|
Bildirim
|
Elimden geldiğince cevap vereyim hocam.
1. AHVA paneller IPS-like olarak geçer. Panel olarak nispeten daha hızlı bir panel olmakla beraber renk gösterimi olarak IPS kadar başarılı değildir ama oldukça yakındır. Sorun olarak da IPS ile aynı sorunları taşır. En belirgin sorunlar arka ışık sızması ve IPS parlamasıdır. Panelden panele değişir. VA panel ise bu panellere göre daha iyi kontrast vermekle beraber renk gösterimi ve görüş açısı olarak daha dardır. Gri-Gri geçişlerinde tepki süresi IPS'ten kötüdür. VA ekranlarda ghosting/smearing problemi vardır/olabilir. IPS kullandıktan sonra en kötü geçiş TN panele olur. Kaliteli bir VA panel IPS aratmaz diyemem ama renk gösterimi, kontrasti parlama, ekran bulaşması konularında tercih yapmalısınız. 2. 60Hz ile 144Hz arası fark oldukça barizdir. Bazı kişiler fark göremiyorum dese de açıkası bence çok net bir fark var. Günlük kullanımda fare imlecinin hareketi, pencere geçişleriden tutun oyunlarda yüksek tazeleme hızının faydasını görür ve keyfine varırsınız. 3. Şimdiye kadar kavisli ekran kullanmadım. 34 inch düz idi. Bir süre sonra uymadı sattım. Kavisli ekranları sadece Vatanbilgisayar vs. inceledim. 27 inç için çok fark etmeyebilir ama 32/34/35 için bence gerekli. Kavis de 1800R ve altı olmalı. Tabi şu da var. Kullanım amacına göre faydası veya zararı olabilir. Resim/görüntü işleme vs. açısından işi bozabilir. Çünkü köşelerden ekranın ortasına doğru derinlik hissi farklı olacak. Kullanıp görmek lazım. Belki de ne faydası ne de zararı olacaktır. Oyunlar açısından ultra-geniş ekran kesinlikle güzel bir kullanım tecrübesi sunmuştu bana. Şu an onu aramıyor değilim. Olası bir ekran geçişi öncesi 32 inch kavisli 16:9 ekranları da test edeceğim. 4. Sync teknolojileri kartınızın bastığı frame ile ekranın gösterdiği frame arasındaki ayarlamaları yaparak ekran yırtılması (tearing) dediğimiz olayı engeller temelde. Bu da daha pürüzsüz (smooth) bir görünüm verir. AMd bunu yazılımsal olarak yaparken Nvidia özel donanım ile yapıyor. İsterse Nvidia Freesync destekler ama tabi ki istemeyecektir. Eğer kartınız oynadığınız oyunda ekranın tazeleme hızında veya daha yüksek bir FPS basabiliyorsa sync devreye girecek bir durum yok. Lazım olduğu yer daha düşük kaldığı durumlar. GTX 1080 2K çözünürlükte 144 FPS çoğu oyunda veremez. Gerçi öyle bir ayar kasarsınız ki 1080Ti da veremez. Ama Nvidia kart varken Gsync olan bir ekran almak daha makul olmakla beraber monitörler ekran kartlarına göre daha uzun süreli kullanıldıklarından ona göre öncelik verilmeli bence. Eğer 2K 144Hz bir monitör alacaksanız AMD tarafından Vega 56 ve Vega 64 kart mantıklı olacaktır ama onlar da piyasanın durumundan dolayı zor bulunuyor ve pahalı oluyor. Eğer ekran kartını değiştirmem derseniz Gysnc bir model alın. GTX 1080 güçlü bir kart. Eğer Freesync model alırsanız sync teknolojisinden yararlanmadan kartın gücüne dayalı olarak da ekranı kullanabilirsiniz. 5. Çoğu durumda şu kart şu ekranın hakkını verir diye değerlendirme yapıyoruz ve ona göre konuşacak ise 2K 144Hz ekranın hakkı Nvidia tarafında 1080Ti ve AMD tarafından Vega 64'tür. Ama bunlar çok ideal şartlar. Güzel bir Gsync cihaz alabilecek kişi zaten 1080Ti da alabiliyor genelde. Kart iyi performanslı olduğundan yeri geliyor zaten sync teknolosini kullanmaya gerek kalmıyor. bu bir ikilem. Ama dediğim gibi monitör uzun soluklu bir donanım olduğundan ve ekran kartları da oldukça pahalı olduğundan ilerleyen yıllarda 2K 144Hz bir cihaz için 1080Ti dahi olsa sync imkanlarından faydalanacaktır. 6. Viewsonic markadan ziyade Türkiye servisinden kaynaklı sorunlar yaşadı sanırım. Servis ölü piksel, ışık sızması vs. konularda pek yardımcı olmadı kullanıcılara. Münferit olarak birkaç konu açılmıştı. Sorun sayısı olarak baksanız Asus için daha fazladır çünkü daha fazla satılmıştır. 7. IPS panel olarak bu yıl LG Nano IPS ekranlı modelleri sunacak. LG IPS olarak oldukça başarılıdır. Yukarıda bahsettiğimiz AHVA paneller AU Optronics üretimidir. Bu sene için eldeki en iyi cihaz/paneller bunlar idi. 2018-2019'da yeni cihazlar çıkacak. Her yeni cihazda farklı sorunlar olabiliyor. Mesela 2000 USD fiyat ile sipariş alan 4K 144Hz Gsync HDR panelli Asus PG27UQ için de Halo etkisi sorunu var gibi gözüküyor. Ama daha detaylı incelemeler çıkmadı. |
Şu an Viewsonic XG-2703GS kullanıyorum. Cihazdan memnunum. IPS ekranlarda BLB ve IPS Glow gibi sorunlar genelde az veya çok oluyor. Bazıları fazla olduğundan kabul edilecek durumda olmuyor ama bazıları da oldukça az seviyede olduğundan hiç sorun olmuyor. IPS ekran bakarken öncelikle bunu bilmekte yarar var.
