Şimdi Ara

2011 itibariyle motor emisyonları Euro 5 normlarında olacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
7.939
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Haber aslında bayram öncesi patladı. Ama arifeydi, bayramdı derken “güme gitti” diye düşündüğümden bayram sonrası gündeme getirmeyi uygun gördüm. Konu kısaca şu: 2011 itibariyle Türkiye’de satılacak olan tüm binek ve hafif ticari benzinli araçların motor emisyonları Euro 5 normlarında olması gerekiyor. Ancak başta Çinli markalar olmak üzere bazı markaların motorları hala Euro 4 normlarında… Peki şimdi ne olacak?. Tüketici nelere dikkat etmeli? Gelin konuyu baştan ele alarak şöyle bir inceleyelim:

Türkiye 2011 Ocak ayı itibariyle, Avrupa Birliği’ne (AB) uyum süreci nedeniyle uygulamak zorunda olduğu Euro 5 emisyon standardına benzinli araçlara geçiş yapmak zorunda. Aha önce dizel araçların için de benzer bir sorun vardı. Ancak otomobilciler bu konuda dizel araçlar için 2012’ye kadar geçiş süreci talebini kabul ettirmişlerdi. Şimdi de aynı ertelemeyi benzinli araçlar için istiyorlar. Eğer bu istek Sanayi Bakanlığı tarafından kabul görmez ise Çin ve Hindistan’dan ithal edilen on bine yakın araç elde kalacak. Türkiye’de satılan Çinli otomobiller şöyle sıralanıyor. Chery, Geely, DFM… Tabi bunlar sadece şu anda Türkiye’de satışı yapılan markalar. Bir bu kadar da 2011 yılında piyasaya irmeye hazırlanan marka var. Bildiğim kadarıyla bunlar arasında sadece Chery Euro 5 normlarına uygun motorları mevcut. Geely ve DFM için bu standart söz konusu değil. Bu arada Hintli Tata için de aynı tehlike söz konusu. Konuya kısaca teknik olarak bakacak olursak; Euro emisyon standartları, Avrupa Birliği (AB) bünyesinde geçerli olan, egzozdan çıkan zararlı gaz ve partikülleri, kademeli olarak ve belirli bir takvim içerisinde azaltmayı öngören bir program. AB, bu program kapsamında 2008’de Euro 4, 2010’da ise Euro 5 standardını uygulamaya başladı. AB’ye uyum sürecinde olan Türkiye de bu programı 2011 yılı itibariyle uygulamaya almak zorunda. Bu kapsamda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 1 Ocak 2011’de yürürlüğe girecek yönetmeliği ile Türkiye’de satılacak tüm binek otomobil ve hafif ticarilerin Euro 5 emisyon normunda olması gerekiyor. Ancak Türkiye’de benzin ile dizel akaryakıt kalitesi farklılıkları ve ağırlıklı dizel araç üreten veya satanların talebi ile bu uyum aşamalandırıldı. Dizel araçlar için geçiş bir yıl uzatıldı. Benzinli araçlarda ise otomobillerin 2011 başında Euro 5 normuna geçmesi zorunluluğu var. Otomotiv Distribütörleri Derneği bakanlığa başvurarak 31 Aralık 2009 tarihine kadar gümrüklenmiş veya üretilmiş Euro 4 normundaki benzinlilerin de 2011 yılı sonuna kadar satılması konusunda ek tebliğ çıkartılmasını istiyor. Bazı üretici, distribütör ve bayilerin stoklarında bu yıl itibariyle Euro 4 emisyon normunda benzinli otomobillerin bulunduğunu düşünülürse firmaları zor günler bekliyor. Halen Euro 4 otomobilleri olanlar arasında Çinli Chery, Geely, Hintli Tata gibi markalar yer alıyor. Tüm markalar 2011’de üretecek veya ithal edecekleri benzinlileri Euro 5 olarak sipariş verirken halen satışta olan benzinli 1.4 lt Honda City, 1.6 Ford Focus, 1.4 lt Renault Clio gibi otomobiller Euro 4 normunda bulunuyor. 2011 yılı itibariyle özellikle Çin malı otomobil alacak olanların motor normlarına dikkat etmesi de çok önemli.

http://ekonomi.haberturk.com/yazarlar/ahmet-celik/574182-cinli-otomobilleri-bekleyen-tehlike

