Şimdi Ara

32 bit 64 bit meseleleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
0
Favori
57.920
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Benimle aynı durumda olan bir kaç arkadaş görünce bu topic'i açmaya karar verdim. ilk olarak bu meseleyle neden uğraşmak zorunda kaldığımı belirtiyim ardından bildiklerimi ve bu konu ile ilgili olarak buradan tartışalım diyorum.

Ben bir laptop alacaktım 2gb yerine 4gb ram olsun mu diye düşünüyordum ki, bu bit meselesi çıktı karşıma. Arkadaşlar işletim sistemleri 32 ya da 64 bit oluyormuş. Yani biz bilmesek de hepimizin xp'si ya da vistası aslında aynı değil. Bazılarımızı ki 32 diğerlerinin ki ise 64 bitmiş. (Ya... Ben şahsen dün öğrendim.)

Bunun şöyle bir önemi var; 32 bit olan işletim sistemleri en fazla 3gb ram'e izin veriyor (belki başka önemleri de vardır, galiba gerekli koşullar sağlanınca 64 olanlar daha üstün hale geliyor, {uf ya bi bilgisayar alacağız neredeyse okuluna gitcez onun yüzünden}). Neyse yani 4gb ram almak istiyorsanız, 32 bit işletim sistemi almayın. (Ben zamanında {şu anda da 258 kullanıyorum} ram yetersizliğinden çok acı çektiğim için mi ne takıntı oldu 4 istiyorum) 64 bit işletim sistemi alın. Eğer 2gb ram yeterli diyorsanız zaten, böyle bir sorun yok.

Yalnız 64 bit işletim sistemi kurmak için işlemcinin de 64 bit olması gerekirmiş. 32 bit işletim sistemii kurmak içinse işlemcinin 32 bit olması gerekmiyor. Yani işlemciniz 32 bit ise sadece 32 bitlik işletim sistemi kurabilirken, işlemciniz 64 bit ise ister 32 ister 64 bitlik işletim sistemini kurabiliyorsunuz.

Ram meselesi dışında da bu farklılığın önemli olduğu alanlar driver ve uyumlu diğer programları bulmanın kolaylığı ve
    hız. 64 bitler eğer uygun program olursa daha hızlı galiba.

Aldığınız bilgisayarın işlemcisinin ve işletim sisteminin 32 mi yoksa 64 bit mi olduğunu nasıl anlarsınız? Valla hiçbir fikrim yok.

Problem alanı: Laptop satanlar içinde 32 bit veriyormuş genelde, 64'e geçmek isteyince sürpriz. "para ver yenisini al" densizliği ile karşılaşıyorlarmış. Bu istisnai bir durum değilmiş. Yani iki kere işletim sistemi için para vermek durumunda kalınıyormuş. (Ya, korsanla mücadele falan derken tv'de şurda burada güzel güzel konuşanlar, korsan hırsızlıktır deyip duranlar, ellerine fırsat geçince soymaktan geri durmuyorlar.)

Ben bildiklerimi anlattım, tabi daha iyi bilenler hatalı yerleri düzeltirler umarım.

• quote:

Orjinalden alıntı: umutkara1

Benimle aynı durumda olan bir kaç arkadaş görünce bu topic'i açmaya karar verdim. ilk olarak bu meseleyle neden uğraşmak zorunda kaldığımı belirtiyim ardından bildiklerimi ve bu konu ile ilgili olarak buradan tartışalım diyorum.

Ben bir laptop alacaktım 2gb yerine 4gb ram olsun mu diye düşünüyordum ki, bu bit meselesi çıktı karşıma. Arkadaşlar işletim sistemleri 32 ya da 64 bit oluyormuş. Yani biz bilmesek de hepimizin xp'si ya da vistası aslında aynı değil. Bazılarımızı ki 32 diğerlerinin ki ise 64 bitmiş. (Ya... Ben şahsen dün öğrendim.)

