Bildirim
3D Printer Projesi ( Sigma3d ) ( Open Source ) (26. sayfa)
Daha Fazla ![](/static/forum/img/downicon.png)
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az ![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
2 Misafir - 2 Masaüstü
![](/static/forum/img/close.png)
Giriş
-
vallahi beni uğraştırdınız çinden bekledim 2 hafta gelsinler diye daha önce olsaydı keşke neyse artık. -
Arkadaşlar forumda yeniyim elimde Prusa Mendel 3D yazıcı var. Ama yazıcıyı çalıştıramadım. İçine nasıl firmware atacağımı ve nasıl ayarlayacağımı bilmiyorum forumdaki tüm yazıları okudum firmware ayarları ile ilgili yazı göremedim. Bana yardımcı olursanız sevinirim. Yardımcı olacak arkadaş yokmu acill lütfenn !! -
Merhaba,
Elinizde elektronik donanım olarak hangi kartlar var? Arduino ve RAMPS mı? -
-
Evet hocam elimde arduino mega ve ramps var.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: elektrofobi
Evet hocam elimde arduino mega ve ramps var.
Arduino mega'yı USB üzerinden bilgisayara bağlayıp sürücülerini install ettiniz mi? Eğer Arduino'ya program yükleyebiliyorsanız yapmanız gereken tek şey Internet'ten uygun firmware'i indirip onu atmak. Ben Marlin'i kullanıyorum. Web sitesi :https://github.com/ErikZalm/Marlin -
quote:
Orijinalden alıntı: bermanX
vallahi beni uğraştırdınız çinden bekledim 2 hafta gelsinler diye daha önce olsaydı keşke neyse artık.
Bir dahaki sefere insallah... :) makinalari yeni rayina oturttum... Yeni flex malzeme cekince size numune yolluyacam. Ninjaflex hammaddesi geldi, bir de yaninda bize ozel sigmaflex malzeme ekleyecez, onun denemeleri de 2-3 hafta surer..
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: DrMaestro
Merhaba arkadaşlar,
Belki aranızdan merak edenler olabilir diye şeffaf bir materyel ile bastığım iki objenin resmini göstermek istedim. Filament Colorfabb firmasının XT-Copolyester filamenti. İlk üretildiğinde sadece şeffaf olanı vardı, şimdi renkli olanlarını da yapmışlar. Yazması biraz zor çünkü 250-260 dereceye yakın sıcaklıklara çıkmak gerekiyor ki bu derceler, içerisinde teflon bulunan hotendler için problem kaynağı olabilir (yanabilir!). O sebeple bu materyel ile baskı yaparken cihaza çok uzak bir yerlerde olmamayı tercih ediyorum.
Şeffaf bir filament ile baskı yaparken ilk başta insanın beklentileri daha yüksek oluyor, çünkü filamenti elinize aldığınızda gerçekten şeffaf ama cisimleri bastığınız zaman aynı şeffaflıkta olmadığını gördüm. En iyi sonuçlar, 1-2 katman halinde ve herhangi bir desen oluşturulmadan yapılan baskılarda elde edilebiliyor. İçi %10-15 doldurulsa bile cisimler şeffaflığını kısmen kaybediyor. Aşağıdaki ilk iki resim bu materyel ile bastığım bir vazoya ait. Vazonun tabanı düz olduğundan en şeffaf yeri orası, gövde kısmı daha az şeffaf (bu arada vazoyu Cura'daki spiralize seçeneği ile bastım, bu opsiyon kullanıldığında tabaka tabaka basmak yerine sürekli ve spiral şeklinde bir dönüş hareketi ile cismi basıyor). Üçüncü resim ise filament makaralarını taşısması için kendi tasarladığım bir makara taşıyıcıya ait ve görüldüğü gibi o kadar da şeffaf değil. Basmayı denemedim ama her halde basit bir bardak basılırsa oldukça şeffaf olacaktır.
Malzeme gercekten guzele benziyor, sanirim nylon bazli bir malzeme, seffafinin tam gecirgen olmamasindan belli.
