Mrhb; high power marka 350 watt PSU yu yükseltmek istiyorum.Ancak çoğu PSU videosu izledim.ama benim iç yapisindan bulamadim.benimkinde 3 sogutma kanalı var.PSU yu yükselmek istedigim parćalarin çoğunu tespit ettim.ancak güc mosfet transistörlerini tam bilemedim. Benim PSU da bu mosfet transistorleri nerede acaba? Şemadaki hangi numalari parcalar bunlar oluyor? Güç artirimi için değismesi gerekli olanlar... Kagida PSU icindeki parçalarin neler oldugunu yazdim. o numaralara ait parçalarin resimlerini de ekledim.yardimci olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkurler.. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi prose1 -- 19 Haziran 2023; 2:12:31 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
350 WATT PSU yu yükseltmek
-
-
15N50A 15 amper mosfet. UG2 2 amper TO-220 kılıf bir diyot. Zaten kart üzerinde D2 ile numaralanmış.
1000W gibi absürt oranda güçlendirme yapmayacaksan mosfetleri değiştirmek gerekmeyebilir. Bunun için mosfetlerin datasheetlerinden akım sınırlarına bakmalısın.
PSU üzerinde voltaj kanallarından çekilen akımı algılamak ve limite ulaşıldığında çıkışı kesmeyi sağlamak için geri besleme dirençleri olur. Akım ölçme için kullanılan dirençler çıkış hattına seri bağlı olur yüksek güçlü dirençlerdir. Bunları değiştirmen lazım. Yoksa yüksek güç çekmek istediğinde PSU korumaya geçerek çıkışı kesecektir.
Artan akımı karşılayabilmesi için çıkış diyotlarını değiştireceksin.(C ile işaretlediğin yerde çıkış akımını doğrultan diyotlar yer alır. ) Bu diytolar ikili yapıda olur, transistör kılıfı içerisine koyulmuş iki adet diyot içerir.)
Artan gücü filtreleyebilmesi için çıkış ve giriş blok kondansatörleri yükseltmen lazım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 19 Haziran 2023; 11:36:28 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam ; öncelikle cevap için teşekkür ederim..cevapta eğer""1000W gibi absürt oranda güçlendirme yapmayacaksan mosfetleri değiştirmek gerekmeyebilir. Bunun için mosfetlerin datasheetlerinden akım sınırlarına bakmalısın."" demişsin.ben mosfetin datasheetini aşağı ekledim..
ben 600 watt gibi bir güce artırım yapmak istiyorum.acaba bu gücü kaldırır mı şimdiki mosfetler?
bir de şu parçaları değiştirsem sistem yeterli olur mu?
1) mosfet transistör yeterli değilse onun yerine ne takabilirim?
2) MBR30100 CT şoke diyot*2tane
3)400_450v x 270 ya da 330 uF mikroforat kondansatör
4) KBJ3510 köprü diyot 1000 v 8 Amper*
5)16v 3300 uf * 2 tane
6)10 v 3300 uf* 4tane
datasheetspdf.com15NA50 datasheethttps://datasheetspdf.com/pdf-file/617565/STMicroelectronics/15NA50/1
-
Filtre kondansatör kapasitelerini yaklaşık iki katına çıkarmalısın. Girişteki 330'lari 680 yap. 12V hattında yer alan 3300'lükleri 6800 yap. PC'lerde 5V ve 3.3v hattından fazla güç çekilmez. Buraları artırmasan da olacaktır.
Girişteki 8 amper köprü diyot 600W'ı kaldırır. Onu artırmana gerek yok. 12V hattının doğrultucu diyotun daha yüksek akımlı bir diyot ile degiştir.
MOSFET yeterli değilse daha yüksek akımlı bir MOSFET takacaksın. N kanal P kanal olayina ve maksimum voltaj ve akıma dikkat etmen yeterli olacaktır. Oradaki mosfetlerin değerleri çok hassas değil.
Tabii ki akım algılama dirençlerini de bulup degiştirmen lazım. Onu da PSU'dan sabit bir akım çekilirken direnç üzerindeki voltajı okuyup orantı ile tam güçteki düşmesi gereken voltajı hesaplayacaksın. Artıracağın güce göre yeni direnç değeri hesaplayıp değiştireceksin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 20 Haziran 2023; 18:27:17 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
hocam;
sizi de meşgul ediyorum ama bir kere kafaya koydum:)
1)12V hattının doğrultucu diyotunu
2)PSU üzerinde voltaj kanallarından çekilen akımı algılamak ve limite ulaşıldığında çıkışı kesmeyi sağlamak için geri besleme dirençlerini
3)Artan akımı karşılayabilmesi için çıkış diyotlarını bilemedim.
acaba resimler üzerinden tarif eder misiniz? resimler üzerinde işaretlerseniz çok sevinirim....
-
Diyotları bulmak için çıkıştan geriye doğru yolları takip edeceksin. Bunun için kartı yerinden söküp arka tarafına bakman lazım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ipli jeton -- 22 Haziran 2023; 15:13:39 >
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
1-3 ---> Çıkış diyotları mosfetlerle aynı görüntüdedir ve schottky diyottur. 3 ayaklı siyah mini kutu gibi.
Mosfet vb tüm 3 ayaklı soğutucuya bağlı ya da kendi başına olan parçaların üzerinde yazan bilgileri not etmelisin. BU yazıyı googleda aratabilirsin, yanına datasheet ya da pinout diyerek de aratabilirsin.
Datasheetleri incelendiğinde istenen projeye uygunluğu da değerlendirilmiş olur.
-
350watt gücünü kaç watt a kadar yükseltmek istiyorsunuz?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X