Bunun şöyle bir önemi var; 32 bit olan işletim sistemleri en fazla 3gb ram'e izin veriyor (belki başka önemleri de vardır, galiba gerekli koşullar sağlanınca 64 olanlar daha üstün hale geliyor, {uf ya bi bilgisayar alacağız neredeyse okuluna gitcez onun yüzünden}). Neyse yani 4gb ram almak istiyorsanız, 32 bit işletim sistemi almayın. (Ben zamanında {şu anda da 258 kullanıyorum} ram yetersizliğinden çok acı çektiğim için mi ne takıntı oldu 4 istiyorum) 64 bit işletim sistemi alın. Eğer 2gb ram yeterli diyorsanız zaten, böyle bir sorun yok.

Yalnız 64 bit işletim sistemi kurmak için işlemcinin de 64 bit olması gerekirmiş. 32 bit işletim sistemii kurmak içinse işlemcinin 32 bit olması gerekmiyor. Yani işlemciniz 32 bit ise sadece 32 bitlik işletim sistemi kurabilirken, işlemciniz 64 bit ise ister 32 ister 64 bitlik işletim sistemini kurabiliyorsunuz.

Ram meselesi dışında da bu farklılığın önemli olduğu alanlar driver ve uyumlu diğer programları bulmanın kolaylığı ve

Aldığınız bilgisayarın işlemcisinin ve işletim sisteminin 32 mi yoksa 64 bit mi olduğunu nasıl anlarsınız? Valla hiçbir fikrim yok.

Problem alanı: Laptop satanlar içinde 32 bit veriyormuş genelde, 64'e geçmek isteyince sürpriz. "para ver yenisini al" densizliği ile karşılaşıyorlarmış. Bu istisnai bir durum değilmiş. Yani iki kere işletim sistemi için para vermek durumunda kalınıyormuş. (Ya, korsanla mücadele falan derken tv'de şurda burada güzel güzel konuşanlar, korsan hırsızlıktır deyip duranlar, ellerine fırsat geçince soymaktan geri durmuyorlar.)

Ben bildiklerimi anlattım, tabi daha iyi bilenler hatalı yerleri düzeltirler umarım.

• Bi dakka, bi dakka Artık bir fikrim var, hemen kahkahayı basmayın Intel Core2 Duo'ların hepsi 64 bit'i destekliyormuş.www.notebook.gen.tr'de Emrah'tan öğrendim. (Hızlıyım de mi) İşletim sistemini de artık bilgisayarı satan satıcıya soracaz...

• quote:

Benimle aynı durumda olan bir kaç arkadaş görünce bu topic'i açmaya karar verdim. ilk olarak bu meseleyle neden uğraşmak zorunda kaldığımı belirtiyim ardından bildiklerimi ve bu konu ile ilgili olarak buradan tartışalım diyorum.

hocam ayıptır sorması kaç sitede var bu yazdığın yazı google da adını aratsam heralde senle ilgili bu bilgiler çıkar

neyse ama haklısın bu konuda, cidden bu yapılan Microsoftun koca bir ayıbıdır. hatta forumda bu mesele ile ilgili gene şikayetçi arkadaşlar vardı hatta microsofta ileti gönderenler vardı, tabi microsoftun yanıtı kimsenin aklına gelmeyeceği türdendi
    acaba bu yazdıklarımı diğer siteyede mi yazsam

• kardeş benim ramlar pazartesi geliyo takım hemn sana habr vericem pae desteği ile çözmee çalışcam yoksa arkadaşla beraber benım cd den yulucez oo vistayı kurdu öle yazıyormuş 32 mi kurim 64 mu ne iş anlamadım ama aldık ramları takıcaz sen haber bekle sonucu buraya yazarım
    helal olsun sana 256 mb ramla mkaınyla idare edşyon ya virüs kotuyucu felan kullanmazsın heralde

256 mb ram
    512
    1gb
    2gb
    4gb
    8gben süperi masa üstü pc me laptoptan sonra hemen alıcam 8 gb yapcam 4.2 gb ddr2 yapıcam
    zaten 3 gb var şu anca
    1250 gb hdd
    q6600 işlemcikasa alamet ancak tek eksik ram 8 gb delil onu da yapcaz allahın izinişyle

• magmar

Yok yok ayıp değildir. Eğer soruyu yanlış anlamadıysam bu site dışında, notebook.gen.tr 'de var yazdıklarım. Bir diğer sitede yok diye hatırlıyorum. Google'da aratmaya gelince, muhtemelen başka şeyler çıkar. Bence diğer siteye de yaz, herkes her siteyi görmüyor ki...