Hatta elinizdeki malzemenin sertligi hakkinda bilgi verirseniz sevinirim. Teflon 260 derecede sorun cikarmaz,ben normal baskilari 255 ile basiyorum absde, ancak kafayi isitip 1 saat o sekilde bekletirseniz sorun yasarsiniz..
Bu tam seffaf malzemeyi de ben deniyecem, onun da hammadesini cekilebilir yapinca onu da bizim marka yapacaz insallah.
Gercekten bu filament isi ucsuz bir derya...
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
-
quote:
Orijinalden alıntı: serkanc
quote:
Orijinalden alıntı: DrMaestro
Merhaba arkadaşlar,
Belki aranızdan merak edenler olabilir diye şeffaf bir materyel ile bastığım iki objenin resmini göstermek istedim. Filament Colorfabb firmasının XT-Copolyester filamenti. İlk üretildiğinde sadece şeffaf olanı vardı, şimdi renkli olanlarını da yapmışlar. Yazması biraz zor çünkü 250-260 dereceye yakın sıcaklıklara çıkmak gerekiyor ki bu derceler, içerisinde teflon bulunan hotendler için problem kaynağı olabilir (yanabilir!). O sebeple bu materyel ile baskı yaparken cihaza çok uzak bir yerlerde olmamayı tercih ediyorum.
Şeffaf bir filament ile baskı yaparken ilk başta insanın beklentileri daha yüksek oluyor, çünkü filamenti elinize aldığınızda gerçekten şeffaf ama cisimleri bastığınız zaman aynı şeffaflıkta olmadığını gördüm. En iyi sonuçlar, 1-2 katman halinde ve herhangi bir desen oluşturulmadan yapılan baskılarda elde edilebiliyor. İçi %10-15 doldurulsa bile cisimler şeffaflığını kısmen kaybediyor. Aşağıdaki ilk iki resim bu materyel ile bastığım bir vazoya ait. Vazonun tabanı düz olduğundan en şeffaf yeri orası, gövde kısmı daha az şeffaf (bu arada vazoyu Cura'daki spiralize seçeneği ile bastım, bu opsiyon kullanıldığında tabaka tabaka basmak yerine sürekli ve spiral şeklinde bir dönüş hareketi ile cismi basıyor). Üçüncü resim ise filament makaralarını taşısması için kendi tasarladığım bir makara taşıyıcıya ait ve görüldüğü gibi o kadar da şeffaf değil. Basmayı denemedim ama her halde basit bir bardak basılırsa oldukça şeffaf olacaktır.
Malzeme gercekten guzele benziyor, sanirim nylon bazli bir malzeme, seffafinin tam gecirgen olmamasindan belli.
Hatta elinizdeki malzemenin sertligi hakkinda bilgi verirseniz sevinirim. Teflon 260 derecede sorun cikarmaz,ben normal baskilari 255 ile basiyorum absde, ancak kafayi isitip 1 saat o sekilde bekletirseniz sorun yasarsiniz..
Bu tam seffaf malzemeyi de ben deniyecem, onun da hammadesini cekilebilir yapinca onu da bizim marka yapacaz insallah.
Gercekten bu filament isi ucsuz bir derya...
Merhaba sayın serkanc,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. XT-copolyester görünüş olarak naylona gerçekten benziyor ancak sanıyorum naylon bazlı değil. Internet'te çok bilgi yok, Colorfabb'ın sitesi Amphora 3D diye bir malzemeden (ki Eastman firması üretmiş) üretildiğini söylüyor, ama tabii bu özel bir isim ve yeterli bir açıklama vermiyor. Materyel oldukça sert, ABS veya PLA'dan zayıf değil diyebilirim. Çok esnek olmadığı bildirilmiş. Yazma esnasında koku oluşturmuyor. FDA tarafından besinlerle temas edebilir onayı verilmiş.
Teflon gerçekten de şimdiye kadar sorun çıkarmadı. Aslında tam bir sorun diyemem ama o sıcaklıklarda hotend'e temaslı plastik parçalar biraz etkilendiler diyebilirim. Hotend'i soğutan fanı taşıyan plastik parça bende beyaz renkli ABS'den yapılmıştı, geçen gün hotendi değiştirirken baktım, kısmen yanmış ve sararmış ısıdan dolayı ama şeklen bir deformasyona uğramamış. Belki de termistör tam doğru ölçüm yapmıyor, daha yüksek ısılarda baskı yapıyorum.
