Şimdi Ara

32 Bit 64 Bit Farkı (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
66
Cevap
0
Favori
6.538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Batuist; benim de bilgim sadece RAM kullanımı ile ilgili. Ki onun da bazı yerlerini tam olarak bilmiyorum. Programlama dersinde birazcık bahsedilmişti bundan.

Biraz daha örnek vereyim, belki bunun üzerinden mantık yürütebiliriz. Ben C programlama dili görüyorum. Ve yazacağımız programda kullanacağımız her şeyin öncelikle RAM'de yerini açmamız gerekiyor. (Her programda böyle aslında) Kabaca her karakter (a, b gibi harfler) için 1 bayt, tam değer sayı için 4 bayt yer ayırıyor RAM'de.

Resident'in kullandığı örnekten yararlanalım.

A sayısı 241, B sayısı 758 olsun. Bu ikisini toplayalım ve sonucu C değişkenine yükleyelim. C sayısı da 999 olacak işlemlerden sonra.

32 bitte A sayısını okumak için RAM'de 4 tane adresin içeriğini okuyacak. B için de aynı şekilde. C değişkenine de aynı değeri atarken 4 kümeye yazacak veriyi.

64 bitte ise 2 kümenin içeriğini okuyacak. Bilmiyorum daha az adres okumanın işlemci açısından ne gibi avantajları oluyor. Ama işlemcinin 64 bit desteği olduğu için buna göre iyileştirilmiş bir işlemci olabilir. Tabi ki bu işlemler çok kısa süreceği için 32bit- 64bit farkı olmayacaktır. Eğer teorida 64bit bu yüzden daha hızlı işlem yapabiliyorsa binlerce, milyonlarca satırlık bir programda performans artışı olacaktır.

Bu sorulara cevap arıyorum bende. İşlemci mantığı nedir 64bitte? Yukarıda söylediklerim doğru olabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 241 -- 12 Ocak 2009; 2:16:03 >

• 2 gb +ram alınca ilk işim 64 bit vista
  • 32 bit xp driverler 64 bite kurulurmu ? ben kurayımmı xp 64 bit es geçmeyıın beyler onemli indirip kurcam
  • quote:

Orjinalden alıntı: -PiToN-

32 bit xp driverler 64 bite kurulurmu ? ben kurayımmı xp 64 bit es geçmeyıın beyler onemli indirip kurcam

32 bit driver lar 64 bite kurulmaz. 64 bite özel driver lar vardır onları bulman gerek. gerçi çoğu yeni donanımın var ama eski ise yoktur.
  • İşlemcinin 64 bitlik olması sadece 64 bit uzunluğunda adresleme yapacağını göstermez. Ayrıca işlemci içindeki Register'lar ve Bus'lar da 64 bit uzunluğundadır. 32 bit işlemcide 2 tane 32 bit sayıyı çarpalım ve sonuç 50 bitlik olsun. İşlemci 32 bit olduğundan bu 50 bitlik sonucu göstermesi ve hesaplaması karışık işlemler, basamak kaydırmalar gerektirir. Fakat bu iki aynı sayıyı 64 bit işlemcide işleme soktuğumuzda 50 bitlik sonuç sorun yaratmayacaktır çünkü bit sayısı işlemcinin bit sayısından ufaktır. Tek bir işlem yaptığımızda bu farkı farkedemeyebiliriz ancak sıralı bir çok işlem yapıldığında aradaki fark 2-3 kattan yüksek olur. Fakat bu farkın oluşması için yazılan yazılımın, yazılımın çalıştığı işletim sisteminin ve işlemcinin 64 bit destekli olması gerek.
  • Konu nerden nereye gelmiş.
  • Casper Nirvana Laptop
    Özellikler :

Intel® Centrino® Duo İşlemci Teknolojisi :

Intel® Core TM 2 Duo T7700 (İşlemci Hızı 2.40 GHz., 4 MB L2 Cache, 800 MHz FSB)
    Intel® 965 GM Chipset
    Intel® PRO/Wireless 4965 Kablosuz Ağ Bağlantısı
    Orijinal Microsoft® Windows Vista® Home Premium
    2 GB DDR2 667 MHz Bellek
    160 GB SATA Harddisk
    15.4" WXGA (1280x800) TFT Parlak Renkli Ekran
    512 MB Geforce 8400GS Turbocache Ekran Kartı
    1.3 MP Webcamera
    DVD±RW DUAL sürücü
    Bluetooth
    PCI-e Mini Card
    High Definition audio, mikrofon
    10/100/1000 Gigabit Ethernet
    Multi Card Reader (MS/ MS PRO/ MMC/ SD)
    3 x USB 2.0 port
    IEEE 1394
    Li-ION smart battery
  • herkes birseyler eklemis bari bende ekliyeyim :D arkadaslar bende xp sp2 kullanıcısıyım vista 64 bite gecmek istiyodum fakat baya incelememden sonra xp sp2 ile vista 64 bit arasında ole islemci kullanım bakımından buyuk bir fark yok xp nin avantajlı oldugu konular var vistanın avantajlı oldugu konular var tek dosyayı rardan vista daha iyi acıyo oyunlardada %2 gibi bi avantaj xp de mevcut yani gunluk uygulamaları cok kullanan bi insansanız vista 64 bit size %10 gibi bi performans artısı saglar fakat ben oyuncuyum derseniz %5 lik bi genel gerileme alırsınız yani aslında pek bi fark yok cok arastırdım ve bu kanıya vardım umarım acıklayıcı olmustur Ram olayı ise vista zaten acılısta yaklasık 600 mb ram alıyo 3 gb ram var gene dayandıramadım ben 64 bit de bence bi 5 gb ram cakmak lazım derim600 mb ın assasına indiremedim ben ne kadar msconfig den ayar ceksemde bu ram olayını

