yok hocam sisteme ilk kez ups bağlıyorum. bi deneyelim bakalım |
300 Liralık Aküyü Güç Kaynağı İle Tamir Etme (Yuasa) (3. sayfa)

-
-
Bu videoda bahsettiğim yöntemi denet misiniz teker teker?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Çok teşekkür ederim, mutlu ettiniz.
Bilgili insanları severim
fluke kullananı 2 kat severim
quote:
Orijinalden alıntı: Diktatör58Fesat olma kardeşim. Sen ne yapardın?
Fesatlıkla ilgisi yok. Ben size soru sordum. Şarj ettiğiniz kullanılmış aküyü müşteriye sıfır akü diye mi yoksa ikinci el akü diye ki satacaksınız? Basit soru
Ortalama 5 6 yıl bakım gerektirmeyen akünün ömrü. Ondan sonra şarj tutmuyorsa ben direk yenilerim. Olmadık bir yerde marş basmayıp yolda kalmak var. O riske giremem. Birkaç ay önce yeniledim. İnci akü 72 ah 450 liraya.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fxmaster -- 30 Haziran 2021; 23:51:37 > -
Evet yumuşak sülfatlaşmayı "biraz" kurtarabilirsin, anotun yüzey alanı daraldığı için kapasite kalıcı düşer. Daha Hücre tamir ettinmi bilmiyorum. aşırı sülfatlaşmada anot sanki çürük paslı kaportalar gibi çıkar, kırık dökük çıkar, kolpaçinoda dedikleri gibi "kendini vermiştir :)" vs. O yüzden bu aküler imkansız gibi. ve de akü sektörü hızlı tüketim/satış olduğundan da kesin ifadeler yazmak riskli olur
-
Fluke kullanmayı çok severim ama biraz daha uygun fiyatlı olsa keşke :)
-
5-6 yıl iyi bir süre.
Burada akü 1 yılda arızalanırsa bu tür bi yöntemle kullanmaya devam edebiliriz demek istiyorum.
Yoksa 5-6 yıllık bir aküye, belki birkaç kez bu işlemlerin uygulandığı bir aküye iyice işkence etmenin bir anlamı yok :)
-
"Biraz" kurtarabileceğimize katılmıyorum. Sizin de görebileceğiniz gibi C20, C5, 3C ve daha fazlasını gösteren testler yapıyorum. Akünün işlem sonrası kapasitesi ortada. Elbette kayıplar olmuş olabilir ancak "birazdan" çok daha fazla kurtardığımızı düşünüyorum. Hem testler ortada hem de ilk videodaki aküler aylar sonra bile aynı şekilde çalışmaya devam ediyor.
2015 tarihli aküyü 2020 senesinde aynı şekilde kurtardım, akü 3 sene hiç kullanılmamıştı. Tabii ki tam kapasite veremedi ama %80 kapasite birçok uygulama için fazlasıyla yeterli olabilir.
Ayrıca sadece sülfatı giderip voltaj ölçmüyorum, detaylı testler yaptığımı ve bu akülerin sonrasında tekrar tekrar kullanıldığını vurguluyorum.
Her deşarj işleminde sülfat oluşur(1 deşarjda bile oluşur) sonra şarj ettiğimizde bu sülfat giderilir. Şarj etmezsek bu sülfat sertleşmeye başlar, giderilmesi daha zor olur. Ancak bu tür işlemlerle giderilebilir.
Giderildiğinde akü ilk günkü haline döner mi? Bu maddenin, kimyanın yapısına aykırı. Ancak kullanılabilecek duruma gelir. Kapasitede biraz düşüş olabilir, cycle sayısı azalmış olabilir, çalışma sıcaklık aralığı daralmış olabilir bir sürü şey olabilir ama son kullanıcı için kullanılabilir duruma geldiği çok açık.
Her akü kurtulur mu? Tabii ki hayır.
Aşırı sülfatlaşmış bir akünün sülfatı giderilebilir mi? Büyük oranda hayır.
Ben videoları izlemediğinizi düşünüyorum :) (tabii ki izleme zorunluluğunuz yok, bu konularda tecrübeniz de olabilir ancak karşı tez üretmek için inceleyip kanıt sunmanız, şurası yanlış, şunu eksik yapmışsın veya şöyle yapmalıydın demeniz gerekir)
Mesela C20 testi dediniz, C20 testi yaptığımı da gösterdim.