• Yani verilen sürenin sonuna doğru bu markalar sağlam indirimler yapabilirler diyebilir miyiz, hatta belki de maliyetine bile satış yapabilirler araçlar ellerinde kalmasın diye.
  • ee bizim araçımız euro4 diyelim araçımıız değiştirmke zoruda mı kalıcaz tam anlamadım yoksa sadece satılan 0 araçlar mı euro 5 olmak zorunda
  • quote:

Orijinalden alıntı: troy

ee bizim araçımız euro4 diyelim araçımıız değiştirmke zoruda mı kalıcaz tam anlamadım yoksa sadece satılan 0 araçlar mı euro 5 olmak zorunda

Satılacak yeni araçlarda aranacak o şart.
  • flaş flaş eski araçlara yüksek vergi geliyor!!!! artık gaz tenekeleri olarak tabir edilen tofaşlar 2000 motor otomopil vergisi ödeyecek.karar çıkmak üzere.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fortunasuper

flaş flaş eski araçlara yüksek vergi geliyor!!!! artık gaz tenekeleri olarak tabir edilen tofaşlar 2000 motor otomopil vergisi ödeyecek.karar çıkmak üzere.

Tam olarak durum belli değil sanırım. Eski araçların piyasadan kaldırılması için güzel olacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: portiwashere

quote:

flaş flaş eski araçlara yüksek vergi geliyor!!!! artık gaz tenekeleri olarak tabir edilen tofaşlar 2000 motor otomopil vergisi ödeyecek.karar çıkmak üzere.

Tam olarak durum belli değil sanırım. Eski araçların piyasadan kaldırılması için güzel olacak.

Bence eski araçlara bu şekilde uygulama yapılması hiçte iyi değil. Millet keyfinden mi biniyor o arabalara? Şimdi yoplu taşıma diyeceksiniz ama her şehirdeki toplu taşıma bir değil. Ayrıca bunun ilçeşi var köyü var oradaki insanlar ne yapsın? Benim anneannemin oturduğu köyde çoğu araba 10 yaşın üstünde. Anneannemin yaşını tam olarak bilmiyorum ama kadının ehliyeti yok araba falanda süremez ama LPGli 88 model(Yeni kasa) Doğanı var. O araba neden var. Bir gün acil bir şey olursa komşusu onu hemen ilçeye götürsün diye var(Komşunun arabası yok).

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: lonely_man

quote:

quote:

Bence eski araçlara bu şekilde uygulama yapılması hiçte iyi değil. Millet keyfinden mi biniyor o arabalara? Şimdi yoplu taşıma diyeceksiniz ama her şehirdeki toplu taşıma bir değil. Ayrıca bunun ilçeşi var köyü var oradaki insanlar ne yapsın? Benim anneannemin oturduğu köyde çoğu araba 10 yaşın üstünde. Anneannemin yaşını tam olarak bilmiyorum ama kadının ehliyeti yok araba falanda süremez ama LPGli 88 model(Yeni kasa) Doğanı var. O araba neden var. Bir gün acil bir şey olursa komşusu onu hemen ilçeye götürsün diye var(Komşunun arabası yok).

Vergisini ödeyecek o zaman, yapacak bir şey yok.

• quote:

Orijinalden alıntı: funkmaster

quote:

Orijinalden alıntı: lonely_man

quote:

quote:

Vergisini ödeyecek o zaman, yapacak bir şey yok.

Aynen öyle..

• Bazı arkadaşlar ee biz napacaz satacazmı falan demiş

Arkadaşlar öyle birşey yok bahsi geçen olay tamamen firmaların bundan sonra AB uyum vs mevzuatından dolayı euro 4 motor satamayacak olması..Yani bundan sonra sadece euro 5 motorlu araç alacaksınız,euro 4 motorlu araçlarınızı ölene kadar paşa paşa kullanabilirsiniz...

Ama bu euro 5 motorlu araçlarda belli başlı emisyonları vs tutturabilmek adına değişik sistemler var ve bunlar malesef araçların arıza - bakım periyodunu ve masrafını arttıran unsurlar..iyi yanı insan-çevre duyarlılığı konuları
  • Bu kadar saçma bir yaklaşım olamaz ne demek eski araçların vergisini arttırmak, insanların durumu olsa neden bmw audi almasın, saçmalardan seçmeler olmuşş.. !! Göz zevkime uymuyor diye buna karsı cıkmak cahil insan davranısıdır.. Araç şu devirde bir ihtiyaçtır 5 bin tl lik bir araçtan fazla vergi almak isteyen ve bunu destekleyenler o arabaları alamaz duruma gelir umarım..NOT:Daha elindeki seker kagıdını çöpe atmaktan özürlü insanlar lütfen euro 5 normlarından bahsetmesin..
  • şimdi seat ispanya internet sitesinde benim araç euro 5 görünürken, türkiye sitesinde euro4 görünüyor, araçlar aynı üretim türkiyeye göndercez diye farklı üretmiyorlar ya, 1.6 tdi 2.0 tdi 1.2 tsi 2.0 tsi de sorun yok ama 1.4 tsi euro 4 görünüyor burada anlamadım gitti, ayrıca tam olarak ne farkediyor bu euro4 ve 5 arasında???

