Ya hanı yemın torenı sonrasına denk gelmesede hanı ozel bır nedenden dolayı ızın alma durumum yok mu askerde ?
acemilik bitmeden izin alanı pek duymadım.
izin konusu egitim birligindeki ust kıdemli (rutbeli) komutanlarınla alakalı birseydir. Alabilirsin. Ancak cok ozel bir neden olması lazım (ailede hastalık olum sınav yada seni bunalıma sokacak birsey) o tur durumlarda kendi insiyatiflerinde oldugundan sana 3 4 gun mazeret izni birde 2 6 gun arası yol izni verirler... bizim binbası ve albaylar cok iyi ve anlayıslı oldugunda almıstı 2 arkadas...
Bir kac konuda torunlarımın torunlarını aydınlatayım :
İzin konusu ilk olarak 10 gun izin hakkınız var. Acemiden sonra bunu kullanabilirsiniz. Yol izni 900km (askere giderken verdiginiz ikametgah adresine gore) 2 gun. Uzeri oldugunda 4 yada 6 gun olarak degisir. Bu sure Askerlik bitiminde uzerine yansır. Askeriye ne olur ne olmaz diye 3 gun mazeret izni (askerlik devam eder) hakkınızı saklı tutar sadece gerekli durumlarda size izin verir. Bununda yol hakkı 2 ila 6 gun arasıdır. Bu izin birlik boluk alay komutanlarınızla alakalıdır. Onlar verir verirsede bunu acemide de verebilir.
Dugun vs vs gibi izinlerin alınması ve islemlerin hızlı ilerlemesi icin mutlaka bir davetliye bulundurun boylece hızlıca islemlerinizi halledersiniz. İzinde alırsınız...
Acemilik ve yemin toreni surelerine gelince bu acemilik sureleri gittiginiz zamana ve yaptıgınız goreve gore degisir. Jandarma olarak 2 hafta sonunda yemin toreniniz olur. Aralıkta gidenlerin bu sekilde oluyor. Denizci piyade ve havacılar 28 gun sonunda yemin toreni yapıyorlar. Jandarmalar 2 hafta sonunda yemin toreni bittikten sonra normal egitimlerine devam ediyor. Taki acemi egitimi bittikten sonra usta konumuna gelince zaten dagıtımları oluyor. Fakat yemin toreninden sonra 2 gun evci cıkıyorlar. (cuma cumartesi pazar) 333.Kısa donemlerin piyade ve jandarmaların yemin toreni egitimleri kısa surmus ve 22nisanda yemin ettiler. bu da onların gittikleri zamanla alakalı bi durum. Ama genel olarak boyle ve yemin toreninden sonra 2 gece 3 gun izinli cıkıyorsunuz. İzinde garnizon sınırlarını terk etmeniz yasak zaten her sabah gidip imza atmanız gerekiyor. Fakat bizim binbasının anlatımı ile ozel jetiniz var ve sabaha imzaya yetisebilirseniz istediginiz yere gidin :) imza saatlerini kacırırsanız pek hos seyler olmayacagını en azından askerliginizin uzayacagınıda ekleyim.
Normal olarak ailenizin yanına evci cıkma durumunuz soyadınızın tutması durumunda olabiliyor. Fakat bundada insiyatif tamamen komutanlarınızda. Eger aileniz uzaktan sizi hafta sonu ziyarete geliyorsa komutanlarınızla konusup izin alabilirse hafta sonu evci cıkabilirsiniz. Bu oluyor. Fakat kalacagınız yerin otel olmasını ister bazı komutanlar ve tam adresi mutlaka vermeniz gerekir.