Yılda milyonlarca liralık akü satan bir firmada çalışıyorum, bana kalsa kimse aküsünü onarmasın, doğru kullanmasın, bozulduğu anda yeniden akü satalım. :) Ancak böyle bir zihniyete sahip değilim.
Bu tür paylaşımlar son kullanıcı içindir, ayda binlerce akü alan, milyon liralık cihazları olan firmalar zaten böyle işlerle uğraşmazlar ve onlara akü satmaya devam ederiz.
İyi günler ve iyi çalışmalar dilerim.
-
Emeğinize sağlık.
Bendeki ups akülerinde sizin yöntemi kullanacağım. Ne durumda olduğunu bilmiyorum. UPS elektrik gidince hemen kapanıyor.
Video yu izlediğimde voltaj sabit değil. Arada 12v - 13v değerlerine kadar düşüyor. Siz mi değiştiriyorsunuz. Yoksa kendi kendine mi değişiyor.
Birde illa 14.4V luk güç kaynağımı gereklidir. 12V luk güç kaynağı ile yapılamaz mı.
-
Değerli bilgiler için teşekkür ederim kanala abone oldum.
-
Teşekkür ederim.
Akünün 14.4 volta kadar şarj edilmesi gerekiyor. (14 volt da olur ama daha aşağısı işe yaramayabilir, 12 volt kesinlikle işe yaramaz)
Voltajı en başta 14.4'e ayarladım ondan sonra hiç dokunmadım. Düşmesinin sebebi aküdeki sülfatın giderilmesiyle "yalancı voltajın" düşmesi.
Normalde 11 volt olan sağlıklı bir akü takıp güç kaynağını 14.4 volta ayarlayıp şarjı başlatsaydım akü önce 12, sonra 12.5, sonra 13, sonra da 14.4 volt olacaktı. (Sayılar sallamadır)
Burada akü sağlıklı olmadığı için voltaj bir anda 14.4'e fırlıyor. Voltaj düşeceği son noktaya kadar düştükten sonra yükselişe geçiyor ve bir daha düşmüyor.
Elektrik gidince hemen kapanıyorsa akülerden en az 1 tanesi arızalıdır. İnşallah bu yöntemle düzelir.
-
Çok teşekkürler.
-
konunun tamamını okumadım, daha önce yazıldı mı bilmiyorum ancak sülfat kırma işlemi 14.4v ile yapılmaz, standart şarj voltajıdır bu. bu işlem için en ideali 16v'tur. redresör ile 16-16.5v gibi bir değer (düşük amper kullanarak) 24-48 saat boyunca verilir ve durumu kötü olan akünün en iyi hale gelmesi sağlanır.
ayrıca, ağır sülfatlaşma yaşamayan normal döngüde kullanılan aküler de belli aralıklarla (6 ayda bir) 15v ile şarj edilerek "equalization" işlemi uygulanır (yani tüm hücrelerin eşit derecede şarj olup, ufak tefek sülfatlaşmaların kırılması işlemidir) ve kullanım ömrü uzatılır.
bilginize.
-
Merhaba söylediklerinize katılmakla birlikte 0 volta düşmüş bir aküyü 16.1 volta kadar şarj etmemize ilk aşamada gerek yoktur. Önce 14.4'e kadar zorla şarj etmeye çalışarak sülfatın yavaş yavaş kırılmasını bekleriz. Bu işlem sonucunda aküyü onarabildiysek kullanmaya devam ederiz, tam olarak onarılamadıysa 16.1 volt ile şarj edebiliriz. Benim uyguladığım redresör şarjına benzese de tam olarak aynı değildir.
Mutlaka arada bir dengeleme yapılmalıdır ama tam olarak bu videonun konusu değildi. İlerleyen videolarda bundan da bahsetmeyi düşünüyorum.
Ben en basit, en risksiz yöntemi anlattım bu videoda. 14.4V ile aküyü onarabildik, yaptığımız kapasite testlerinde çok iyi sonuçlar aldık.
Daha kötü durumlardaki aküler için dediğiniz yöntemi uygulayabiliriz, hatta darbeli şekilde çok daha yüksek voltlar uygulayabiliriz ancak bunların hepsi farklı farklı yöntemlerdir.
Bilgilendirmeler için teşekkür ederim.
-
jel veya kuru akü fark etmiyor mu ? Çünkü farklı çalışma prensipleri var.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
İkisi için çeşitli yöntemler uygulanabilecek olsa da bu yöntem ikisinin de kesişimindedir.
İki aküye de uyar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X