Şimdi Ara

4-5 Senelik psu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
1
Favori
1.061
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    sinerji güvenilir bende çok alısverisim oldu forumdada çok alan var güvenilir
  • asko56 kullanıcısına yanıt
    Öteki parçalara da oradan bakayım o zaman.
  • captain_turkiye kullanıcısına yanıt
    fiyatlar doviz nedeni ile artmış ama gene uygun kalıyor çünkü diger yerlerde artmış fiyatlar çok sakat bir dönem doviz açısından
  • asko56 kullanıcısına yanıt
    Öyle. Son 1-2 senede her şey çok pahalı.
  • Ben sorayım birde, 5 yıl 2 aylık Corsair CX750M PSU

+12V'ta tüm değerler 12.192V

+5V'ta tüm değerler 5,080 V

+3,3V'ta minimum 3,344 V, maximum 3,360 V ortalama 3,354 V

anlayan yorumlarsa memnun olurum
  • Seninkinin daha 2-3 senesi var gibi görünüyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 6 seneden beri kullandığım (belkide daha fazla) Thermaltake toughpower 600w güç kaynağım +12v değeri bilgisayarı açtığımda 12.192 oyuna girdiğimde 12.096'ya düşüyor. Konuda bahsi geçen -/+ %5'lik toleransı aşıyorum. Bu şekilde kullanmam tehlike arz eder mi?
    Lightshot
    Screenshot
    https://prnt.sc/pgv2yu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emmre129 -- 9 Ekim 2019; 13:10:9 >

• Konuya o kadar yazdım sonra dedim ki bende oynama ne kadar.
    Min 12.239v max 12.366v
    Yani %1 i geçiyor, 3 yıllık xigmatek çöp.

@emmre129
    Matematik hesaplamasında yanlışınız var sizin psu taş gibi.

@malazivore
    Senin psu da taş gibi sıkıntı yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jac0B0 -- 9 Ekim 2019; 21:14:28 >
  • jac0B0 kullanıcısına yanıt
    Valla içim rahatladı ryzen 3600'e geçmeyi düşünüyorum birde psu masrafı çıksa kötü olacaktı
  • quote:

Orijinalden alıntı: jac0B0

Konuya bak ya birisi 9-10 yıllık birisi 6 yıllık xigmatek kullanıyor 😭
    Benim 3yıllık xigmatek 12v da %3 sapma var. Dalgalanmayıa bakmadım ama onda da %1 e yakın çıkar kesin. On-off tuşu da bozuldu 😃

Dert yakınmam bitip konuya gelecek olursam,
    12v kanalında 12.6v veya üstü ya da 11.4v veya altı veriyorsa psu çöp,
    benimki şu an 12.36v veriyor mesela.
    ya da max-min arası 0.12v dan fazla fark varsa yine çöp yani min 12.24v max 12.36v veriyorsa çöp.
    Hwinfo64 programını indirip bakabilirsin değerlere.
    Üstad, benimki Xigmatek değil.

Thermaltake Toughpower Qfan serisi acaip süper çıktı. Sadece kendime değil başkalarına da aldırmıştım, sorun yaşayan yok. Thermaltake zaten bir daha böyle sağlam bir seri üretemedi. Grandpower veya Toughpower Max serileri bile sağlamlıkta yanına yaklaşamadılar. Eskiden Tagan filan böyle PSU üretirdi. Şimdi bu kalitede sanırım bir Enermax kaldı. Qfan serisi bambaşka bir şeydi. (Sandy Bridge gibi ) Hatta 1-2 sene önce LEON-X veya _Dominic_Toretto_ üstadla konusu olmuştu, hala satılsa yedek alıp kenara atarız demiştik.

Geçmişte bir Elan-Vital vardı böyle. O zaman herkes 235-300 wat PSU alırken (hatta genelde kasada gelenle idare edilirdi) Elan-Vital 420W 80+ PSU almıştım. Millet nöörecen demişti. O da 9 yıldan fazla dayandı. Hem de Tunceli-Ovacık vb yerlerin cihaz öldüren şebekelerine rağmen.

Bunu alırken de 400-500 watt PSU revaçtaydı. 80+ filan fazla bilinmez, en baba alanlar 550 W 80+ filan alırdı. Ben 750 W 80+Bronze (%87 verimli, 88 olsa silver olacaktı) alınca yine manyak mısın, needecen bunu diyenler olmuştu. Durum ortada, onlar birkaç PSU değişirken ben devam, daha da epey gider gibi. (Voltaj sapmaları daha %2 değerlerinin altında)

• quote:

Orijinalden alıntı: captain_turkiye

Kaliteli çıktı. Tabi o zamanlar şimdiki kadar pahalı değildi.

Alacağım psu için öneri var mı?

Mesela bu uygun gibi.https://www.hepsiburada.com/high-power-600w-80-bronze-eco-aktif-pfc-yuksek-verimli-guc-kaynagi-hpe-600br-a12s-p-HBV00000LXR5H?magaza=Hepsiburada

İnventusta bu varhttps://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=9071

Beni 3-5 yıl götürsün sonra zaten sistem çöp olacak herhalde.

Alıntıları Göster
    Bunun eco olmayan modeli benim ufaklığın bilgisayarında 4 yıldır sorunsuz çalışıyor. (600 W 80+Bronze)

• quote:

Watt değerini bilemeyiz hocam, gelen akım düşer psu verimsizleşir ama ne kadar yıprandığını bilemeyiz.
    %1den fazla oynama veya %5 ten fazla sapma olursa kullanmayın sisteminize zarar verir diye biliyorum, belki daha fazla bilgi vardır ama benim bilgim bu kadar :(

@asko56 ?
    Sapma değeri aslında %10 kabul edilir. Yani bilgisayardaki donanımlar %10 voltaj dalgalanmasına dayanacak şekildedirler.