Her turlu sorularınızı sorabilirsiniz cevaplarım :)
Tegmenım sımdı agustosta askere gıdıcem sanırsam ayın 12sınde teslım olucaz senın dedıgın gıbı yemın torenı jandarma olursak 2 hafta baska turlu olursa 4 hafta olucak ablamın dugunu ıse 18 eylulde olacak..Nereye dusersen dus yanında davetıye olursa ızın alırsın dıyebılırmısın bana :D
Komutanlar genellikle kıl degildir. Ozellikle acemelikte cok kıl tip gormezsin. Dugun ablanın oldugu icin %99 gidersin. Acemi egitim birliginde bile olsan yinede gidersin. Gittigini 2.haftasında bunu belirt zaten sana manga komutanın yardımcı olur yonlendirir. Sen dugune 10 gun kala konus davetliyeyi gotur rahat rahat gidersin. En fazla gittigin sure kadar uzatırsın askerligiini ama acemide olursa kendi insiyatifleri ile bile gonderebilirler... (bizim birlikte acemide bi arkadas gitti 7 gun yoktu askerligi uzamadı)
Arkadaşlar, 333. dönem askere gitmiş bir arkadaşıma içerde : "Askerlik 12 aya çıkacağı için, 335. dönem alınmayacak." denmiş. Bu bilgi Elazığ'dan geldi.
Gene bir başka duyum da, askerlik şubelerinin şu an 335. dönem almadıkları yönünde. Bu bilgi de İzmit'ten.
Sizlerin böyle duyumları var mı, forumu okuduğum kadarıyla başvuranlar böyel birşeyle karşılaşmamış.
quote:
Orijinalden alıntı: serhatyal
Arkadaşlar, 333. dönem askere gitmiş bir arkadaşıma içerde : "Askerlik 12 aya çıkacağı için, 335. dönem alınmayacak." denmiş. Bu bilgi Elazığ'dan geldi.
Gene bir başka duyum da, askerlik şubelerinin şu an 335. dönem almadıkları yönünde. Bu bilgi de İzmit'ten.
Sizlerin böyle duyumları var mı, forumu okuduğum kadarıyla başvuranlar böyel birşeyle karşılaşmamış.
bende 329. dönem asker öğretmenim. batmanda görev yapıyorum. geçen yıl nisan ayında başbuğ konuşma yapmış tek tip askerlikten bahsetmişti. canımız çok sıkıldı ama gördüğünüz gibi 329. kısa dönemler askerliklerini bitirdiği gibi 331. kısa dönemler de askerliklerini bitirmek üzere. 333. dönem de askerde şuan.
böyle dedikodulara kulak asmayın. yasa tasarısı olarak meclise gelince o zaman rahatsız olun derim. şuan hiçbir şey olacağı yok. rahat olun. galiba her yıl nisan da tek tip askerlik konusu gündeme getiriliyor, sakin olun.
şuan askerde olan arkadaşlarınız inanın hiçbir şey bilmez. hepsi bir sürü yalanları duyar. bunları size anlatır. orası asker ocağı. yalan çok hızlı yayılır.
bedelli askerlik 12 ay askerlik hatta astegmenlik kalsın uni mezunları 6 ay yapsın
bunlar dedikodu.. bizede bizden oncekilerede hatta onlardan cok oncekilerede soylenen seyler siz yinede biran once gidin ama bu genel kurmayın kararıdır fakat bunu asker bilmez sadece soylenti olarak dedikodu olarak duyarlar saga sola soylerler
Milliyet gazetesinden alıntı:
"Erdoğan ile Başbuğ arasında gerçekleşen görüşmeden sonra, hizmet sürelerinin standarda kavuşması ve kamuoyunda “tek tip” askerlik olarak bilinen sistemin hayata geçirilmesi için çalışmaların hızlanacağı belirtiliyor. Mevcut sistemde yükümlüler üç farklı koşulda askerlik hizmetini yapıyor. Üniversite mezunu olmayan yükümlüler 15 ay uzun dönem er olarak askerlik yaparken, üniversite mezunu yükümlüler 12 ay yedek subay ya da 6 ay kısa dönem er olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hizmet ediyor. Çalışmalarda, askerlik hizmetinin “12 ay ve er” olarak yapılması üzerinde ağırlıklı olarak durulduğu, bu sürenin değişebileceği ancak çok kısaltılmasının beklenmediği kaydedildi. Bu formülün, uzun dönem er ve erbaşların görev süresini kısaltacağına dikkat çekilerek, terör sorununda ciddi bir mesafe alınması durumunda birkaç yıl içinde uygulanabileceği, ancak kısa vadede bir adım beklenmemesi gerektiği belirtildi."
