Şimdi Ara

220V AC yi Trafo ile düşürüp DC olarak doğrultma projesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
7.367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar. Okulda bir proje verdiler ve proje özetle şöyle; 220 volt AC yi 5-50 volt arası DC ye getirmemiz lazım. Öncelikle trafo ile düşürüyoruz 24V AC veya 6V AC gibi. Sonra bunu tam dalga doğrultuyoruz ve bir adet kırmızı led yakıyoruz. 220 volt tarafından minimum akımı çeken ve ledi en parlak yakan projede en yüksek notu alıyor.

Trafolarda bazı araştırmalar yaptım. 220 yi 24 e düşüren trafo, 220 yi 6 ya düşüren trafodan daha az akım çekiyor. Yani akıma da dayalı bir proje olduğu için 220 yi 24 e düşürmem en mantıklısı. Fakat bu durumda kök2 ile çarptığımızda 35 volt gibi bir değer geliyor. Bu voltaj ile led yakmak için de büyük bir direnç gerekiyor. Tam hesaplamaları pek yapamadım fakat daha büyük bir direnç daha fazla akım çekmezmi ? Ufak bir hesaplama yaptığımda 220-24 trafo ile 1.8k ohm direnç kullanmam gerekirken 220-6 da 330 ohm direnç gerekiyor.

Tavsiyelerini bekliyorum. Ayrıca köprü diot için parça ismi yazarsanız çok sevinirim. Bunlara uygun filtreleme için kapasitör değerleride gerekiyor.

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogulcanozugenc -- 27 Kasım 2013; 18:10:08 >

• okulun ne ?

led leri pwm ile calıştırırsan daha az akım ile daha cok ışık alırsın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: why_living

okulun ne ?

Bahçeşehir Üniv. Elektrik-Elektronik müh.

Tam olarak nasıl oluyor bu dediğiniz ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ogulcanozugenc

quote:

okulun ne ?

Bahçeşehir Üniv. Elektrik-Elektronik müh.

Tam olarak nasıl oluyor bu dediğiniz ?

Alıntıları Göster
    pwm = pulse wave modulation

aralıklı dc anlaşılabilinir.

aç kapa aç kapa yaparak.

mesela tv uzaktan kumandaları kızılötesi led ile calışır . bu sayede daha uzak mesafelere ışık ulaşır.

• quote:

Orijinalden alıntı: edi_büdü

pwm = pulse wave modulation

aralıklı dc anlaşılabilinir.

aç kapa aç kapa yaparak.

mesela tv uzaktan kumandaları kızılötesi led ile calışır . bu sayede daha uzak mesafelere ışık ulaşır.

Alıntıları Göster
    http://www.elektronot.com/cms/index.php?page=555-ile-pwm

• quote:

Orijinalden alıntı: edi_büdü

http://www.elektronot.com/cms/index.php?page=555-ile-pwm

Alıntıları Göster
    1 led 1 direnç koymaktansa bu kadar malzemeyi koymamıza rağmen daha az akım çekeceğinden eminmiyiz ? Projeyede baktım gayet güzel :)

• quote:

1 led 1 direnç koymaktansa bu kadar malzemeyi koymamıza rağmen daha az akım çekeceğinden eminmiyiz ? Projeyede baktım gayet güzel :)

Alıntıları Göster
    bilmem sence ?
  • quote:

bilmem sence ?

bilmiyorum ama verdiğiniz linkteki projeyi yapmaya karar verdim. her türlüsünü deneyip en verimli hangisiyse onu gerçekleştiririm

Teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogulcanozugenc -- 27 Kasım 2013; 19:56:53 >
  • quote:

quote:

bilmem sence ?

bilmiyorum ama verdiğiniz linkteki projeyi yapmaya karar verdim. her türlüsünü deneyip en verimli hangisiyse onu gerçekleştiririm

Teşekkür ederim.

Alıntıları Göster
    belki bir led ile dedigin verimi yakalayabilirsin ama enerji / ışık verimliliğinde pwm önemlidir.

kalkıp 1 adet 3 ma lik lede pwm yaparsan daha fazla akım cekebilirsin.

sallama hesap ile ...

ama 300 ledi direnç ile 900ma de 10 lümen calıştırır + direnc üzerinde düşen gerilim ısı olarak ortaya cıkar.

ama pwm ile sürersen 300 ledi 500 ma ile 10 lümen calıştırır + devre elemanları üzerinde düşen gerilim ısı olarak ortaya cıkar.

