Şimdi Ara

DC motor hız ve kontrol devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
4.226
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Benim yarım kalan proje için 2 adet 12 V 2 RPM DC motoru kontrol edebilmem için, hız kontrol devresine ihitiyacım var. Bulabileceğim bir yer veya yapabilecek birileri varsa özelden iletişime geçebilir. Devre şeması olabilir. Böylece bulunduğum yerde de yaptrıabilirim en azından. Teknik özelliklerini aşağıda ayrıntılı olarak veriyorum. Ben makineci olduğum için elektronik bilgim çok zayıf.

Resimlerden de görüleceği üzere pantilt kontrol ünitesi olacak.
    2 adet DC motor. 12 V. 2 rpm. Çok yavaş hızlarda teleskop kontolü yapılacak.
    Açma/kapama, manuel kontrol, ve sürekli takip yapılacak. Her iki motor aynı anda veya tek başına kullanılabilecek. Hemen hemen herşeyi hazır. Sadece kontrol kartı (elektronik) eksik.
    Resimleri ekliyorum

• bu konu sadece hız kontrolü ile olmaz

pozisyon kontrolü gerekir

onu da DC motorla değil arkasında enkoder olan
    servomotorla yapabilirsin

eğer motorlardaki yük çok ağır değilse
    step motorla da olur

• Aslında yük ağır. Yaklaşık 3 kg konacak pantilt üzerine. Artık DC motor montajları falan tamamlandı. Bundan sonra değişiklik çok zor.
  • Surekli takip?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • peki bu motorlar teleskopu döndürmek için

dakikada kaç tur atacak ?

bir de iki motorun hareketleri birbiriyle lineer mi ?
    yoksa matemetiksel bir formül mü var ikisinin arasında ?

ben elektronik kısmında yardımcı olmaya çalışırım
    ama DC motorla olmuycakmış gibi geliyor bana

bir de şunu sorayım motorlar kaç volt kaç amper ?
  • Teleskobun maksimum hızı zaten 2rpm olacak.(motor max. hızı).
    Minimum hızı 24 saatte 1 tur olacak.
    Iki motorun hızları lineer değil , farklı hızlarda kontrol edilecek. Tek başlarına veya her ikisi birlikte.
    Matematikler bir formül yok aralarında. Biri yukarı ve aşağıya , diğeri sağa ve sola dönecek.
    Dediğim gibi artık motorların montajları tamamlandı, değiştirmek çok zor.
    12volt ama amper değerlerini bilmiyorum. Üzerlerinde yazmıyordu. Ebay dan almıştım. Bulunca yazacağım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    12v dc motor seçimi?
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Product Name DC Geared Motor
    Rated Voltage DC12V
    Rated Current 0.06A
    Output Speed 2RPM
    Output Shaft Diameter 5mm / 0.2"
    Gearbox Diameter 40mm / 1.57"
    DC Motor Diameter 32mm / 1.26"
    Overall Size(Approx.) 54 x 52mm /2.1" x 2.0"(Max. Width*Height)
    Material Metal, Electronic Parts
    Color As Picture Shown
    Weight 90g
    Package Content 1 x DC Geared Motor

Sanırım buydu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mkomur -- 16 Ekim 2013; 22:55:40 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu resimde görünen devreyi 2 tane 24 V 200 w motoru sürmek için yapmıştım

mikroişlemci ile kontrol ediliyor

bu devreyi senin teleskopa uyarlayabilirim

tabii karşılığında bir ücret talep edeceğim

sormak istediğim bu teleskoptan 1 tane mi yapacaksın ?

yoksa seri üretim mi ?

bir de 24 saate 1 tur atması için diyelim motorun ucundaki redüktörün oranı 1 'e 100

yani 24 saate motor 100 tur atacak

o da saatte yaklaşık 4 tur eder

yani saniyede 0.001 tur

bu kadar küçük devire inilebilir mi bilmiyorum

pek sanmıyorum
     DC motor hız ve kontrol devresi

•  DC motor hız ve kontrol devresi

2 by anordinaryphotographer, on Flickr

• Şimdi nasıl çalışacak onu anlatayım.
    1 nolu anahtar yukarı ve aşağı moturun hareketi, orta pozisyon durdurma.
    2 nolu ayar düğmesi yukarı ve aşağı motorunun hızını ayarlama (Voltaj ile ayarlayacak sanırım)
    3 nolu anahtar sağa ve sola dönüş motorunun hızını ayarlama (Voltaj ile ayarlayacak sanırım)
    4 nolu anahtar sağa ve sola motorun hareketi, orta pozisyon durdurma.
    5 nolu düğmeler, 1 nolu anahtarın orta pozisyonunda , manuel olrak yukarı ve aşağı hız ayar düğmesindeki hız neyse onunla hareket ettirme.
    6 nolu düğmeler, 2 nolu anahtarın orta pozisyonunda , manuel olrak sağa ve sola hız ayar düğmesindeki hız neyse onunla hareket ettirme.