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kimiferhat -- 23 Nisan 2011; 16:51:56 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kimiferhat

şimdi seat ispanya internet sitesinde benim araç euro 5 görünürken, türkiye sitesinde euro4 görünüyor, araçlar aynı üretim türkiyeye göndercez diye farklı üretmiyorlar ya, 1.6 tdi 2.0 tdi 1.2 tsi 2.0 tsi de sorun yok ama 1.4 tsi euro 4 görünüyor burada anlamadım gitti, ayrıca tam olarak ne farkediyor bu euro4 ve 5 arasında???

Ford'tan örnek vererek açıklayayım..Mesela fordun focusta kullandığı iki sistemli motoru var 1.6 olarak..90 beygir olan 1.6 motor euro 4 motoru,109 bg olan euro 5 motor.Euro 5 motorun beygir gücünün yanında farklılığı DPF olarak bilinen bir çeşit filtreleme sistemi kullanması.Bu sistem egzoz emisyon co2 ve diğer çevreye zararlı emisyonları azaltan bir motor.Ama bu dpf'nin malesef araca ekstra bakım getirileri mevcut...Forumda konuları var zaten dpf yazın aratın karşınıza çıkar seat'taki durumda aynıdır muhtemelen

• Bir deli kuyuya tas atti yine.

Vergi emisyona gore alinacakmis, boylece 1995 model sahinin vergisi 2000 TL olacakmis!!! Yok artik
    en.wikipedia.org
    LeBron James - Wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/LeBron_James

Arakdaslar o kanun ciksa bile yeni satilan araclar icin gecerli olacak. 50 kere yazdik hala bu safsatalara inanmayin yaziktir.

• quote:

Orijinalden alıntı: zugasi_berepe

quote:

Orijinalden alıntı: kimiferhat

şimdi seat ispanya internet sitesinde benim araç euro 5 görünürken, türkiye sitesinde euro4 görünüyor, araçlar aynı üretim türkiyeye göndercez diye farklı üretmiyorlar ya, 1.6 tdi 2.0 tdi 1.2 tsi 2.0 tsi de sorun yok ama 1.4 tsi euro 4 görünüyor burada anlamadım gitti, ayrıca tam olarak ne farkediyor bu euro4 ve 5 arasında???

Ford'tan örnek vererek açıklayayım..Mesela fordun focusta kullandığı iki sistemli motoru var 1.6 olarak..90 beygir olan 1.6 motor euro 4 motoru,109 bg olan euro 5 motor.Euro 5 motorun beygir gücünün yanında farklılığı DPF olarak bilinen bir çeşit filtreleme sistemi kullanması.Bu sistem egzoz emisyon co2 ve diğer çevreye zararlı emisyonları azaltan bir motor.Ama bu dpf'nin malesef araca ekstra bakım getirileri mevcut...Forumda konuları var zaten dpf yazın aratın karşınıza çıkar seat'taki durumda aynıdır muhtemelen

ilgin için teşekkür ederim, farklı motor seçeneği yok seatta 125 hp 1.4 tsi direkt enjeksiyon, bu motor skodada da kullanılıyor, audide de seatta da, her yerde euro 5 olarak görünürken, seatın türkiye sitesinde euro 4 görünüyor anlamadım gitti. ayrıca co2 salınımı da 148 türkiye sitesinde 145 ispanya sitesinde görünüyor. acaba diyorum bir buçuk sene önce makyaj geçirdi leon vites dişli oranları falan değişti, türkiye sitesindeki bilgiler güncellenmemiş olabilir mi, eğer öyleyse bu denli saflık olamaz, diğer bir seçenek de türkiyeye gönderilen araçlarla ispanyadaki araçlar farklı diyeceğim ama o da pek mümkün değil gibi. bakımda ayrıntılı konuşurum servisle.2 ay sonra bakım gerçi.

dpf bakındım da biraz "dizel partikül filtresi" galiba açılımı, benim araç benzinli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kimiferhat -- 24 Nisan 2011; 0:18:46 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.