Şimdi Ara

220V ile Röle kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
900
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Akvaryumum için Arduino kullanarak bir sistem tasarladım ve büyük oranda da sistem çalışır hâlde. Akvaryumla ilgili bir sıkıntı olduğu durumda vs, akvaryuma bağlı olan tüm elektrikli cihazları da kapatmak istiyorum ve bunu röle kullanarak yapacağım. Röle'yi yem makinesi ile birlikte kullanıyorum ve sıkıntı yaşamıyorum ama 220V ile birlikte kullanırken, içime kurt düştü. Kullandığım röle şu:

https://www.robotistan.com/
    8 Kanal 5 V Röle Kartı Satın Al | Robotistan.com
    http://www.robotistan.com/8-way-5v-relay-module-8li-5v-role-karti

Aslında bir bağlantı denemesi yaptım sıkıntı yaşamadım ama acaba bir şeyi eksik yaptım mı diye de içim içimi yiyor. Mesela Arduino güvende olur mu, elektrik kaçağı olur mu diye düşünüyorum sürekli.

Röle bağlantısını en güvenli şekilde nasıl yapabilirim? Dikkat etmem gereken hususlar var mı acaba? Teşekkürler.

Bu arada bağlantıyı şu şekilde yapmıştım:https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSE0CHjWxE7nfa1vU2MjHx2mrjKcD8enzv7GF1ab6GUcfGkopnTrQ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ufukcoskun -- 17 Şubat 2017; 21:23:27 >

• Ben olsam öncelikle pcb deki delikler sayesinde röle kartını yerden yükseltir güzelce sabitlerdim. Kablolar klemenslere sağlam bir şekilde sıkıştırılmalı, bakır kısımlar açıkta kalmamalı. Arduino için araya 4N25 falan koyabilirsin ama gerek yok bence. Eğer linkteki gibi 8'li modülse en azından yüksek güç çeken ısıtıcı vs ayrı bir röle ye bağlamak daha sağlıklı olur bence.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Laichzeit

Ben olsam öncelikle pcb deki delikler sayesinde röle kartını yerden yükseltir güzelce sabitlerdim. Kablolar klemenslere sağlam bir şekilde sıkıştırılmalı, bakır kısımlar açıkta kalmamalı. Arduino için araya 4N25 falan koyabilirsin ama gerek yok bence. Eğer linkteki gibi 8'li modülse en azından yüksek güç çeken ısıtıcı vs ayrı bir röle ye bağlamak daha sağlıklı olur bence.

Hocam cevabınız için teşekkürler. Elimdeki 8'li rölenin, her bir rölesi 10A akıma uygun. Ayrı bir röle kullanmama gerek var mı acaba? Sonuçta akvaryumdaki elektrikli aletlerin harcayacağı maksimum güç belli.

200w ısıtıcı, 10w dış filtre, 30 tane led kullandığım bir power led sistemim var(30 watt ediyor). Bir de 11 watt'lık UV filtrem var. UV filtreyi zaten farklı bir röleye bağlayacağım bu 8'li röle içinde. Günde 6 saat çalışmasına izin vereceğim.

Şimdi benim derdim şu, bazen 1-2 hafta evde olmayabiliyorum. Su seviyesini arduino ile ölçüyorum. Ne olur ne olmaz, akvaryum patlayabilir. Bunu yıllar evvel yaşadım, akvaryumum patladı ama ben evdeydim sonuçta, hemen müdahale etmiştim. Evde yokken patlarsa, elektrikli aletleri tamamen kapatmak istiyorum. Hepsini tek bir röleye bağlarsam, uzaktan kapatırım diyorum. Şu anda internet üzerinden kontrol edebiliyorum zaten Arduino'yu da. Toplamda güç 300 watt'ı bile geçmiyor, bi' sıkıntı olmaz diye düşünüyorum ama hepsini ayrı ayrı rölelere bağlayın derseniz, biraz kablo karmaşası olur ama bağlarım.

Şu elektrik güvenliği konusunu da bi' çözebilirsem, sıkıntı kalmayacak aslında. Bu 8'li röleler için bir koruyucu kap olsa güzel olurdu.

• Toplam güç bu seviyedeyse gerek yok bölmeye tek röle yeterli. Röleler her ne kadar 10A'e kadar dayansa da devredeki yolların genişliği ve bakır kalınlığı sürekli yüksek akıma uygun olmayabilir bunun için söylemiştim ama toplam güç 250watt civarında o yüzden tek röle işinizi görür.

Şöyle bir şey olabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Laichzeit -- 18 Şubat 2017; 2:3:53 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.