• Yeni bir bilgi: Bilgisayarcılarda sattıkları ürün üzerinde olan işletim sisteminin kaç bit olduğu da etiketlerde yazıyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • umut kara yazdıkların doğru. bildiğim kadarıyla bilgisayarlar 64bit işletim sistemi yüklü olarak gelmiyor. puyasadan alıp krakerlersin oldukca kolay
  • Ben de öyle yapmayı düşünüyorum.
  • İmzamdaki sisteme 2+2 GB VERITECH DDR-2 667 MHZ ram taktım.Şuan 32 BIT olan VISTA HOME PREMIUM ram miktarını 3 GB olarak görüyor.Bakalım ileride microsoft bu durum için bir yama çıkartacak mı?
  • Ben şimdilik 3 gb görmeye razı oluyorum, çünkü fırsatım yok bu işle ilgilenmeye. İlk fırsatta ya xp 64 yükleyecem, ya da vista'nın 64 bitliğini. Tabi bill'e ikini kez para kazandırmayı da düşünmüyorum.
  • 64 bit işletim sistemi kullanan biri ile de görüşmek lazım.Acaba 32 bit sistemden farkı nedir?Bunu da iyi irdelemek gerekli bence.
  • İlk farkı 3 gb yerine 4 gb ram kullanabilmemiz. Sorun sadece 4 yerine 3 görmek değil, gerçekten 4 yerine 3 kullanılabiliyor en fazla 32 bitlik sistemlerde. Bir de 62 bit olan sistemler daha iyi çalışyor, daha yüksek randıman veriyormuş. Ancak driver bulmak sorunlu olabiliyormuş.
  • quote:

Ben şimdilik 3 gb görmeye razı oluyorum, çünkü fırsatım yok bu işle ilgilenmeye. İlk fırsatta ya xp 64 yükleyecem, ya da vista'nın 64 bitliğini. Tabi bill'e ikini kez para kazandırmayı da düşünmüyorum.

xp 64bit yüklemeni tavsiye etmem driver sorunu yaşaman oldukca yüksek bir ihtimal
  • bu konu benım de aklımı kurcalıyor

ben de bır surelıgıne 64 bit denemeyı dusunuyorum

ama vista istemiyorum XP 64 bit bulabilirsem anında denıyecem
  • quote:

