Arkadaşlar öncelikle merhaba. 2012 ford fiesta 1.4 tdci sahibiyim. Araç 70.000 km de. Kondisyon da gayet iyi. Yalnız bir problemim var.
Özellikle motor soğukken ve uzun süre kullanılmamışken marş bastığımda 1-2 saniyeliğine motor yağ lambası sönmüyor. Burada problem ne her araç yapar diyeceksiniz, fakat bu gecikme aracın orta konsol ekranında "motor yağ basıncı düşük" uyarısı verip , aracın uyarı sesi çıkarmasına neden oluyor. Ancak hemen akabinde lamba da sönüyor, uyarıcı sinyal de kalkıyor.
Sıcakken veya soğukken de olsa motoru yeni kapatmışken tekrar marş bastığımda bu uyarıyı almıyorum. Elimdeki cihaz yardımıyla arıza kodlarına baktım. Temiz. Kullandığım yağ castrol magnatec 5w30. Yağ seviyesi ideal. Yağ değişeli 1000 km oldu daha.
Zaten bir önceki yağı 8000 km de değiştirmek zorunda kaldım. Çünkü fiestaların yağ kalitesi bozuk anlamına gelen ünlü sarı yağ lambasını yaktı ve bakım istedi. Bir önceki usta 10w30 mu 10w40 mı ne koymuştu, itirazlarıma rağmen dinlemedi. Ben de bu sefer 5w30 koydum ancak problem devam ediyor. Hatta usta o 10w30 yağı koymadan önce de vardı bu problem.
Problem neden olabilir yardımları bekliyorum.
yağ basınç müşürü,yağ filtresi ve yağ pompasına iyi bakılmalı.Orjinal olmayan yağ filtresi kullanımı buna sebep olabilir.
Hocam 2 seçenek var. Yağ kanalları azıcık tıkalıdır gerekli basınca ulaşıncaya kadar müşürü söndürmüyordur. Çözümü yağ değiştirmeden önce engine flush katkılar var motor iç temizleyici diye tabir edilen onlardan koyup 15 dk çalıştırmak (eskiler bu işin mazot ile yaparlardı.)
Diğer seçenek ise müşür arızası. Önce müşürü değiştirin zaten 20-30 lira bişey tutar. Bu dediklerimin dışında bişey çıkmaz.
Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. Filtreyi orijinal mi kullandılar bilmiyorum takarken başlarındaydım ama kutuya dikkat etmedim. Bir sonraki yağ değişiminde filtre, müşür, motor iç temizleme kullanırım . Zaten hepsinin toplamı yağ kadar bile etmiyor. Motor aşınmalarının çoğu soğukken ve özellikle ilk çalıştırmada olduğu için bu işlem şüphesiz motorun ömrünü uzatacaktır.
msansertekin
kullanıcısına yanıt
motora katkı koymayında ne yaparsanız yapın.Hatta yağ yerine su doldurun en azından motorun ölüm sebebi belli olur.Motora yağdan başka birşey konmaz.