Bildirim
4 kablolu step motor ??
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü, 1 Mobil
Giriş
-
mach3 üzerinden sürmek istiyorsan breakout boarda ve sürücü devresine ihtiyacın var. Breakout boardu paralel porta bağlayacaksın. çıkışları da sürücüye aktaracaksın. Çıkış dediğim 4 tane çıkış oluyor. Adım sinyali(step), yön sinyali(dir), enable ve ground. bu çıkışları kendi yaptığın sürücüye aktarıp motorları sürücüye bağladığında çalışacaktır. sürücüyü uln ile yapabileceğin gibi l297, l6203 gibi sürücülere de yapabilirsin. Ama profesyonel birşeyler yapayım dersen ebaydan toshiba tb6560 sürücü kartı sipariş edebilirsin. üzerinde hem breakout board hemde 3 eksen sürücü mevcut. Benim tez konum cnc tezgahtı sürücüler için çok uğraştım baya masraf yaptım ama tam randıman alamadım. en sonunda sipariş ettim ebaydan 2 haftada geldi hemde ucuz. performansı da süper benim motorlar büyük olduğu halde gayet güzel çalışıyor. kendim uğraşıp yapayım öğreneyim dersen dediğim gibi birçok sürücü devresi mevcut. senin motor küçük olduğu için uln işini görecektir.
-
TR ye göre ebayda fiyatlar çok iyiymiş. "free" gönderimlere baktım zaten genelde
Ama hiç alı veriş yapmadım ki ben o siteden, nasıl güvenebilirim bilmiorm yani. -
quote:
Orijinalden alıntı: yucelnet
TR ye göre ebayda fiyatlar çok iyiymiş. "free" gönderimlere baktım zaten genelde
Ama hiç alı veriş yapmadım ki ben o siteden, nasıl güvenebilirim bilmiorm yani.
ben şu satıcıdan 3 kere alışveriş yaptm bir sorun çıkmadı. müşterilerin yaptığı yorumları da okuyabilirsin. ödeme zaten paypal üzerinden yapılıyor.
http://myworld.ebay.com/leadme-eshop/?_trksid=p4340.l2559
-
mach3 ile ilgili açıklamalar
www.ugrasi.com
bakmanda yarar var -
quote:
Orijinalden alıntı: izy
mach3 ile ilgili açıklamalar
www.ugrasi.com
bakmanda yarar var
Harbiden de yararlı bilgiler var sağolasın ;) -
Arkadaşlar işte tam da bu step motorları diyorum bakın 4 kablolu ve adam süper de çalıştırmış. Bende 4 tane var ama nasıl kullanacağımı bilmiyorum ya. 6 kablolu olanın her yerde devresi var ama 4 kablolu olan niye yok ?
Bu da video
http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=sr5U5YlE9Zc -
Arkadaşlar hala sizden cevap bekliyorum ? Tam olarak bu motoru nasıl sürebilirim? Hiç mi kimse bilmiyor? -
Sonunda buldum.
Ben yine de paylaşıyım da diğer arkadaşlar yararlansın.
Bipolar 4 kablolu step motor sürücü devresi:
http://www.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.strippenstrolch.de%2F4-0-5-schrittmotortreiber-erkunden.html&langpair=de|en&hl=en&ie=UTF8 -
uln2003 ile 4 uçlu step motor süremezsin. h köprüsüne ihtiyacın var. uln 2003 sadece çıkışların voltajını yükseltebilir, giriş akımına izin vermez. 4 uçlu step motorda senin ters akıma da ihtiyacın var. yanlışım varsa düzeltin. -
aynen, l297+l298 ile sürdüm motoru cevabın için teşekkürler. -
merhaba, benim de sürücüye ihtiyacım var. l297+l298 tatmin ediyor mu? maksmum kaç ppm(pulse per minute) verebiliyorsun. ben sadece l298 ile yaptım(paralel port veya pic çıkışlarını direk l298e veriyorum) fakat saniyede ancak 50 pulse civarlarında çevirebiliyorum. sorunu da bir türlü anlayamadım -
bir yerde okumuştum 4 kablolu step motorlar yavaş fakat torku yüksek 6 kablolu motorlar ise hızlı fakat torku o kadar yüksek değildir" diyordu. Belki de motorla alakalı bir durumdur. -
Allegro bu işin kralı. robitshop ta 25 TL ye bir tane gördüm. Link, allegro 3967 gayet güzel bir devre. Hazır olduğu içinde uğraşıdan kurtarıyor. 4983 lü devrede var fakat pahalı geldi bana. Mikro adım özelliği ile yemede yanında yat. Yüksek akım ihtiyacın olursa 4983 lü devre güzel.
Eğer tüm kontrol bende olsun dersen düz motor kontrol devresi var. PWM ile sürerek istediğin hızda, mikro adımda motoru kontrol edebilirsin. Hem daha ucuz :) düz motor sürücü link
Ama allegronun stabilitesini tercih ederdim şahsen.