Ninjaflex'in eşdeğeri için tebrik ederim, bunu üreten çok fazla üretici yok daha, büyük bir başarı :)
-
Hocam ilginize teşekkürler evet arduinoya programı attım bunun için ayrlama yapılması gerekiyormuş bu konuda fikrim yoktu. Programı attım arduinoya yazıcıyı denediğimde ise yazıcıda gereğinden fazla ani ısınma tespit ettim ve bununla birlikte yazıcının üzerindeki lcd'ye ısık geliyor buzzerdanda kulak tırmalayıcı bir ses çıkarıyor sanırım benim ramps ve sürücülerde hata olablir. Firmware gelince bende marlin attım arduinoya yazıcının modeline göre(mesala benimki prusa mendel) firmware değişiyormu bilginiz varmıdır. İlginize teşekkürler. -
Yazıcıda ısınma tespit ettiğinizi belirttiğiniz bölge neresi? Motor mu ısınıyor? RAMPS ve Arduino mu ısınıyor? LCD ve buzzer ile ilgili bahsettiğiniz bulgular normal değil, donanımsal bir sorun olabilir.
Yazıcının modeline göre firmware değişmiyor aslında, daha doğrusu RAMPS+Arduino Mega kullanan yazıcıların sadece 1-2 tane firmware seçeneği var. Sprinter ve Marlin en sık kullanılan firmware'ler. Değişiklik yapılması gereken, firmware'in konfigürasyon dosyası, ki bu değişiklikleri Arduino'nun programlama ara yüzünden yapmak gerekiyor. Arduino'nun yazılımını çalıştırıp marlin.pde dosyasını yüklemeniz gerekiyor. O dosya yüklendiğinde üst kısımda birçok sekme göreceksiniz. O sekmelerden configuration.h adlı sekme temel parametreleri içeriyor ve cihaza göre değişiklikleri burada yapmak gerekli. Aslında çok fazla değiştirilecek parametre yok. Ben yazıcıyı satın aldığımda serkanc ve ozgurtheking Sigma3D'ye göre ayarlanmış configruation.h dosyasını da birlikte göndermişlerdi, dolayısıyla temel parametrelerde çok oynama yapmam gerekmedi. O sebeple bu konuda bilgim kısıtlı diyebilirim. Internet'tehttp://andrewfinkle.com/news/2012/11/22/upgrading-ramps-14-to-marlin-firmware-prusa-mendel adresinde açıklamalar var Prusa Mendel'e göre neleri değiştirmek gerektiği ile ilgili, o sayfa size yardımcı olabilir. Veya konuyu takip eden Prusa Mendel sahibi bir arkadaş kendi configuration.h dosyasını size gönderirse doğrudan o dosyayı kullanarak yükleme yapabilirsiniz. Ancak her şeyden önce donanımsal bir sorununuz olmadığından, kablolama hatası gibi problemlerin olmadığından emin olmanız gerekli.
-
Öncelikle eksik bilgilendirdiğim için kusura bakmayın ısınma var derken arduinoyu söylemiştim. Yazıcıyı fişe taktıktan sonra ani olarak arduino ısınıyordu. Kablolama sistemin doğruda sanırım benim arduinoda yada rampsda arıza var. İlerleyen günlerde ramps siparişi verip denedikten sonra sizi de bilgilendiririm. Firmwarede ben ikisinide inceledim Marlin ve Sprinter kodlarına baktığımda arada bazı fonksiyonlar eksikti bende marlin atmıştım. Verdiğiniz linkleri inceleyip denedikten sonra yine tecrübelerimi aktarırım. İlginize tekrar teşekkürler. -
Arkadaslar PLA'yi cozmek icin ne kullaniyorsunuz ? ABS icin aseton is goruyor ama PLA icin ise yaramiyor. Internetten baktigimda direk bir kimyasal goremedim. Hep boyle marka seyler yok araba boyasi bilmem nesi yok pas cozme kimyasali felan garip garip amerikan mali urunleri soylemisler.