Model alternatiflerinizde 27 inch 16:9 ve 34/35 inch 21:9 ekranlar var. Öncelikle buna karar vermek gerekir. İkisi de farklı kullanım tecrübesi sunar. Ben daha önceden düz 34 inch kullandım. Açıkçası kavis olmadan bana pek kullanışlı gelmedi. Şu an kullandığım 27 inch ekran da bir süre sonra ufak gelmeye başladı. Monitörleri en azından Vatanbilgisayar gibi bir yerde canlı olarak görün ama yine de son durum bir süre kullandıktan sonra ortaya çıkıyor. PG348Q oldukça güzel bir cihaz ama 100Hz native değil. Panel normalde 60Hz (farklı kaynaklarda 75Hz olarak da geçiyor) ama 100Hz OC olabiliyor. Ayrıca kavis 3800R. Gsync aralığı 30-100. Açıkçası bu seviyede bir cihaz alacak olsam en azından Dell Alienware AW3418DW (Acer olanına göre daha çok öneriliyor) veya Acer X34P modellerini de hesaba katardım. Bu paneller yeni nesil, native 100Hz (OC ile 120Hz), 1900R kavisli 30-120 Gsync aralığına sahip. Kişiden kişiye değişir ama açıkçası kavisli olacaksa 1800R üzeri bana pek kavisli gibi gelmiyor. Eğer kriterlere HDR da eklenirse henüz çıkmayan ve yıl sonuna doğru çıkacak gibi duran Asus Rog PG35VQ ve Acer Predator X35 modelleri de var. Ultrawide QHD, 200Hz, Gsync, HDR. Bunlar VA ekran. IPS değil. Daha test vs. yok zaten ama ilk akla gelebilecek olumsuzluklar IPS ekranlara göre daha dar yandan görüş açısı ve olası ghosting konuları olabilir. Ama IPS ekranlara göre bleed ve glow açısından daha sorunsuz olacaklardır. Not1: Mevcut durumda belirttiğiniz bütçe istediğiniz özelliklerde 27 inch modeller olur ama 34-35 inch modeller pek olası durmuyor. Forumda 4500-5000TL'ye birkaç tane PG348Q var. 3-4K arası bu modeli bulursanız bence kesinlikle alınabilir. Ama 5K ve üzeri fiyatlar için yeni modelleri beklerdim. Sıfır olarak alacaksanız zaten bütçeyi 7-8KTL'ye çıkartmanız gerekecek. Not2: 27 inch olan modeller hakkında aşağıdaki reddit konularında güzel bilgiler var. Asus, Acer ve Viewsonic modelleri arasından yurt dışında gördüğüm kadarıyla Viewsonic ve Acer daha çok öne çıkıyor ama Asus marka algısı ve ürünün tasarımı açısından daha çok tercih ediliyor sanırım. Aslında 3 model de aynı panel ve bu noktada ürünü farklılaştıran asıl konu kalite kontrol olacaktır. https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/6m7kut/is_viewsonic_xg2703gs_the_best_ips_gaming_monitor/ https://www.reddit.com/r/Monitors/comments/6bvj7a/asus_pg279q_vs_acer_xb271hu_vs_viewsonic_xg2703gs/ Not3: Söz konusu monitörleri kullanmak için GTX 1080 yetersiz olmamakla birlikte hakkını verecekseniz 1080Ti ile kullanmak gerekiyor (oyunlarda). Not4: Biraz uzun oldu cevap. Yardımcı olayım derken umarım kafanızı daha çok karıştırmadım :) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oup59 -- 29 Mayıs 2018; 10:34:47 > |
|
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GurkanGunduz -- 30 Mayıs 2018; 13:32:24 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oup59 -- 30 Mayıs 2018; 14:51:29 > |