Orjinalden alıntı: c@lculus

bu konu benım de aklımı kurcalıyor

ben de bır surelıgıne 64 bit denemeyı dusunuyorum

ama vista istemiyorum XP 64 bit bulabilirsem anında denıyecem

64 bitlik XP kolay bulunuyormuş. Denemeyi yaptıktan sonra sonucu buraya da gönder, biz de deneyiminden faydalanalım.
  • ya arkadaşım 4 gb lık ramla 32 bitlik xp de sorun yaşadığını söyledin. yaşadığın sorun reset sorunu mu?_ yoksa başka birşey mi aynı şey benimde başıma geldi 3 gb yapınca düzeldi. Ayrıca teknik servisteki eleman bana 64 bitlik xp kurarsam sistemiin daha randumanlı çalışacağını söyledi. Yorumunu bekliyorum... şimdiden teşekkürler
  • Reset sorununu bilmiyorum ama 4 gb ram varken 32 bitlik yerine 64 bitlik iştetim sistemi kullanılırsa mutlaka randıman artışı olacaktır.
  • belki konuya açıklık getirebilirim 32 bitlik bilgisayar mimarisinde tüm adresler data'lar vb 32 bitlik sayılar halinde tutulur aynı şekilde 32-bit CPU larda da registerler 32 bittir. 32 bitlik bir işlemci teorik olarak 4 gb civarında memory adresi üretebilir,, yani bunun anlamıda 32 bit bir işlemciyle fiziksel olarak 3-3,5 gb civarında bir ram kullanabilirsiniz fakat her 32 bit işlemci cpu %100'de çalışsa bile hep her zaman bu teorik 4b lık ram yükünü üretemez büyük olasılıkla(emin değilim işlemciye göre değişebilir bu) Cpu da durum böyleyken 32 bit mimarisine göre yazılmış bir işletim siteminin (örneğin xp 32) desteklediği ram miktarının 3gb olması aslında pekte yadırganacak bir şey değil Microsoft büyük ihtimalle 3gb'tan sonrasının sistem için pekte büyük bir performans artışına yol açmayacağını bildiği için 3gb'ta sınırlandırmakta pek zarar görmemiş olabilir.(tabii bu sadece varsayım Microsoft ne yapacağı belli olmaz) Ama kesin bir şey var ki 32 bit bir cpu nuz varken isterseniz 50 gb raminiz olsun işletim sistemi de 50 gb rami desteklesin sizin yine de 3-4 gb arası bir kullanım alanınız olur ram olarak. (Yukarıda söylediklerimin hepsinde paralel computing'i ayrı tutmak gerek)

64 bit bilgisayar mimarisi de işte bu noktada devreye girerek işlemcinin adresleyebilme büyüklüğünü 2üzeri64/2üzeri32 = 2üzeri32 kat arttırmıştır.Yani teorik olarak 16.8 milyon tebibyte ram destekleyebilir. Hatta şu an Mac Pro lar 32 gb ram ile çalışabilmekte. Tabii bu ramlerin hakkını veren bir işlemciniz olmadıktan sonra yine bu ramler pek bir işe yaramayacaktır.

64 bit işletim sistemlerinde ise (örneğin XP 64, Vista 64) işletim sistemi 64 bit programların 64 bit bir işlemciyi kullanmalarına olanak verir. Esas olayı budur bu sayede 64 bit olarak yazılmış bir program 32bite göre daha iyi performans verir (örn: 3ds max in 64 bitlik sürümü) Ama tüm bunların içinde önemli bir nokta var bu performans artışını sağlamak için mutlaka cpu Nun 64 bit işletim sisteminin 64 bit ve kullandığınız programın 64 bit olması gerekir ki eğer bunlardan biri bile 32 bit mimari üzerine olursa performans 32 bite göre olur.Zaten bu yüzden 64 bit işletim sistemi ve cpunun çıkmasının üzerinde seneler geçmesi üzerine halen kullanımı çok kısıtlı çünkü 64 bit mimaride kodlanmış programlar kısıtılı.

64 bit mimari ile çalışmak isteyen kullanıcılara önerilimin başında ise asla 64 bit XP kullanmamaları gliyor ki kendisi hiç stabil olabilmiş bir işletim sistemi değil devamlı çökme ve kilitlenme yaşatmıştı bana şahsen (tabii bu benim tecrübelerime dayanarak söylediklerim başka kullananların yorumlarını duymak gerekir.)

Fakat tüm bunlara rağmen artık yazılım ve oyun firmaları artık programlarını Vista nın da gelmesiyle 64 -bit mimarisiyle yazmaya başladı bu yüzden gelecekte artık geçte olsa 64-bitin nimetlerinden faydalanabileceğiz.

iyi günler

• 3 ay boyunca masaüstü sistemimde xp 64 bit kullandım, son derece performanslı ve stabildi, en ufak sorun yaşamamıştım. Starcraft ta dahil denediğim tüm eski/yeni oyunları oynamıştım.

Ancak bilhassa xp 64 bitte laptoplar için driver bulmak hiç kolay değil, bunuda göz önünde bulundurmak lazım
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.