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fethi_dogan88 -- 22 Nisan 2009; 22:24:45 >

• en önemli getirilerinden biri bence 4 gb ram ve 2gb farkı..

32 bitte 3,5gb kullanınca fazla bi getirisi olmuyor 2gb'a karşı çünkü verimli kullanamıyor rami.ama 64 bitte ram benchmarklarımda bile ciddi artış oldu.
    ayrıca işletim sistemi çok daha stabil ve hızlı.bence bu en önemli artısı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: fethi_dogan88

herkes birseyler eklemis bari bende ekliyeyim :D arkadaslar bende xp sp2 kullanıcısıyım vista 64 bite gecmek istiyodum fakat baya incelememden sonra xp sp2 ile vista 64 bit arasında ole islemci kullanım bakımından buyuk bir fark yok xp nin avantajlı oldugu konular var vistanın avantajlı oldugu konular var tek dosyayı rardan vista daha iyi acıyo oyunlardada %2 gibi bi avantaj xp de mevcut yani gunluk uygulamaları cok kullanan bi insansanız vista 64 bit size %10 gibi bi performans artısı saglar fakat ben oyuncuyum derseniz %5 lik bi genel gerileme alırsınız yani aslında pek bi fark yok cok arastırdım ve bu kanıya vardım umarım acıklayıcı olmustur Ram olayı ise vista zaten acılısta yaklasık 600 mb ram alıyo 3 gb ram var gene dayandıramadım ben 64 bit de bence bi 5 gb ram cakmak lazım derim600 mb ın assasına indiremedim ben ne kadar msconfig den ayar ceksemde bu ram olayını

arkadasım acıklaman cok ıyı olmus bende xp sp3 kullanırum suanda arasıra oyunda oynuyorum ancak genelde gunluk kullanımım daha fazla... 64bıt ultımate e gecmek ıstıyorum arastırıyorum suanda ancak daha karar veremedım ne yapıcagıma .... sen neyaptın gectınmı ultımate e ? ben gecmeyı dusunuyorum .. yada wındows 7 kurucam bakalım karar veremedım daha cok kararsız kaldım bu konuda... bazısı dıyor cok getırısı var bazısı hıc getırısı yok nasıl olcak anlayamadım..

• Sadece birkaç mesajı okudum. 64bitin çok hızlı olduğunu yazanlar var.

Kendinizi kandırmayın, 64bit'in 32bit ten tek farkı, 64bit yazılımlarıdır. 64bit yazılımı kurarsınız, 32bitte yaptığınız işlemi 2 kat daha hızlı işlersiniz. Yani düz mantık yarı yarıya hız(PROGRAMDA!) onun dışında sen gidip 32 bit program kurarsan zaten 32bit genişlikte çalışacaktır ve 64bit olmasının bir esprisi olmayacaktır. Bunların dışında birde ram olayı var, o kullanıcının kararıdır. 64bit kurup 4gb rami gösterir, ama 64bit program kullanmadığı için sistemin 32bitten bir farkı olmaz.

Ne kadar iddaa ederseniz edin, bunun başka bir cevabı yok. Ayrıca kaçkere kurup kaldırmış olan ben direk tecrübelerim ile cevap veriyorum.
  • Hocam dogru diyosun 64 bit isletim sistemi 64 bit programı gorunce zaten dedigin gibi 2 kat hıza cıkar ama gunumuzde en cok 32 bit kullanıldıgı icin zaten firmalarda genelde 32 bit program yaptıklarından dolayı 64 bit 32 bit arasında cok buyuk bir fark ortaya cıkmıyor ama kanımca 2010 dan sonra ufak ufak insanlar 64 bite donunce esas 64 bitin performansı ortaya cıkcak simdilik ben xp sp3 kullanıyorum 64 bit vista ultimate dusunuyodum ama inceledim xp sp3 vista 64 bit le arasında cok buyuk bir performans farkı olmadıgından(gayet normal ) ve extra masraf cıkarmak istemedigimden (2 gb 800 mhz ram) simdilik xp sp3 de takılıyorum ama seneye bilgisayarı upgrade yaparsam gecme ihtimalim yuksek.
  • En mantıklısı hocam.