Kısa vadede böyle bir şey yok denmiş, zaten ağustos'a şurda ne kaldı.
bu ülkede böyle kararlar seçim yatırımı olarak ta kullanıldığından kimse gizli bir şekilde çalışma yapıp bir anda böyle bir değişiklik yapmaz. askerdekiler söylenti çıkarmaktan çok hoşlanıyorlar heralde yapıcak iş bulamayınca..
Haklısınız, rivayet hepsi. Başvuru için önce okuldan tecil mi bozdurmak lazım, direk şubeye gidip "ben gitmek istiyorum" oluyor mu?
quote:
Orijinalden alıntı: swartz
bedelli askerlik 12 ay askerlik hatta astegmenlik kalsın uni mezunları 6 ay yapsın
bunlar dedikodu.. bizede bizden oncekilerede hatta onlardan cok oncekilerede soylenen seyler siz yinede biran once gidin ama bu genel kurmayın kararıdır fakat bunu asker bilmez sadece soylenti olarak dedikodu olarak duyarlar saga sola soylerler
askere gideceksiniz 335. dönem. askerde her zaman buna benzer dedikoduları duyacaksınız. yok efendim askerlik kısalacakmış, yok efendim askerlik uzayacakmış, yok efendim şöyle olacakmış, byle olacakmış. hiçbirine inanmayın, ya boşu boşuna ümitlenir ya da boşu boşuna canınızı sıkarsınız. böyle şeylere gülün geçin. bakın şimdi başbuğ konuşma yaptı mı yok. geçen yıl 30 nisanda başbuğ konuşma yapmış, ortalık karışmıştı. 329. dönem konusuna bir bakın. ilk sayfalarda bizim tertipler bolca kızıp umutsuzluğa düştük. bir de baktık ki hepsi boşuna imiş.
sizin durum daha belirsiz, ne başbuğ açıklama yaptı ne başka birşey. kulislerde konuşulan dedikodular medyaya yansıdı o kadar. sıkmayın canınızı bu kısa dönemin kalkması meselesi öyle kolay değil,
o acıklamalar oldu daha oncede oldu burada oyle seyler kolay kolay uygulanmaz yapılmaz....
dostum askerlik subesine git diplomanla deki agustos icin askerlik kararımı aldırtmak istiyorum... onlar islemleri yapacaklardır...
hayırlı olsun simdiden
bende ağustosta gitmeyi düşünyorum ,2009da resim öğretmenlğinden mezun olmuştum 2 yıl tecil ettim ama ama tecili bozacam ,şuan kpss var onu beklyorum ama daha öncede yazmıştım buyılım gitti yani çalışamadım ümtilide deilim biraz sallamada olacak gibi şasnımı denicem yani .. sorum şu bu ağustosta giden az olur diyorlar ve uzun dönem çıkma olasılığı yüksekmiş ve a grubu arızalı anlamı nedir.. bu yazıldığında kısa deönem çıkması olasılığı yüksekmiş yani ben yağmurdan kaçarken doluya tutulmak istemyorum açıkçası kısa dönem yapmak istyorum aslında aralıkta gideyim dedim ama sizce fark edermi .. evci çıkmak" bunun anlamınıda öğrenmek istyuorum vede bu konularda bana tavisye edeceğiniz neler var teşekkürler şimdiden :)
Selam Arkadaşlar,
Benim sevk tarihim de ağustos 2010 ama ben tecilimi uzatmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
Şimdi yüksek lisansa başvurduğumda kazanırsam 5-12 temmuz gibi kesin kayıtlar yapılıyor. kayıt belgemle tecil yaptırabilir miyim?
yüksek lisans gibi bir durumum yoksa tecilimi uzatma imkanım var mıdır?