• Burda bence en mantiklisi 1 volt ac trafodan gelen akimi dogrultup lede direk vermek olur tabi bulabilirsen trafoyu
  • quote:

Orijinalden alıntı: du riechst so gut

Burda bence en mantiklisi 1 volt ac trafodan gelen akimi dogrultup lede direk vermek olur tabi bulabilirsen trafoyu
    @du riechst so gut

trafoda voltaj azaldıkça çektiği akım artıyor. baya artıyor hemde. o yüzden bana mantıklı gelen 220 yi 24 e falan düşürmek. ama denemeden de birşey diyemem. sadece bi kaç trafonun datasheetinde gördüm bu değerleri.

@why_living

anladım. iyi oldu bunu öğrendiğim :) teşekkürler.
  • quote:

@du riechst so gut

trafoda voltaj azaldıkça çektiği akım artıyor. baya artıyor hemde. o yüzden bana mantıklı gelen 220 yi 24 e falan düşürmek. ama denemeden de birşey diyemem. sadece bi kaç trafonun datasheetinde gördüm bu değerleri.

@why_living

anladım. iyi oldu bunu öğrendiğim :) teşekkürler.

Yanılıyorsun sadece voltajla alakalı değil. Daha doğrusu sekonderden çekilen watt ile ilgilidir. Yani 220 volt gerilimi 3 yerine 24 volta düşürüp direnç ile akımı kısıtlamaya kalktığınızda 21 volt direnç üzerinde bulunacak ve gereksiz güç harcayacak, verimsiz olacak.
  • Direnç boşuna üzerindeki gerilimi ısıya çevirecek. En iyisi sizin trafo sardırmanız yada telefon şarjlarında bulunan 220-5V trafolardan kullanmanız. Telefon şarjı kullanırken varsa 500ma lık kullanın. Çünkü çekilebilecek max amper artarken trafodaki tel kalınlaşır telin direnci büyür. Çıkışta gerilimi doğrultmak için hazır köprü diyot kullanmayın. 4tane 1n4001 ile kendiniz kurun. Amac ledi en parlak seviyede yakmak ise direk 5v yu kondansator yada direnc kullanmadan lede veriyoruz. Sanırsam bu tam dalga doğrultma için kullanılabilecek en düşük amper çeken sistem
  • quote:

Orijinalden alıntı: modrizzt

Direnç boşuna üzerindeki gerilimi ısıya çevirecek. En iyisi sizin trafo sardırmanız yada telefon şarjlarında bulunan 220-5V trafolardan kullanmanız. Telefon şarjı kullanırken varsa 500ma lık kullanın. Çünkü çekilebilecek max amper artarken trafodaki tel kalınlaşır telin direnci büyür. Çıkışta gerilimi doğrultmak için hazır köprü diyot kullanmayın. 4tane 1n4001 ile kendiniz kurun. Amac ledi en parlak seviyede yakmak ise direk 5v yu kondansator yada direnc kullanmadan lede veriyoruz. Sanırsam bu tam dalga doğrultma için kullanılabilecek en düşük amper çeken sistem
    LED ler standart 5mm LED mi?
    Eğer seçim sana kalıyorsa bir tane 3W emiter LED alırsın, hiç biri o kadar ışık veremez :)
    Eğer standart DIP LED ise piyasada bir çok farklı LED var.
    Ayrıca tek bir LED için de trafo almak yerine LinkSwitch tarzı ürünlere bakmanızı öneririm, Birkaç çevresel kompanenti var ama trafodaki kayıpları göz önüne alırsanız makul bir seçim olur, bir köprü ve LinkSwitch sonrası zaten çıkışınız 12 V a iner 300mA e kadar da akım çekebilirsiniz. Üstelik o LAB. dersine ben girsem böyle bir devre yapana kesin tam puan veririm. Datasheet' inde aplikasyon devresi de mevcuttur. Bilginize

ekleme:http://www.powerint.com/en/products/linkswitch-family/linkswitch-tn

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi !brahim -- 28 Kasım 2013; 13:27:10 >

• quote:

Direnç boşuna üzerindeki gerilimi ısıya çevirecek. En iyisi sizin trafo sardırmanız yada telefon şarjlarında bulunan 220-5V trafolardan kullanmanız. Telefon şarjı kullanırken varsa 500ma lık kullanın. Çünkü çekilebilecek max amper artarken trafodaki tel kalınlaşır telin direnci büyür. Çıkışta gerilimi doğrultmak için hazır köprü diyot kullanmayın. 4tane 1n4001 ile kendiniz kurun. Amac ledi en parlak seviyede yakmak ise direk 5v yu kondansator yada direnc kullanmadan lede veriyoruz. Sanırsam bu tam dalga doğrultma için kullanılabilecek en düşük amper çeken sistem

yaptığım simülasyonlar sonucu 12V AC veren bir trafo, 470 ohm direnç, 470uF kapasitör ve 4 adet 1n4001 ile doğrultulmuş sistemden 50-60 mA arası çekiliyor. direnç kullanılmadığı zaman led çok akım çekiyor. bunu kontrol altına almak için kesinlikle bir direnç gerekiyor. simülasyon resimlerini koyuyorum birazdan.