Ekleme: Bu arada abs onarimi cok kolay oluyormus. ABS'yi sevmeye basladim :)
Blog yazilariniz icin tesekkurler ozgur bey...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi razor9119 -- 30 Eylül 2014; 19:30:43 > -
quote:
Orijinalden alıntı: razor9119
Arkadaslar PLA'yi cozmek icin ne kullaniyorsunuz ? ABS icin aseton is goruyor ama PLA icin ise yaramiyor. Internetten baktigimda direk bir kimyasal goremedim. Hep boyle marka seyler yok araba boyasi bilmem nesi yok pas cozme kimyasali felan garip garip amerikan mali urunleri soylemisler.
Ekleme: Bu arada abs onarimi cok kolay oluyormus. ABS'yi sevmeye basladim :)
Blog yazilariniz icin tesekkurler ozgur bey...
Pla cozmek icin tetrahydrofuran kullabilirsiniz. Thf olarak da aratabilirsin googleda.
< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı > -
Selam,
RAMPS 1.4 ün servo çıkışlarını kullanmakta sorun yaşıyorum
Pronterface'in komut satırından M280 P0 S90 komutu ile birinci servoyu hareket ettirebiliyorum.
Aynı komutu gcode içine yazıp PRINT dediğim zaman servoda hiçbir hareket yok.
Aşağıdaki kod sadece LCD ekrana SLEEP yazıyor.
M280 P0 S90
G4 P2000
M280 P0 S110
Teşekkürler, iyi çalışmalar.
MARLIN , Pronterface , RAMPS 1.4.
----------------------------------------------
Dün gece tekrar denediğimde çalıştı, halbuki 5-6 defa herşeyi kapat aç yapmıştım. Neyse kaçırdığım birşey kesin var..
Teşekkürler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tecevit -- 2 Ekim 2014; 11:33:42 > -
quote:
Orijinalden alıntı: ozgurtheking
quote:
ABS Malzemeler stokta... Renk seçeneklerine naturel, gri ve siyah da eklenecek...
Arkadaşlar, biraz detay vereyim
filamentler Serkan Bey ile geliştirdiğimiz makina ile kendi imalatımızdır. Fiyat 65 tl /kg (3 dk araştırınca fiyatın çok uygun olduğunu göreceksiniz)
1 kg ( 900gr-700gr-500gr vs vs değil 1 kg)
%100 Türkiye üretimi, Profesyonel kalite filament.
%100 KATKISIZ saf naturel ABS granülden, kesinlikle geri dönüşmüş malzeme kullanılmamaktadır.
(içine ne malzeme eklendiği belirsiz çin filamentler ile karıştırmayın)
1,75 mm çap +/- 0,06 mm
katman yapışması mükemmeldir.
baskı sıcaklığı: 240 derece
Merhaba, online satın alma imkanımız var mı? sanalpazar vs..
-
quote:
Orijinalden alıntı: Public_Enemy
quote:
quote:
ABS Malzemeler stokta... Renk seçeneklerine naturel, gri ve siyah da eklenecek...
filamentler Serkan Bey ile geliştirdiğimiz makina ile kendi imalatımızdır. Fiyat 65 tl /kg (3 dk araştırınca fiyatın çok uygun olduğunu göreceksiniz)
%100 KATKISIZ saf naturel ABS granülden, kesinlikle geri dönüşmüş malzeme kullanılmamaktadır.
1,75 mm çap +/- 0,06 mm
http://www.sanalpazar.com/3d-Yazici-Icin-1.75-Mm-1-Kg-Abs-Filament-Sok-Fiyat__isp32418244
Burdan alabılırsınız. kargo ucretsiz ve komisyon oldugu icin 10TL fark var...
-
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: Public_Enemy
quote:
quote:
1,75 mm çap +/- 0,06 mm
http://www.sanalpazar.com/3d-Yazici-Icin-1.75-Mm-1-Kg-Abs-Filament-Sok-Fiyat__isp32418244
Burdan alabılırsınız. kargo ucretsiz ve komisyon oldugu icin 10TL fark var...
Teşekkürler, fiyat makul, bayram sonrası atın alırım. iyi bayramlar.
-
bu fiyatlar sürekli geçerlimi? ilanda 8 gün 23 saat kaldı filan diyoda
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X