nerdeydiniz lan *mına koduklarım, her karşılaşmamızda niye hamam böceği muamelesi yaptınız Heh cevap verin lan dünyalı pinçler. Şimdi Türkiyenin en iyi 5 üniversinden birinde okuyorum müthiş arkadaşlarım var. Müthiş bir şehirdeyim. Herşey yoluna girdi. En çokta şunu seviniyorum. Beni sevmeyen herkes başarım karşısında yerin dibine girdiler, egolarıyla birlikte.

• Naptin be reis mahvettin beni. Sayende yılbaşına moralsiz giricem be reis

• Hocam motivasyonum düştüğünde idris ustanın motivasyon videosunu izliyordum. Artık onun yanında senin yazını da okuyacağım iyi ki varsınız dh ye gönül vermiş güzel insanlar.
  • Çalışmaya devam et boş beleş bir yerde okuyacağına 3 4 sene kaybet ama adam gibi bir yer oku.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.