Devrede giriş 12V AC 50 Hz. Girişi okuduğum zaman neden 8.49 volt görüyorum ? ayrıca DC ye çevrilmiş halide 10.3 çıkıyor. Neden böyle çıktı değerler sizce ?

@Nipp10 simülasyonlarda tam tersini görüyorum nedense en iyisi gerçekte deneme yanılmayla bulmak galiba

@!brahim valla ledler en basit dışı kırmızı kaplı olan ledler. başka led kullanımı yasak. LinkSwitch önerinizi incelemeye başlıyorum. Teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogulcanozugenc -- 29 Kasım 2013; 11:18:07 >

• quote:

quote:

yaptığım simülasyonlar sonucu 12V AC veren bir trafo, 470 ohm direnç, 470uF kapasitör ve 4 adet 1n4001 ile doğrultulmuş sistemden 50-60 mA arası çekiliyor. direnç kullanılmadığı zaman led çok akım çekiyor. bunu kontrol altına almak için kesinlikle bir direnç gerekiyor. simülasyon resimlerini koyuyorum birazdan.

Devrede giriş 12V AC 50 Hz. Girişi okuduğum zaman neden 8.49 volt görüyorum ? ayrıca DC ye çevrilmiş halide 10.3 çıkıyor. Neden böyle çıktı değerler sizce ?

@Nipp10 simülasyonlarda tam tersini görüyorum nedense en iyisi gerçekte deneme yanılmayla bulmak galiba

@!brahim valla ledler en basit dışı kırmızı kaplı olan ledler. başka led kullanımı yasak. LinkSwitch önerinizi incelemeye başlıyorum. Teşekkürler

Alıntıları Göster
    up

• Ledi her türlü yakarsınız.. yoğunlaşmanız gereken konu piyasadaki en düşük güçteki trafoyu bulabilmek..
  • quote:

Orijinalden alıntı: djoz

Ledi her türlü yakarsınız.. yoğunlaşmanız gereken konu piyasadaki en düşük güçteki trafoyu bulabilmek..
    Ben olaya pro. yaklaşamıyacam fakat 24ac V *1.4= 32dc V olacağını düşünerek. 10 adet 3v 30mA led seri+68ohm1/4w, grup oluşuyor. 50 led kullanılsa 150mA . bu şekilde düşünecek olursak 12v 3led x30mA = 30led 300mA = 1m şeritled. 24v dc gerilim alsanız, sağdece 8led+1ohm1/4w 30mA.
    Bu yapılan sistem ile pro olarak 5w power led ve sürücü devresi yapılsa kıyaslaması ne olur
  • quote:

Merhabalar. Okulda bir proje verdiler ve proje özetle şöyle; 220 volt AC yi 5-50 volt arası DC ye getirmemiz lazım. Öncelikle trafo ile düşürüyoruz 24V AC veya 6V AC gibi. Sonra bunu tam dalga doğrultuyoruz ve bir adet kırmızı led yakıyoruz. 220 volt tarafından minimum akımı çeken ve ledi en parlak yakan projede en yüksek notu alıyor.

Trafolarda bazı araştırmalar yaptım. 220 yi 24 e düşüren trafo, 220 yi 6 ya düşüren trafodan daha az akım çekiyor. Yani akıma da dayalı bir proje olduğu için 220 yi 24 e düşürmem en mantıklısı. Fakat bu durumda kök2 ile çarptığımızda 35 volt gibi bir değer geliyor. Bu voltaj ile led yakmak için de büyük bir direnç gerekiyor. Tam hesaplamaları pek yapamadım fakat daha büyük bir direnç daha fazla akım çekmezmi ? Ufak bir hesaplama yaptığımda 220-24 trafo ile 1.8k ohm direnç kullanmam gerekirken 220-6 da 330 ohm direnç gerekiyor.

Tavsiyelerini bekliyorum. Ayrıca köprü diot için parça ismi yazarsanız çok sevinirim. Bunlara uygun filtreleme için kapasitör değerleride gerekiyor.

Teşekkürler.

-"....220 volt AC yi 5-50 volt arası DC ye getirmemiz lazım..."
    -"...bir adet kırmızı led yakıyoruz. 220 volt tarafından minimum akımı çeken ve ledi en parlak yakan..."

