Şimdi Ara

32/64-Bit işletim sistemi nedir, ne işe yarar, hangisini kullaniyorum? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
23.169
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Bu konuyu bende yeni öğreniyorum. 32 Bitlerin 3 - 3,5 in üzerini desteklemediğini bilmiyodum. Bu konuda birkaç sorum var.

2 Slotta 1'er GB'dan toplam 2GB ram'im var. Fakat bu RAM'i alıp taktığımdan beri (1 seneyi geçmiştir) bilgisayarıma sağ tıklayıp baktığımda 1GB Ram olarak gösteriyor. Ne denediysem olmadı. Fakat birşey daha dikkatimi çekti. CTRL+ALT+DEL ile Görev Yöneticisi'ni açtığımda, pencerenin sağ altında "Ayrılmış Bellek:" kısmında "**M/2459" yazıyor. İşlemler arttığında sol taraftaki rakamda bellek kullanımına göre artıyor. Eğerki dedim; benim 1GB Ram'im olsaydı bu 1024 civarında olurdu diye düşündüm. Birkaç kez 1000/2459 - 1500M/2459 gördüğüm oldu işlem fazlamdan dolayı. Fakat neden Bilgisayarım'a sağ tıklayıp özelliklere girdiğimde 1GB Ram gösterdiğine anlam getirebilmiş değilim. Şimdi benim Ram'im 1GB mı 2GB mı? Bu kadar bilirkişi varken bu konuya bir açıklık getirmek istiyorum. Daha önce de sorduğumu hatırlıyorum bu soruyu ama kesin bir yanıt alamamıştım. 32bit XP'min 1GB'ın üzerini desteklememe ihtimali olamaz sanırım Yukarıda anlatılanlara göre 3 veya 3,5 e kadar desteklemesi gerek.

Gerekliyse bilgisayarım hakkında kısa bilgi vereyim.

AMD Athlon 64 Processor 3200+
    2.00 GHz, 1,00 GB RAM
    Grafik K.: Asus X1050 Series 256/1024 (512 gösteriyor yalan) 128bit galiba kısaca çöp.
    M.Board: A8V-VM SE
    İşletim: Windows XP Pro 32bit SP3

Birde bu konu ile alakası yok ama aklıma takılan diğer konuda SystemRequirementsLab'da oyunlar için yaptığım testlerde bana her testimde şunu söylemesiydi "You Have: 2.00 GHz Performance Rated at: 3.2 GHz" . Aylardır yaptığım testte hep bunu yazmışlardı. Geçen format atmak zorunda kaldım. Şimdi ise yaptığım testlerde şu sonucu veriyor: "You Have: 2.00 GHz Performance Rated at: 3.6 GHz" Buna da bir anlam getiremedim.

Ve son olarak aradan uzun yıllar geçti hala 64bit XP'nin Türkçesi çıkarılmadı mı?

Teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Haplo -- 6 Kasım 2009; 6:15:09 >