Ancak kaliteli bir PSU için yük altında bunun %3 değerinini aşmaması beklenir.

%5 ise yıpranma payı dahildir. Niye %10 değil de %5 dersek yıpranan sadece PSU değil. Diğer parçalar da (mesela VRM) yıpranıyor ve toplamda sapmanın %10 değerini aşma ihtimali ortaya çıkıyor. Be nedenle %5 tavsiye edilen güvenli sınır olarak kabul ediliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: melikulupinar

Bunun eco olmayan modeli benim ufaklığın bilgisayarında 4 yıldır sorunsuz çalışıyor. (600 W 80+Bronze)

Alıntıları Göster
    Onu alacağım galiba, fiyatı uygun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lazona53

Ben sorayım birde, 5 yıl 2 aylık Corsair CX750M PSU

+12V'ta tüm değerler 12.192V

+5V'ta tüm değerler 5,080 V

+3,3V'ta minimum 3,344 V, maximum 3,360 V ortalama 3,354 V

anlayan yorumlarsa memnun olurum
    Voltaj sınırlarında hiç problem yok. Ancak 3.3 volt için min-max farkı %1 değerini geçmeye başlamış.

Eskiden olsaydı daha önemli olurdu, çünkü o zamanlar CPU filan da 3.3 volt kullanırdı. Şimdi 3.3 volt kullanan çok az bileşen kaldı (ram, bazı anakart çipleri vb) ve toplam çektikleri yük 12 volt kanalının yanında oldukça önemsiz kalıyor. Yani artık eskisi kadar önemli değil.

Voltaja hassas belleklerin yoksa veya anakart VRM devreleri dandik değilse sorun olmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: emmre129

6 seneden beri kullandığım (belkide daha fazla) Thermaltake toughpower 600w güç kaynağım +12v değeri bilgisayarı açtığımda 12.192 oyuna girdiğimde 12.096'ya düşüyor. Konuda bahsi geçen -/+ %5'lik toleransı aşıyorum. Bu şekilde kullanmam tehlike arz eder mi?
    https://prnt.sc/pgv2yu
    Aslında tolerans değeri %10'dur. Kaliteli sistemlerde veya garanti olsun diye (diğer devrelerin yıpranması ile birleşip %10+ olmasın diye) %5 değeri kabul edilir.

Üstelik sizin değerlerde bir sorun yok. 12 volt için %5 değerleri 11.4-12.6 volttur. Min-max farkınız da sınırda ama anakart VRK dandik değilse sorun olmaz.

• melikulupinar kullanıcısına yanıt
    min-max farkım %1 den fazla,
    Sapma %3 ten fazla

Anakartım 10 yıldır kullandığım p43
    İşlemcim server çıkması 10 yıllık xeon

Hepsi birden padlasın diye bekliyom

• quote:

min-max farkım %1 den fazla,
    Sapma %3 ten fazla

Anakartım 10 yıldır kullandığım p43
    İşlemcim server çıkması 10 yıllık xeon

Hepsi birden padlasın diye bekliyom
    Kaç yıllık olması değil mevcut hali önemli.

Eski de olsa iyi VRM devrelerine sahipse daha dayanır. (P43 özelliklerini pek hatırlamıyorum artık)

EDIT: Benim eski bir antika (Abit K7N ve Athlon XP 2500+ Barton) bir dükkanda hala çalışır vaziyette duruyor. (XP kurulu)

Bir işe yaradığı yok. Ama artık hala çalışır olması bir hobi haline geldi sanırım.

• Dandik adı sanı bilinmemiş psuyu 7 sene kullandım.anakart bozuldu o bozulmamıştı.daha 5 sene idare eder seni o tahminimce.
  • Devam et

• quote:

Orijinalden alıntı: melikulupinar

Aslında tolerans değeri %10'dur. Kaliteli sistemlerde veya garanti olsun diye (diğer devrelerin yıpranması ile birleşip %10+ olmasın diye) %5 değeri kabul edilir.

Üstelik sizin değerlerde bir sorun yok. 12 volt için %5 değerleri 11.4-12.6 volttur. Min-max farkınız da sınırda ama anakart VRK dandik değilse sorun olmaz.

Alıntıları Göster
    Tekrar merhaba 4-5 gün önce i5 4460'lı sistemden ryzen 3600'e geçiş yaptım.
    Dün destiny 2 oynarken pc aniden kendini kapattı (mavi ekran yok.) düğmesine basıyorum açılmıyor(bu sırada gpu'nun power ışığı yanıyor) bende fişi çekip geri taktım otomatik açıldı bilgisayar. bugün furmark ile 20 dakıka stress testine soktum bilgisayarı tık yok üstüne birde cpuyu yüke soktum (3 dakıkalık videoyu render aldım) yine tık yok. Fakat az önce destiny2 oynarken yine aynı şey oldu aniden kapandı bilgisayar. Bu sefer güç kaynağının sigortasını kapatıp açtım öyle açıldı.
    Anlamadığım şey psu da sorun olsa stress testini geçmemesi gerekmiyormuydu? Okadar oyun oynadım bugün yine destiny 2'de kapanması garibime gitti

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.