Şartları belirlersek..DC 5v-50v arasında bir besleme seçerek bir (1) adet kırmızı led yakacağız. Hangi besleme voltajını seçmeliyiz ki?...220v tarafında en az akım çekilsin ve Led en parlak şekilde yansın. Ben böyle anladım.İnşallah doğru anlamışımdır. Çünkü mesajlarda çok farklı yorumlar yapılmış.

Bir led'in çalışma koşulları bellidir. LED kaç voltta çalışır, ve ne kadar akım çeker? (En iyi şekilde yanması için, teknik verilere uyulmalıdır.)
    Bizim LED imiz için bilinen sadece bir adet "kırmızı led" olduğudur. Biz bilinmeyen değerleri Kırmızı Led için Volt= 2.2v, Akım= 10mA olarak kabul edeceğiz.
    Burada bizim için verilen kaynak voltajı 5v - 50v arasıdır. İstenilen bu ledi düşük voltajla mı beslediğimiz de yoksa yüksek voltajla beslediğimiz de trafodan az çekilecektir.
    Ledin yanma koşulları sabittir, ve harcadığı güç... 2.2v X 10mA = 22mW (Teknik verilerine göre)

Bu ledi (bize verilen 5v-50v arasındaki)voltajlar dan hangisi ile beslersek en az akımı çeker?(220 volttan)
    5v ile devreye bağlarsak......5v-2.2v= 2.8v direnç üzerindeki gerilim....seri bağlanacak direncin değerini R=2.8v/0.010A=280 ohm olarak buluruz.
    24v ile devreye bağlarsak...24v-2.2v=21.8v direncimizi R=21.8/0.010=2180 ohm olarak buluruz.
    50v ile devreye bağlarsak...50v-2.2v=47.8v direncimizi R=47.8/0.010=4780 ohm olarak buluruz.

Led'in değerleri aynı olduğuna göre dirençlere göre duruma bir bakalım...

5v 280 ohm seri dirençle devre~10mA akım çeker.
    24v 2180 ohm seri dirençle devre~10mA akım çeker.
    50v 4780 ohm seri dirençle devre~10mA akım çeker.

Trafodan çekilen (220v) akıma bakacak olursak......
    Vp/Vs=Is/Ip ye eşittir. buradan...Ip(220v akımı)=Vs(sekonder voltajı) x Is(10mA)/Vp(220) bulunur.
    5v için Ip= 5 x 0.01/220=0.23mA (verilen voltaj aralığı değerlerine göre 220v tarafından en az akım 5v ile çekilir...)
    24v için Ip=24 x 0.01/220=1.09mA
    50v için Ip=50 x 0.01/220=2.27mA

Herhangi bir köprü diyot kullanabilirsin. Devre, gerek volt, gerekse akım olarak zaten düşük güçte. (4 Adet 1N4002 ile de köprü yapabilirsin) .Kondasatör olarak da 220uF-470uF arasında herhangi bir değeri seçebilirsin.
    Ancak, doğru bir 5v devresi yapmak istersen böyle bir devre yapmalısın.....Devrede78L05 de kullanabilirsin.
    NOT: Hesaplanan dirençleri standart olarak bulamayabilirsin..bu durumda 280R yerine 330R, 2180R yerine 2200R (2K2),4870R yerinede 5100R (51K) kullanabilirsin. (Bu direnç değerlerine görede hesaplarda büyük sapmalar olmaz.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahapan -- 30 Kasım 2013; 3:42:28 >

• ahapan kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Öncelikle detaylı anlatımınız için çok teşekkür ediyorum. Projemi doğru anlamışsınız. 220 volt AC yi 5-50 arası DC ye çevirip bir adet led yakıyoruz. Amaç ledi en parlak yakmak ve 220 volt tarafından en az akımı çekmek.

Önerilerinize uyarak 5 volt DC yi uygulayacağım. Fakat verdiğiniz resimde şebeke voltajını öncelikle 9 volt AC ye düşürmüşsünüz. Buda DC ye çevrildiğinde 13 volt'a yakın bir değer veriyor. Sonra bunu 5 volta 7805 ile düşürüyorsunuz. Tabiki devre güzel ve gayet stabil çalışıyor fakat akım yönünden baktığımızda da verimli doğrumuyum ? Ben hesaplamalarımda 220 yi önce 12 ye düşürüp sonra sadece 470 lik bir dirençle ledi sürmek en hesaplısı oluyordu. Galiba hesaplarım yanlış Aslında hesap demeyeyim simülasyon diyebilirim. Üstlerde resminide koymuştum onun hakkında yorum yaparsanız çok sevinirim.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.