• Haplo ram konusunda şunu söyleyebilirim, eğer anakartın üzerinde onboard ekran kartı varsa ramin bir kısmını Windows o ekran kartına ayırmış olabilir. Bunu bilgisayarda ayrılmış bellek kısmından düzeltmeniz gerekir. Ayrıca bilgisayar açılırken ramleri kaç gb olarak gösteriyor? Bir de şunu sorayım ramleri tek tek takıp çalıştırmayı denediniz mi? Yani ramlerin ikisinin de sağlam olduğundan emin misiniz?
    İşlemci konusunu ben de anlamadım onu bilen bir arkadaş cevaplayabilir ya da teknik yardım kısmında danışın istiyorsanız.
    Son olarak da Xp 64 Bit'e Türkçe yama çıkmadı bu saatten sonra da çıkmaz.
  • Teşekkür ederim. Ayrılmış Belleği biraz araştırdım ve 2 yıl aradan sonra farkettim ki ben hep 1GB ram kullanıyormuşum. Ekran kartını değiştirdiğimde ramimi yükseltmiştim. O zamandan bu zamana hep 1GB gösterdi bilgisayar. Ama ben Ayrılmış Bellek kısmında 2500 üzerinde gördüğüm için sorun etmemiştim. Bunun fiziksel belleğin uzantısı olarak düşünmüştüm. Ayrılmış belleği kaldırdım ve o değer 923'e düştü. Şu an 487M/923 görünüyor. Bu da tehlike demek benim için. Bios'a girdim orda da 1GB gösteriyor. Ekran kartı için ayrılan kısım var ise biosda VGA Config vesaire ayarlarından ayarlanabileceğini okudum araştırdığımda ama o ayarları göremedim. Hem ekran kartı için ayrılmış olsa dahi Bios'da yinede 2GB Ram olarak göstermesi gerekirdi mantıksal olarak. Bu akşam bilgisayarı bir açıp iki Ram'i de denetleyeceğim bakalım. Tekrar teşekkürler.
  • slm arkadaşlar ben pes 2011 extreme yaması indiriyorum da yamayı kurmak için 7z programını indirmem gerekiyormuş işletim sisteminize uygun olan 7z programını indirin diyor 7z 32 bit 7z 64 bit diyor benim hangisini indirmem gerekiyor acaba sistemimi nerden öğrenebilirm ? ?
  • bİLGİSAYARIMA SAĞ TIK. ÖZELLŞİKLER TAMAM
  • Kesinlikle 128 bit
  • Arkadaslar Selamunaleykum baktım herkes yardırıyor 32 mi 64 mu diye...
    Simdi yardımcı olmak isteyen olursa bir soru sormak istiyorum...
    Bu 32 bit 64 bit nedir benim de meslegim elektronik bit nedir ne degildir onları biliyorum ama soyle yazalım...
    İSlemci(CPU): Uzerine verilen frekansta icindeki atomları ayarlanan sekilde hareket etirerek bize herhangi bir bacagından veya bacaklarından"0"(0 volt) veya "1"(5volt) gerilim verir. Bu işlem " 1 bit" demektir... Tabiki bu olay olcu aleti ile falan olculemez .Hani islemcilerin frekansları ozelliklerinde vardır (3.0 ghz, 2.6 ghz gibi...) Buradaki Ghz Gigahertz anlamına gelir bu da;
    1024 byte=1 Kilobyte(KB)
    1024kilobyte(KB)= 1 Megabyte(MB)
    1024 Megabyte(MB)=1 Gigabyte(GB)
    1024 Gigabyte(GB)= 1 Terabyte(TB)Gerisi de var ama bilmiyorum...
    Yani 2,6 Ghz frekansında bir islemci saniyede;
    2,6x1024=2662,4 Megahertz MHZ
    2662,4x1024=2726297,6 kilohertz KHZ
    2726297,6x1024=2791728742,4 HZ yani
    1 HZ(hertz) demek 1 saniyede 1 darbe yapar demek bu da saniyede 1 islem demektir bu da ya "0" ya da "1" verdi demektir.
    Yani 2.6 Ghz hızındaki islemcimiz bir saniyede 2791728742,4 adet isimizi yapıyor demektir

Simdi gelelim soruya (eger cevaplarsanız)...
    Bu 32 bit 64 bit PC'nin hangi ozelligini belirtiyor...Yani aynı anda 64 bit mi isleyebiyor, 64 bitlik paketler halinde mi isliyor bunu cok gezdim ama burdan da cevap gelmezse islemci CEO'larına mail atacam Hade Allah'a emanet olun...

• 32 Bit ve genelde kıyaslandığı 64 Bit, bilgisayarınızda veri yolunu temsil eden rakamlardır. İşlemciyle alakalıdır.

32 Bit günümüzde halen daha kullanılabilen ve en yaygın olan işlemcidir. 32 Bit demek cihazınızın işlemcisinin verileri işlediği yolun büyüklüğünü temsil eder.

Buradan anlayabileceğimiz gibi söz konusu yol ne kadar büyükse, o denli daha fazla veri işlenebilir. Ancak işlemcinin gücü yettiği halde bu yol dolarsa, performans kaybı yaşanır. Veri yolu olarak adlandırabileceğimiz bu büyüklük, beraberinde çeşitli sınırlamaları da getirmektedir.

Örnek vermek gerekirse, 32 Bit mimarisine sahip bir işlemci en fazla 4 GB sistem belleği yani RAM’i görebilir. Siz bilgisayarınıza 8 GB ram dahi taksanız, işletim sistemi bunu 3.8 GB veya 4 GB olarak görecektir. 32 Bit’in limiti bu şekildedir.

32 Bit mimarili işlemciler, yine 32 Bit mimarisine uygun programları ve yazılımları çalıştırabilir. İşletim sisteminiz de buna dahildir. Örnek vermek gerekirse, 32 Bit mimarili bir işlemciye, 32 Bit işletim sistemi kurmak zorundasınız demektir. Anakart veya başka bir donanımı değiştirerek 32 Bit’i arttırmanız mümkün değildir.

32 bit 64 bit farkı nedir?
    Uygulama hızı 64 bit de 32 bit'e nazaran daha hızlıdır. Uygulamanında 64 bit desteğinin olması gerekir, pek çok kullanıcı bu hız farkına varamayabilir.

Büyük boyutlu dosyalarla işlem yapıyorsanız, video, fotograf gibi büyük boyutlu RAMihtiyacınız olacağından 32 bit yerine 64 bit sistemler seçilmelidir. Bazı donanımlar 64 bit sürücüsüne sahip değildir.

Anakartın ve işlemcinin 64 bit olması yeterli olmayabilir ilave donanımlar için 64 bit sürücüsü var mı diye kontrol edilmelidir. 32 bit programları 64 bit işletim sisteminde çalıştırabilirsiniz. 32 bit sürücüleri 64 bit sisteme yükleyemezsiniz.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.