Dediğin gibide 2010 ve sonrasında 64bit işletim sistemi daha çok yayılır. Fakat bunu insanlara anlatamıyorsun işte.
    Şuan "ben" win 7 x64 kurdum, fakat kullandığım birsürü program x86 ,yani 32bit olarak kuruluyor. Neden? her programın 64biti yokki? Ama millet sanıyorki bilgisayarı daha hızlı..
  • quote:

Orjinalden alıntı: JANT!

Sadece birkaç mesajı okudum. 64bitin çok hızlı olduğunu yazanlar var.

Kendinizi kandırmayın, 64bit'in 32bit ten tek farkı, 64bit yazılımlarıdır. 64bit yazılımı kurarsınız, 32bitte yaptığınız işlemi 2 kat daha hızlı işlersiniz. Yani düz mantık yarı yarıya hız(PROGRAMDA!) onun dışında sen gidip 32 bit program kurarsan zaten 32bit genişlikte çalışacaktır ve 64bit olmasının bir esprisi olmayacaktır. Bunların dışında birde ram olayı var, o kullanıcının kararıdır. 64bit kurup 4gb rami gösterir, ama 64bit program kullanmadığı için sistemin 32bitten bir farkı olmaz.

Ne kadar iddaa ederseniz edin, bunun başka bir cevabı yok. Ayrıca kaçkere kurup kaldırmış olan ben direk tecrübelerim ile cevap veriyorum.

dostum itü matematik mühendisliğinden mezun bir arkadaşım 32 bit ile 64 bit arasındaki farkın ikisininde ev verimli halllerinin oranını kök2 olarak söylemişti ama yanılıyorda olabilir.

• quote:

Orjinalden alıntı: termo6556

quote:

Orjinalden alıntı: JANT!

Sadece birkaç mesajı okudum. 64bitin çok hızlı olduğunu yazanlar var.

dostum itü matematik mühendisliğinden mezun bir arkadaşım 32 bit ile 64 bit arasındaki farkın ikisininde ev verimli halllerinin oranını kök2 olarak söylemişti ama yanılıyorda olabilir.

hocam isi o iyicene teoriye dokmus Birde sunu ekliyim 64 bite ne zaman programcılar yonlenirse o zaman esas performansı gorcez oyunda winrar da vs de

• Tahminimce Win7 ile beraber 64bit olayı tavan yapacak. Ardından birde win8 olayları başlarsa 32bite kimse bakmaz. Üstüne 64bit yazılımlar... hele hele oyunlar çıkarsa..32bit mazi olur.
  • son 32 bit olan yazılım windows 7 bundan sonra 32 bit kalmicak microsftda bi yerde okumustum.umarım yanlıs degildir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fethi_dogan88 -- 26 Nisan 2009; 18:02:32 >
  • 64bit olayı bence en erken 2010 sonu gibi BAŞLAMAYA başlar
    neredeyse 5 yıl oldu 64bit işlemciler çıkalı ve yaklaşık 3 seneden fazla da 64bit işletim sistemleri
    ama nedense 64bit programlar yok, 64bit win7 kurdum
    yarardan çok zararını gördüm, 32bitte çalışan bir sürü program 64bit işletim sisteminde çalışmayı reddediyor

ayrıca öyle performans farkı falan da yok, 64bit daha hızlı diye kendinizi kandırıyorsunuz diyelim, bari yalan yanlış konuşup milleti kandırmayın, boşu boşuna millet 64bit kurup da eziyet çekmesin
    öyle teorik bilgilerle olacak iş değil zaten, yok kök 2 kadar fark varmış yok 64bit komut diziniymiş, hani nerde aynı sürede açılıyor programlar aynı sürede yükeniyor, 64bit programlar gelince yararını görecekmişiz, gelsin de o zaman görelim 5 sene olmuş hala ortada fol yok yumurta yok
    64bit farcry denemelerinde de en fazla 5fpslik bir artış gözlenmişti ama nedense oyun hiç 64 bit olarak ek paket olarak bile sunulmadı, madem hızlıydı neden paket olarak bile sunulmadı, demek ki 64bit için daha yolun çok çok başındayız, ben kurdum çok pişman oldum hiç gereği yok böyle şeylere kasmayın

• @achfighter

hocam bu olayı anlatıyorum, anlatıyorum,anlatıyorum bazılar an-la-mı-yor. Birkaç birşey bilmeyen geliyor iddaa ediyor, neymiş 64bit çok hızlıymış. Ne diyebilirsin ki.
  • Aynen Çok fark yok zamanla oturcak sistem o zaman yararını gorcez simdi arkadasın dedigi gibi 64 bit icin erken ne zaman 64 bit program cogalır 32 bit program kalmaz ve 64 bit sistemler iyilesir o zaman yararı dokunur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fethi_dogan88 -- 26 Nisan 2009; 21:36:50 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.