Dolayısıyla hepsi birbirinden bağımsız olarak çalışmaktatır.
    Seri üretim olmayacak, sadece bir adet teleskop için tamalayacağım. Belki ileride daha ağır bir yük taşıyacak bir projeye girebilirim.
    DC motorun hızını tamamen ve sanrım voltaj ile ayarlayacağız. Buradaki minumum hız ne olar ve o hızda 3 kg 'mı hareket etirebilirmi onu deneyip göreceğim. Ama motorların güçlü olduğunu ve bunu başarabileceğini düşünüyorum. Benzer mekanizmaları inceledim. Daha küçük motorlarla yapıldığını gördüm.

Arkadaşlar kafanız karışmasın hareket şekli parabolik bir hat üzeirinde olacak.
    Teşekkürler.

•  DC motor hız ve kontrol devresi

4 by anordinaryphotographer, on Flickr

Kart bu bölgeye sığarsa kolayca kontrol kutusunu kapatabilrim.

• mkomur arkadaşım,

motorlardaki redüktörlerin redüksiyon oranı nedir ?

bir de bu projenin elektronik kısmı için ne kadar bir maliyet ayırdın ?

bu son sorduğumu özele yaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: mkomur

Şimdi nasıl çalışacak onu anlatayım.
    1 nolu anahtar yukarı ve aşağı moturun hareketi, orta pozisyon durdurma.
    2 nolu ayar düğmesi yukarı ve aşağı motorunun hızını ayarlama (Voltaj ile ayarlayacak sanırım)
    3 nolu anahtar sağa ve sola dönüş motorunun hızını ayarlama (Voltaj ile ayarlayacak sanırım)
    4 nolu anahtar sağa ve sola motorun hareketi, orta pozisyon durdurma.
    5 nolu düğmeler, 1 nolu anahtarın orta pozisyonunda , manuel olrak yukarı ve aşağı hız ayar düğmesindeki hız neyse onunla hareket ettirme.
    6 nolu düğmeler, 2 nolu anahtarın orta pozisyonunda , manuel olrak sağa ve sola hız ayar düğmesindeki hız neyse onunla hareket ettirme.

Dolayısıyla hepsi birbirinden bağımsız olarak çalışmaktatır.
    Seri üretim olmayacak, sadece bir adet teleskop için tamalayacağım. Belki ileride daha ağır bir yük taşıyacak bir projeye girebilirim.
    DC motorun hızını tamamen ve sanrım voltaj ile ayarlayacağız. Buradaki minumum hız ne olar ve o hızda 3 kg 'mı hareket etirebilirmi onu deneyip göreceğim. Ama motorların güçlü olduğunu ve bunu başarabileceğini düşünüyorum. Benzer mekanizmaları inceledim. Daha küçük motorlarla yapıldığını gördüm.

Arkadaşlar kafanız karışmasın hareket şekli parabolik bir hat üzeirinde olacak.
    Teşekkürler.

Motor hız kontrolların da voltaj ile devir hız ayarı yapmak hassas çalışmalarda yapılması sakıncalı olur eğer sisteminiz hassas değilse sorun olmaz tabiki de ,

Düşük devirlerde çalışan sistemlerin tamamı hassas sistemlerdir .
    Hassas motor kontrollarda Liner bir hız kontrol Pwm ile yapılmalıdır eğer voltaj ile devir ayarı yapılırsa motorun torku düşer buda motorun zaman içinde bayılma dediğimiz durumlar oluşur dolayısı ile motor hız kontrollarında en önemli konu motorun tork düşmeden minumum seviyede çalışabilmesi çok önemlidir bu ise yazılımsal olarak yapılır.

ege

• Arkadaşlar konu biraz unutuldu. Benim iş ve yoğunluğumdan dolayı, üzgünüm.
    Konu güncel olup, mesajlarını bekliyorum. Çok masraflı olmayacak şekilde bu devreyi yaptırmak istiyorum. İlgilenen arkadaşalar var ise benimle buradan veya özelden iletişime geçebilir. Hazır olarak bulabileceğim bir internet adresi de olabilir. Bu arada projeyi bitirdiğimde sizlerle mutlaka paylaşacağım.
  • 4 dişli, 2 POT ile konum okuması yaptır. Dişlileri hareket eden millere ve POT lara tak. Karşılıklı çakıştır. Okunan direnç değerine göre konumu değiştirmesi için ileri geri motor sürücüsüne sinyal ver.

Kısaca ev yapımı servo motor haline getir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.