-
benim kafam iyice karıştı hangi sürücüyü kullanmam gerektiğini bilmiyorum. benim hıza ihtiyacım var. robitshoptaki sürücülerin boyutları bayağı küçük ısınmıyorlar mı? ayrıca bunlar motora hangi sırayla sinyal veriyor bu ayarlanabiliyor mu? ben 4 kutuplu motorumu sürerken aşağıdaki sırayı kullanıyorum:
1 0 0 0
0 1 0 0
0 0 1 0
0 0 0 1 -
robitteki allegro step sürücülere sadece ileri geri ve adım sinyali veriyorsun. Gerisini o ayarlıyor. Akım meselesine gelince, 3A 30v civarına kadar çıkabiliyor. Yeni nesil entegreler hep böyle. Bu gün smd mosfet gördüm bir devre üzerinde. 13,8A değerini görünce şaşırdım. Ben kocaman FET transistör beklerken SMD yapıştırma entegre çıktı. Basit bir fan ile soğutma yapmışlar. Metal soğutucu bile yok. Kartın üzerinden hava akıyor sadece.
Bak fetin PDF dosyası link
Üstelik sürekli akım 13,8A, aralıklı PWM kullanılırsa 50A. 4 milimetre kare şeklinde birşey. Bu tip devrelerde Rds direnci denen bir olay var. Devre iletimde iken iç direnci ne kadar onu ifade ediyor. Bu entegrenin iç direnci 6 mili ohm.
Allegro entegrelerde aynı.
-
yardımın için sağol. işime yarayacağını bilsem hemen sipariş veririm aslında. ama netleştirmem gereken bazı şeyler var. ben belirli bir hızdan yukarı çıkamadım, bu step motordan mı kaynaklanıyor sürücüden mi bilmiyorum. yarın l297 alıp bir de onunla deneyeceğim. benim elimdeki motorlar 7.5 derecelik. gerekirse yeni motor da alabilirim... -
Step motor sürme esnasında yapılan en büyük hata kulanılan fet, transistör gibi bileşenlerin zamanlamalarında yapılan hatalardır. Aynı anda iki transistör açık halde bırakılır, arada gecikme süreci verilmez. Mesela senin sürme sekansındaki duruma bakarsak;
A1 A2 B1 B2
1 0 0 0
0 1 0 0
0 0 1 0
0 0 0 1
1. step için verdiğin sinyali 1 0 0 0 olarak belirledin, bunu 10 zaman (zaman 1ns de olur 1ms de) bacaklarda tuttun. Sonraki adım 0 1 0 0 olacak fakat hemen buna geçme. Araya 1 zaman kadar 0 0 0 0 koy, ardından 0 1 0 0 koy, bunuda 10 zaman beklet. Her geçişte bu şekilde aralıklar bırak. Yada bacakları teker teker değiştir. Mesela A1 1 A2 0 bunu A1 0 A2 1 haline getireceksin, önce A1 i değiştir sonra A2 değerini bacaklara ver. bu şekilde araya bekleme süreleri koyarsan motorun daha hızlı dönecektir. -
l298 kullanıyorum. l298'i pic ile de sürdüm, paralel port ile de sürdüm.(l297 ile sürmedim bir tek ve l297 nin de ne işe yaradığını tam olarak anlamış değilim...) bitleri teker teker değiştirdim diye hatırlıyorum ama şimdi pc deki programı tekrar kontrol edip cvp yazacağım... -
l297 içindeki yapı transistör gecikmesini kendisi ayarlıyor. Daha doğrusu içindeki malzemenin doğasında gecikme var.
Pic ile yada paralel port ile sürerken
1 0 0 1
1 0 1 0
0 1 1 0
0 1 0 1
şeklini de denedin mi? Yine her bit değişimini teker teker, önce 1 den 0 a düşeni sonra 0 dan 1 e çıkanı ayarlayacak şekilde dene. Hızın artacaktır.
Yok olmadı L297 de hızını artıramaz. Motora giden gücü azaltıp artırarak deneme yapman gerekebilir. Motorun üzerinde yada seri numarası ile arattığında internetteki dökümanında güç bilgileri yazar. Volt ve amper değerlerine göre amperinin yarısı, voltajının iki katı ile deneyerek hız aşırtma yapmaya başlayabilirsin. Genelde akımı voltajla orantılı düşürüp, voltajı 25v seviyesine çekip sonra gereken hız için akımı yavaş yavaş artırıp deneriz.
Neyse sen bir bak programına ondan sonra konuşuruz detayını.
Benzer içerikler
- buzdolabına gaz basma fiyatı 2024
- 12 volt 7 amper akü kaç saatte şarj olur
- elektrikli şofben kaç amper sigorta takılır
- çamaşır makinesinden tak tak ses gelmesi
- en iyi jeneratör markaları
- rux robot
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X