Not: Daha önce 2008 de lisans sonrası 2 yıl tecil ettirmiştim.
quote:
Orijinalden alıntı: gatagy
bende ağustosta gitmeyi düşünyorum ,2009da resim öğretmenlğinden mezun olmuştum 2 yıl tecil ettim ama ama tecili bozacam ,şuan kpss var onu beklyorum ama daha öncede yazmıştım buyılım gitti yani çalışamadım ümtilide deilim biraz sallamada olacak gibi şasnımı denicem yani .. sorum şu bu ağustosta giden az olur diyorlar ve uzun dönem çıkma olasılığı yüksekmiş ve a grubu arızalı anlamı nedir.. bu yazıldığında kısa deönem çıkması olasılığı yüksekmiş yani ben yağmurdan kaçarken doluya tutulmak istemyorum açıkçası kısa dönem yapmak istyorum aslında aralıkta gideyim dedim ama sizce fark edermi .. evci çıkmak" bunun anlamınıda öğrenmek istyuorum vede bu konularda bana tavisye edeceğiniz neler var teşekkürler şimdiden :)
Dostum herkesin bildiği gibi aralık celbinde askere daha çok insan gittiği için bu dönem de yedek subay çıkma olasılığı azalıyor,oysa nisan ve ağustosta az adam askere gidince yedek subay çıkma ihtimalin yükselecektir.Ancak burdaki en önemli kıstas mesleğindir (mühendilik gibi bir bölümden mezunsan uzun dönem çıkma ihtimali fazladır,bu senin için avantajlı olabilir.) .A grubu arzalı demek askerlik yapmaya elverişli ancak ufak kusurların olması demektir.Benimde içinde bulunduğum gibi gözleri bozuk olanlar muayenede belgelerine a gurubu arızalı yazılır. Ben bu 333 döneme kadar a grubu arızalı olmanın kısa dönem çıkmasına çok büyük katkısı olacağını düşünüyordum, taki gözleri ileri derecede bozuk ve konuşma zorluğu çeken (kekeme) iki arkadaşımı yedek subay alınıncaya kadar.Sanırım bu da nisanda askere gitmelerinden vede inşaat mühendisi olmalarından kaynaklandı. Kısa dönemin kalkmasına gelince inşallah bu uygulama bize patlamaz ama genede ileri zamanda uygulanma ihtimali olabilir.Benim dikkatimi çeken bu söylentinin bedelli askerlik taleplerinin arttığı zamanlarda dile gelmesi.Tsk bu şekilde "ne bedellisi, istersem kısa dönemide kaldırırım" demeye çalışıyolar sanki.
ben resim öğretmenlğinden mezun oldum peki yedek subaylık çıkma olasılığım yüksekmi ,sizce ağustosta mı gideyim aralıktamı.. aslında fazla zamanda kaybetmek istemyorum buarada ben tecilde muayene olmuştum şimdi başvuru yapacağım zaman tekrar muayne olacakmıyım ve arızalı konusunda ben sağlık konusunda bazı şikayelerim var onları dile getirmemiştim (ağır iştmek,bel ağrısı fazla ağır taşıyamamk gibi sorunlarım var) bunları dile getirmelimiyim.. başvurudan sonra sanırım yedek subaylık için formalite icabı sınav yapılıyor bu sınavda ne tarz sorular konular soruluyor ,bana verilecek görevde bu sınav sonucu önemlimi.. son olarak evci çıkmak diye bir terim var bunun anlamı nedir ve kısa dönemde ne kadar izin hakkım var :) biliyorum çok soru sordum ..
quote:
Orijinalden alıntı: M_Ce
Selam Arkadaşlar,
Benim sevk tarihim de ağustos 2010 ama ben tecilimi uzatmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
Şimdi yüksek lisansa başvurduğumda kazanırsam 5-12 temmuz gibi kesin kayıtlar yapılıyor. kayıt belgemle tecil yaptırabilir miyim?
yüksek lisans gibi bir durumum yoksa tecilimi uzatma imkanım var mıdır?
