"2022 Öğrencileri Mezuna Kalmayın" başlıklı bir sürü video gördüm. Bazı hocalar 2022 YKS öğrencileri için mezuna kalmayın yani sınava bir daha hazırlanıp -mezuna kalmanın ne demek olduğu bildiğinize eminim tabiki- 2023 yılında sınava girmeyin diyor. Sebebini de ilk LGS öğrencilerinden sonra gelen 2005 tayfanın; LGS ve Yeni Nesil sorularına alışkın, netlerinin 9. sınıfta bile 50-60 civarında dolaşması yani sınava hazır olmaları olarak sunmuşlar. Asıl konumuz bu bilgiler ışığında sizlere, daha çok mezun kalmış veya sınavı kazanmış kullanıcılara yönelik anladığınız üzere. Hukuk isteyen, dershaneye giden bir TM öğrencisiyim. Netlerim maalesef yeterli değil bu bölüm için. Konu eksiklerim de mevcut. Mental olarak da pek sağlıklı durumda değilim. Bazı sorunlarım oldu, sevdiğim insanları kaybettim vs. Bu durumda hâlihazırda sınava 3 ay kalmışken 1 sene daha hazırlanma, mezuna kalma ihtimalim var. Ailem bu konuda bana her türlü desteği veriyor ve çok anlayışlı karşılıyorlar. Yani ailesel bir sorunum da yok. Ama üstte bahsettiğim durum -2005 tayfanın sınava girmesi- beni ne şekilde etkiler bunu sizlere de sormak istedim. Özetlemek gerekirse: i) Mezuna kalma durumum var siz bu durumu nasıl buluyorsunuz? ii) Yeni sorulara alışkın 2005 tayfanın sınava girmesi yüksek sıralama yapmayı daha da zorlaştırır mı? iii) Mezuna kalırsam mentalimi korumak için ne yapmam gerekir? iv) Sizce yanlış mı yapıyorum? (Bu cevaplaması zor bir soru biliyorum ama cevaplayabilecek kişiler cevaplayabilir tabiki) Şimdiden cevap yazan/yazacak herkese teşekkür ederim. |
2022 YKS'ye Mezuna Kalmak Mantıklı mı?
2022 YKS'ye mezuna kalmayı düşünüyorsanız, karar vermeden önce aşağıdaki hususları değerlendirmeniz önemlidir:
- Akademik Hedefler: Yüksek lisans veya doktora gibi daha ileri bir eğitim hedefiniz varsa, mezuna kalmak mantıklı bir seçenek olabilir.
- Kariyer Planları: Hedeflediğiniz kariyer için ek bir yıla daha fazla eğitim veya deneyim gerekliyse, mezuna kalmayı düşünebilirsiniz.
- Zayıf Alanlar: Belirli derslerde zayıfsanız veya sınavda daha iyi performans göstermek istiyorsanız, mezuna kalarak bu alanlara odaklanma fırsatı elde edebilirsiniz.
- Kişisel Gelişim: Mezuna kalmak, kişisel gelişiminize ve olgunlaşmanıza katkıda bulunabilir, öz disiplin ve zaman yönetimi becerilerinizi geliştirebilir.
Öte yandan, mezuna kalmanın bazı dezavantajlarını da göz önünde bulundurmalısınız:
- Ek Yıl Maliyeti: Mezuna kalmak, üniversite harçları ve diğer masraflar açısından ek bir mali yük getirebilir.
- İş Kaybı: Mezuna kaldığınız bir yıl boyunca potansiyel bir iş geliri kaybedebilirsiniz.
- Sosyal Fırsatların Kaçırılması: Mezuniyet sonrası sosyal çevrenizden uzak kalabilir ve özel etkinlikleri ve fırsatları kaçırabilirsiniz.
Sonuç olarak, 2022 YKS'ye mezuna kalıp kalmamak kararı kişisel hedeflerinize, kariyer planlarınıza ve mali durumunuza bağlı bir karardır. Yukarıda belirtilen faktörleri dikkatlice değerlendirerek sizin için en iyi seçeneğe karar verebilirsiniz.