Not: Daha önce 2008 de lisans sonrası 2 yıl tecil ettirmiştim.
yüksek lisansa kayıt olduktan sonra tecil için okulun başvuruyor. lisans'tan sonraki 2 senelik hakkını kullandıktan sonra bir daha tecil ettiremiyorsun askerliğini.
Ben bildiklerimi yazayım, bir de soru sorayım:
M_Ce :Kesin kayıt olduktan sonra,okul şubeye dilekçe yollar. Yalnız şube, okulun başladığı tarihi esas alır. Geçen sene benzer durumdaydım. Temmuz sonu okul şubeye belge yolladı, 1 Eylül'de okula başlıyor dedi. Şube: "Madem okul 1 Eylül'de başlıya, bakaya durumu oluşur" dedi. Çözüm: Bilimsel hazırlık programı gibi bir programa kayıtlı gözükürsen, Ağustos celbinden muay olursun. Okul beni 1 Temmuz başlangıçlı bir bilimsel hazırlık programına kayıtlı gösterdi. Okulla konuşmanı öneririm, yoksa bakayasın.
gatagy: Uzun dönem - kısa dönem için tüm söyleneneler tahminlerde ibaret, askeriye ihtiyaca göre belirliyor. Ama bana sorarsan, son bedelli açılımından sonra genelkurmayın "kısa dönem kalkabilir" tehdidi, insanların Ağustos celbine ilgisini arttırır. Bu durumda istatistiki olarak yedek subay olma şansın azalır. Yedek subah ihtiyacı sabittir, gereğinden fazlası devlete ek maaş yükü getirir. Arzda artış olursa, genelkurmay insanları er olarak değerlendirecektir. Bu benim tahminim.
Er için evci izni: Anne-Baba-Kardeş - Eş, seni haftasonu dışarı çıkartaabilir. Cuma saat 17:00'de ayrılıp, Pazar saat 17:00'de dönebilirsin. Otelde veya evde konaklaman sorun değildir. Bazı yerlerde, her sabah 09:00'da gelip bir kağıt imzalaman gerekebiliyor. Farklı bir şehre gitmeni istemediklerinden böyle bir uygulama var. Amca, hala, teyze, nişanlı vs. kabul değil, 1. derece akraba.
Yedek subaysan, zaten her gün 17:00'de çıkıp evine gidersin. Ev tutmamışsan, lojmanda kalırsın. Bildiğin özel sektör çalışanı gibi oluyorsun, tabi acemliği 3 ay sürüyor. 9 ay bu lüksen yararlanabiliyorsun.
Benim soruma gelince: Tecil sırasında, ilk muayenemi olurken gözümün bozuk olduğunu söylemeyi unuttum (lens vardı). Ayrıca o günden bu yana ameliyat geçirdim. Bunlar beni çürük çıkartmaz, ama A grubu arızalı olmak ve komando olmamak istiyorum. Tekrar muayene olmak için prosedür nedir, bilen var mı?
Herkese şimdiden hayırlı olsun
ARkadas genel olarak soruları iyi yanıtlamıs ama evci cıkmak icin evli kardes gerekiyor arkadaslar onu belirteyim :) fakat illaki evci verecekler diye bir durum yok. o bir insiyatif meselesi. Nasıl carsilarda bir insiyatifse evci iznide komutana baglı bir insiyatiftir.
Senin sorununa gelince dostum... Hizmet kanununa gore zaten komando olsan bile (mavi bere) kesinlikle catısma pusu gibi harekatlara katılamazsın. Kısa donemlerin bunlara katılması kesinlikle yasak. Zaten senin gozunde sorun var gidersin bir askeri hastaneye cok kafana takılıyosa soylersin durumu verirler sana bir komando olamaz raporu :) ama olsanda bisey degismiyor...